OPI, ja eh, OPI, waar stond dat ook weer voor...
Simpel gezegd komt het (in die opmaakpaketten dan) op het vervangen van plaatjes (EPS, TIF en zo). Dat is alles. Nou ja, het is de bedoeling dat al het beeldmateriaal ergens op een server staat en niet op je eigenste mac waar je aan het opmaken ben.
Werd (en wordt nog?) veel gebruikt in prepress-bedrijven.
Er was eens.... een tijd dat...
Een vetbetaalde malloot die zich scan-operator noemde en de duurste, meest coole, mac voor zich inpikte de dia's en foto's op een dure scanner inscande, bekeek het resultaat op het scherm, haalde een vuiltje weg of corrigeerde de kleur wat en schreef het digitale bestand op een grote harddisk weg, soms zelfs rechtstreeks op de beeldserver (hij/zij was ook de enige die een 100Mb of snellere verbinding met de server kreeg toebedeeld).
Leidde een wat afstandelijk bestaan, en vriendschappen waren puur materieel omdat F-18 Hornet fantastisch speelde op 3 grote kleurenschermen.
Uiteraard was het een en ander veel te duur voor de dtp-er in opleiding of de ontwerper-in-eeuwige-opleiding. Die werden opgescheept met wat goedkoper mac-spul en een slome verbinding met de server (10Mb ethernet was al een luxe).
Een foto ophalen van 30MB was een 2-koppen-koffie kwestie. Goed voor de sociale contacten onderling, slecht voor de productie (en hartvervetting van de baas). Nog erger werd het als dit onderdeurtje het moeizaam in elkaar geflanst reclamefoldertje van 8 pagina's met ± 150 foto's over het netwerk geprint moest worden. Geen bedrijfskoffieautomaat die dat kon bijbenen en baas die daar rustig onder kon blijven.
Gelukkig, voor de baas, dat er software was die dit probleem omzeeilde. Een developer (duur woord voor programmeur) had iets bedacht wat hem, en de baas, veel geld opleverde. 'Wat als die enorm grote bestanden niet elke keer over dat slome netwerkkabeltje hoeven, maar alleen op de server blijven staan'. En zo geschiedde OPI. De beelden bleven op de server en de onderdeurtjes kregen alleen een lage resolutie beeldje in hun opmaakpakket voorgeschoteld (dat beeldje werdt door de 'OPI-server', tja de server dus, berekend aan de hand van het origineel). Dat lage resolutie-beeldje bleek voor Quark XPress voldoende te zijn, want meer zag je toch niet in dat opmaakpakket.
Als bovengenoemd onderdeurtje de folder wilde printen stuurde hij/zij geen plaatjes meer mee (zelfs niet die lage resolutie), maar alleen verwijzingen van de beelden mee. De server verving die verwijzingen door de echte beelden en zette de printers/belichters aan het werk. Voor de printers regelde de server automagisch een wat kleiner bestand, voor de belichters de volle mep.
En zo kon, nog lang en gelukkig, het ondeurdeurtje volcontinue achter z'n vodden aangezeten worden door de baas, want onderdeurtje hoefde niet langer ergens op te wachten.
Iets technischer uitgelegd: de beelden hoefden niet voor elke weergave of printopdracht over het ganse netwerk getransporteerd te worden.
De situatie is nog steeds geldig in situates waar verschikkelijk veel beelden in het geding zijn. Zo zal je iBookje niet in een paar minuten de Wehkamp-catalogus uitprinten over een draadloos netwerk, ook al is die kast vol met Xservers en rij copiers snel genoeg...
Oh ja, zelf tot een paar jaar terug met OPI gewerkt, maar voor een klein bedrijf (zonder duizenden beelden per dag) zijn de netwerken en computers snel genoeg om ook zonder OPI snel te kunnen werken én onderdeurtjes achter de vodden te zitten.
Dus eigenlijk als je niet weet wat het inhoudt, hoef je het ook niet te weten. En als je nu de Wehkampgids al 3 weken aan het versturen vanaf je iBookje, dan had je het allang moeten weten...
(Bewerkt door TB om 20:15, 14-09-2003)