Ik heb een PDF gemaakt met Acrobat 6.0, mbv Distiller. Het bestand is 1,9 GB dus ik wil het kleiner hebben. Nou heb ik de functie File -> Rduce File Size gedaan (compatible met acrobat 5.0) en nu is het bestand nog maar 32 MB (wel erg klein...). Als ik er nu een Preflight over heen laat gaan geeft hij aan dat de images een resolutie hebben van 150 dpi! Terwijl ze 300 dpi moeten zijn (en waren).
Wie weet hoe ik de PDF kan verkleinen zonder dat de kwaliteit achteruit gaat?
groet Ruud Verkamman
(Bewerkt door Ruudverkamman om 13:55, 28-10-2004)
Je kunt het nog proberen met een JPEG - LOW instelling. Over het algemeen is dat kleiner dan ZIP-compressie maar bij bijvoorbeeld print zie je die JPEG-compressie vrij snel terug in de outputkwaliteit.
Nu kan je omgekeerd werken wanr 32 Mb is natuurlijk het andere uiteinde en je instellingen aanpassen aan je gewenste bestandsgrootte.
Wij hebben onlangs ook zo'n grote file behandeld, ik zal eens nagaan hoe wij het ingesteld hebben (was ook file voor druk dus )
Inderdaad zou ik dan eerder van 300 dpi zakken naar bijv. 220. Maar wat nog steeds erg leidend is: waar is het pdf uiteindelijk voor bedoeld?
Je vraag was Wie weet hoe ik de PDF kan verkleinen zonder dat de kwaliteit achteruit gaat?en het is dus van belang eerst het begrip kwaliteit nader te omschrijven in een gewenste kwaliteit.
Bedankt voor jullie reacties trouwens!
Of misschien waren ze te bang om het te zeggen
Monique om 20:07, 29-10-2004Bert, even een vraagje: waarom zouden drukkers niet zo blij zijn met bestanden van tig pagina's? Ik heb dat zelf nooit ondervonden, ik heb zelf regelmatig bestanden van meer dan 200 pagina's naar drukkers gestuurd en ik heb nooit commentaar gehad.Of misschien waren ze te bang om het te zeggen
In de productie moeten de pagina's toch naar inslagschema's. Die zijn, afhankelijk van pagina- en drukformaat, 8, 16, 32 etc pagina's. Denk je nu de workflow in: hedentendage gaat dat met pdf's. De prepress maakt dus eerst van alle pagina's pdf's. Die gaan naar de software die ze op inslag zet. Dan worden de platen gemaakt en er wordt gedrukt. Als je dat telkens in hapjes doet, ter grootte van een katern, gaat dat veel efficiënter.Voor de vormgever zijn er ook voordelen: als je het boekwerk ruwweg afhebt, kun je telkens een aantal katernen afmaken en afleveren -- kost heel wat minder stress dan de hele bubs ineens!
Anyways, ze kunnen volgens mij bij de drukker net zo makkelijk de boel in katernen van 8, 16 of 32 choppen als dat ik het zou moeten doen in Acrobat.
Ik ga het morgen eens aan de mannen vragen wat ze nu écht prefereren als aanlevering...
Werken in katernen heeft wel het voordeel dat de impositie verder kan en bv reeds de platen van de ene katernen op plaat kan zetten terwijl de proofing nog bezig is met de andere katernen.
Vraag aan je drukker de aanleverspecificaties voor de PDF.
Bijna alle drukkers / lithografen hebben perfecte aanleverspecs gemaakt vanwaar jij je PDF kunt genereren. Wanneer je dit niet doet loop je grote kans dat je:A. een nieuwe PDF kunt gaan maken omdat de certificering van de drukker jouw knutselwerk afkeurtB. een flater slaat omdat je een verkeerde instelling hebt aan / uitgevinkt waardoor er iets niet of te veel gecomprimeert word.
Wanneer je je PDF op drukgereedheid wil testen download dan de KVGO certificering en gooi daar je PDF doorheen.
Veel drukkers hebben ook speciale wensen qua afloop, snijtekens, kleurprofielen, ... Wil je zeker zijn van je zaak, vraag dan bij je drukker de gegevens op.
Communiceren!
greetz,
G-ice
Ik denk dat het toch heeft gelegen aan de enorme TIFF-bestanden die erin voorkomen. Het zijn veel ouden afbeeldingen gescand op 300 dpi. Anders weet ik het ook niet...