bedankt bart
Rood, groen en blauw zijn kleuren die mbv breking uit (wit) licht te halen zijn. Eigenlijk zijn R, G en B samen wit. Meet maar eens een witte 'kleur' in Photoshop, je zult zien dat je dan de waarden R=255, G=255 en B=255 krijgt. 255 is de maximale waarde per kleur.
Eigenlijk kan je zeggen dat alle kleur waar een scherm of licht bij te pas komt (een scherm is eigenlijk ook een lamp), opgebouwd is uit rood, groen en blauw.
Drukkleuren zijn opgebouwd uit C(yaan), M(agenta), Y(ellow, geel) en K(ey, black). Ik neem aan dat deze kleuren eerder pigmenten / natuurkleuren gebasseerd zijn. Sowieso bestond er eerder kleurendrukwerk dan kleurenschermen.
Het 'afdrukken' van foto's (belichten dus) en het drukken van flyers zijn dus twee totaal verschillende procédés.
(Bewerkt door Didjee om 19:18, 1-06-2004)
De 'vertaling' van RGB naar CMYK kan op oneindig veel verschillende manieren gebeuren, en het is best mogelijk dat die vertaling soms voor een deel(tje) verantwoordelijk is voor die 'fellere' indruk. Maar pak maar eens zo'n foto met op het oog 'felle' kleuren, en hou er een Pantone-waaier naast, dan zie je ineens dat dat 'felle' rood, groen, paars of blauw in feite toch vrij grauw is. (ter verduidelijking: het Pantone Matching-systeem werkt natuurlijk ook niet met RGB, maar de kleuren kunnen wel een stuk intenser en feller zijn omdat er afhankelijk van de kleur met andere pigmenten wordt gewerkt).
Nog zoiets: loop naar een 'spierwitte' auto, en leg er een vel wit papier op. Dan zul je ineens zien, dat wat je bij een auto 'wit' noemt, in feite een lichtgrijs is. Wat je ziet , of denkt te zien, is vaak iets heel anders dan wat meetbaar is.
In het papier dat voor foto-prints wordt gebruikt zitten cyaan, magenta en gele kleurstoffen, feitelijk niet veel verschillend met de cyaan, magenta en gele inkten die (gecombineerd met zwart) gebruikt worden door printers en drukpersen. De zwart zit er hoofdzakelijk bij om de donkere partijen wat meer kracht te geven, en vaak ook om het inktverbruik te beperken. Met enkel cyaan, magenta en geel over elkaar heen gedrukt kom je ook al dicht bij zwart (al zou het theoretisch zwart moeten zijn, in de praktijk wordt het een donkerbruin o.i.d.)
De witheid en glans van het papier zijn wel van invloed op het kleurbereik van afdrukken. Op spierwit, glanzend papier kun je nu eenmaal mooiere witten en zwarten printen, en alles wat daartussen zit ook.
RGB wordt bekeken op een scherm, en dat scherm geeft licht.CMYK wordt bekeken op papier, en dat reflecteert licht.
Logisch dat je oog bij RGB een grotere helderheid van kleuren ervaart dan bij CMYK.
[ Ger ][/news]
Waar kan je trouwens zo'n pantone-waaier bestellen en hoeveel moet dat ongeveer kosten?
Als je hobbymatig gebruik maakt van zo'n waaier is 't niet zo'n punt dat -ie- een paarjaartjes verlopen is. Je kijkt dan meestal ook niet onder norm-licht naar de waaier, wel..?Trouwens schrikbarend hoeveel waaiers van vijf jaar en ouder je nog tegenkomt op dewerkvloer van doorgaans serieuze bedrijven... Daar scoor je geen punten mee.
Die drukker waar Didjee z'n waaier van krijgt doet 't erg keurig blijkbaar. Die is vastmet z'n ISO-normering bezig...
[ Ger ]
Om terug te komen op de originele vraag: het kan toch ook zijn dat de printservice de conversie van een rgb foto naar een cmyk print gewoon iets beter doet door gebruik te maken van goede en ruime kleurprofielen bv? En door te converteren van rgb naar cmyk via lab, ipv direct? Dat maakt bij mij vaak flink verschil.
Overigens is de marge die hier zit toch vrij beperkt, je moet meestal toch wel goed kijken om verschillen te zien.
Catagorie anekdotes: ik ben ooit een drukkerij tegen 't lijf gelopen die met transparante inkten op stickermateriaal van zilverfolie drukte. Die hadden in de honderd-jarige geschiedenis een enorme vakkennis opgebouwd over kleurmenging door de transparanten over elkaar heen te drukken, hoe met overlap om te gaan etc. etc. Mooiste was nog dat ze die inkt zélf mengde en op kleur brachten. Allemaal zelf bedacht en ontwikkeld. Nou, probeer zo'n bedrijf maar 'ns te automatiseren met PMS, CMYK of wat dan ook..! Het is gelukt, maar alles wat ik daar aan oplossing heb bedacht vergde wel het uiterste aan creativiteit...
Als je dat niet hebt of niet weet, overleg gewoon even met de drukker. Die kan de separatie vast maken voor je of de specifieke separatietabel even aanleveren. Een goede separatietabel kan er inderdaad voor zorgen dat 't plaatje er veel beter uitziet. Probeer maar 'ns met wat verschillende tabellen het plaatje om te zetten en je ziet het (soms dramatische) verschil.
Als je bij Photoshop in de kleurinstellingen op het pull-down menuutje gaat staan met je muis, kun je onderin het venster lezen waar de separatietabel vandaan komt en waar -ie- voor bedoeld is. Dan kun je ook in 'gewone-mensen-taal' zien onder welke omstandigeden b.v. die Euroscale Coated v2 gebruikt moet worden.
Maar overleg gewoon even met de drukker; de vraag wélke separatie is nooit een domme. Vaak wordt er maar wat gekozen. Terwijl de goede keus nou juist het verschil maakt tussen een mooi of foeilelijk plaatje...
Sorry, ff erg druk met andere dingen bezig, er kon even geen forum tussendoor. Maar de vraag is ondertussen netter beantwoord dan ik zou kunnen dromen, dus vermoed ik dat het zo afdoende verholpen is. Mijn ervaring is inderdaad dat zodra je er even met een drukker over contact opneemt, hij ook weet dat je het serieus goed wilt hebben. En dat vindt iedere vakman prettig, dus dan gaan ze meestal ook echt wel even kijken hoe het goed kan.
Dat is overigens ook de reden dat ik, als ik de keus heb, een drukker dichtbij opdracht verstrek. Kan je er nog even langs, inkt ruiken enzo, altijd goed.