InDesign kapotte index repareren?
22 maart 2024 - 14:34   
geplaatst door: Jakko W
Heeft iemand tips om een kapotte index in een InDesign-bestand te repareren?

Ik ben iets van anderhalve week bezig met een index, maar daar is ergens achter de schermen iets in kapot gegaan. Er staan bijvoorbeeld een aantal verwijzingen in naar niks (wel „zie” maar geen onderwerp erachter, terwijl ik daar wél een woord getypt had, want je kunt zelf geen lege verwijzingen maken), en als ik die probeer te verwijderen, crasht InDesign hard. Ik klik op het prullenbak-knopje, dan op de knop dat ik de term inderdaad wil verwijderen, en bam — bureaublad. Elke keer.

Bij opnieuw openen van InDesign komt dan de melding dat het bestand waarschijnlijk beschadigd is, maar ja, veel andere keuze heb ik niet dan het toch opnieuw openen en kijken of ik er nog wat mee kan. Wat ik tot nu toe geprobeerd heb zijn dingen als een kopie openen en daarin de bewerking uitvoeren, het document bewaren onder een nieuwe naam en daarin de bewerking uitvoeren, en exporteren naar IDML in de hoop dat daarmee de fout weg is. De eerste twee hebben precies hetzelfde gevolg: een harde crash. De derde crasht net zo hard, maar al wanneer een bepaald punt (4%, geloof ik) in de export bereikt wordt.

Wat wel werkt is andere termen verwijderen, waar bijvoorbeeld de verwijzing niet leeg is. Alleen die met een lege verwijzing zorgen elke keer voor een crash.

Mijn idee is dat de indexdata beschadigd is — geen idee hoe — en dat InDesign z’n normale gedrag doet bij zulke kapotte data, namelijk hard op z’n bek gaan zonder je de mogelijkheid te geven het te repareren. Het zou heel leuk zijn als iemand een manier weet om hier voorbij te komen.

Hoe dan ook, ik raak dat programma elke keer zo verschrikkelijk beu …
InDesign kapotte index repareren?
22 maart 2024 - 19:31    reactie #2
geplaatst door: Jakko W
Bedankt voor het zoeken, maar die eerste link heeft alleen algemene dingen die ik ook allemaal al tegengekomen was en die niet helpen, terwijl de tweede gaat over een probleem dat zich bij mij niet voordoet.

De enige mogelijk oplossing die ik tot nu toe heb bedacht is om (een kopie van) het bestand met de kapotte index te openen met een hexeditor, om eens te kijken of ik wellicht de index kan vinden en of er iets bij die kapotte termen staat dat anders is dan bij termen die wél werken. Ik heb er weinig hoop op, maar veel anders kan ik niet meer verzinnen.
InDesign kapotte index repareren?
23 maart 2024 - 09:11    reactie #3
geplaatst door: Hiker
Ik ken InDesign als een van de meest stabiele programma's, bijna nooit problemen.
Ik zou als eerste proberen de inhoud naar een ander bestand te kopiëren en kijken wat er dan gebeurt. Eventueel per pagina zodat je misschien ergens de fout ontdekt.
Gaan andere bestanden wel goed?
InDesign kapotte index repareren?
23 maart 2024 - 11:01    reactie #4
geplaatst door: Jakko W
Ik ken InDesign als een van de meest stabiele programma's
Dan heb jij héél andere ervaringen ermee dan ik. Al vanaf versie 1.0 crasht het om allerlei redenen waar je nooit je vinger op kunt leggen, maar altijd bij dingen waar zoveel werk in zit dat je ze niet vanaf nul opnieuw wilt moeten doen. (De huidige versies zijn wel veel stabieler dan 1.x, dat crashte soms als je er maar naar keek, maar als InDesign tegenwoordig vastloopt, dan is dat ook altijd heel erg hard.)

Ik zou als eerste proberen de inhoud naar een ander bestand te kopiëren en kijken wat er dan gebeurt. Eventueel per pagina zodat je misschien ergens de fout ontdekt.
Ook dat is een oplossing die ik liever vermijd, precies omdat er al zo heel veel werk in dit document zit. Het is niet zomaar een eenvoudig boekje met witte bladzijden met een tekstvak erop en weinig meer dan dat.

Hoe dan ook zit de fout niet op een bladzijde, volgens mij, want het is een indexverwijzing die niet naar een bladzijde verwijst waar het fout mee gaat. D.w.z. één van het soort „InDesign: Zie Vastlopers” — alleen staat er in het lijstje in het indexvenstertje „InDesign: Zie” en meer niet. Ik kan daarop dubbelklikken en dan opent het venster om de verwijzing te bewerken, met een blanco tekstvak voor het onderwerp waarnaar verwezen wordt. Als ik daar iets in typ en op OK klik, verandert er niks in het overzichtslijstje, daar blijft de verwijzing blanco.

Ging het om een verwijzing naar een bladzijde, dan zou ik wel geprobeerd hebben de marker op die bladzijde te verwijderen in plaats van de verwijzing in het lijstje.

Gaan andere bestanden wel goed?
Ja, dit is bijna zeker een fout in de data voor deze index, die InDesign tegenkomt wanneer ik hem probeer te verwijderen en zich daar dan zo in verslikt dat het crasht.
InDesign kapotte index repareren?
23 maart 2024 - 11:51    reactie #5
geplaatst door: Bianco
Je Indesign document plaatsen in een nieuw Indesign document?
Apple gebruiker sinds 1994.
InDesign kapotte index repareren?
23 maart 2024 - 19:36    reactie #6
geplaatst door: Jakko W
Ik zie even niet wat dat moet bereiken. Ik zou dan bladzijden hebben waar niet-bewerkbare afbeeldingen op staan van de bladzijden van het document waarin een paar verwijzingen in de index kapot zijn.
InDesign kapotte index repareren?
23 maart 2024 - 20:40    reactie #7
geplaatst door: bertvanderveen
In principe is een InDesign bestand een bundel van diverse xml files en dergelijke. Jouw idee om het indexbestand met een hex editor te fixen is zo gek niet.
Maak een nieuw document aan waarin je een paar paginas opmaakt met indez en al.
Vergelijk de onderdelen hiervan met die van het probleembestand. Als er verschillen in de header of zo te vinden zijn, zou daar de oplossing kunnen zijn.
Geen idee of dit de oplossing is, maar ik heb vroeger wel eens corrupte pdf s zo gerepareerd.
Bert Vanderveen [...]
+++ Applegebruiker sinds 1989 (van System 6 via OSX naar macOS 14)
InDesign kapotte index repareren?
24 maart 2024 - 11:20    reactie #8
geplaatst door: Jakko W
Is een InDesign-bestand een bundel? Dat wist ik niet, ik dacht dat het binaire bestanden zijn. Als het uit (en weer in) te pakken is om aan XML-bestanden te komen, dan zou het, met een beetje geluk, veel makkelijker moeten zijn om reparaties erin te doen. En is het gecomprimeerd dan gaat m’n idee van een hexeditor sowieso niet werken.

Maar hoe pak je dat dan uit? Omnoemen naar .zip werkt niet, het Archiveringshulpprogramma zegt dan dat het de structuur niet herkent. Het commando file in de terminal noemt het een „Adobe InDesign Document” wat erop wijst dat het er ook geen gecomprimeerd bestand van een bepaald formaat (zip, gzip, enz.) in ziet.
Bewerkt: 24 maart 2024 - 19:41 door Jakko W
InDesign kapotte index repareren?
24 maart 2024 - 12:01    reactie #9
geplaatst door: bertvanderveen
Nu ben ik overvraagd. Ik heb jaren met ID gewerkt, maar inmiddels alweer 10 jaar plus niet. Maar als ik me goed herinner is een ID-bestand echt een bundel van xml's etc. Dat was in elk geval 'the selling point' bij verschijnen - het idee zijnde dat updates makkelijker zouden zijn. En de app stabieler (itt QuarkXPress…).

Er zijn ongetwijfeld apps waarmee je bundels kunt "inkijken", maar dat ligt buiten mijn know-how, sorry.
Bert Vanderveen [...]
+++ Applegebruiker sinds 1989 (van System 6 via OSX naar macOS 14)
InDesign kapotte index repareren?
24 maart 2024 - 12:22    reactie #10
geplaatst door: boiing
Geen Time Machine versie van het bestand van > 2 weken geleden?
InDesign kapotte index repareren?
24 maart 2024 - 12:28    reactie #11
geplaatst door: lamers
Heb je mss al eens geprobeerd om het bestand met een andere Indesign versie te openen? Ik moet eerlijk zeggen dat ik nauwelijks met indexen of met kruisverwijzingen werk. Maar heb in mijn Indesign versie 19.3 een indexje gemaakt en daarna een kruisverwijzing gemaakt naar een van de geïndexeerde woorden en kreeg meteen een crash. Na opnieuw openen kon ik opeens wel die verwijzing maken naar datzelfde geïndexeerde woord.

Is het mogelijk om in het paneel 'Kruisverwijzingen' op het paginanummer te klikken om die lege bron te selecteren in plaats van de kruisverwijzing zelf met het prullenbakje te verwijderen?

En dan die selectie te verwijderen uit de tekst?
InDesign kapotte index repareren?
24 maart 2024 - 12:35    reactie #12
geplaatst door: Pjotrken
Exporteren naar idml bestand en dit vervolgens weer openen?
InDesign kapotte index repareren?
24 maart 2024 - 19:49    reactie #13
geplaatst door: Jakko W
Maar als ik me goed herinner is een ID-bestand echt een bundel van xml's etc. Dat was in elk geval 'the selling point' bij verschijnen - het idee zijnde dat updates makkelijker zouden zijn.
Ik zal me er eens wat meer in moeten verdiepen dan, of ze inderdaad uit elkaar te halen zijn, en weer terug in elkaar te zetten.

En de app stabieler (itt QuarkXPress…).
Nou … in het allereerste begin crashte InDesign zó vaak dat je de automatische backups héél erg nodig had. Al helemaal omdat hij bij het crashen ook nog eens alle openstaande documenten kapotmaakte …

Geen Time Machine versie van het bestand van > 2 weken geleden?
Jawel, maar dan moet ik die hele hoop werk aan die index opnieuw doen, plus allerlei andere kleine aanpassingen die ik aan het document gemaakt heb tijdens het werk aan de index. Dan leef ik liever met een paar kapotte verwijzingen die ik als het écht moet, met de hand kan verbeteren in de index zoals die op de bladzijde staat. Alleen moet ik dan wel zorgen dat ik ook onthoud om dat te doen :)

Heb je mss al eens geprobeerd om het bestand met een andere Indesign versie te openen?
Nee, maar daarvoor zou ik moeten exporteren naar IDML, en zoals in ik het openingsbericht al zei: die export veroorzaakt ook een harde crash.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik nauwelijks met indexen of met kruisverwijzingen werk.
Die dingen zijn nu net een belangrijke reden (samen met GREP-stijlen en nog een paar) waarom ik InDesign nog nooit ingeruild heb voor iets anders …

Is het mogelijk om in het paneel 'Kruisverwijzingen' op het paginanummer te klikken om die lege bron te selecteren in plaats van de kruisverwijzing zelf met het prullenbakje te verwijderen?

En dan die selectie te verwijderen uit de tekst?
Zie een paar berichten terug: ja, ik kan die openen en de verwijzing bewerken, maar dat wordt niet bewaard als ik op OK klik. Er is geen marker in de tekst die ik zou kunnen verwijderen, dit gaat om „zie”-verwijzingen naar andere woorden in de index.

Exporteren naar idml bestand en dit vervolgens weer openen?
Zoals ik al zei: bij de export crasht InDesign ook :( Ik gok op het moment dat hij de eerste van die indextermen tegenkomt, maar dat zal ik nooit zeker weten :)