Om alles iets duidelijker te maken hier een omschrijving. Simpele vormen die ik aanmaak in Illustrator knip en plak ik meestal rechtstreeks als vectorobjecten in InDesign. Dit zijn dan meestal logo's of andere vormen die ik wil gebruiken (en meteen kunnen aanpassen of degroeperen) in mijn opmaak. Veel van deze objecten bestaan uit diverse steunkleuren die dan automatisch worden toegevoegd aan de stalen in InDesign. Normaal is dat natuurlijk vaak handig aangezien je meteen de juiste kleuren in je stalen hebt en tot dusver dan ook geen enkel probleem.
Het probleem ontstaat echter daarna. Soms (maar niet altijd?!) kan je die kleuren niet meer verwijderen of aanpassen. Het prullebakje (of verwijderen via menu) is niet aktief en bij kleur instellingen zijn de schuifbalkes en wisselen van kleurmodus niet aktief ... ? met andere woorden ik kan niets doen met de kleur.
Wat het probleem nog groter maakt is dat bijvoorbeeld teksten die ik opmaak met zo'n kleur, knip en dan plak in een ander document ook weer die onverwijderbare kleur in de stalen plaatsen. Het is dus ook niet door een koppeling of zo wat het een en ander natuurlijk zou verklaren.
Ik heb inmiddels alles gebprobeerd maar krijg het niet voor elkaar. Ondertussen vervuilen mijn documenten steeds meer met onverwijderbare kleuren. Momenteel neem ik het voor lief .... dan blijven ze maar staan .... maar ondertussen erger ik me gek eraan. Ik hou nu eenmaal van opgeschoonde documenten maar buiten dat ... er moet toch zeker een manier zijn om van die kleuren af te komen!
Weet iemand de oplossing???
Maar nu even terug naar je probleem, en wellicht een oplossing hiervoor....Een vaak voorkomend probleem met kleuren die niet verwijderd kunnen worden is dat een pantonekleur de tint (of transparantie) 0% heeft meegekregen. Dan lijkt die kleur niet (visueel) aanwezig maar die is er dan wel degelijk. Probeer dat maar eens te vinden in een indesign document. Volgens mij heeft illustrator meer mogelijkheden om de boosdoener te vinden.
Wat je nog kan doen natuurlijk is om er een pdf van te bakken en dan te kijken waar de pantonekleur zich ophoudt. Maar ik neem aan dat je die mogelijkheid al bedacht had. Al geeft een PMS van 0% dan nog steeds geen resultaat helaas.
Nou, ik ben benieuwd of je er wat aan hebt. Hou ons op de hoogte!
(Bewerkt door MacManiac om 22:41, 23-05-2007)
(Bewerkt door Chardonnay om 22:54, 23-05-2007)
Illustrator logo's en vectorvlakken plakken in InDesign gaat inderdaad niet over het probleem met de kleur maar toch ff een reaktie ...Het werken met vectoren vanuit illustrator door deze te plakken in InDesign is een super optie die ik al vanaf het begin probleemloos gebruik en een echte aanrader is. Koppelen e.d. doe ik alleen nog met bestanden die ik later eventueel nog ga vervangen of wijzigen. Het handige is namelijk dat ik de logo's kan ontleden, wijzigen e.d. zonder dat ik eerst talloze varianten hoef te maken in Illustrator, daar naartoe koppelen etc. maar per direkt, wanneer ik het nodig heb, in InDesign aanmaak en aanpas hoe en wanneer ik wil. Bijvoorbeeld logo eenmalig diapositief maken of een gedeelte van het logo gebruiken voor je ontwerp of in de opmaak? ... waarom een variant maken in Illustrator als je de handeling meteen in InDesign kan doen? Scheelt tijd, vele extra bestanden, gewissel, gekoppel, etc. Eenmaal aan deze werkwijze gewend wil je echt niet meer terug. Daarnaast heeft het nog nooit voor problemen gezorgd en zijn ook de documenten niet traag om in te werken of zo. Zelfs niet als er tientallen logo's en vector objecten in het document staan. Dat zou overigens ook niet goed zijn want als je van een tekst letteromtrekken maakt zijn dat feitelijk ook duizenden en duizenden vector objecten die vaak per regel al uit meer ankerpunten dan een gemiddeld logo bestaan.
Dan terug naar het probleem ...Nee ... er staat niets meer in het document en ik krijg nog steeds de kleur niet verwijderd. Zelfs al het volgende geprobeerd: Ik maak een figuur in een document en geef deze zo'n kleur die ik niet kan verwijderen. Ik knip dat figuurtje en maak vervolgens een heel nieuw document. Ik plak vervolgens het figuur uit het oude document in mijn nieuwe objectloze document. De kleur van dat figuur komt dus in de stalen van mijn hele nieuwe document. Vervolgens verwijder ik dat figuur ... ik heb dus gewoon een leeg, nieuw document. Vervolgens zou ik theoretisch de kleur nu kunnen verwijderen. Maar helaas ... ook nu weer niet ... in een nieuw document zonder enig object kan ik de kleur niet verwijderen of aanpassen.
Testje:Een kleurvlakje (Pantone Solid Coated) in Illustrator gemaakt, kleurvlakje kopieerd en rechtstreeks geplakt als vector in ID. De steunkleur verschijnt netjes in ID, zoals het hoort, in het swatches-venster. Nadat ik het kleurvlakje in ID heb verwijderd, kan ik de ongebruikte kleur gewoon verwijderen.
Ah, oké, nou ja zolang je er zeker van kan zijn dat dat niet het probleem kan zijn heb je mijn zegen natuurlijk! Mijn (nieuwe) collega artdirector gebruikt ook regelmatig het knip-en-pak fenomeen, en ik als eindverantoordelijke om aan te leveren naar de drukker heb ik toch regelmatig het een-en-ander moeten laten ombouwen naar illustrator om dat sommige dingen gewoon technisch niet konden. Maar als je weet wat je doet, kan het idd een handige tool zijn.
Back to the point... kan je het lege document online gooien? Ik wil weleens weten of ik het uit kan vogelen. En kan ik er ook nog 's wat van leren hoop ik. Altijd handig voor in de praktijk....
een andere mogelijke (halve) oplossing voor het probleem is misschien een ink alias te gebruiken, maar ook dat heb ik nog niet kunnen uitvissen. dan behoud je natuurlijk wel het ongewenste kleur in je palet, maar ben je zeker dat die overal waar nodig vervangen wordt door de andere kleur. tenminste dat meen ik te begrijpen.
http://www.adobeforums.com/cgi-bin/webx?14@@.2ccfadc1/2
En het Techdoc erover:
Dit Forum is DE meest complete bron van oplossingen voor optredende problemen.
Edit: Sorry, de tweede link is niet ok, maar te vinden via de eerste.)
(Bewerkt door bertvanderveen om 13:14, 24-05-2007)
Chardonnay om 22:52, 23-05-2007Probeer eens het bestand als INX (InDesign Interchange) te exporteren en weer te openen. Wellicht dat je de kleuren dan wel kunt verwijderen.
Ik haal zelf overigens nooit logo's van illu naar indi. Potentiële landmijnen. Wat nu als je schaalt en je hebt per ongeluk 'lijnen meetransformeren' niet aan staan? Hoe controleer je of een logo door iemand anders wel x=50% en y=50% geschaald is en niet per ongeluk X=45%? Ik heb het wel eens gedaan maar ik heb slechte ervaringen met het verkleinen/vergroten en later weer verkleinen. Uiteindelijk was het logo enigszins vervormd. Alsof de curven niet goed geschaald en herschaald waren...
De logo varianten zw, pms, fc rgb enzo staan bij mij op een losse server genaamd logo-archief.
Mozna: Ja ... dat doe ik moementeel inderdaad ... ik maak dus ink aliassen ... niet echt een de oplossing maar handig om een en ander te omzeilen ... stalen blijven echter wel een zooitje.
Bert van der Veen: Dank voor de info ... zal zeker eens kijken of hier een oplossing is te vinden.
Woz: Zeker in logo's zet ik lijnen altijd om naar padomtrekken ... weg probleem met schalen. Daarnaast ga ik uit van daadwerkelijke maten in mm. en niet 50% schalingen e.d.
Macmaniac: Bij het bureau waar ik werk ben ik de eindverantwoordelijke en ik streef er juist naar om al mijn collega's deze werkwijze aan te leren ... ons logo en bestandsarchief is nog nooit zo clean geweest! ... wat is je probleem geweest bij de drukker? ... misschien kan ik hulp bieden want wij leveren bij heel veel drukkers en uitgevers aan en ik heb echt nog nooit problemen gehad. Wel even nieuwe topic maken denk ik aangezien dit niet over het kleurprobleem gaat. Wat betreft zo'n bestand leveren ... zal van mijn werk eens zo'n bestand meenemen. Zit helaas aan mijn thuis mac en heb hier geen van die bestanden voorhanden.
Leander: Nee dat is zo ... het gebeurd willekeurig. Dat is juist het vreemde want anders kon ik waarschijnlijk wel traceren waar het probleem zit.
Chardonnay: Zal ik eens proberen ... ik zit helaas aan mijn thuis mac en heb momenteel geen bestand voorhanden van mijn werk met dit probleem.
Misschien een alternatieve werkwijze, die je helpt het probleem op te lossen zonder allerlei losse illustrator logo's her en der op de server te krijgen:- bewaar het illustrator bestand op de bekende wijze op bijv. een server of desktop- plaats het illustrator bestand in indesign- zorg ervoor dat je het bestand insluit, zodat de data fysiek in indesign zit
Nadelen van deze methode:- je kunt niet terug naar illustrator, maar waarom zou je willen als het logo in orde is- het logo is niet te bewerken in indesign, maar ook daar; waarom zou je?
Nee, geen problemen mee gehad, het heeft de drukker niet bereikt omdat ik er een stokje voor stak. Denk aan illustrator documenten met daarin tekst, foto's achtergronden etc. Je weet wel hoe sommige Art-directors werken. Het ziet er super gelikt uit, maar drukwerktechnisch een mijnenveld. Maakt niet uit, ieder zijn vak natuurlijk. Is helemaal goed gekomen!
Advies: sleep alleen iets vanuit illustrator als je de 'vorm' wilt pakken en vervormen in Indesign. Importeer illustrator-bestanden in alle andere gevallen... dat voorkomt veel problemen.