Er zit niks anders op om de EULA (End User Licence Agreement) van de fontboer goed door te lezen. Er zijn namelijk fikse verschillen. Waar de één het toelaat om fonts mee te leveren richting drukker (op voorwaarde dat die onmiddellijk na gebruik gewist worden), is de ander superstreng en mag je hun fonts niet eens embedden in een PDF.
En dan nog de voorwaarden rondom gebruik. Dat loopt van "op 1 computer te gebruiken" en anders meer betalen, tot "onbeperkt gebruik", maar bij commerciële toepassing weer wel een extra licentie moeten kopen.
Wat in elk geval niet zo is, is dat "grote" bedrijven een uitgebreide licentie "hebben" en die fonts aan hun ontwerpers en drukkers mogen "geven". Dat geldt alleen bij een exclusieve, onbeperkte licentie & die geldt eigenlijk alleen voor corporate fonts (en in dat geval zal zo'n bedrijf heel goed in de gaten houden wie wat waar gebruikt).
Nog even over doorberekenen: ik vind dat zodra je een font speciaal moet aanschaffen voor een klant (en je hebt dat beredeneerd en overlegd), je de werkelijk kosten (grotendeels) moet doorberekenen. Maar weer niet zover kunt gaan dat font aan de klant ter beschikking te stellen.
Het is in elk geval allemaal behoorlijk ingewikkeld en als je de EULA's strikt hanteert, is het hoogst waarschijnlijk zo dat een groot deel van de grafici, drukkers, ontwerpers, reclamebureau's enz. wel wat fonts in huis heeft die onrechtmatig gebruikt worden.
Edit: tikfouten eruit gehaald.
(Bewerkt door bertvanderveen om 16:11, 21-02-2007)