fonts en licenties
20 februari 2007 - 10:13   
geplaatst door: toulouse
beste collega’s, ik durf het bijna niet te vragen maar kan iemand mij voor eens en altijd uitleggen hoe fontslicenties werken...
Dat ik als ontwerper de licentie aanschaf snap ik, maar, ik kan toch niet alles in huis hebben?
Wat kan ik aan de klant dorberekenen? Wanneer? Ook als ik het font al in huis heb, voor een ander?
En wat als de huisstijl van de klant veranderd en ik voor de opmaak van bv een advertentie van lettertype moet wijzigen?
Afin, zo veel vragen. Omdat ik in mijn omgeving allerlei ‘verhalen’ hoor vraag ik het toch maar hier eens, dank voor jullie reactie!
fonts en licenties
20 februari 2007 - 10:19    reactie #1
geplaatst door: cat
Ik zou zeggen, kijk eens op: http://www.bno.nl/ontwerpers/downloaden
Daar vind je een digitale brochure die helemaal daarover gaat.

bno staat voor beroepsvereniging van nederlandse ontwerpers. maar daarmee vertel ik je ongetwijfeld niets nieuws...  :music:

cat

 c a t  •  [ t y p o ] g r a f i s c h   o n t w e r p e r  •       http://www.blauwblauw-design.nl
fonts en licenties
20 februari 2007 - 10:30    reactie #2
geplaatst door: toulouse
Bedankt cat, deze uitgave van Bno heb ik gelezen maar ik vraag mij toch nog af hoe je deze regels in de praktijk doorvoert.
fonts en licenties
20 februari 2007 - 11:09    reactie #3
geplaatst door: cat
In de praktijk hoor je als vormgever te beschikken over de licenties van alle fonts die je gebruikt.
Als dat betekent dat je voor een opdrachtgever een font moet aanschaffen, dan kun je dat (gedeeltelijk) doorberekenen, tenzij het zo’n gespecialiseerd font is dat je zeker weet dat je het verder nooit voor andere opdrachtgevers zal gebruiken, dan bereken je het de opdrachtgever daarvoor volledig door. Uiteraard in overleg. Grote bedrijven hebben zelf vaak ook de licenties van de fonts die bij hun huisstijl hoort. Dan kunnen ze makkelijk allerlei dtp-bureautjes/ontwerpers inschakelen voor kleinere dingen.

Maar er zit inderdaad een grijs gebied... zelf ga ik daar naar mijn eigen idee zo integer mogelijk mee om... Ik heb helemaal geen zin in bezoek van de fontpolitie of stichting beeldrecht namelijk.

 c a t  •  [ t y p o ] g r a f i s c h   o n t w e r p e r  •       http://www.blauwblauw-design.nl
fonts en licenties
20 februari 2007 - 11:29    reactie #4
geplaatst door: toulouse
ok, maar in het geval van die licentie om kleinere ontwerpbureaus in te kunnen schakelen... je moet als gebruiker toch de licentie hebben en die kan je, dacht ik, niet even lenen van dat grote bedrijf?

Hoeveel is een gedeelte? Een vast percentage oid, waarop baseer je?
Hoevaak moet de klant bijdragen? Alleen de eerste keer dat je het font gebruikt of... bouw je een bedrag in je uurtarief? Er zijn nl klanten die vinden dat ik maar in ‘alle’ fonts moet voorzien, zoals de drukker bv... wat uiteraard voor een kleine zelfstandige onmogelijk is.

fonts en licenties
20 februari 2007 - 12:27    reactie #5
geplaatst door: woz
Je kunt idd niet altijd je fonts doorberekenen voor elke klant. Daarom probeer ik beetje bij beetje een mooie collectie op te bouwen en gebruiken wij Adobe Font folio met iig de basisfonts.

En dan heb je nog The dirty little secret of fonts.
Fontrechten zijn complex mede omdat ze per leverancier verschillen.

Je drukker? Die geef je een cPDF  :thumbs-up:

fonts en licenties
20 februari 2007 - 12:32    reactie #6
geplaatst door: toulouse
nee, ik bedoelniet dat de drukker de klant is maar dat de klant denkt dat als de drukker ze ‘allemaal’ heeft ik ze ook moet hebben...
fonts en licenties
20 februari 2007 - 14:51    reactie #7
geplaatst door: bertvanderveen
Er zit niks anders op om de EULA (End User Licence Agreement) van de fontboer goed door te lezen. Er zijn namelijk fikse verschillen. Waar de één het toelaat om fonts mee te leveren richting drukker (op voorwaarde dat die onmiddellijk na gebruik gewist worden), is de ander superstreng en mag je hun fonts niet eens embedden in een PDF.
En dan nog de voorwaarden rondom gebruik. Dat loopt van "op 1 computer te gebruiken" en anders meer betalen, tot "onbeperkt gebruik", maar bij commerciële toepassing weer wel een extra licentie moeten kopen.

Wat in elk geval niet zo is, is dat "grote" bedrijven een uitgebreide licentie "hebben" en die fonts aan hun ontwerpers en drukkers mogen "geven". Dat geldt alleen bij een exclusieve, onbeperkte licentie & die geldt eigenlijk alleen voor corporate fonts (en in dat geval zal zo'n bedrijf heel goed in de gaten houden wie wat waar gebruikt).

Nog even over doorberekenen: ik vind dat zodra je een font speciaal moet aanschaffen voor een klant (en je hebt dat beredeneerd en overlegd), je de werkelijk kosten (grotendeels) moet doorberekenen. Maar weer niet zover kunt gaan dat font aan de klant ter beschikking te stellen.

Het is in elk geval allemaal behoorlijk ingewikkeld en als je de EULA's strikt hanteert, is het hoogst waarschijnlijk zo dat een groot deel van de grafici, drukkers, ontwerpers, reclamebureau's enz. wel wat fonts in huis heeft die onrechtmatig gebruikt worden.

Edit: tikfouten eruit gehaald.

(Bewerkt door bertvanderveen om 16:11, 21-02-2007)

Bert Vanderveen [...]
+++ Applegebruiker sinds 1989 (van System 6 via OSX naar macOS 15)
fonts en licenties
12 september 2008 - 14:15    reactie #8
geplaatst door: iTom
Betreffende fonts en de aankoop ervan.

Ik zou een 3 welbepaalde Adobe lettertypefamilie willen aanschaffen maar nu zie ik:
Adobe Store Belgium => 270 euro (dus 3 x 270 euro = 810 euro)
Adobe Store US => 229 dollar (= momenteel ± 162 euro, dus 486 euro)

We hebben een bedrijf in de US, dus ik zou via die weg de licenties kunnen kopen, maar kan ik deze ook gebruiken in België?

fonts en licenties
13 september 2008 - 12:28    reactie #9
geplaatst door: bertvanderveen
Ik shop altijd even rond aleer ik een font aanschaf. En als Europeaan in de VS kopen is geen enkel probleem. Recent voorbeeld: Kinescope van Mark Simonson. Kost bij FontShop 29 euro. Bij MyFonts kost-ie 29 DOLLAR. En dan blijken ze een aardige aanbieding te hebben: in combinatie met het fraaie font Snicker (dat ik vast nog wel een keer kan gebruiken) is er aan aanbieding van 39 dollar, waardoor Kinescope feitelijk 19,50 dollar kost, wat toen iets minder dan 14 euro was.

Dat is iets minder dan de helft, dus.

Bert Vanderveen [...]
+++ Applegebruiker sinds 1989 (van System 6 via OSX naar macOS 15)
fonts en licenties
13 september 2008 - 20:48    reactie #10
geplaatst door: nicobos
Toulouse, je kunt klanten helemaal geen kosten voor fonts doorbelasten. Je klant moet zelf licenties aanschaffen voor de in jouw ontwerpen gebruikte fonts.
Overigens mag je volgens veel EULA's wel lettercontouren aan je klant leveren zonder extra kosten.

Verder geldt inderdaad: lees van elk font de EULA.

fonts en licenties
15 september 2008 - 09:55    reactie #11
geplaatst door: bertvanderveen
Je kunt de kwestie van doorberekenen op meerdere manieren benaderen. Het is mi gebruikelijk om algemene fonts te beschouwen als algemene kosten (die je dus in je uurprijs/overhead doorberekent) — en daarbij denk ik aan een selectie van de bekende werkpaardjes, zoals een aantal goede schreeflozen, etc. — en daarnaast heb je fonts die bijzonder zijn, bijvoorbeeld omdat die exclusief door de klant gebruikt worden, of specifiek voor een bepaalde opdracht aangeschaft moeten worden. In dat laatste geval is het niet onredelijk de kosten van aanschaf door te berekenen (en bovendien net zo redelijk om de licentie naderhand over te laten schrijven naar de klant).
Bert Vanderveen [...]
+++ Applegebruiker sinds 1989 (van System 6 via OSX naar macOS 15)