Lettertypebeheer: een update voor Tiger
26 november 2005 - 11:40   
geplaatst door: MacFanGuy
Een waarschuwing: wees voorzichtig, zeker als je speelt met de fonts in de Systeem-bibliotheek!!

[news]Zoals ik ook aangegeven heb tijdens de presentatie afgelopen zaterdag, is mijn doel tweevoudig. Allereerst is het de bedoeling om inzicht te krijgen in alle plekken waar fonts staan in OS X (en Classic, wanneer deze geïnstalleerd is), zodat het helder is waarom de font-lijsten in programma’s soms zo lang kunnen zijn. Als het éénmaal helder is waar de fonts staan, is het vervolgens van belang hoe die font-lijsten korter gemaakt kunnen worden, en hoe je precies weet wat je in je systeem hebt staan. Vervolgens is een ieder vrij om gebruik te maken van zijn/haar favoriete fontmanager.

1) Over locaties

Het is allemaal wat, maar er zijn dus uiteindelijk 6 locaties waar OS X op zoek gaat naar fonts om te activeren. En dit is zelfs voordat je überhaupt gebruik hebt gemaakt van bijv. Suitcase, want fonts op deze locaties zijn dus altijd actief en beschikbaar. In volgorde van belangrijkheid (en tevens de laadvolgorde, hierover later meer) zijn dat:

a) Fonts die geplaatst zijn in ~/Bibliotheek/Fonts. Deze fonts zijn alleen beschikbaar voor jou als gebruiker, en alle programma's onder OS X. (Dus NIET onder Classic)

b) Fonts die geplaatst zijn in HD/Bibliotheek/Fonts en dus beschikbaar zijn voor ALLE gebruikers in OS X.

c) Netwerklocatie. Dit is eigenlijk alleen van toepassing als je gebruik maakt van OS X server en daarop een speciale share aanmaakt. Daarmee zorg je er wel voor dat ALLE gebruikers binnen je lokale netwerk dezelfde fonts gebruiken! Kan interessant zijn maar is 9 van de 10 keer niet van toepassing.

d) Fonts geïnstalleerd onder HD/Systeem/Library/Fonts. Dit spreekt bijna voor zich. Hierin staan fonts die noodzakelijk zijn op systeem-niveau. Je kan hier alleen dingen uit verwijderen na het invullen van je admin-wachtwoord. Toch kan het interessant (zelfs noodzakelijk) zijn om deze op te schonen. Hierover later meer.

e) Fonts die zijn geïnstalleerd onder HD/Systeemmap/Fonts (Classic dus). Mocht je veel met Classic-programma's doen dan is het raadzaam om al je fonts in deze map te stoppen. Fonts in deze map zijn beschikbaar voor ALLE programma's, zowel in Classic als in OS X. Maar er ontstaan ook conflicten met bijv. Arial, Geneva, Helvetica en noem er zo nog maar een paar. Welke van de twee versies je dus gebruikt is STERK afhankelijk van de noodzaak om bestanden in Classic te openen/bewerken. Gebruik je Classic niet voor je ontwerpwerk, kies dan voor de versie die onder één van de eerder genoemde locaties staat.

f) Fonts door applicatie zelf geïnstalleerd. Denk hierbij aan fonts die Adobe in HD/Bibliotheek/Application Support/Adobe/Fonts zet.

Zoals eerder gezegd staan deze fonts op “laadvolgorde”, ofwel de volgorde waarin OS X op zoek gaat naar fonts om te activeren. Alhoewel je hier in het dagelijks gebruik bijna nooit mee te maken zult hebben, is één ding belangrijk om te begrijpen: de laadvolgorde bepaalt welk font als eerste actief wordt. Heb je bijvoorbeeld een Helvetica geplaatst op locatie a) en één op locatie b), dan zal de Helvetica op locatie a) geladen worden. Maar na deze spoedcursus heb je van dat laatste natuurlijk helemaal geen last meer.

2) Over Font locaties deel 2

Goed, de 6 locaties hebben we gehad. Als je uiteindelijk alles hebt opgeruimd heb je wat mij betreft maar met twee locaties te maken: locatie e) als je veel met Classic doet, of locatie b) voor al het andere gebruik.

3) Over het opruimen

Een schone installatie van Tiger heeft geen enkel fontconflict tot gevolg, hooguit een hele lading Arabische en Aziatische fonts die je toch niet gebruikt. Locatie a) is maagdelijk leeg, fonts staan alleen op locatie b) en uiteraard ook een aantal in d). Toen bedacht je je dat je Classic toch ook wel nodig had, dus een schijf in de speler, een paar kliks verder en klaar is klara/kees. Maar je bent ook wel direct een zeven-tal dubbele fonts verder, tussen locatie d) en e). Maar, zoals de meesten ga je gewoon lekker verder. Office 2004 wordt in de speler geschoven, kwartier verder en fontlocatie a) is ineens niet maagdelijk meer. Erger nog, het zevental fonts is ineens drie-dubbel geworden!

Okee, ik laat me meeslepen, maar bovenstaande is eerder regel dan uitzondering. De korte conclusie is vrij simpel, en dat is dat fonts gewoon een rommel is na de gemiddelde installatie. Gelukkig is het opruimen ook vrij simpel. Een goede tip is het aanmaken van een map, met daarin een aantal mappen vernoemd naar de locaties waar de opgeruimde fonts vandaan komen. Het is raadzaam om fonts te verplaatsen en niet linea-recta te verwijderen. Daarmee heb je in ieder geval nog de originelen mocht de poep ooit tegen de ventilator kletteren.

4) Over het opruimen deel 2

In de vorige versie van deze beschrijving heb ik veel moeite gedaan om alle fonts aan te geven die je eventueel mag verwijderen. In deze versie pak ik het andersom aan, want ik geef gewoon een weergave van de meest naakte waarheid: het minimum aantal fonts want OS X/Classic/Office 2004 nodig heeft om te functioneren

Voor het Systeem (locatie d)

Courier.dfont
Geneva.dfont
Helvetica.dfont
Keyboard.dfont
LastResort.dfont
LucidaGrande.dfont
Monaco.dfont
Sinds Tiger: AppleGothic (Let op! Deze staat niet op het lijstje dat zaterdag meegegeven is!)

Je leest het goed, alles wat dus in de map HD/Systeem/Bibliotheek/Fonts staat kan je verplaatsten, behalve de bovenstaande fonts. Aangezien dit letterlijk een systeem-map is dient het daadwerkelijk verwijderen van fonts uit deze locatie gepaard te gaan met een beheerderswachtwoord. Vervang de Courier.dfont en Helvetica.dfont door je favoriete Postcript-variant. En zorg dat je na elke wijziging op deze locatie een Herstel Bevoegdheden doet in Schijfhulpprogramma!

Voor Office-pakketten (Locatie is niet zo belangrijk, als ze maar actief zijn.)

Arial
Arial Black
Tahoma
Trebuchet MS
Verdana
Webdings

Voor Classic (locatie e)

Charcoal
Chicago
Geneva
Monaco

Ik maak persoonlijk geen gebruik meer van Classic, dus ik heb met locatie e niets van doen. Verder heb ik dus nu in locatie d alle bovenstaande fonts geplaatst behalve die voor classic. (Nogmaals: direct gevolgd door een herstel volumebevoegdheden in Schijfhulpprogramma!) Het gevolg is dat ik een absoluut schoon systeem heb, en ik vrij ben om lettertypes toe te voegen zoals ik zelf wel. Mocht er een programma geïnstalleerd worden dat een bepaalt lettertype vereist, kan ik dat makkelijk toevoegen (of verwijderen natuurlijk.)

Bovenstaande minimum aantal fonts draait bij mij nu een maand zonder noemenswaardige problemen. Ik gebruik persoonlijk ook veel Pages en Keynote, en veel van de thema’s maken gebruik van lettertypes die bij installatie geplaatst worden in locatie b) Daar heb ik dan uiteraard wel “problemen” mee, maar dat is een relatief kleine ergernis.

Probeer voor de lol Word maar eens op te starten met de bovenstaande hoeveelheid fonts.  Een verademing!

5) Over Lettertype-catalogus en -beheer

Ik zweer bij Lettertypencatalogus (vanaf nu: Fontbook) om fontconflicten op te sporen en op te lossen. Een zwart bolletje achter een fontnaam betekent dat hier meerdere versies van zijn. Met een klik op het driehoekje voor de naam zie je meteen een overzicht van het aantal families , al dan niet met een bolletje achter de naam. Door even met je muis over één van de namen te blijven hangen krijg je informatie over onder andere de locatie. Duurt dit te lang, dan kan je middels het menu “Voorvertoning->Toon lettertypeinfo” uitgebreide informatie verkrijgen die min of meer permanent beschikbaar is.

Het is essentieel om 1 font te kiezen, en het andere te verplaatsen/verwijderen van de aangegeven locatie. Dit ten opzichte van het simpelweg uitschakelen wat er gebeurd als je in Fontbook "Los Fontconflict op" kiest. Om het makkelijk te maken kan je direct vanuit Fontbook middels een ctrl-klik op de fontnaam kiezen voor “Toon fontlocatie”, waarmee het gewenste font direct in een nieuw venster actief is. Apple-R als toetsencombinatie heeft hetzelfde effect.

Op dit moment heb je een maagdelijke computer, los van (drie)dubbele fonts, Chinese tekens en ellenlange fontmenu’s. Je bent volledig vrij om gebruik te maken van je favoriete fontbeheerder, welke dat dan ook moge zijn. Persoonlijk maak ik verder geen gebruik van iets anders dan FontBook: vergeet dan niet om onder de voorkeuren even te kiezen voor de lokatie waar je fonts naartoe verplaatst wil hebben. Staat deze op “Computer” dan zullen fonts geïnstalleerd worden onder b), lokatie a) is de aangewezen plek wanneer “Gebruiker” de aangewezen optie is. Het enige wat op FontBook aan te merken is het volgende: als je gebruik maakt van veel fonts, dan zullen deze ook allemaal letterlijk verplaatst moeten worden. Iets dat op de lange termijn nadelige gevolgen kan hebben voor je fonts. [img=right]http://www.macfreak.nl/~redactie/Lettertypen/actievefonts.png[/img] Tweede punt is dat werken met FontBook eigenlijk hetzelfde is als alle fonts zelf in locatie b) zetten. Vervolgens kan je ze wel heel makkelijk met FontBook deactiveren.
Werk je veel met een paar honderd vaste fonts, dan is dit de makkelijkste manier. Nog een kleine tip: sinds Tiger worden ook submappen geactiveerd. Een map genaamd ANWB met daarin alle fonts voor de ANWB, geplaatst in b), zal gewoon geactiveerd worden. Erg prettig!

Bovenstaande procedure kan natuurlijk altijd: iedere klant waar ik tot nu toe geweest ben heeft altijd een vast aantal fonts, voor de grote klanten. Wie meer flexibiliteit wenst, of bijvoorbeeld hangt aan auto-activatie (brrrr) komt dan automatisch uit bij de grote jongens, waarvan op dit moment het programma van Linotype mijn absolute voorkeur heeft.

In conclusie: voor 70% van de gevallen die ik in mijn dagelijkse werk tegenkom is een programma als Suitcase volstrekt overbodig. De overige 30% zijn er zeer zeker bij gebaat, maar zelfs dan heeft Linotype op dit moment de beste papieren in huis. Ongeacht je wensen en voorkeuren, een opgeruimde basis is wat mij betreft essentieel.

Zegt het voort!

Bovenstaande verslag is een samenvatting, danwel nederlandse vertaling van onder andere een PDF en een andere bron, die echter tijdelijk off-line lijkt te zijn. Verder gebaseert op persoonlijke ervaring.

[/news]

Een waarschuwing: wees voorzichtig, zeker als je speelt met de fonts in de Systeem-bibliotheek!!

Huh? Wat is dat, een PixelFreak?
Lettertypebeheer: een update voor Tiger
26 november 2005 - 13:56    reactie #1
geplaatst door: Macsel
Mooi aanvulling op het artikel over fonts uit het MacFreak Magazine!
Mac mini | 21,5" iMac Fusion Drive | vintage iPad (1st g) | iPhone (4S) | Airport extreme / express | Business: 15" MBP | 24" LED monitor
Lettertypebeheer: een update voor Tiger
26 november 2005 - 16:03    reactie #2
geplaatst door: macsterdam
Vergeet Fontagent Pro niet. Sinds ik dit programma al mijn fonts laat beheren, inclusief systeem fonts heb ik echt nooit meer problemen met fonts. Desalniettemin fijne link naar pdf - dank!
Lettertypebeheer: een update voor Tiger
2 december 2005 - 05:31    reactie #3
geplaatst door: boni
hé leuk!
die gratis fontexplorer X van linotype lijkt wel de itunes der lettertypen!

http://img207.imageshack.us/img207/2296/itunesvandelettertypes5ur.jpg

Lettertypebeheer: een update voor Tiger

(klik om te vergroten)

:thumbs-up:

(Bewerkt door boni om 6:23, 2-12-2005)

MBA 13” M1-chip / 8 GB geh. / 512 GB SSD - Mac mini M1-chip / 8 GB geh. / 512 GB SSD - MBP 16” M1 PRO-chip / 16 GB geh. / 2TB SSD - MBA 15” M4-chip /  16 GB geh. / 1TB SSD.
 Mijn Mac en Synology NAS'en.
Lettertypebeheer: een update voor Tiger
2 december 2005 - 07:58    reactie #4
geplaatst door: bombilla
Heee MacFanGuy bedankt!

Naar deze post heb ik naar uit gekeken. En ook nog bedankt voor je enthousiasme tijdens de MFdag 2005.
groetjes,
Bombilla
:thumbs-up:

Lettertypebeheer: een update voor Tiger
2 december 2005 - 15:42    reactie #5
geplaatst door: Laro
www.linotype.com/fontexplorerX

LinotypeFontExlorer, jonge je problemen zijn over.
Ik hoef geen Suitcase meer.

tip: bij te vette of magere performance van alle fonts (ook in de finder) goochel wat met de instellingen voor beeldschermen in Systeemvoorkeuren>Antialiasniveau. Dan herstart.

Lettertypebeheer: een update voor Tiger
2 december 2005 - 17:22    reactie #6
geplaatst door: boni
heel leuk die gratis Fontexplorer X. Daar had apple zelf wel mee mogen afkomen.

Maar wat het niet heeft is die superhandige WYSIWYG browsfunctie in Font agent pro. En dat vind ik nu net het belangrijkste. Men hoeft geen lettertypen te selecteren om te zien hoe het eruit ziet. Gewoon scrollen in het linkervenster tot er een lettertype naar smaak opduikt. Dan selecteren...
Maar ja, FAP is niet gratis...

http://img202.imageshack.us/img202/6333/fatwysiwyg1eo.jpg

Lettertypebeheer: een update voor Tiger

(klik om te vergroten)

(Bewerkt door boni om 17:28, 2-12-2005)

MBA 13” M1-chip / 8 GB geh. / 512 GB SSD - Mac mini M1-chip / 8 GB geh. / 512 GB SSD - MBP 16” M1 PRO-chip / 16 GB geh. / 2TB SSD - MBA 15” M4-chip /  16 GB geh. / 1TB SSD.
 Mijn Mac en Synology NAS'en.
Lettertypebeheer: een update voor Tiger
30 augustus 2006 - 00:34    reactie #7
geplaatst door: Oogpunt
MacFanGuy,
Je uitleg is zeer verhelderend. Ik kan eindelijk de rommel in de Lettertype Catalogus 'opruimen'.
Langzamerhand puilt die letterbak over van al die onbenullige en onbruikbare fonts.
En proberen die fontlijst in inDesign in te korten.

Bedankt!
Paul :worship:

Oogpunt Eijsden
Lettertypebeheer: een update voor Tiger
30 augustus 2006 - 08:56    reactie #8
geplaatst door: Laurens

Citaat
boni om 17:22, 2-12-2005
heel leuk die gratis Fontexplorer X. Daar had apple zelf wel mee mogen afkomen.

Maar wat het niet heeft is die superhandige WYSIWYG browsfunctie in Font agent pro. En dat vind ik nu net het belangrijkste. Men hoeft geen lettertypen te selecteren om te zien hoe het eruit ziet. Gewoon scrollen in het linkervenster tot er een lettertype naar smaak opduikt. Dan selecteren...
Maar ja, FAP is niet gratis...

Kun je daarmee ook eenvoudig voorbeeldafdrukken maken van de fonts? Eigenlijk wil ik gewoon een boek met voorbeelden van de fonts. Gewoon de naam van de font weergegeven in het eigen lettertype, zodat ik snel een selectie kan maken, vooral ook om onbekende, door klanten gestuurde/gebruikte fonts op te kunnen zoeken.

iCreate opmaatwerk, creatieve mediatoepassing voor marketing communicatie.
De enige beperking van een Mac is de mens die ervoor zit...Laurens
15" MacBook Pro C2Duo 2,6GHz/4GB RAM/256 VRAM/200 GB 7200 rpm HD/ iPhone 3G 8GB Black
Lettertypebeheer: een update voor Tiger
1 september 2006 - 11:46    reactie #9
geplaatst door: Laurens
Hoe zit het eigenlijk met lettertype ondersteuning OS9/OSX?

Ik heb een klant waar ik ooit onder OS9 een website heb gemaakt. Daarvoor is ondermeer het lettertype ITC Obelisk gebruikt. Dat heb ik nog wel, maar ik krijg het niet geactiveerd. is het zo dat bepaalde lettertypen zowel OS9 als OSX geschikt zijn en anderen weer niet?
Moet ik het nu weer opnieuw kopen?
:thumbs-down:

iCreate opmaatwerk, creatieve mediatoepassing voor marketing communicatie.
De enige beperking van een Mac is de mens die ervoor zit...Laurens
15" MacBook Pro C2Duo 2,6GHz/4GB RAM/256 VRAM/200 GB 7200 rpm HD/ iPhone 3G 8GB Black
Lettertypebeheer: een update voor Tiger
1 september 2006 - 13:13    reactie #10
geplaatst door: hatetepe
Ik heb het vermoeden dat er nog meer lettertypelocaties zijn: Java.

Ik heb Neooffice een keer geinstalleerd gehad, toen had ik ineens meerdere lettertypes actief, die ik nergens kon vinden. Na lang zoeken zaten ze ergens in een of andere NeoOffice-Java map.

Het zijn lettertypes zoals: Bitstream Vera.

Ik heb ze toen verwijderd, maar na opstarten van Neo kwamen ze iedere keer weer terug. Ze blijven dan actief en je kunt ze met geen enkel fontprogramma benaderen of uitzetten.

Da's balen, ik wil zelf bepalen welke letterypes er open staan (afgezien enkele systeemletters).

Lettertypebeheer: een update voor Tiger
1 september 2006 - 13:18    reactie #11
geplaatst door: woz
TOP! artikel! Heldere taal.
Lettertypebeheer: een update voor Tiger
5 september 2006 - 19:29    reactie #12
geplaatst door: MacFanGuy
Lees nu op MacMojo een uitstekende uiteenzetting over Opentype en dFonts, als aanvulling op alles wat hier al staat.

Thanx Woz!

Huh? Wat is dat, een PixelFreak?
Lettertypebeheer: een update voor Tiger
26 september 2006 - 17:32    reactie #13
geplaatst door: Sicone
mag je ook fonts van locatie a naar b slepen en als ie vraagt om over te schrijven in geval van dubbele nee drukken??? dan is er al een hoop opgeruimd denk ik, of zie ik dat fout?
Lettertypebeheer: een update voor Tiger
26 september 2006 - 17:42    reactie #14
geplaatst door: Sicone
en asljeblieft! kan iemand mij vertellen hoe ik de fonts kan verwijderen die je op de screenshot ziet? Ik bedoel al die chinese zooi enzo.... alvast reuze bedankt!

http://img146.imageshack.us/img146/7648/afbeelding1ys4.png

Lettertypebeheer: een update voor Tiger
Lettertypebeheer: een update voor Tiger
27 september 2006 - 12:01    reactie #15
geplaatst door: woz

Citaat
MacFanGuy om 19:29, 5-09-2006
Lees nu op MacMojo een uitstekende uiteenzetting over Opentype en dFonts, als aanvulling op alles wat hier al staat.

Thanx Woz!

No problem! Je topic is zo nuttig, zonde als ie zometeen naar beneden zakt in het forum. En ik had nog wat aanvullende info waarover ik toch al wilde schrijven. Perfecte combi al met al.

Lettertypebeheer: een update voor Tiger
15 oktober 2006 - 15:58    reactie #16
geplaatst door: sybian
Lees hier meer over veelgemaakte fouten bij manueel fontbeheer.
MekBoek 2.0 | 320GB | 2 Gb | 10.5.2
Lettertypebeheer: een update voor Tiger
24 november 2006 - 21:06    reactie #17
geplaatst door: Cornalijne
hi lui,
tjee, beetje zitten spelen met lettertypecatalogus, en heel onmacciaans direct allemaal problemen, in Mail en in widgets vanalle sniet meer leesbaar of toegankelijk.
kom net van macos9 met suitcase, dus ging gewoon beginnen. misschien vooral heel onmacciaans dat ik in de help-info van de letterbak niet genoeg info kon vinden om de problemen te snappen danwel op te lossen.

ik heb veel gehad aan de eerste post en uitleg en aan de waarschuwende tekst van het artikel dat hier direct boven wordt gelinkt. alles weer opgelost.
thanx! (lang leve macfreak :inlove: )
Cornalijne