Ik heb van allerlei instellingen geprobeerd bij het maken van eenpdf vanuit InDesign. Via exporteren.In mijn ID bestand zitten schaduwvlakken en als ik een pdf maakkomen er witte vlakken achter . Als ik de schaduwen weghaalis het probleem verholpen. Wie weet hoe ik een goede pdf kan maken zonder witte vlakken?Heeft dit met afvlakking te maken? Volgens mij heb ik iets verkeerdsingesteld maar wat?
wellicht even je reader updaten (voor osx is reader 6 er al)
succes!
Geen witvlakken achter de schaduw hier.Dus waarschijnlijk ligt het aan je reader?!
Dankjewel!
Nou ja, als je probleem maar is opgelost hè!
Macfreak
Oppassen dus met drukwerk en zo.
Maar exporteren naar/met Acrobat 4 moet ook nog gewoon lukken. Het bestand wordt (veel) groter, maar in principe geen probleem.
Tenzij je zeker weet dat de drukkerij waar je het gaat bewerken het aankan.
Het is een DRAMA!!! voor de drukkerijen die dat niet kunnen.
Ik kreeg van de week van een groot ontwerpbureau een nieuwe serie voor een grote autoketen in Nederland: zelfs de PRINTS waren afgevlakt omdat ze een logo hadden gemaakt met allemaal leuke functies in Illustrator.
Het zou verboden moeten worden...
Pffff, dat lucht op!
greetz
e
Gelukkig heb je geen problemen. Probeer maar is een eps te maken, die door iemand zonder ID verder verwerkt moet worden. Het kan fout gaan, het hoeft niet altijd fout te gaan.
Alleen die functies gebruiken die je ook snapt en zo. Die nieuwe transparantie tierelantijnen zijn wel makkelijk in gebruik, maar een aanslag op de apparatuur.
Overigens moet je een schaduw in ID niet helemaal verwarren met transparantie. Als de schaduw afgevlakt (lees: omgezet in raster) is vormt het meestal geen probleem.
Maar ik moet zelf wel bekennen dat die schaduuwtjes in ID wel héél handig zijn.
Dat van die machines mag je vergeten hoor, slecht uitgedrukt Het ging er mij om dat drukkerijen en zo, om begrijpelijke redenen (investeren en studeren) vaak niet méé zijn. Als ontwerper is het dan behoorlijk frustrerend om met die mensen te moeten werken. Ze maken zich er vaak snel van af met dooddoeners als 'tss ontwerpers... blablabla', terwijl ik denk dat onderzoek, experiment, etc. zowel technisch als creatief de saus op ons werk zijn. Zowel voor 'productiemensen' als voor 'creatieven'. Als ik om den brode meer dan 8 uur per dag met iets moet bezig zijn dan wil ik daar lol aan beleven en evolueren. Vandaar...
de groeten,
Jahaa, jij bent in de positie dat je niet met de hoge resolutie beelden mag spelen. In principe maakt een photoshop-schaduw aan het eind (bij de RIP) niks uit. Hoogstens dat de RIP minder hoeft te rekenen. OPI maakt in deze niets uit (als je het niet over een trage internetverbinding hoeft te sturen).
Het ligt niet (altijd) perse aand de drukkerijen en zo. De fabrikanten zijn, terecht, trager met de benodigde updates/investeringen dan Adobe zelf. Het moet wél perfect werken, anders gaan die ontwerpers weer zeuren. Een hondje de ruimte inschieten is niet zo'n probleem, maar als je dat met een lerares doet is het verstandig om zeker te zijn dat ze heelhuids terugkomt. Sommigen vergeten dat wel eens.
Allemaal leuk en aardig al die leuke filtertjes en pug-ins, maar er gaat niets boven de conrole die je hebt binnen een pakket als photoshop of illustrator.
Arwin Rood on 10:53, 2-Oct-2003Als grafisch vormgever in een drukkerij, heb ik me aangeleerd om mezelf aan een paar simpele regeltjes te houden die het leven met een RIP een stuk simpeler maken.1. Pixels verwerk je in een pixel-programma (Photoshop)2. Vectoren verwerk je in een vectorenprogramma (Illustrator, Freehand)3. Deze elementen verzamel je samen met de tekst in een opmaakprogramma (Xpress, Indesign)Zo hou je controle over alle elementen, en fouten worden uitgesloten.Allemaal leuk en aardig al die leuke filtertjes en pug-ins, maar er gaat niets boven de conrole die je hebt binnen een pakket als photoshop of illustrator.
Amen.