Theis Jan om 23:42, 3-07-2007
...Maar moet ik voortaan hier aan geven welke interlini ik gebruik als ik gebruik wil maken van het basislijnstramien? En met CS3?
Ik begrijp dat het een beetje verwarrend is; waar stel je nu de interlinie in en welke instelling is dominant?
Voor de instelling van het basislijnstramien (dus de instelling via de programmavoorkeuren) ga je traditioneel gezien meestal uit van het gewenste regelafstand van de 'broodtekst' ofwel 'platte tekst'. Je wil meestal dat deze tekst overal in het document, dus in alle kolommen en op alle pagina's onderling mooi rustig uitgelijnd is. Vandaar dat je de platte tekst eigenlijk altijd vastzet op basislijnen.
Deze basislijninstelling is dominant; Indesign en Quark zal met deze instelling ongeacht de ingestelde paragraafinterlinie altijd proberen om de tekst vast op een basislijn te krijgen. Is de interlinie van een paragraaf bijvoorbeeld net 1 punt groter dan die van het Baseline grid, dan zal de vast-op-basisgrid-tekst steeds één hele basislijn gaan verspringen en ontstaan er lelijke witregels.
Het Baseline grid geeft eigenlijk een hoofdritme aan. Koppen, subkoppen etc. staan meestal niet vast- maar los op grid omdat ze doorgaans grotere corpsen hebben en daardoor een grotere regelafstand ofwel interlinie nodig hebben.
Je kan er ook voor kiezen om de indeling juist helemaal omgedraaid te doen: alle (sub)koppen vast op een ruim grid zetten en de platte tekst los van het grid. Je moet dan wel een uitgekiende indeling maken(middels een mooie set Paragraph styles in ID, of typogrammenset in Quark) zodat de platte tekst in kolommen onderling toch ook mooi uitgelijnd is.
Edit:
Je vroeg of dit enkel van toepassing was voor CS3:
Bovenstaand vehaal gaat op voor alle versies van InDesign en alle versie van Quark.
(Bewerkt door Leander om 1:40, 4-07-2007)