copyrights?
21 december 2003 - 21:26   
geplaatst door: bartp
Hoi,

even een vraagje.. als ik in illustrator een tekening maak en ik gebruik daarvoor een foto van het internet. kan ik mijn tekening daarna gewoon verkopen..? of krijg ik dan problemen met de fotograaf die de referentiefoto heeft gemaakt.
Ik gebruik de foto niet in mijn eigen produkt, wel als referentie om de tekening te maken. De fotograaf zal waarschijnlijk zijn foto terugherkenning in mijn tekening.

bedankt

 macbook 2GHz/2GBblog:   http://www.stezmedia.nl
copyrights?
21 december 2003 - 21:40    reactie #1
geplaatst door: Heiman Alberda
Er zit hoogstwaarschijnlijk copyright op die foto. Dus dat wordt betalen.
Heiman
iMac M4
iPad 6
copyrights?
21 december 2003 - 21:45    reactie #2
geplaatst door: EdMac
Coprights, dat denk ik ook. Maar als je de gegevens van de fotograaf hebt, kan je het natuurlijk altijd even bij hem/haar zelf navragen.
"O.. ja.. erhm... da's dan wel goed."
copyrights?
21 december 2003 - 22:25    reactie #3
geplaatst door: neoman
Ik heb nauwelijks juridische kennis maar als je de originele foto niet in het eindresultaat hebt opgenomen lijkt me dat bij een eventueel juridisch geschil de rechter voldoende originaliteit in het resultaat moet kunnen vinden om het als een oorspronkelijk werk te beschouwen. Verder kan het zijn dat er rechten zitten op het afbeelden van personen en objecten en dat je om die reden je werk niet op commerciële basis mag verkopen.
copyrights?
21 december 2003 - 22:45    reactie #4
geplaatst door: MacFanGuy
Tsja, maar waarom het risico nemen? Vraag het gewoon aan deze meneer of mevrouw, weet je zeker dat er geen problemen zijn...

Waarom zou je het risico lopen om voor de rechter gesleept te worden?  :sneaky2:

Huh? Wat is dat, een PixelFreak?
copyrights?
22 december 2003 - 05:20    reactie #5
geplaatst door: Franky2002
Je kunt het hier bij Beeldrecht ook eens vragen.
De hele site ligt er momenteel uit, maar er staat wel een telefoonnummer op deze pagina.
copyrights?
22 december 2003 - 10:48    reactie #6
geplaatst door: bartp
bedankt voor de reacties.. inderdaad t risico nemen is niet zo handig.. nadeel is alleen dat als ik de fotograaf ga betalen er niet zoveel voor mij overblijft financieel :sad: maar ja wel terrecht.
ik ga wel s contact opnemen met verschillende fotografen. wie weet..
ik zal die site ook bekijken.
 macbook 2GHz/2GBblog:   http://www.stezmedia.nl
copyrights?
22 december 2003 - 11:28    reactie #7
geplaatst door: KarelWillem
Gewoon rechtenvrije foto's gebruiken voortaan:

http://www.dzone.nl/cms/publish/content/showpage.asp?pageID=527

Zet eens een tentje op.
---
iMac G5 1.8 20" - Powerbook G3/400 - Color Classic - Classic - iPod Photo 30Gb - http://www.etak.tk
copyrights?
22 december 2003 - 11:42    reactie #8
geplaatst door: Leon
Om wat voor een foto gaat het? Ik heb zelf inmiddels een behoorlijke bibliotheek aan foto's opgebouwd. Misschien dat je er een van mij kunt gebruiken.
copyrights?
22 december 2003 - 17:54    reactie #9
geplaatst door: MacMiep
Even spiegelen, compositie veranderen. Niet letterlijk overnemen.
Je mag citeren, kijk maar naar al die Hiphop sample-platen enzo. Als je er creatief mee omgaat is er niks aan de hand.

grtz, MacMiep

Al meer dan 20 jaar beheert Miep de MacMiepMacCursus op macmiep.nl & op macostutorial.com in het Engels èn Duits!
copyrights?
22 december 2003 - 18:14    reactie #10
geplaatst door: Bass

Citaat
bartp om 21:26, 21-12-2003

De fotograaf zal waarschijnlijk zijn foto terugherkenning in mijn tekening.

Als dit zo is, dan geldt naar mijn beste weten wel het copyright! Even bellen naar "beeldrecht" (zie bericht boven) of "Burafo" (Burafo helpt fotografen bij het uitoefenen van hun auteursrecht) lijkt mij het verstandigst!!!
Voor alle duidelijkheid: ik ben professioneel fotograaf, maar dit geval is wel een beetje een grijs gebied....

(Bewerkt door Bass om 18:14, 22-12-2003)

copyrights?
22 december 2003 - 19:19    reactie #11
geplaatst door: Leon
Misschien schept het onderstaande iets meer duidelijkheid. Dit is een juridische interpretatie van de Auteurswet (AW) van 1921.

Intellectuele eigendomsrechten:

Door het merk-, model- of auteursrecht van een ander kan een kunstenaar het gebruik in zijn werk van objecten waar zo'n recht op rust verboden worden. Ook hier is het vergeefs zoeken naar een uitdrukkelijke kunstexceptie en het feit dat een inbreuk makend werk als kunstwerk beschouwd moet worden speelt geen rol. In het volgende wil ik onderzoeken waar en of er ruimte is in kunstwerken toch meer toe te staan, dat wil zeggen of het mogelijk is beschermde werken, merken of modellen of onderdelen daarvan in muzikale, tekstuele of beeldende collages op te nemen. Met name voor de zogenaamde appropriation art is dit van belang; deze tak van kunst heeft namelijk als belangrijkste werkmethode de "letterlijke" overname van beelden of voorwerpen. In het vervolg zal eerst het auteursrecht onderzocht worden, vervolgens het merkenrecht en tot slot het modellenrecht.

Auteursrecht:

Door het auteursrecht van een ander kunnen kunstenaars in hun handelen als kunstenaar beperkt worden. Het auteursrecht geeft de rechthebbende het recht openbaarmakingen en verveelvoudigingen van zijn werk te verbieden. Vier mogelijke verweren kan de kunstenaar voeren. Ten eerste dat zijn werk geen verveelvoudiging maar een nieuw oorspronkelijk werk is, ten tweede, samenhangend met het voorgaande, dat het een parodie is, ten derde dat het leerstuk van de uitputting van toepassing is, en tot slot kan hij stellen dat zijn werk een citaat in de zin van 15a van de auteurswet (AW) is, en daarom geen inbreuk. Hieronder zal op de kansrijkheid van deze verweren worden ingegaan. Daarna zal bekeken worden in hoeverre de aan de auteur toegekende persoonlijkheidsrechten gebruik in kunstwerken in de weg kunnen staan. Tot slot zal aan de hand van een vergelijking met het Amerikaanse recht gegraven worden in de gronden van het auteursrecht om te onderzoeken in hoeverre van daaruit bezien overname in kunstwerken toegestaan zou (kunnen) zijn.

Geen verveelvoudiging maar een nieuw oorspronkelijk werk:

Wanneer in een werk beschermde onderdelen of trekken uit een ander werk zijn overgenomen is er sprake van een verveelvoudiging waartegen de eerste maker zich kan verzetten. De wetgever heeft in artikel 13 AW bepaald dat iedere gehele of gedeeltelijke bewerking of nabootsing in gewijzigde vorm, welke niet een nieuw of oorspronkelijk werk oplevert een te verbieden verveelvoudiging is. Hierdoor is bijvoorbeeld de vertaling van een boek of de bewerking ervan tot een film ook een verveelvoudiging waarop de eerste maker zijn verbodsrecht kan uitoefenen, daarvoor is het niet nodig dat van een letterlijke overname sprake is. Ook al is de hoeveelheid nieuw materiaal naar verhouding veel groter, overname van beschermde trekken zal toch verveelvoudiging opleveren; één gekopieerde foto of één pagina overgeschreven tekst in een boek van tweehonderd pagina's zal vrijwel zeker inbreuk opleveren.

Een letterlijke of precieze overname zal daarom altijd onder het verbodsrecht van de maker vallen, tenzij één van de beperkingen op het auteursrecht van toepassing is of het overgenomene niet auteursrechtelijk beschermd is. De Hoge Raad heeft bepaald dat "de vormgeving die uiting is van datgene wat de maker tot zijn arbeid heeft bewogen", datgene is dat auteursrechtelijk beschermd wordt. Hierdoor levert het "bezigen van hetzelfde materiaal, [het] bewerken ervan volgens een zelfde, een bepaald artistiek effect opleverende methode [of] het volgen van de stijl", niet een verveelvoudiging in gewijzigde vorm in de zin van artikel 13 AW op.

Hieruit volgt ook dat datgene wat de maker tot zijn arbeid bewogen heeft, het idee achter het werk, op zich zelf niet beschermd wordt. Daardoor is bijvoorbeeld het gegeven van een boek vrij. Er is pas sprake van inbreuk op het auteursrecht wanneer de compositie of de uiterlijke vorm ervan bewerkt of overgenomen wordt, dan zal sprake zijn van een "verveelvoudiging in gewijzigde vorm".

Bij beantwoording van de vraag of de compositie genoeg gelijkenis vertoont is beslissend of het essentiële ervan is gehandhaafd of niet. Bij muziekwerken wordt de melodie als de essentie van het werk gezien, daarom zal een nieuw arrangement of een nieuwe instrumentatie daarvan als een inbreuk beschouwd worden. Voor beeldende kunstwerken gelden vergelijkbare regels.

Letterlijke overname zal vrijwel altijd een verveelvoudiging opleveren, waardoor de appropriation art, waaronder bijvoorbeeld het urinoir van Duchamps valt, eigenlijk onmogelijk is gemaakt als de auteursrechthebbende zich verzet. Niet verboden is zich te laten inspireren door een ander werk. Daardoor zal niet iedere gelijkenis het auteursrecht van de eerste maker schenden. Dit houdt weer verband met het feit dat het idee en de werkwijze vrij zijn. Waar de grens tussen "geïnsprireed op" en "overgenomen van" ligt is een kwestie van feitelijke appreciatie, waarbij het totaalbeeld van de werken een rol speelt.

Uitputting:

Het uitsluitend recht op openbaar maken van het werk, dat de auteurswet de "maker" toekent, is "uitgeput", nadat de maker het werk "in het verkeer" heeft gebracht. Dit recht heeft dus betrekking op de eerste openbaarmaking. Verdere verspreiding van het werk onttrekt zich aan het verbodsrecht van de maker, is geen "openbaar maken" in de zin van de auteurswet. Echter, de uitputting geldt alleen het verspreiden van het werk. Het tentoonstellen of ten gehore brengen van een rechtmatig verkregen werk valt weer wel onder het verbodsrecht van de rechthebbende, omdat het een andere vorm van openbaar maken is.

Toen iemand openbaar gemaakte kalenderreproducties van werken van Rien Poortvliet op spaanplaat plakte en ze in die nieuwe vorm weer verkocht, bepaalde de Hoge Raad dat dit weer wel onder het verbodsrecht viel, omdat Poortvliet aan zijn uitgever alleen toestemming had gegeven zijn werk in een kalender openbaar te maken en niet om het als afzonderlijke reproductie te verspreiden. Hierdoor was zijn recht ten opzichte van openbaarmaking in deze vorm nog niet uitgeput. Kennelijk hangt het van de overeenkomst tussen maker en uitgever af in hoeverre het recht van de eerste uitgeput is. Hieruit volgt dat het leerstuk van de uitputting, afhankelijk van het bereik van de toestemming van de rechthebbende, de kunstenaar die het werk van een ander in zijn eigen werk wil gebruiken, geen soelaas kan bieden, omdat dergelijk gebruik een nieuwe vorm van openbaar maken is.

Overigens is in artikel 23 AW een "expositie exceptie" neergelegd. Het recht van de kunstenaar ten aanzien van zijn werk is uitgeput ten aanzien van openbaarmaking door de eigenaar in een tentoonstelling. Eveneens kan de kunstenaar zich er niet tegen verzetten wanneer die eigenaar het werk, om het te verkopen, in een catalogus opneemt, waardoor zelfs zijn recht tot het verbieden van verveelvoudigingen in dit opzicht uitgeput is. Bovendien is ook dit een nieuwe vorm van openbaarmaking waar hij niets tegen kan doen. Dit is een exceptie die in het algemeen tegen de kunstenaar werkt. Waarschijnlijk kunnen echter werken als de stofzuigers in de vitrine van Koons er van profiteren. In een recent arrest heeft de Hoge Raad, toen ze niet-uitdrukkelijke beperkingen op het auteursrecht toestond, aanknopend bij deze bepaling, gesteld dat een wederverkoper het etiket en de vorm van een flesje parfum, waarop de fabrikant het auteursrecht heeft, ondanks het verzet van de rechthebbende, toch in een folder kon opnemen. In beginsel kan de werking van de bepaling dus uitgebreid worden. In het vervolg zal echter blijken dat het niet waarschijnlijk is dat dat ten aanzien van gebruik van beschermde werken in kunst zal gebeuren.

Het gehele document is hier terug te vinden: http://www.ivir.nl/publicaties/overig/koelman/kunstexceptie.pdf

copyrights?
22 december 2003 - 19:21    reactie #12
geplaatst door: bartp
Leon , bedankt voor je aanbod.. daar ga ik graag s op in. ik teken graag wat ik mooi vindt. haha
nu voornamelijk wat trendy dingen voor flyers etc.. hoop daar uiteindelijk wat meer voet aan de grond te krijgen.
ik struin vaak deviantart.com af op zoek naar mooi beeldmateriaal en dat probeer ik dan om te zetten in illustrator.
Karel, bedankt voor de tip, ik ga die site ook s bekijken.
Beeldrecht heb ik gemaild maar nog geen reactie.
wie t leuk vindt om te zien wat ik maak.. www.stezdesign.nl

alweer erg bedankt voor de reacties..
bart

 macbook 2GHz/2GBblog:   http://www.stezmedia.nl
copyrights?
22 december 2003 - 19:26    reactie #13
geplaatst door: bartp
leon, als ik dat zo lees, is het inderdaad vooral zaak dat mijn tekening niet te veel overeenkomsten toont met het origineel.  wat macmiep ookal zei..
bedankt.
 macbook 2GHz/2GBblog:   http://www.stezmedia.nl
copyrights?
24 december 2003 - 21:45    reactie #14
geplaatst door: bartp
de site beeldrecht reageerde zojuist als volgt:

' Indien u een auteursrechtelijk beschermde foto natekent heeft u daarvoor toestemming nodig van de rechthebbende van het originele werk (dit is aan de orde indien u dit niet voor prive doeleinden gebruikt). Dit is alleen anders indien uw werk zodanig afwijkt van het origineel dat het als onafhankelijk van het origineel geacht wordt te zijn. Het enkele gegeven dat uw werk op een andere drager is opgenomen is daarvoor onvoldoende. U kunt het vergelijken met een foto van een werk, dat weliswaar een eigen artistieke waarde heeft maar desondanks voor openbaarmaking toestemming van de maker behoeft.'

 macbook 2GHz/2GBblog:   http://www.stezmedia.nl