Kan je een transparante PSD in InDesign plaatsen, naar pdf exporteren, en dat het dan goed gaat? Of moet het via EPS met uitknippaden? Dat is toch hopeloos ouderwets?
Als je in Indy een pdf wilt maken die eea goed weergeeft en goed uitdraait geldt iets dergelijks. Ook dan moet je de Transparancy Flattener goed instellen. Ik heb goede resultaten bereikt met:
Raster/Vector Balance: 75Line Art and Text resolution: 1200 dpiGradient and Mesh resolution: 254 ppi (heeft dus verband met de uitdraaimachine!)Convert All Text to Outlines: On (niet doen bij een lage resolutieprinter!)Convert All Strokes to Outlines: OnClip Complex Regions: On
Wel een PDF 1.3 maken, want anders verleg je het afvlakken alsnog naar de RIP.
Die transparantieafvlakruimte vind ik iets raars, in een Adobe tech doc vond ik de tip, als het niet goed ging, om die dan maar op RGB te zetten ipv CMYK vond ik raar. Sowieso vind ik cmyk al raar, want ik werk hier in zwart en steunkleur, niks cmyk. Ik vond wel, bij sommige pdf's die ik aanmaakte (en geloof me, ik heb er veel aangemaakt) dat de zw-foto's in de pdf uiteindelijk cmyk werden! Terwijl ik bij de uitvoer toch echt "kleuren onveranderd laten" had aanstaan. Viel me op dat ik, toen ik het via een PS-uitvoer uit Indy probeerde (en dan via distiller), die optie ineens "samengesteld onveranderd laten" heette vond ik ook raar. Ik wil niks samenstellen, ik wil gewoon die twee kleuren houden.
Uiteindelijk kwamen we erop uit dat ik hier een pdf had die er goed uitzag (zelfs in Preview, met transparantie nog wel), en ook in kleurscheiding in Acrobat er goed uitzag, ook goed kleurgescheiden uitprintte, maar die bij de drukker (lokale krantendrukker, gebruikt Xpress en gaat tot acrobat 5) er niet goed uitkwam. Dat probleem was voor mij niet te reproduceren. En dat is vervelend! Uiteindelijk lukte het hem wel met een bestand waarin ik het zwart-wit beeld als EPS met uitknippad had aangemaakt. Suf hoor vooral dat ik hier niet kan zien wanneer het fout gaat.
Overigens: bij mijn kleurscheidingsprints naar een HP laserjet kwamen mijn zw-beelden er geïnverteerd uit! Negatieven dus helemaal hopeloos raar. De rest was wel goed. En dat gebeurde ook niet bij de drukker wie snapt dit? heeft dat te maken met een Postscript emulatie die niet goed gaat?
Nogmaals: gebruik in InDesign .tiffs! Scheelt HD-ruimte want je kan ze -lossless!- met LZW-compressie bewaren en je kunt ze 'transparant' plaatsen. Daarnaast is de schermafbeelding met .tiffs beter en werkt InDesign sneller dan met .eps-files.
InDesign handelt ook .tiffs met paden! Appeltje-K en je kunt aangeven welk pad je wilt gebruiken: je kunt dus ook een afbeelding met meerdere paden hebben en verschillend met verschillende paden toepassen!
Bedankt voor jullie toevoegingen. De RIP is inderdaad een oude, volgens mij. Tot vorig jaar kon ik daar niet eens met pdf's terecht. Dat van die Tif's ga ik zeker eens proberen, klinkt goed, en heb ik ook nog nooit gedaan zo. Eigenlijk werk ik alleen nog met psd's de laatste paar jaren zijn die multi-layer tif's niet gewoon een vorm van uitgeklede psd's? Of maakt het echt uit? Hier weet ik dus even niets van.
Enne: in cmyk pdf's aanleveren, daar heb ik toch niet veel aan als ik zwart en een steunkleur tot mijn beschikking heb, of wel? Ik denk inderdaad dat een eps wel de oplossing is, in dit geval ging het echter om een volledige pagina, en dan wordt een EPS wel een lijvig bestandje en ik heb daar ook helemaal geen zin in