InDesign - steunkleuren & transparantie
11 augustus 2011 - 15:00   
geplaatst door: Macekstra
Vrienden,

ik werk nu een tijdje met InDesign in full colour en voor het eerst heb ik een document in zwart plus steunkleur met transparantie toegepast. Dat is dus in het drukwerk niet goed uitgepakt. Het ging in dit geval om een vol pms-kleurfond met daarop een tekstkader (tekst in 80% van die kleur) met een schaduw in zwart aan die tekst.
Het drukwerk heeft het volledige tekstkader uitgespaard (achtergrond wit) tekst staat er nog wel, de schaduw is verdwenen.
Voorinstelling PDF gebruikt die ook zonder problemen voor fc drukwerk gebruikt is en alleen de twee steunkleuren laten rippen.
Vooraf natuurlijk in Acrobat de kleurscheidingen gecontroleerd en dat klopt allemaal. Daar zie je in de steunkleur dus geen uitsparing in het volvlak.

Met de drukker kan ik niet overleggen want mijn klant laat zn werk in Verweggistan drukken.

Ligt dit aan de RIP bij de drukker? Afvlakkinstelling binnen de pdf?
Kun je uberhaubt twee steunkleuren 'mengen' dus transparant maken? Lijkt  me wel, de RIP zet het gemengde/transparante deel om in tinten van beide kleuren die over elkaar gedrukt worden. Toch?

Ik werk nu aan een andere huisstijl en wil weer zoiets toepassen. In dit geval twee vlakken in verschillende pms-sen die elkaar deels overlappen. Waarbij na wat spielerij in 'Effecten' ahw  een derde kleur ontstaat.

Wat kan, in geval van steunkleuren, wel en wat niet?

InDesign - steunkleuren & transparantie
11 augustus 2011 - 15:15    reactie #1
geplaatst door: Kapotlood
Heel vreemd verhaal als ik 't zo hoor. We maken hier werk in allerlei exotische combinaties, van full color tot 2 pms'en en alles wat er te verzinnen is tussen die combinaties, met en zonder spotvernis e.d.

Dat jij de achtergrond in een PMS hebt en dan een transparant tekstvlak met daarin een 80% tint tekst in die PMS en een schaduwtje, dan heb je van wat ik zo hoor maar enkele mogelijkheden die verkeerd kunnen zijn gegaan (we weten natuurlijk niet precies hoe jij 't hebt opgemaakt en gePDF't hebt):

Je hebt in jouw PDF-setting iets niet goed staan. Wat voor setting heb je precies gebruikt?
(We gebruiken hier over 't algemeen gewoon de "Press Ready" setting, wat uitstekent werkt)

De PDF die je geleverd hebt is bij de drukker niet goed geript.
(Leuk hoor, printen bij een exotische drukker, maar zo geef je vaak — niet altijd — een hoop controle en kwaliteit uit handen)

Je hebt op de één of andere manier een vreemde instelling gebruikt voor dat tekstkader waardoor hij in de RIP automatisch dat tekstkader uitspaart.
(lijkt me wat onwaarschijnlijk, maar er zijn zat mensen die iets nieuws proberen in een programma en dan de mist in zijn gegaan... je weet maar nooit ten slotte!)

Heb je wat meer informatie voor ons in dit geval?
- wat voor versie Indesign
- hoe heb je het bestand precies gemaakt? RGB, CMYK, werk je met overdruk e.d.? Ik weet niet of je meer hobbymatig of professioneel bezig bent namelijk
- welke PDF-setting heb je gebruikt?

Mvg,
Joram

InDesign - steunkleuren & transparantie
11 augustus 2011 - 16:12    reactie #2
geplaatst door: Nick Seamore
Een heel erg bekent probleem voor mij.
Het vorige bedrijf waar ik werkte had dit probleem ook met hun eigen grootformaat-printers en externe drukker (dichtbijistan).

Wij hebben toen de drukker en Hp over de vloer gehad en zij konden dit probleem niet oplossen. Ik heb na veel zoeken een bedrijf gevonden die wist hoe ze dit op konden lossen en dat is ze gelukt. Wel moesten we zelf een RIP server aanschaffen van Caldera maar die werkte perfect met PMS en schaduwen, ook bij externe drukkers.

Die externe drukker gaat waarschijnlijk geen andere RIP voor zijn klanten aanschaffen en als het je uiteindelijk gaat lukken om dit in je pdf instellingen te regelen ben ik zeer benieuwd hoe je dit uiteindelijk gelukt is. Wat ik al zei, HP en de drukker zijn over de vloer geweest bij ons en niet één keertje!!!

Veel succes ermee.

InDesign - steunkleuren & transparantie
11 augustus 2011 - 16:19    reactie #3
geplaatst door: Mac jojo
Meest handige is even van je tekst (in indesign) contouren te maken... kan zijn dat het een lettertype probleem is vanuit/binnen je PDF of bij de drukker inderdaad (zeker die in het buitenland)...., met contouren haal je dat probleem in ieder geval weg. :thumbs-up:

(Bewerkt door Mac jojo om 16:20, 11-08-2011)

(Bewerkt door Mac jojo om 16:23, 11-08-2011)

Mac = Plug and Play
Windows = Plug and Pray
InDesign - steunkleuren & transparantie
11 augustus 2011 - 20:22    reactie #4
geplaatst door: Carlito
Welke pdf joboptions heb je gebruikt?

Kunnen we een voorbeeld zien?

Dat maakt het iets makkelijker om een diagnose te stellen

InDesign - steunkleuren & transparantie
11 augustus 2011 - 20:51    reactie #5
geplaatst door: Macekstra
Bedankt voor jullie reacties.

En Joram om je vragen te beantwoorden:
- ik heb een setting gebruikt die gebaseerd is op 'Drukwerkkwaliteit', 'Dezelfde als 'Press Ready' volgens mij. Deze is op de wensen van een drukker minimaal aangepast. Ik stuur je een paar screendumps want ik weet niet hoe ze hier te plaatsen.
- Indesign CS3
- Nog even nagezien maar het is een zeer standaard tekstkader met standaardinstellingen voor overvul
- ben professioneel

Maar ahv de reactie van Nick vrees ik dat het aan de RIP bij de exotische drukker ligt.

Het vervelende is dat de controle in Acrobat dus niet 100 % waterdicht is.

InDesign - steunkleuren & transparantie
11 augustus 2011 - 21:57    reactie #6
geplaatst door: macsniper
Citaat
Het drukwerk heeft het volledige tekstkader uitgespaard (achtergrond wit)...

Wat mij meteen te binnenschiet is het volgende: als je 0% zwart als vul kleur kiest lijkt het op het beeldscherm goed, maar is er een grote kans dat het in de RIP fout gaat. Het verklaart ook waarom de schaduw op de achtergrond wegvalt: deze wordt 'uitgespaard' door 0% zwart.

Citaat
Kun je uberhaubt twee steunkleuren 'mengen' dus transparant maken? Lijkt  me wel, de RIP zet het gemengde/transparante deel om in tinten van beide kleuren die over elkaar gedrukt worden. Toch?

Kan, maar als het geen (ingewikkeld) kleurverloop bevat zou ik een speciale kleur maken die uit beide PMS'sen bestaat. In InDesign heet dat 'gemengde inktstaal' en in QuarkXpress is dat een "multi-ink".
Deze manier geeft hetzelfde resultaat als door jouw beschreven en dan ben je niet te afhankelijk van de RIP (en de opmerkzaamheid en kennis van de operator...).
Het is geen garantie dat het werkt als de PDF niet op de juiste wijze is gemaakt.

En dan komt de hamvraag: wat is de juiste manier om een PDF te maken. Dan komt meestal het vervelende antwoord: er leiden vele wegen naar Rome.

Wat veel inzicht geeft is de voorvertoning van drukkleuren/kleurscheidingen in Adobe Acrobat Pro. Daarmee kan precies bekeken worden uit welke kleuren een bepaald gebied in de PDF bestaat en welk percentage dat is. Er kan zelfs worden getoond wat RGB, PMS, CMYK of Lab kleuren zijn en of het in die gevallen wel of niet gaat om device kleuren. Daarmee wordt meestal al een hoop duidelijk.

Wat ik daarnaast vaak gebruik zijn de plug-ins Enfocus Pitstop* en Callas PDFtoolbox*. Beide zijn ook als trial te installeren en een vastgestelde tijd te gebruiken zonder limiet in functionaliteit.

Het liefst zou ik jouw PDF zelf even willen bekijken en analyseren, dan kan ik een beter antwoord geven op jouw vragen. Maar dat is aan jou. En 't is gratis, dat advies, maar zonder garantie.
                                                                                                                       :wink:

* nee, geen aandelen hierin...

InDesign - steunkleuren & transparantie
12 augustus 2011 - 08:44    reactie #7
geplaatst door: Macnum
Dit probleem komt mij ook heel bekend voor. De oorzaak zit in InDesign in combinatie met de PDF-versie. PDF versie 1.3 en transparantie gaan niet goed samen op in jouw situatie, waar je een schaduw legt over een PMS-achtergrond.
Dat het in verweggistan gedrukt wordt, maakt het niet eenvoudiger. Ik denk aan twee alternatieven, maar het is maar de vraag of ze in staat zijn om goed met deze alternatieven om te gaan.
Ik denk nl aan:  
- PDF 1.4 heeft geen problemen met deze bestandsopbouw
- ipv met een steunkleur werken met bv cyaan of magenta en dan bij druk laten vervangen door de juiste inkt

InDesign - steunkleuren & transparantie
12 augustus 2011 - 11:38    reactie #8
geplaatst door: Macekstra
Hoi Macsniper en Macnum, hier Macekstra (…gosh, wat zijn we crea met onze gebruikersnamen)

De pdf's worden hier altijd gecontroleerd via Afdrukproductie > Overdrukvoorbeeld. Ook de afzonderlijke kleurscheidingen. Zoals aangegeven is daar gewoon een volvlak zichtbaar, zoals bedoelt dus.

Het kader heeft niet 0% zwart als achtergrond maar gewoon 'Geen'.

Nu ik de pdf nog eens bekijk met Overdukvoorbeeld uitgevinkt, zie ik exact het beeld zoals het uiteindelijk gedrukt is. Maar dat verwacht je niet als het er in Overdrukvb goed uitziet.

Het klopt dat bij de voorinstelling die gebruikt is de Compabiliteit standaard op Acrobat 4 (PDF 1.3) staat ingesteld. Zou wel kunnen kiezen voor Acrobat 5 (PDF 1.4). Dus dat voortaan als standaard aanhouden?

Pff, de pdf 100 % controleren en deze misser voorkomen kan alleen als je 1 op 1 contact hebt met de drukker die de RIP maakt. Dat is in dit geval het grote manco.

InDesign - steunkleuren & transparantie
12 augustus 2011 - 11:52    reactie #9
geplaatst door: paulusch
Of draai zelf een kleurscheiding (maak een postscript en gebruik dan Distiller) en lever die dan aan als pdf. Dan kan het niet fout gaan. Nou ja, ze kunnen natuurlijk de verkeerde kleuren gebruiken, of andere exotische foutjes, maar je hebt dan tenminste wel een mooie schaduw.