(Bewerkt door daveh om 15:47, 28-10-2009)
Instant PDF kun je wel vrij snel terugverdienen, als je dit als extra service aan je klanten aanbiedt.
* Als je een goede workflow hebt en weet waar je mee bezig ben, dan zul je meestal geen probleembestanden aanleveren, maar niet elke ontwerper weet evenveel van PDf ...Daarom is cPDF in mijn ogen een beetje een wassen neus, maar het is soms ook wel erg handig.
Als aanleverende partij kan je werken met InStantPDF een plug-in voor InDesign.Dit kost (maar) 199,- en weegt niet op tegen de problemen waar je anders tegenaan loopt, naar mijn idee.
Inmiddels heeft Adobe binnen InDesign CS4 ook een mooie preflight functie,die bijna op alle punten controleert wat InStantPDF ook doet.
Het enige dat InDesign niet doet, is die log-file toevoegen,en zoals ik zei, in mijn optiek het belangrijkste aan cPDF...
Afbeeldingen die te laag zijn van resolutie en andere fouten kun je makkelijk middels de preflight functie van Acrobat vinden: ook biedt Acrobat een voorvertoning van de overdruk en zelfs (indien gewenst) een voorvertoning van de inktdekking.
Kortom: als je CS3 Design standard hebt heb je zeker geen cPDF nodig, zeker niet als je de GWG standards gebruikt (mits je drukwerk in Nederland of België gemaakt wordt: wij werken vaak ook met buitenlandse drukkers en daar gelden weer heel andere normen) of de instellingen die een goede drukker je toe kan sturen. Leer met Acrobat werken en geef niet onnodig geld uit.
Dit neemt niet weg, dat een goede PDF een goede PDF is.Maar met het veelvuldig gebruik van schaduwen en andere transparantie-effecten in InDesign neemt ook de kans op fouten bij het maken of het RIP-en van de PDF toe.Als je dus regelmatig voor kranten advertenties aanlevert, dan kan het zeker geen kwaad op cPDf aan te leveren, omdat daar weleens het éénen ander mis wil gaan bij het afvlakken van transparantie.
Wij doen ook vaak advertenties (voor tijdschriften en kranten) maar hebben daar ook nog nooit problemen mee gehad. We gebruiken wel nog steeds de GWG 1.3 settings tenzij een drukker aangeeft een hogere pdf versie te wensen.
maar ik moet toegeven dat ik zelf niet zo gecharmeerd ben van de transparantie effecten van InDesign: collega's maken er echter wel veelvuldig gebruik van.
cPDF is in feite niks meer of minder dan een gecentraliseerde 'afspraak' rond instellingen. Het is met name aan grafisch goeroe Henk Gianotten en diens onstuitbare ambassadeursdrang te danken dat we (vrijwel alleen) in België en Nederland onderling volgens die cPDF afspraak proberen te werken. Als iedereen zich aan die cPDF regeltjes houdt, heeft het zeker toegevoegde waarde.
Werk je internationaal, dan heeft cPDF als begrip weinig toegevoegde waarde: andere partijen weten dan vaak niet waar het over gaat, en moet er toch onderling tussen de partijen worden afgestemd hoe ze de drukklare PDF gaan creeëren c.q. verwerken zonder dat er sprake is van echte standarisatie.
[ Ger ][/news]
Je zult je hoe dan ook moeten verdiepen in de betekenis van hoe drukwerk tot stand komt. En dan is het lezen en begrijpen van een document zoals die welke jij als link aanhaalt broodnodig. En zo moeilijk is dat toch ook niet?
Ook door drukkers geld cPDF als wonderolie trouwens: 'lever maar aan als cPDF'. welke instellingen? kleurprofielen? inktdekking? (geen antwoord).
En niet de drukker (aangezien deze alle lithografen reeds decennia geleden de laan uit heeft gestuurd).
@ Aad: Geen moment te vroeg van Adobe. Steeds meer en meer gaan gebruikers in de logfiles pas kijken (als ze het al doen) of ze hun job wel gedaan hebben. Er zat in CS3 al een preflight functie maar die voor het pdf-en even uitvoeren bleek vaak een stap te ver. PS. Er zijn trouwens al preflight profielen van GWG voor CS4.
@Eelko: Als je de transparanties afvlakt door naar pdf 1.3 te gaan loop je minder kans dat het misgaat als de drukker de pdf ript. Maar soms loopt het wel eens mis bij de uitrekening van de transparantie tijdens het maken van de pdf. Dus als de drukker een hogere versie ondersteund kan het best wel zijn voordelen bieden transparantie te ondersteunen hoor.
Zo ken ik een drukker, niet toevallig in Frankrijk, die tot vorig jaar zweerde bij Tiff/IT. Dat was tenminste niet editeerbaar zoals een pdf. -grijns-
@Ger: Juist. Maar als er een discussie is ben je toch vaak iets zekerder van je zaak. Of ze cPDF herkennen of niet, jij weet bijvoorbeeld zeker dat er nergens een rgb beeld is je pdf geslopen is.
@deejee54: Zwarte tekst moet ook niet altijd uitgespaard worden. Dus dit krijg je inderdaad door een cPDF workflow.
@MicHtiKal (let op de spelling): inderdaad: als de drukker een hogere versie ondersteund krijgt hij/zij die ook. Als een drukker mij niet kan vertellen wat voor pdf hij/zij wil krijgt 'ie 1.3
@Eelco: Excuseer? Hoedanook, zo werken wij ook. We lopen gewoon de laatste tijd wel vaker tegen een probleem met PDF 1.3 bestanden. Maar toch blijven de meeste drukkers aan mij nog steeds PDFx1-a bestanden vragen.
Ik merk dat de meeste drukkers ook maar wat doen of roepen.Terwijl zij het toch eigenlijk zouden moeten weten.
Je hebt ook nog zo iets als klantvriendelijkheid, het grafische als een vak zien, voorlichting geven, klant waarschuwen bij fout aangeleverde bestanden, hints en tips geven. Ja, dat zal geen internetdrukker zijn en dus iets duurder zijn.
Citaat "Ik merk dat de meeste drukkers ook maar wat doen of roepen. Terwijl zij het toch eigenlijk zouden moeten weten." Nee dus, jij zou moeten weten!Een drukker zou je op je papierkeuse kunnen adviseren, een omslagje toch maar een vernisje te geven, 4 pag. minder maakt het zoveel goedkoper, een laminaatje maakt het een stuk chiquer, in 2 kleuren kan het ook, enz. Moet je wel een goed bestand aanleveren.
Op zich allemaal niks mis mee maar dan stappen we wel af van de traditionele rollen. Behalve de klant dan, die bekijkt zijn eindproduct en wil nog steeds een perfect resultaat.
Als je een eis stelt, goed, zolang je maar weet waarom je het eist vind ik. En bij de betere drukkerijen zal er altijd wel iemand zijn die je dit kan uitleggen.
Als wij het allemaal zo graag zelf willen doen of de touwtjes zelf in handen willen hebben dan moeten we er ook voor zorgen dat wat we allemaal zelf doen ook goed gebeurd. Dat is immers 9 van de 10 keer de reden dat we het zelf doen, dacht ik.