Het moet iig niet zover gaan komen dat drukkerijen ook alCPDF gaan eisen volgens hun eigen profielen, ik probeer meal zoveel mogelijk aan hun eisen te houden en ga uit van onseigen kunnen en dan komt het meestal helemaal goed.
Op zich is het principe van "Certified" (of Preflight zoals Adobehet fenomeen liever noemt) niet slecht en het is juist uitstekendals een drukkerij eigen profielen aanbiedt voor preflight/controleomdat ze dan tenminste zelf erover hebben nagedacht.Veel drukkerijen roepen vaak "Je moet Certified PDF aanleveren"en als je dan reageert met de vraag "En welk profiel wil je dan?"dan weten ze niet waar je 't over hebt - da's natuurlijk kolder !!Da's zoiets als roepen "Ik wil dat je goedgekeurd vlees levert",zonder te zeggen welke criteria of eisen je daarvoor hanteert.
Hoe je vervolgens aan gestelde criteria voldoet (door softwarezoals EnFocus, een job-options in Export PDF of zelf met gezondverstand samenstelt) mag je gelukkig nog helemaal zelf weten.
Tegen de tijd dat alle verwarring hierover voorbij is, hebben demeeste drukkerijen wellicht ook al veel betere/modernere RIPsen is de toepassing van conservatieve criteria gelukkig minder.Maar we dwalen af.
Voor de liefhebbers: http://www.comcol.nl/detail/61418.htm
De vraag was duidelijk: een logo met overvul gemaakt in Illustrator, opgeslagen als .ai, wordt niet aflopend in InDesign geplaatst.
Nogmaals een duidelijk antwoord: Dat klopt, want zoals ik al eerder zei, wordt een .ai niet aflopend geïmporteerd in InDesign. Ook niet wanneer je het vinkje gebruikt bij 'show import options' in InDesign. Echt niet. De enige mogelijkheid is om je logo binnnen je canvas (Illustrator) te laten staan of om je logo op te slaan als .eps (dan heb je wél een mogelijkheid tot afloop).
C'est tout...
Dan nu een opmerking van mij om meteen maar een paar mensen met beide benen terug op de grond te krijgen:Certified PDF is niets anders dan een veredeld checklistje van voorwaarden waaraan je PDF moet voldoen om een 'goedgekeurd' stempel te krijgen. In principe zijn er maar 4 goede (en betrouwbare) CPDF-qeues (SheetCMYK, Sheet Spot HiRes, MagazineAds en NewspaperAds), de rest zijn door allerlei drukkers getweakte qeues om maar aan hun eisen en voorwaarden te voldoen. Wanneer je deze instellingen zou gebruiken, krijg je misschien wel een hartstikke leuk groen vinkje, maar écht goed is het niet. Bovendien blijft het altijd van belang dat je als DTP-er zélf je document eens goed nakijkt vóórdat je begint met certifiën. Maar goed, gezien de reacties die ik hiervoor gelezen heb en die ik ongetwijfeld hierna zal krijgen, verbaas ik me niet meer zo hoeveel bagger ik af en toe voorbij zie komen. Heren en dames van de creatieve afdelingen en de mensjes thuis 'die-het-zelf-ook-wel-kennen': laat het gewoon door de pro's doen, ze zitten er niet voor niets...
Waar ik overigens nog even aan wil toevoegen, dat het juist de amateurs zijn geweest die ervoor hebben gezorgd dat een het Cpdf systeem nodig is. Ik heb jaren geleden nog met de heren van Cebuco aan tafel gezeten omdat ik toentertijd aan een pilot heb meegewerkt door als een van de eerste bureaus Cpdf aan te leveren aan uitgeverijen. En geloof me, de eisen die toen aan een document werden gesteld dat hou je niet voor mogelijk! En dat allemaal in combinatie met het veredelde mailprogramma WamNet, wat een onnodig onduidelijk en ingewikkelde meuk was dat toen nog. Ik heb gelukkig behoorlijk mogen strepen in de eisen. Tegenwoordig gaat een geschikte PDF maken gelukkig een stuk makkelijker met alle ingebouwde plugins etc, zelfs een amateur moet het nu wel kunnen!
(Bewerkt door MacManiac om 23:13, 4-07-2007)
Pharris om 22:46, 4-07-2007In principe zijn er maar 4 goede (en betrouwbare) CPDF-qeues (SheetCMYK, Sheet Spot HiRes, MagazineAds en NewspaperAds), de rest zijn door allerlei drukkers getweakte qeues om maar aan hun eisen en voorwaarden te voldoen.
De drukkerij waar ik werk volgt zeer weloverwogen de genoemde vier profielen (queues). Deze zijn zeer toereikend, ze zijn landelijk bekend en gedragen door overkoepelende organisaties. Op deze wijze kunnen gebruikers zich verzekerd voelen van de laatste versies en ben je als drukker niet verantwoordelijk om bij te houden welke opdrachtgever welke versie van je eigen profielen in gebruik heeft. Houd dat maar eens bij, vooral als je naar aangepaste settings gaat.
Bedenk goed, dat die PDFx-profielen bedacht werden/worden door bonden vangrafische ondernemingen, die niet altijd innovatie en variatie voor ogen haddenmaar eerder voorrang gaven aan ondersteuning van hun minst-moderne leden.Iemand met een 10 jaar ouwe PS-RIP moest en zou ook kunnen meedoen, tja...Inmiddels is er ook PDFx-4 (en zelfs 5) die dergelijke modernere werkwijzenook toestaan (en InDesign ondersteunt ze eveneens) maar het zal nog weleven duren eer de nieuwe (afgeleide) profielen dáárvoor beschikbaar zijn.
Aan een kant is het natuurlijk geweldig dat je meer kunt in een PDF (hogere versie), je vertrouwt als ontwerper op wat je in de PDF ziet. Zo van 'what you see is what you get'. De keerzijde is dat je als vormgever bent 'overgeleverd' aan het inzicht van een drukker. 'Hoe weet de drukker nou wat jij met je creatieve geest bedacht hebt?' Hoe zekerder je als vormgever bent van het bestand dat je naar de drukker stuurt, hoe beter. Dus wat dat betreft is die PDF 1.3 (x/1a) zo gek nog niet.
Gelukkig gaan wij binnen nu en een jaar ook over naar een nieuwe versie van onze workflow, waarin de Adobe Print Engine is opgenomen. Daarnaast kan de vormgever bij ons via een internettoegang het bestand beoordelen hoe en voordat het gedrukt gaat worden. Nu nog inhoudelijk, in de toekomst ook op kleur!
Kortom, er is nog hoop.