Maar nu het punt. Ik weet dat bijvoorbeeld lexmark hier ooit een onderzoek naar heeft gedaan. Een goed artikel om de klant eens te mailen (en zo te overtuigen) maar wat is er nog meer aan materiaal waar wij als ontwerpers beroep op kunnen doen? Vaak denken klanten het beter te weten en is mijn persoonlijke onderbouwing niet voldoende ze toch voor mijn keuze te laten kiezen. Wat zou het mooi zijn als we dit wetenschappelijk zouden kunnen onderbouwen, toch? dus kom maar op met de hyperlinks, artikelen en persoonlijke ervaringen.
... en dan hebben we het nog niet eens over vorm en kleur!
lekker laten gaan zou ik zeggen. je wordt betaalt om iets moois en passends te maken voor ze, als ze jou dan blijkbaar als ontwerper/vormgever niet serieus nemen zegt dat wel iets over ze volgens mij
overigens ga ik dit draadje met belangstelling volgen, want hoewel ik geen wetenschappelijk onderbouwing ken ben ik erg benieuwd naar de meningen!
enne, ik heb mijn ontslagbrief niet met courier getikt, maar met een 11-punt schreefloos lettertje... wat zegt dat nou over mij?!
Succes met je zoektocht, ik ben ook benieuwd naar de links!
Pas geleden kwam ik nog een aardige site tegen (ben alleen het adres kwijt) met als doel het uitbannen van het ongebreidelde en onterechte misbruik van Comic Sans.
na even googlen http://www.bancomicsans.20megsfree.com/home.html
@Fabio: je was mij net voor(Bewerkt door BertM om 12:14, 14-11-2003)
(Bewerkt door BertM om 12:16, 14-11-2003)
Ik HAAT f***cking Sand! Het is overal! Het was misschien leuk in de eerste week van OS 9 maar in jeuzeus naam. Hier is een tip voor de leek: gebruik nooit de standaard op de computer geistalleerde lettertypes als je je wilt onderscheiden.
Zo, dat lucht op, ik kan weer de volgende duizend flyers met @%&$**@ Sand onder ogen komen.
ken je rosewood (fill)?
sorry, back to topic nu
Goede uitstraling - Strak - professioneel - ook voor op een website.MAARRRRRRRRRR, da's heel persoonlijk natuurlijk!
Machinehead
Er is wel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar leesbaarheid e.d., maar ook daar zul je steeds moeten bedenken dat (zelfs) dit tijds- en cultuurgebonden is. In de VS vindt men andere lettertypen "leesbaar" dan in Europa. Dat komt, omdat mensen de lettertypen die ze (onbewust) het beste kennen, ook als het best leesbaar ervaren.
"Leesbaarheid" is nog een behoorlijk makkelijk onderwerp vergeleken met "uitstraling" of iets dergelijks. Wat bijv. een Fransman chic vindt, noemen wij in Nederland soms ouderwets of oudbollig. Elk font heeft zijn eigen personaliteit, en er zijn tienduizenden fonts. Daarnaast kun je met spatiëring en verdere contekst ook veel doen.
De kern van 't probleem is eerder dat de klant zichzelf deskundiger vindt dan jou. Daar valt niet tegenop te researchen, denk ik. Dan moet je maar proberen de schade te beperken, of vriendelijk afscheid nemen...
Goed, dat was mijn top 3. En over 'Typographic-No-No's' gesproken, Comic Sans, is dus tè vaak gebruikt, ziet er afschrikwekkend uit, en moet dus lekker worden verbannen als font.
Groetjes, Marc.
(Bewerkt door Marc Roman om 16:46, 17-11-2003)
Comic sans is inderdaad
Zelf gebruik ik heel veel (bijna continu ) "Verdana". Duidelijk, overzichtelijke, nette uitstraling en niet zo 'vies' als Comic Sans
grtz, MacMiep
Een goede 2de keus is voor mij Arial.
Thomas
Gill Sans blijft een toppertje, strak maar vriendelijk.
Pas Lucida Bright gebruikt voor enkele schema's en dat beviel eigenlijk heel goed. Verrassend.
Verdana voor schermwerk is lekker leesbaar en best prettig. Vooral de bold en italic versies zijn lekker te verwerken.
Voor letterlogo's blijft Futura ook erg goed (prachtige hoofdletter "g" en kleine "a', onovertroffen).
Over het algemeen geldt: Grote lappen gedrukte tekst maak je bij voorkeur op in een lettertype met een schreef. Dat leest rustiger. Jaarverslagen, krantartikelen en boeken zijn hier uitermate geschik voor.Voor teksten op het beeldscherm komen de sans lettertypen beter tot hun recht.Maar ook hier geldt: iedereen heeft zijn voorkeur en eigen ideeën. Het verplicht tot niks.
Mijn favoriete lettertype: Het Suske en Wiske lettertype. Lastig leesbaar, maar wàt een sfeer!