Het drukwerk heeft het volledige tekstkader uitgespaard (achtergrond wit)...
Wat mij meteen te binnenschiet is het volgende: als je 0% zwart als vul kleur kiest lijkt het op het beeldscherm goed, maar is er een grote kans dat het in de RIP fout gaat. Het verklaart ook waarom de schaduw op de achtergrond wegvalt: deze wordt 'uitgespaard' door 0% zwart.
Kun je uberhaubt twee steunkleuren 'mengen' dus transparant maken? Lijkt me wel, de RIP zet het gemengde/transparante deel om in tinten van beide kleuren die over elkaar gedrukt worden. Toch?
Kan, maar als het geen (ingewikkeld) kleurverloop bevat zou ik een speciale kleur maken die uit beide PMS'sen bestaat. In InDesign heet dat 'gemengde inktstaal' en in QuarkXpress is dat een "multi-ink".
Deze manier geeft hetzelfde resultaat als door jouw beschreven en dan ben je niet te afhankelijk van de RIP (en de opmerkzaamheid en kennis van de operator...).
Het is geen garantie dat het werkt als de PDF niet op de juiste wijze is gemaakt.
En dan komt de hamvraag: wat is de juiste manier om een PDF te maken. Dan komt meestal het vervelende antwoord: er leiden vele wegen naar Rome.
Wat veel inzicht geeft is de voorvertoning van drukkleuren/kleurscheidingen in Adobe Acrobat Pro. Daarmee kan precies bekeken worden uit welke kleuren een bepaald gebied in de PDF bestaat en welk percentage dat is. Er kan zelfs worden getoond wat RGB, PMS, CMYK of Lab kleuren zijn en of het in die gevallen wel of niet gaat om device kleuren. Daarmee wordt meestal al een hoop duidelijk.
Wat ik daarnaast vaak gebruik zijn de plug-ins Enfocus Pitstop* en Callas PDFtoolbox*. Beide zijn ook als trial te installeren en een vastgestelde tijd te gebruiken zonder limiet in functionaliteit.
Het liefst zou ik jouw PDF zelf even willen bekijken en analyseren, dan kan ik een beter antwoord geven op jouw vragen. Maar dat is aan jou. En 't is gratis, dat advies, maar zonder garantie.

* nee, geen aandelen hierin...