Ervaring met Datacolor spectraalmeters
15 oktober 2003 - 22:35   
geplaatst door: Zora la rousse
Ik zoek gebruikers die ervaringen hebben met de Datacolor Spectraflash SF350X, SF450X of SF600X spectraalmeter. Alhoewel ik het niet specifiek onderzoek, zoek ik ook gebruikers van de Dataflash 100.

Datacolor ( www.datacolor.com ) is een firma die spectraalmeters maakt om kleur te meten. De firma is al menig jaartje actief op dit gebied (in ondermeer de textiel en de verfindustrie), maar is in de grafische industrie in Europa nog niet algemeen bekend. Toch de meet methodiek heeft mijn interesse gewekt, en ik wil er meer van weten.

Over kleur is veel geschreven, over smaak valt niet te twisten, en een ieder heeft een andere indruk van kleur. Het wordt pas echt vervelend als een drukker of een reclamebureau van mening verschilt over kleur t.o.v. een klant. Na jaren van onderzoek kwam men al in 1931 met een methodiek om kleuren d.m.v. coördinaten vast te leggen. Het zgn. Lab model. Sindsdien ook gestandariseerd, en daarom ook bekend als CieLab. Dit model heeft als nadeel dat er ook negatieve coördinaten in voorkomen. Door een wiskundig foefje toe te passen kan men dit voorkomen, en spreekt men van Lab LCH (ingewikkelde afkorting om te zeggen dat je niet met negatieve coördinaten werkt). De textiel, inkt en verfindustrie zag al snel de voordelen hiervan in. Deze industrieën werken inmiddels ook niet meer anders. Helaas is deze werkmethode tot op heden aan de grafische industrie voorbijgegaan. Dit heeft ook alles te maken met de enorme kosten van deze meters tot voor kort.
In de grafische industrie zijn standaarden op handen die het noodzakelijk maken om kleuren spectraal te meten, om van klant tot eindproduct tot één methode te komen om kleur te omschrijven.

Nu zijn er spectraalmeters en spectraalmeters. De huidige meters die ik ken (van b.v. Gretag) werken door licht onder één bepaalde hoek op een stof (papier) te laten vallen en dit door een smalle opening op te meten. Bij grof papier (b.v. Biotop) verstrooit het licht zodanig op het grove oppervlak van het papier dat er veel licht verloren gaat voor de meting. Daardoor ontstaat er een afwijking in de meting. En al zou de meting goed zijn, dan nog heb ik bezwaren tegen het geringe meetoppervlak (de meetopening).
Datacolor meters hebben een ander principe. Men laat er, terecht, niet te veel over los. Basis is echter dat licht eerst verstrooid en gebundeld wordt, om dan recht op het te meten oppervlak te laten vallen. In het midden van een grote meetopening valt het licht op een meetelememt dat het licht registreert, en in Lab coördinaten verder verwerkt. Bovendien kunnen de meetwaarde's vastgelegd worden in een computer, en voor andere doeleinden beschikbaar worden gesteld.
Let op: deze meters worden ook voor textiel gebruikt, stoffen met t.o.v. papier zeer grove oppervlakken.

Meer info over de meters in PDF vorm, zie:
http://www.datacolor.com/products_instruments_detail.jsp?id=61

Datacolor beweerd al meters in Nederland geplaatst te hebben, vandaar mijn vraag:
Heb je / heeft u ervaringen met één van deze meters, wil je / wilt u dan jouw / uw ervaringen hier posten?

Ervaring met Datacolor spectraalmeters
15 oktober 2003 - 23:35    reactie #1
geplaatst door: Leon
Persoonlijke ervaring heb ik er niet mee, maar ik weet dat een klant van mij (uit het verleden) redelijk gespecialiseerd bezig is met dit vraagstuk, en ook flink wat ervaring heeft op dit gebied. Ik kan je niet zondermeer de adresgegevens geven en zal even aan ze vragen of ze bezwaar hebben als je contact met ze opneemt. Als het goed is, dan krijg je wel een persoonlijk bericht van me.
Ervaring met Datacolor spectraalmeters
16 oktober 2003 - 09:30    reactie #2
geplaatst door: Zora la rousse
Hé, alvast bedankt :thumbs-up:
Ervaring met Datacolor spectraalmeters
20 oktober 2003 - 08:39    reactie #3
geplaatst door: Zora la rousse
En :satisfied: ?