Printprobleem door dynastrip of foute PDF?
6 november 2009 - 19:16   
geplaatst door: deejee54
Vandaag tegen een zeer vreemd probleem aangelopen.
Moet 20 pag. A4 50x printen op een docucollor 250.
Aangezien ik gewend ben met Dynastrip te werken zet ik even de 20 pag. naast elkaar op stand op A3plus. Dus op 1 A3plus staat 2 keer dezelfde pagina. PDF vanuit dynastrip ziet er goed uit, als ik echter ga printen zie ik vreemde vlakjes in mijn print in verlooptinten. Het echt vreemde hieraan is dat ze onderling verschillen. Oftewel pag. 1 waar 2 keer dezelfde A4 opstaat hebben die "afwijking" maar op een andere plaats. Maak ik van deze pagina een JPEG, ziet het er goed uit en print ook goed.
Het bronbestand is aangeleverd, rara hoe kan dit? Bij problemen bewaar ik vaak het bronbestand (PDF) als postscript en gooi het nog een keer door distiller, verschillende opties vanuit distiller geprobeerd (drukkwalitiet, PDFx, enz.), zelfs vanuit Reader proberen te printen, maar het blijft terugkomen. Iemand hier eerder tegen aangelopen?

Ik begrijp dat dit nogal onduidelijk overkomt, kan echter geen voorbeeld sturen aangezien het PDF bestand er goed uitziet.

(Bewerkt door deejee54 om 19:45, 6-11-2009)

Printprobleem door dynastrip of foute PDF?
6 november 2009 - 21:27    reactie #1
geplaatst door: MicHtical
Ja. Zat toen in tijdsnood dus:
• Pdf geopend in illustrator
• Al het lijnwerk en de tekst in een aparte laag gezet
• Het bestand met de beeldlaag actief geïmporteerd in PhotoShop aan 350 dpi en bewaard
• In illustrator de originele beeld laag gewist en het bestand uit PhotoShop geplaatst.
• Nieuwe eps gemaakt (in jouw geval pdf)


Niet bepaald elegant maar het kwam zonder problemen uit de proofer en de pers.

Printprobleem door dynastrip of foute PDF?
6 november 2009 - 21:50    reactie #2
geplaatst door: deejee54
Tsja, lijkt me nogal bewerkelijk.
Nogmaals, de PDF rechtstreeks in photoshop zetten, 1 laag van maken, weer bewaren als PDF werkt.
Aan deze klus zitten nog files aan met meer dan 60 pagina,s en pagina na pagina in photoshop omzetten blijft toch aardig bewerkelijk. Volgens jouw methode nog bewerkelijker. Merk wel dat jij ook gaat voor het oplossen, hoe dan ook, er is een deathline en voorelkaar zullen we het krijgen.
Vraag me nog steeds af, hoe het kan dat hetzelfde PDF bestand, geimporteerd, verschillende print resultaten geeft. Is hier nu sprake van een kromme bit (byte). Ja, je moet er maar het vrolijke van maken, maar het blijft bizar
Printprobleem door dynastrip of foute PDF?
6 november 2009 - 22:51    reactie #3
geplaatst door: MicHtical
Ik weet het maar de reden dat ik de pdf niet in zijn geheel in PhotoShop heb geplaatst was omdat ik de scherpte van het lijnwerk niet wou verliezen. Tenzij je het aan 1200 dpi doet maar dan krijg je wel behoorlijke grote bestanden. Vandaar het beeld aan 350dpi en het lijnwerk als vector.

Voor grote hoeveelheden is dit inderdaad niet haalbaar. Dan zou ik misschien opteren voor een PhotoShop batch verwerking.

Eén ding dat je ook nog eens zou kunnen proberen; in Pitstop de 'Rendering intent 'veranderen van 'relative' naar 'absolute'. Heeft bij mij vorige week een probleem opgelost met een verlooptint die op de proof veel bruuskere overgangen had dan op het scherm. Was in een Agfa ApogeeX maar het principe is hetzelfde.

Tsja, dat houdt de job boeiend hé. :wink:  Trouwens eens je iemand voor jou je hebt gehad die de woorden "persstilstand!" uitgilde leer je het wel hé  :sigh:

PS. Ik neem aan dat het verloop uit illustrator komt, dus niet uit pixels bestaat. Bij het exporteren naar pdf wordt dit ook zo in de pdf geschreven. Als later de pdf omgezet wordt naar postscript wordt dit geïnterpreteerd en niet noodzakelijk altijd op dezelfde manier.  

Printprobleem door dynastrip of foute PDF?
6 november 2009 - 23:45    reactie #4
geplaatst door: deejee54
Aangezien het printwerk is, durf ik de hele PDF in 150 DPI te bewaren (ben er niet trots op).
Zie geen verschil met de originele print van het bronbestand. Ergens in het bestand staat een code-nummertje in corps 5 en dat blijft net zo leesbaar-onleesbaar, niet meer en niet minder. Blijft printwerk, dus je eisen aanpassen. Het blijft natuurlijk een zwaktebod om tekst-vectorbestanden om te zetten naar een pixelbestand.
Waar ik het meeste mee zit, is dat er geen logica inzit, dezelfde PDF, 2 keer op een A3plus, zijn allebei fout, maar onderling verschillend.
Gooi ik het bestand in de harlequin rip van de plaatbelichter, is er niets aan de hand, maar goed, moet printen en geen platen maken.