Heeft iemand een idee?
Grtz Olivier
(Bewerkt door olivierhier om 17:21, 19-10-2009)
Wat dacht je van Adobe CS - Illustrator/Photoshop/Indesign??Opleidingen? www.GOC.nl of een ander 'goed' opleidingscentrum.
En wat dacht je van een beetje creatief moeten zijn in denken/doen?
(Bewerkt door fozzy om 17:35, 19-10-2009)
Edit: typo
(Bewerkt door Josh om 18:12, 19-10-2009)
Succes igg voor je vriendin. Altijd fijn als mensen een nieuwe richting willen proberen!
Er zijn vast wel andere programma's die prima werken voor dit doeleinde, maar dat wordt dan wel even zoeken geblazen.
(Bewerkt door olivierhier om 18:46, 19-10-2009)
Maar ook cursussen van de Competence Factory schijnen goed te zijn.Dat is een opleidingsinstituut wat vooral gericht is op de designwereld(webdesign, grafisch design e.d.)
Het hangt er natuurlijk wel een beetje vanaf of je vriendin dit professioneelwilt gaan doen (à la designkleding), of als "knutselhobby" wil gaan doenzoals bijvoorbeeld de creabeaclub. Voor de tweede keuze heb je niet echteen opleiding nodig, buiten wat kennis vergaren in de techniek. Voor de eerstekeuze is een goede opleiding een goed begin
(Bewerkt door joram om 19:06, 19-10-2009)
succes verder met de aspiraties van je vriendin....
Met eventuele vragen kan ze hier terecht
Maar verkijk je niet op de opleidingen, ik heb een aantal stagiaires gehad bij mijn vorige baan, die het verschil tussen CMYK en Pantone kleuren niet begrepen en soms doodleuk ontwerpen in RGB naar de (Chinese) drukker wilden sturen.
Voor het bedrukken van textiel is enige kennis van druktechnieken, met name zeefdruk en folie, zeker aan te raden. Ik weet niet in hoeverre dit bij de hiervoor genoemde opleidingen krijgt.(Zelf heb ik mijn ervaring opgedaan bij een zeefdrukkerij)
Vergeet overigens de mogelijkheden van Photoshop en InDesign in dit geval ook niet.Photoshop is onvermijdelijk voor sommige ontwerpen, maar vergt ook weer de nodige expertise bij aanlevering voor (zeef)druk op textiel.InDesign biedt met name voor ontwerpem met wat meer tekst en een combinatie van raster- en vectorbestanden een erg prettige een zeer prettig verzamelpunt.
Wees vooral niet bang is om te experimenteren met de programma's en/maar werk gestructureerd!Slechte opbouw van een ontwerp kan namelijk voor erg veel problemen zorgen bij het uitvoeren van het ontwerp.
Succes!!!
ilove om 19:52, 19-10-2009Anders kan je eens Inkscape proberen. Een gratis programma wat veel gebruiksvriendelijker is als Illustrator, met ongeveer hetzelfde resultaat.
EDIT:/me luistert vol aandacht naar Plexy en kornuiten. Erg leerzaam dit soort dingen!
(Bewerkt door Cailin Coilleach om 9:48, 20-10-2009)
(Bewerkt door Cailin Coilleach om 9:59, 20-10-2009)
Het maakt eigenlijk niet uit welk pakket je gebruikt voor het ontwerpen, zolang het bestand wat je aan de drukker aanlevert maar goed te verwerken valt.Denk bijvoorbeeld aan de rampverhalen die je vaak van ontwerpers en drukkers hoort over mensen die een 'ontwerp' aanleveren dat is gemaakt in Word of PowerPoint ...
Inkscape ben ikzelf niet zo bekend mee, maar als er goede postscript of pdf-bestanden mee gemaakt kunnen worden, dan kun je er uiteindelijk heel goed mee naar een drukker. In het verleden heb ik veel met CorelDraw gewerkt, een rampzalig pakket in mijn ogen, maar zeker geschikt voor het maken van drukwerk.
Algemeen zou ik dus zeggen: "Als je maar weet wat er uiteindelijk naar de drukker of repro moet!".
Het grootste probleem waar veel starters echter tegenaan lopen, is het omzetten van je schetsontwerp naar een digitaal bestand. Daar geven veel cursussen wel een goed aanknopingspunt voor, maar ligt voor een groot deel ook bij de ontwerper zelf.
Het gaat dus inderdaad om het gebruik van de juiste kleurinstelling e.d. en dat is precies waar in nog enorm veel te leren heb. Tot nu toe doe ik er steeds een gooi naar en is het resultaat best mooi Then again, ik maak ook geen commerciele producten, maar gewoon spul voor mezelf.
Ik zou ook zeggen gebruik lekker Illustrator. Is een toegankelijk programma en je kan er ondertussen ook een aantal photoshop dingetjes mee (effecten bvb)
Je kan merken dat de markt beter aangestuurd wordt door reclamebureaus e.d. met betrekking tot opmaak. Veelal dus illustrator wat er binnekomt via mail.
En mocht het helemaal via zeefdruk niet lukken adviseren we onze klanten nog wel eens een transferopdruk te nemen. Natuurlijk veel mooier bij full colour projecten. Helemaal omdat transfers tegenwoordig voor allerlei kleding geleverd kan worden.
Wat is de grafische industrie toch mooi!!!!