Hoe maken jullie een gevouwen folder van A3 naar A4. (Dus open 420x297, gesloten 210x297mm).Maken jullie in InDesign 4 pagina's A4, facing pages aangevinkt OF 2 pagina's A3, facing pages uitgevinkt?
Drukkers onder jullie,
Hoe krijgen jullie dergelijke folder het liefst aangeleverd?
Tom
O ja, NIET in Illustrator gaan knoeien. Gewoon in InDesign (of Quark, als je niet anders hebt).
Nog een tip: maak in eerste instantie op als[][][][]en pas als het af is de laatste en eerste pagina bij elkaar zetten.De lezer ziet namelijk eea ook in die volgorde en in die begrenzing. Voor en achter zijn GEEn spread voor de eindgebruiker.
Alleen, tot op heden maakte ik A3 folders altijd als 4 A4's facing pages, dus 1 2-3 4
Maar voor een A3 printer moet ik dan wel altijd een document aanmaken 2xA3 en vervolgens plaats ik daar de EPS'en van de 4 pagina's in, en dit om het te kunnen afdrukken. Want een A3 printer weet niet dat 1 en 4 langs de ene kant geprint moeten worden en 2 en 3 langs de andere kant.
Ik stelde me dus de vraag hoe jullie zo'n folders ontwerpen en hoe drukkers dergelijke folders verwerken.
De een wil zoveel mogelijk in Indesign doen omdat ze daar ook alles in uitdraaien, de ander wil zoveel mogelijk creatieve en litho-vrijheden hebben en doet het in Illustrator.
Illustrator = voor vectorenPhotoshop = voor pixelsIndesign = voor dtp
Deze gereedschappen zijn daarvoor geoptimaliseerd en met de nodige vakkennis geven ze het beste resultaat. Dat hoort geen verschil van werken te zijn hoor.
http://weblog.bignerdranch.com/?p=23
= PagePacker
AppleCase om 17:08, 4-02-2008Illustrator = voor vectorenPhotoshop = voor pixelsIndesign = voor dtp
Verpakkingen werktekenen doe je eigenlijk nooit en te nimmer in Indesign. Om twee redenen:- De stansmessen zijn niet rechthoekig of vierkant (bijvoorbeeld alle vouwflappen)- De verhouding vector-tekst ligt heel anders, en de opmaak/'t ontwerp maakt 't ook veel praktischer om het in Illustrator te doen.
Daarnaast is er echt een verschil van werken. Een beetje ontwerper maakt nu eenmaal veel creatievere dingen. Als ik een heel ontwerp heb gemaakt voor een dubbelzijdige 2-pagina-folder, dan ga ik niet voor ±10 regels tekst (bij wijze van spreken) alles importeren in Indesign. Dan heb ik 2 documenten, puur omdat ik een paar regels tekst wil plaatsen... dan is het sneller en praktischer om zoiets in Illustrator te doen, en technisch gezien doe je helemaalniets verkeerd.
't Is ook niet zo zwart-wit als bijvoorbeeld logo's ontwerpen. Dat doe je niet in Photoshop omdat het technisch gewoon veel nadelen heeft.
Maar Illustrator is wat dat betreft een beetje een tussenmoot. Je kan het heel goed gebruiken voor illustraties, logo's en iconen e.d., maar het is ook uitstekendte gebruiken voor werktekeningen... in sommige gevallen kan het zelfs eenvoorkeur hebben tegenover Indesign.Als je een 2-pagina-folder vooral voorziet van tekst, met een paar vlakjes als achtergrond, dan is het praktischer om het in Indesign te doen. Heb je eenzelfdefolder, maar vooral met illustratieve onderdelen en een handvol tekst, dan kanhet soms veel makkelijker in Illustrator gedaan worden.
Ik geef zelf de voorkeur om in jouw geval te kiezen voor 2x 2 A4'tjes naast elkaar (2 spreads), dus pagina 4-1 en pagina 2-3. Dit omdat je op deze manier heel mooi een vouwmodel kan maken dat je als voorbeeld naar je klant kan sturen en eerlijk gezegd omdat ik het gewoon lekker 'schoon' vind werken...
Maak een document aan van 5 pagina's, met de pagina's 'naast elkaar' aangevinkt. Je krijgt nu pagina 1, pagina 2-3 en 4-5. Klik in je pagina-palet naar spread 2-3, vervolgens op het zwarte vierkantje en kies voor 'sectie starten'. Laat je sectie beginnen bij pagina 2. Vervolgens kan je pagina 1 weggooien en hou je 4 'schone' spreads over.
Natuurlijk is het niet zo zwart/wit, het is wel de grote gemene deler. Als er gevraagd wordt hoe wij folders opmaken ga ik, met alle respect voor ieders werk, niet meteen uit van de meest complexe ontwerpen. Ik denk ook dat hoe complexer het ontwerp is, hoe groter de grijze gebieden worden.
Timmeren gaat wel met een Bahco, maar met een hamer gaat het in het begin een stuk makkelijker. Het blijft natuurlijk oppassen dat je niet op je vingers mept!
4 x A4's met facing pages2 x A3's met geen facing pages
Hoe hebben drukkers eigenlijk het liefst aangeleverd?
Pagina's kun je prima op inslag printen met inbooklet.
Dank je wel.Dat ik dat nog nooit had zien staan of wist.En ik maar A3'tjes maken en da A4'tjes erop plaatsen om dit te doen, shame on me.
joram om 16:08, 4-02-2008 maar ontwerpstudio's/reclamebureaus pakken vaak Illustrator voor dit soort dingen omdat ze dan mer vrijheid hebben met "even" snel een layout maken, illustratieve extra's e.d. Voor deze bureaus is 't vaak belangrijker dat ze meer creatief willen/kunnen werken dan dat ze telkens tussen programma's moeten switchen voor een mooi rechthoekje of rondje
Dat geldt dan wrs voor ontwerpbureau's, want alle reclamebureau's en freelance dtp-ers die ik ken (en dat zijn er best veel) werken met Indesign en gebruiken voor het artwork illustrator als het 'tekeningen' zijn en fotosjop als het foto's zijn.
illustaties worden absoluut opgezet in illustrator, maar daarna geplaatst in inDesign.
AppleCase om 17:08, 4-02-2008Illustrator = voor vectorenPhotoshop = voor pixelsIndesign = voor dtp.
Dit klopt voor 90% En ik ben het met Joram eens dat InDesign zich niet altijd goed leent voor stanstekeningen.
In onze vormgeef/drukkerij omgeving wordt ALLE opmaak in ieder geval in InDesign gedaan. Maar dan heb je het dus puur over OPMAAKwerk. Alle creatieve reut wordt voorbereid in Illustrator. Als je deze werkwijze aanhoudt hou je het overzichtelijk.
Verder zou ik 4 pagina's A4 als 2 stukken A3 aanleveren (als het bijvoorbeeld om een omslag gaat). Maar als je veel pagina's hebt, dan moet je het absoluut los aanleveren. Bij een drukker worden namelijk de pagina's automatisch op inslag gezet. Ik kan er over meepraten dat het irritant is als een klant zelf inslagschema's gaat maken, daar klopt namelijk nooit iets van.
En altijd als PDF aanleveren, dus vanuit InDesign printen naar postscript met snijtekens en afloop, door Distiller heen halen, hoppa een perfecte PDF.
Ben dus blijkbaar niet de enige die er zo over denkt.Ik doe al een paar jaar niets anders en met de juiste profielen (Ghent PDF Workgroup website (http://www.gwg.org)) gaat het altijd goed. Distiller is al een paar jaar verleden tijd.
Wij maken hier o.a. de hele dag advertenties op, en blijkt dat ook ID CS3 geëxporteerde PDF's er vaak niet doorheen komen. Uitgeverijen etc zijn daar kennelijk nogal voorzichtig mee en leggen de lat wat hoger.
DTPRonald om 14:07, 5-02-2008PDF's die direct vanuit InDesign aangemaakt worden zijn in de meeste gevallen ook wel bruikbaar. Alleen stuur je ze naar een krant/tijdschrift/uitgeverij dan krijg je vrijwel altijd de melding terug dat ze niet door de preflight heen komen.Wij maken hier o.a. de hele dag advertenties op, en blijkt dat ook ID CS3 geëxporteerde PDF's er vaak niet doorheen komen. Uitgeverijen etc zijn daar kennelijk nogal voorzichtig mee en leggen de lat wat hoger.
Idem hier, wij doen ook heel veel advertenties en de uitgeverijen krijgen die bestanden vaak niet door de preflight heen....
Heeft iemand enig idee hoe dat kan?