Caprice
In alle fotoretouchemethoden gaat men uit van bewerken in rgb; en omzetten kost extra handelingen. Wanneer je je beeld in rgb goed bewerkt, kun je de cmyk weergave checken en vervolgens in InDesign plaatsen. De omzetting naar cmyk in de pdf is exact gelijk aan de omzetting die PS doet. Heb ik het niet over achteraf je cmyk beeld aanpassen natuurlijk. Maar ook een cmyk-beeld blijft een rgb-weergave op je beeldscherm!
Ik ga dus wel uit van een pdf-workflow; indien je open bestanden aanlevert is het ook geen enkel probleem aangezien RIP's die omzetting ook prima kunnen doen, hou altijd wel rekening met je colormanagement instellingen want die maken wél uit voor de omzetting.
Je gaat ook geen CMYK plaatjes in een website zetten, omdat die"toch wel omgezet worden tijdens het bewaren voor web".Dat zorgt in mijn ogen gewoon voor kleurverschillen die niet nodig,en vooral, niet gewenst zijn.
Mvg,Joram
Hoe je het ook draait of er van uitgaat dat je apparatuur het wel oplost; RGB hoort NIET thuis in een drukkerij-workflow en ik kan geen enkele reden vinden waarom je dat wel zou willen of niet de moeite zou nemen dit handmatig aan te passen!!
Ik heb altijd het idee dat dit van die ontwerper makkelijkheidjes zijn maar als dtp'er in een drukkerij die tevens films maakt kan ik niet blij zijn met dit soort ontwikkelingen en mensen die op die manier werken. Wij accepteren geen RGB-beelden in digitale bestanden en zullen dit ook niet gaan doen.
En juist wanneer je beeld in meerdere toepassingen wilt inzetten is rgb -als bronbestand- veel beter, juist omdat je die bestanden op web maar ook in print kunt gebruiken.
De omzetting -in pdf vanuit InDesign- of in de RIP is natuurlijk wel van belang, maar ik zie geen enkel verschil in het interpreteren van een cmyk-beeld op mijn beeldscherm (BEELDscherm ja: RGB!!) of een interpretatie van de vertaling naar cmyk van rgb-beelden uit mijn workflow in de .pdf of in de RIP. Geen enkel probleem.
Overigens maak je ook vaak (druk)proeven waarin prima is te beoordelen of de omzetting naar wens is verlopen.Dat moe(s)t ook met cmyk beelden. Ook hier weer geen enkel verschil.
(ik vroeg alleen me af wat de voordelen waren RGB/CMYK)
(Bewerkt door Caprice om 11:00, 26-04-2006)
RGB heeft een veel groter kleurbereik t.o.v. CMYK maar een pers kan hier niet mee overweg. Vandaar CMYK met een kleiner kleurbereik voor drukwerk. Als jij tevreden bent met het resultaat van het automatisch laten omzetten door je rip naar CMYK moet je het lekker zo laten. Ben je goed met je vak bezig, werk je zoals het hoort en ga ja niet van je apparatuur uit maar van je eigen kunnen/kennis werk je in InDesign met CMYK.
Pako om 10:56, 26-04-2006Jongens, we zitten in de 21e eeuw; 'de hele wereld' is aan het overgaan naar rgb-workflow! Word wakker!
Waaaaaaaaat!!??? Ik denk dat jij zelf nog niet helemaal wakker bent! Op welke school heb je dat geleerd? Als je je CMYK controleerbaar wil houden zal je het netjes als CMYK in je opmaakprogramma moeten inmporteren. Ik ben wel gek als ik dat aan m'n RIP over laat.
In fotoretouche is rgb dé aangewezen kleurruimte om in te werken.
Ja natuurlijk, maar als je klaar bent > hoppa naar CMYK.
Het is inderdaad verstandig je RGB bronbestand bij je project te bewaren. Maar voor elke toepassing zijn hier andere bestanden aanwezig, en dat kan ook niet anders.
Overigens maak je ook vaak (druk)proeven waarin prima is te beoordelen of de omzetting naar wens is verlopen.
het is een feit dat tot nu toe voor drukvoorbereiding CMYK de norm was en is en dat veel drukkers/RIPS ook enkel hiermee overweg gaan kunnen.
anderzijds zijn er een aantal dingen aan het gebeuren op dat vlak. inderdaad o.a. om dubbele bestanden te vermijden. wat ik heel positief en interessant vind.zoek maar eens op google (http://www.google.com/search?client=safari&rls=nl-nl&q=RGB+prepress+workflow&ie=UTF-8&oe=UTF-8)
Bij het voortraject (fotobewerking e.d.) is RGB inderdaad de norm, of in ieder gevalde norm aan het worden.
Maar bij prepress/lithografie e.d. moet je gewoon de conversie zelf doen, en niet láten doen.Op die manier kun je namelijk vooraf nog aan de kleuren schuiven mocht je iets anderespecificaties willen hebben. Dat is namelijk iets wat geen rip of PDF voor je kan doen,omdat het gewoon iets is wat op gevoel/kennis gebeurt, en niet op basis van nullen en enen.
Zo, da's eruit....
En nu allemaal netjes met CIE-lab gaan werken met geautoriseerde* kleurprofielen, hè?
* Dus niet die standaardprofreubeltjes van je digicam en aldi-scannertje op je ongecalibreerd mediamarkt lcd-schermpje.**
** geef ik meteen even het probleem en de discussie hier aan. Speel op safe met CMYK.... Diegenen die professioneel een 100% workflow goed hebben draaien hoeven zich niet aangesproken te voelen.***
*** Ondanks dat we nu een aantal klussen m.b.v. een RGB workflow hebben gedaan, blijf ik als oude CMYK-dinolithograaf vinden dat handmatige conversie naar CMYK (met pro software en scanners) het nog steeds mooier had gekund. Toch nog steeds het verschil tussen een maatpak en confectiepak.
Het is alleen jammer dat in deze tijd van 't mag niks kosten' er bar weinig vraag is naar absolute topkwaliteit drukwerk.
Caprice heeft het (ergens op de 1e pagina) goed door,maar ook andere opmerkingen zijn uitermate correct.
Licht is RGB, en dat zit in scanners, camera's, monitoren...Inkt werkt met CMYK, da's een feit (tenzij je PMS neemt).Ergens in de workflow moeten RGB-beelden naar CMYK,maar wanneer en met welke "curven", da's een keuze.
Vroeger (...) scande de drukker foto's en dia's voor je inen omdat hij/zij wist dat je met die foto's ook bij hem/haarzou gaan drukken, kreeg je alvast CMYK-conversie cadeau.Maar dat moeten wij om 2 redenen niet gaan nabootsen,als wij zelf degene zijn die de RGB-beelden opleveren:
1. DTP-ers zijn meestal geen lithografen, dus de kans datje de juiste conversie-instelling weet is een uitzondering;2. Wie zegt dat je die foto's niet voor andere doeleindenwil gaan gebruiken in RGB of met andere CMYK-waarden?
De volgende methode was dat je alle RGB zelf omzette,met een of andere "doe het zo dan komt het goed" curvedie een lithograaf en/of drukkerij je braaf opgedragen had.Datzelfde gold/geldt niet alleen voor foto's maar alle kleur.Veel drukkerijen hadden daar alles precies op afgestelden als het aan hen ligt laten ze liever alles bij het oude...
De nieuwere methode gaat uit van RGB-bestanden, die jedesgewenst a.h.v. kleurprofielen van de invoer èn uitvoerop een goed gecalibreerd scherm en printer kan "proofen".Zodoende blijven je beelden 'rijk en vrij' qua CMYK-waardeen kan je ze voor meerdere doeleinden blijven gebruiken.Pas op een zo laat mogelijk moment worden RGB-waardena.h.v. diezelfde profielen naar CMYK omgezet en 'geript'.
Omdat de workflow momenteel stevig in de overgang zit,is het zaak om goed te overleggen met je leverancier vanbeelden en de partij die voor je gaat printen of drukken.InDesign maakt 't niks uit en schikt zich naar wat jij wil.
Een vooruitstrevende drukkerij heeft geen enkel probleemmet PDF 1.4 of hoger met transparanties en RGB-beelden.Dat er drukkerijen zijn die daar wèl moeite mee hebben,is te begrijpen, maar de wereld gaat wel steeds verder...
Industrie-standaarden zoals die er ooit waren, komen niet meer.Adobe bepaalt de toekomst voor een groot deel mee, en iederekeer als Adobe weer een (goeie) stap vooruit wil en kan zetten,zullen achterblijvers en overgangers daar moeite mee hebben.Partijen die standaarden baseren op reactionaire mogelijkheden,zijn te behoudend bezig, en dat is geen goede gedachte in dezeveranderende media-wereld (en daar hoort druk/print ook bij).
Met PostScript bedacht Adobe in 1984 een "standaard" waarvanze niet wisten dat het ooit zo'n succes zou worden. PostScript iseen technologie die beloofd had altijd "downwards compatible"te blijven. Zelfs de oudste laserprinter bleef decennia werken !PostScript stond garant voor (vrijwel) probleemloos afdrukken.Maar PDF werkt anders. PDF is er in versies en soorten, en bijieder nummertje of lettertje kan er iets anders in schuilgaan.PDF staat zo open voor vernieuwing (transparantie, laagfunctie,beveiligingsmogelijkheden, etc.) maar ook voor verwarring...
Ga daarom na wat je repro/drukkerij aankan, praat erover.Makkelijke InDesign-PDF of gedestilleerde PostScript naar PDF ?PDF versie 1.3, 4, 5 of x, y of z ? RGB of CMYK ? Met profielen ?Printen en drukken wordt na 20 jaar weer spannend