Sinds de aankondiging dat Freehand niet verder wordt doorontwikkeld ben ik overgestapt naar Illustrator van CS3. Ik ben er ondertussen wel aan gewend maar toch kom ik wat dingetjes tegen.
Ik heb een logootje gemaakt met 4 PMS-en (ja u leest het goed, wens van klant blablabala) maar dat had ik in Freehand gemaakt. Vervolgens heb ik de boel omgezet naar Illustrator en dat ging natuurlijk goed. Mooi dat je tegenwoordig meteen Freehand bestanden kan openen in Illustrator.
Maar nu komt het probleem,... de weergave van de kleuren van de geopende Freehand bestanden zien er prima uit en hebben enigszins juiste kleurweergave van de pms-en. Ga ik dan vervolgens dat logo copy/pasten in een nieuwe document dan worden de kleuren heel anders (bleker, lichter). Als ik daar dan weer een PDF van maak dan neemt ie die rare kleuren ook over. Hoe kan dit nu?
Het document waar ik het in plak heeft dezelfde kleurmodus (ccmk). Het enige verschil is dat bij het geopende Freehand bestand bij "kleurprofiel toewijzen" de optie "kleuren in dit document niet wijzigen" heeft aangevinkt.Toch heeft het Freehand bestand op dat punt representatievere kleuren. (ik kan trouwens niet zien welk profiel freehand dan toepast). Hoe dit te bereiken in Illustrator?
Wie helpt deze Freehand gebruiker in de grote boze Illustrator wereld?
Hoe op te lossen?Door je scherm + Illustrator (en evt. Photoshop e.d.) te kalibreren.Eigenlijk kun je dit soort dingen alleen maar tekkelen door altijd allesgoed te kalibreren... zo heb je in alle programma's een zo getrouwmogelijke (kleur)weergave namelijk
Misschien is hier iets raars geselecteerd?
Voor drukwerk kan hier bijvoorbeeld euroscala coated of uncoated geselecteerd worden.
Elke reactie is welkom
Hier de kleurprofielen voor je grafische programma's in ieder geval.De laatste versie voor drukwerk e.d. is (tenzij ik achterloop) ISO COATED v2http://www.eci.org/eci/en/060_downloads.phpAls je die in Photoshop, Illustrator e.d. zet, en als 't mogelijk is in Freehand(wordt dat nog gebruikt eigenlijk?) dan heb je dat in ieder geval zoveelmogelijk getackeld.
Volgens mij was FreeHand niet echt goed in kleurbeheer.Dat houdt in dat Pantones de een of andere RGB-waardekonden krijgen die dan vertaald werden naar een vagereCMYK-waarde. Kortom: Pantone Lotto & CMYK Mix Bingo.
Het gegeven dat je een Pantone als kleur hebt gebruikt,is in het beste geval hooguit een naam en RGB-waarde.De naam is leuk voor de PostScript en de RGB voor hetclipboard, maar geen enkel serieus pakket kan daar ietsmeer van maken. Kennelijk zie je een fraaie RGB-kleur(in een CMYK AI-bestand) verschijnen - that's all folks !Dankzij die optie blijft de RGB overeind (zelfs in CMYK),maar je kunt beter je color-workflow opnieuw opzetten,uitgaande van de Adobe-methode.
Overigens is Adobe zelf ook pas sinds kort overgestaptop het zelf definiëren van Pantone (in Lab-waarden) i.p.v. doen alsof die CMYK-waarden van Pantone zo heilig zijn...
Peter Villevoye om 22:29, 11-02-2008Kortom: Pantone Lotto & CMYK Mix Bingo.
(Bewerkt door joram om 22:38, 11-02-2008)
Er zijn ook Adobe-pagina's zoals deze (off-topic)http://kb.adobe.com/selfservice/viewContent.do?externalId=332366&sliceId=2
PS: Bedankt Peter, daar heeft TS wrs meer aan dan aan mijn vage reactie...
(Bewerkt door Panico om 22:50, 11-02-2008)
DANK!
Ik werk met CS3. Ik heb een illustratie gemaakt in illustrator met frisse kleuren. Het document is CMYK. Als ik het print of ik exporteer het naar bijvoorbeeld een jpg, wordt het document donkerder en saaier. De frisheid is er af. Daarentegen, als ik de illustratie als pdf bewaar en in photoshop laadt, wordt hij in photoshop gerasterd. Dan blijven de kleuren wel fris en gaat exporteen naar jpg ook goed. Ook als ik de pdf vanuit acrobat reader print blijven de kleuren goed. Rara? Voor zover ik het kan zien gebruik ik in alle CS3 programma's het zelfde profiel.
Waar ik me zorgen om maak is dat als ik het ga drukken, ik met de grijzere en saaiere variant wordt opgescheept, terwijl ik de frisse kleuren wil. Los van een proefdruk, vraag ik me af of ik nog iets anders kan doen? Waar kan ik nog op letten, qua instelling?
Wat betreft het maken van een JPG; hoe doe je dat? En op welke kwaliteitdoe je dat? Ennnn hang je daar ook een profiel aan? Ik denk dat 't welbelangrijk is om dat even na te gaan, want 't is natuurlijk een mogelijkheiddat je het Illustratorbestand een ander kleurprofiel hebt gegeven als hetbestand wat je in Photoshop hebt geïmporteerd. Plus dat je misschien eenander/geen kleurprofiel hebt gegeven aan de geëxporteerde JPG's.
Mvg,Joram
Ik sla idd bij de jpg ook het kleurprofiel op. Wat me nu ineens opvalt, is dat bij het importeren van de pdf in photoshop, de pdf gerasterd wordt, maar daar kan je kiezen met welk model. Hoewel ik na het rasteren geen kleurverschil zie met mijn werk in illustrator, behoudt de afbeelding wel zijn frisheid bij 'bewaren als..jpg'. In beide gevallen (export vanuit illustrator of bewaren als vanuit photoshop) sluit ik hetzelfde profiel bij (u.s. web coated v2). Dus waar de verschillende bij de jpg vandaan komen, snap ik nog steeds niet.
Hij staat standaard op adobe RGB, terwijl ik natuurlijk de illustratie in cmyk heb gemaakt. Nu kies ik voor de best passende profiel van mijn printer en gaat het printen inderdaad goed. Ik denk dat de conversie van cmyk naar Adobe RGB de boosdoener was bij het printen. Joram, bedankt voor je tip!