(Bewerkt door Balder om 10:36, 9-04-2004)
Groet,
Ton
(Bewerkt door Pako om 10:45, 9-04-2004)
Ja, op de cover staat een duotoon foto en daar wil ik liefst geen moiré in! Daarom deze vraag. Als ik zwart op 70° laat staan en de andere kleur op 110° zet zou het dus geen probleem mogen zijn?
Pako om 10:44, 9-04-2004Ik laat ze altijd standaard staan, anders in overleg met je drukker.
dat is eigenlijk het hele probleem, omdat het in Polen gedrukt wordt en niet bij m'n reguliere drukker heb ik daar absoluut geen controle over en wil me toch wat indekken (mijn Pools is ook niet zo denderend overigens)
(Bewerkt door Balder om 10:58, 9-04-2004)
Als je document goed is- dat wil zeggen: twee-kleurenopbouw in alle elementen en niet per ongeluk ook nog cmyk o.i.d. er in kan ik me bijna niet voorstellen dat het fout gaat.
Dank voor jullie hulp
Pako om 11:22, 9-04-2004Volgens mij wordt de rasterhoek al in PS ingesteld voor je duotonebeeld, afgezien daarvan hoef je die kleuren echt niet handmatig in te stellen.
Is dat zo?Standaard staat Use Printer's Default Screens (File > Page Setup) aan en worden volgens mij alle rasterhoeken gelijkgeschakeld.Je hebt dus wel de mogelijkheid de rasterhoeken te wijzigen, maar je moet daar wel wat voor doen.
Dan zou het ook nog wel eens zo kunnen zijn dat de rasters die je dan zelf instelt in InDesign worden overruled door de RIP.
Nogmaals: ik zou daar niet zo wakker van liggen: gewoon de rasterhoeken standaard laten staan, die staan in ieder geval goed in InDesign.
De spotcolorinstellingen staan in InDesign inderdaad gelijk zie ik ook nu, dan vraag ik me af wat PS daar toch mee doet in de duotone-eps. En ik vraag me vooral af wat een RIP ermee doet, want het kan bijna niet anders dan dat die wel 2 verschillende hoeken moet draaien.
Vreemd, ik heb eigenlijk nooit problemen met duotones -Moiré welteverstaan- en we doen nooit iets aan die instellingen!
Ik denk dus dat in de RIP de rasterstand wel aangepast wordt, daarentegen print de drukker jouw bestand natuurlijk naar film of plate en die zet de rasterstanden hetzij in InDesign of in zijn RIP in...
pdf zou ook wel eens goed kunnen gaan ongeacht de instelling in InDesign.
ik maak een InDesignbestand aan met een duotonescan.
Als ik vanuit InDesign een print maak definieer ik zelf de rasterstanden, dat moet de drukker (in Polen) dan dus ook ingeven. Let op: hij gebruikt zijn eigen ppd en weet zeer waarschijnlijk dit in te stellen -er van uitgaande dat ze daar zo achterlijk zijn dat ze in InDesign werken;-)-
Als ik een pdf maak -volgens een pdf-style van een van onze drukkers- hoef ik nergens rasterhoeken in te stellen. Als ik die pdf vervolgens vanuit Acrobat wil printen krijg ik weer een printvenster -ook in dat geval met de ppd van de drukker (in Polen) en zal in het printvenster van Acrobat de rasterhoek gedefinieerd moeten worden.
Er van uitgaande dat ze niet achterlijk zijn geven ze daar dus ook twee compatible rasterhoeken in.
Al met al wordt de rastering dus pas op printer/RIPniveau ingegeven ipv op DTP-pakket niveau.
Als je eerst een PS print en daarvan met distiller een pdf zou het wel eens handig kunnen zijn die instellingen zelf te maken, let dan ook op transparantieafvlakking onder 'geavanceerd': moet op hoog staan.
Thanks voor de feedback allebei
Via .ps en dan distiller en met zijn ppd??
Overigens is dit méér van belang in full-colour separaties - of in elk geval 3 of meer kleuren. Het risico op storende effecten wordt groter naarmate er meer rasters over elkaar heen gelegd worden. In theorie zou je eigenlijk helemaal geen optische artefacten kunnen waarnemen als je 2 rasters met gelijke hoeken over elkaar heen drukt. Maar naast dat dat praktisch gezien héél moeilijk is, komt het de kleurmenging niet ten goede.
Om je duotone dus netjes te laten drukken moet je de verschillende separaties (= drukplaten) in verschillende hoeken zetten. Het getuigt van professionaliteit als je als vormgever/ontwerper/dtp-er hier al rekening mee gehouden hebt vóórdat je spullen op CD brandt.
Heb je wel eens overwogen in het dtp werk niet een PMS als tweede kleur te gebruiken maar een proceskleur? Daar bedoel ik mee, ipv zwart en Pantone Reflex Blue gewoon zwart en cyaan? Dan kan de RIP zelf beslissen wat die met de hoek doet. Geef in je communicatie naar je drukker wel aan dat hij de cyaan separatie in de juiste PMS moet drukken.
Als dit station reeds gepasseerd is moet je het gewoon zelf doen. Gebruik voor je PMS kleur de rasterhoek van cyaan of magenta. Liever niet van geel, zeker niet als je PMS een heel donkere kleur is.
Probeer een PPD te krijgen van het apparaat waar je drukker de separaties op draait, de (standaard) rasterhoeken per kleur staan hier zeker in. Probeer het definiëren van rasterhoeken uit te stellen tot het programma van waaruit de separaties worden afgedrukt (in dit geval InDesign). Loop niet met rasterhoeken en transferfuncties te rommelen als je niet precies weet wat je ermee moet doen.
<Het lost wel een heleboel problemen op zoals in dit draadje beschreven alsmede mogelijkheden om bijv. een kleur op te bouwen uit verschillende percentages van PMS-kleuren (dit kan overigens in ID CS)>
Ik zou inderdaad de kleuren instellen, maar ik ga er van uit dat een drukker die instellingen naloopt, hij weet het beste welke rasterhoek hij bij welke kleur wil, als dtp'er weet ik dat niet.
Dus ondanks dat het professioneel kan ogen om het vooraf in te stellen, is het denk ik professioneler de drukker te wijzen op het punt rasterhoeken -je weet dat ze bestaan- en verder aan hem over laat die instellingen te maken.
Voor duotonen met zwart is geeft zwart onder 45 graden hetmooiste resultaat. 45 graden is voor het oog de meest ideale(lees minst storende) rasterhoek. Zwart de bepalende kleur, vandaardus 45 graden voor zwart.
Groet