Eerste en Vierde : kan het volume niet deactiveren voor herstel (zijn beschadigd / defect).Tweede en Derde zijn goed.
Details :
Kan ik het 1e en 4e deel gewoon formatteren ?De inhoud is reeds veilig gesteld.
Alvast bedankt
(Bewerkt door iEscape om 16:14, 1-10-2016)
(Bewerkt door iEscape om 14:39, 4-10-2016)
OK, dank je voor de snelle reactie.
Hoe kan zoiets gebeuren . . ., is dat te voorspellen . . . ?
UPDATE:
Het is gelukt Nadat het 1e deel is hersteld, is het 4e deel ineens OK.
Dit soort fouten kan een indicatie zijn van een schijf die problemen gaat geven binnenkort. Schijfhulpprogramma kan veel herstellen, maar als die niet lukt, is 't tijd om even te backuppen, als je data je lief is.
Dank voor het wijze advies
Ik zal beide uitvoeren, maar ga morgen eerst een 2 of 3 TB andere externe schijf halen.Heb alleen een 1 TB externe schijf als voorraad, voor het geval dat . . . .
1e UPDATE:
Die externe harde schijf is een G-Tech G-DRIVE 3 TB with Thunderbolt & USB 3.0 , heb ik bij Apple aangeschaft - 19 april 2015.
http://www.g-technology.com/products/g-drive-thunderbolt
Het is zuur dat die nu al mankementen vertonen en de garantie is voorbij
2e UPDATE:
Misschien toch niet zo zuur als ik dacht.Ik las net onderstaande bij Apple website:
GarantieOpmerking: De beperkte garantie van Apple van één jaar heeft geen betrekking op niet-Apple producten, zelfs niet als deze samen met een Apple product in één verpakking zijn geleverd of samen met Apple producten zijn verkocht. Voor niet-Apple producten geldt mogelijk de garantie van de fabrikant.
(Bewerkt door iEscape om 20:02, 2-10-2016)
(Bewerkt door iEscape om 20:18, 2-10-2016)
Draai een backup, herformatteer je schijf, overschrijf ze zonodig met nullen, en testen maar.
Succes!
(Bewerkt door HEXDIY om 21:47, 2-10-2016)
HEXDIY om 21:46, 2-10-2016@ iEscape: Cyrano geeft je een goeie caveat mee, dat wil echter niet noodzakelijk zeggen dat er werkelijk iets ernstigs aan de hand is met je schijf.
Thanks, ja ik begrijp cyrano advies wel.Het advies van cyrano bevestigd eigenlijk mijn ongerust gevoel.Sinds 3 dagen geleden hangt de iMac bij opstarten -> bij de voorgangsbalk.Met de SHIFT toets ingedrukt houden, start de iMac door.
Gisteren na het herstellen, daarna opnieuw opgestart -> start de iMac goed; en van ochtend ook.Die externe harde schijf geeft ook ietsje meer geluid dan voorheen.
Ben nu al bezig met zo veel mogelijk van die externe harde schijf te verhuizen (toch) naar mijn 1 TB nieuw reserve externe harde schijf (ook van G Drive - toeval ??? ).
Het moet lukken, als die te klein is heb ik een uitwijk opslag plaats -> verplaats ik tijdelijk wat documenten naar mijn STACK opslag.
En daarna kan ik pas die externe harde schijf opnieuw formatteren.Ik dacht dat ik een goede externe harde schijf heb aangeschaft, met Thunderbolt aansluiting, zodat ik rechtstreeks aan de iMac kan aansluiten.
En morgen ga ik chatten met Apple
HEXDIY om 21:46, 2-10-2016, overschrijf ze zonodig met nullen, en testen maar.
Het goed doorstarten in safe mode en wat dat te maken kan hebben met een externe HDD is me echter vrijwel een raadsel. Een vermoeden:
Staat er dan een opstartbaar ("bootable") OSX/ MacOS systeem op die verdachte externe HDD?In het bijzonder op de "Data Backup" of "Documenten" partitie? Dan zou je Mac wel eens daarvan opgestart kunnen wezen, en is het unmounten van die partities natuurlijk onmogelijk.
In dat geval stel ik een ander experiment voor:Shut down.Start op met de option (aka alt) toets ingedrukt. Wacht op het keuzevenster waar je je opstartschijf mee kan kiezen, en duid daar je interne HDD aan om van op te starten.
Gaat dat wel vlot, net zo vlot als in safe mode (aka veilige modus), dan werd het extra geratel van je externe HDD wellicht veroorzaakt door het feit dat P(ower)O(n)S(elf)T(est) aan het zoeken is naar een bootable systeem op je externe HDD.
En daar dient POST ( of mogelijk EFI) helemaal geen bootable systeem te zoeken in jouw geval!
Kan je onder je huidig systeem nog een opstartschijf aanduiden in Systeemvoorkeuren?Doe dat dan. En herstart.
Vroeger had je het "bless" commando nog kunnen toepassen daarvoor, maar dat is al enige OSX iteraties geleden afgevoerd denk ik.
iEscape om 0:16, 3-10-2016@ HEXDIY,CitaatHEXDIY om 21:46, 2-10-2016, overschrijf ze zonodig met nullen, en testen maar.Dat weet ik echt niet wat u bedoeld , hoe moet ik dat doen
Overschrijven met nullen voor elke sector van de harde schijf is een veiligheidsoptie bij het formatteren van een HDD met Schijfhulp.
Dat doe ik altijd met HDDs van dubieuze origine (tweedehandse, of gevonden op straat, mijn "straatkatten"). Daarmee ben je zeker dat elke sector gewist is, niks meer van data overblijft.En dat eventuele kapotte sectoren als dusdanig weggeschreven worden naar de ROM van de HDD, zodat die nooit meer kunnen worden gebruikt.
1-pass erase is voor mij voldoende, NSA en andere overheidsinstanties schrijven 7-pass erase voor.Beetje overkill voor ons gewone stervelingen
Hier een goeie uitleg voor El Capitan:
http://www.macworld.com/article/2906499/mac-911-how-to-erase-your-macs-hard-drive-the-right-way.html
Thanks.
HEXDIY om 0:59, 3-10-2016Jouw ongerustheid en extra maatregelen om je gegevens veilig te stellen zijn zeker terecht als die externe HDD meer geluid maakt dan anders. Maar mogelijk dan weer niet...Het goed doorstarten in safe mode en wat dat te maken kan hebben met een externe HDD is me echter vrijwel een raadsel.
Het goed doorstarten in safe mode en wat dat te maken kan hebben met een externe HDD is me echter vrijwel een raadsel.
HEXDIY om 0:59, 3-10-2016Een vermoeden:Staat er dan een opstartbaar ("bootable") OSX/ MacOS systeem op die verdachte externe HDD?In het bijzonder op de "Data Backup" of "Documenten" partitie? Dan zou je Mac wel eens daarvan opgestart kunnen wezen, en is het unmounten van die partities natuurlijk onmogelijk.
HEXDIY om 0:59, 3-10-2016In dat geval stel ik een ander experiment voor:Shut down.Start op met de option (aka alt) toets ingedrukt. Wacht op het keuzevenster waar je je opstartschijf mee kan kiezen, en duid daar je interne HDD aan om van op te starten.Gaat dat wel vlot, net zo vlot als in safe mode (aka veilige modus), dan werd het extra geratel van je externe HDD wellicht veroorzaakt door het feit dat P(ower)O(n)S(elf)T(est) aan het zoeken is naar een bootable systeem op je externe HDD.En daar dient POST ( of mogelijk EFI) helemaal geen bootable systeem te zoeken in jouw geval!Kan je onder je huidig systeem nog een opstartschijf aanduiden in Systeemvoorkeuren?Doe dat dan. En herstart.
HEXDIY om 0:59, 3-10-2016Vroeger had je het "bless" commando nog kunnen toepassen daarvoor, maar dat is al enige OSX iteraties geleden afgevoerd denk ik.
HEXDIY om 0:59, 3-10-2016Jouw ongerustheid en extra maatregelen om je gegevens veilig te stellen zijn zeker terecht als die externe HDD meer geluid maakt dan anders. Maar mogelijk dan weer niet Het goed doorstarten in safe mode en wat dat te maken kan hebben met een externe HDD is me echter vrijwel een raadsel.
Gevonden, excuus . . . . . maar niet van Apple me
Mac OS X: bij het opstarten verschijnt een grijs scherm
http://mctwo.nl/self-support/opstarten
Randapparaten en netwerkkabels loskoppelen en testenOpmerking: met "randapparaten" wordt verwezen naar andere externe apparaten dan die bij uw Mac zijn meegeleverd, zoals harde schijven, printers of hubs die u via een USB- of FireWire-kabel aansluit.1. Zet uw Mac uit. Houd de aan/uit-knop op uw Mac indien nodig enkele seconden ingedrukt om deze geforceerd uit te schakelen.2. Koppel alle randapparaten los, zoals externe harde schijven of printers (koppel alleen het beeldscherm, het toetsenbord en de muis niet los).3. Koppel eventuele Ethernet-kabels los.4. Start uw Mac op. Als u de Mac op deze manier kunt opstarten, wordt het probleem met het grijze scherm mogelijk veroorzaakt door een of meer van uw randapparaten (of geïnstalleerde software die aan het apparaat is gerelateerd). Sluit één apparaat aan en start uw Mac opnieuw op om te testen of het probleem optreedt. Herhaal dit proces tot u het apparaat detecteert dat het probleem veroorzaakt. Zorg ervoor dat het apparaat is ingeschakeld als dit nodig is om correct te werken. Raadpleeg de fabrikant van het apparaat voor ondersteuning of updates van de besturingsbestanden voor de software of firmware die mogelijk beschikbaar zijn voor het apparaat. Probeer zo mogelijk om het apparaat met een andere kabel aan te sluiten (bijvoorbeeld een andere USB- of FireWire-kabel). Opmerking: als u meerdere randapparaten hebt en het probleem alleen optreedt wanneer ze allemaal zijn aangesloten, en niet wanneer elk apparaat als enig randapparaat is aangesloten, leest u het onderstaande onderdeel met aanvullende informatie.
De rest tips & trucs bij die link heb ik niet uitgevoerd, want het probleem houdt niet aan.
Van Apple heb ik deze gevonden >> Over de vensters die verschijnen wanneer u een Mac opstart :https://support.apple.com/nl-nl/HT204156.
HEXDIY om 1:13, 3-10-2016Overschrijven met nullen voor elke sector van de harde schijf is een veiligheidsoptie bij het formatteren van een HDD met Schijfhulp.Dat doe ik altijd met HDDs van dubieuze origine (tweedehandse, of gevonden op straat, mijn "straatkatten"). Daarmee ben je zeker dat elke sector gewist is, niks meer van data overblijft.En dat eventuele kapotte sectoren als dusdanig weggeschreven worden naar de ROM van de HDD, zodat die nooit meer kunnen worden gebruikt.1-pass erase is voor mij voldoende, NSA en andere overheidsinstanties schrijven 7-pass erase voor.Beetje overkill voor ons gewone stervelingen Hier een goeie uitleg voor El Capitan:http://www.macworld.com/article/2906499/mac-911-how-to-erase-your-macs-hard-drive-the-right-way.html
Thanks, dat ga ik morgen uitvoeren
- aan je screenshots te zien lijk je minimaal Mavericks te draaien, en daarop geloof ik dat het Terminal "bless" commando om je opstartschijf te markeren niet meer actief is. Helaas.
- 2de in lijn met dit experiment is het "alt" starten zoals beschreven. Dat laat je de keuze van opstartschijf in een dialoogbox. Duid je interne HDD aan (nou ja, bij gebrek aan een SSD is dat je enige bootable systeemdrager op dit moment;Met een interne SSD en interne HDD zou het kunnen dat je een Fusion Drive configuratie hebt.Dat is weer een andere zaak.
Uiteraard probeer je dat aanvankelijk enkel met een bekabeld keyboard en bekabelde muis bij een desktop; bij een laptop helemaal niets aangesloten.
- Werkt dat, sluit dan je nukkige externe HDD aan en probeer opnieuw te altstarten met je interne HDD als opstartschijf.
Werkt dat ook vlot, maak dan een backup van je externe HDD en wis die dan, met one pass erase als security optie. Formattering: OSX Extended (journaled, non case sensitive), partitiemap: GUID, zo je wil (niet zo belangrijk bij een externe schijf).
Post trouwens ook maar eens even een Etrecheck rapport, met je Mac opgestart van enkel je interne HDD, daarna nog eens een Etrecheck met je dubieuze HDD aangesloten:http://etrecheck.com/
-
Voor een korte tijd heb ik Mountain Lion nog mee gemaakt.Na een paar maanden, al heel snel kwam Mavericks en verder, en nu Sierra.Nooit problemen gehad, gelukkig.
Ëén komt nooit alléén (zeggen ze) en dat is ook zo.Met moeite mijn lokale STACK map kunnen wijzigen naar de nieuwe extrene harde schijf.Vervolgens de beruchte externe harde schijf is net helemaal geformatteerd, via Finder 'verwijderd'.
De Mac opnieuw opgestart, en helemaal tof, de Mac start als een tierelier op.
Ik heb nog géén tijd om met Apple te chatten, tja . . . . de tijd gaat heel snel .. . . .
Hoe ik nu de beruchte externe harde schijf zou moeten testen, of die goed is of niet, dat weet ik niet.
(Bewerkt door iEscape om 22:26, 3-10-2016)
Een goeie test is nu om je huidige interne HDD te bootable clonen via Carbon Copy Cloner of SuperDuper op je dubieuze HDD en daarvan te Altstarten.Die weet je wel te vinden hee, anders zet ik morgen een link.
Doet je Macje dat prima, dan is die externe schijf wellicht in orde. Backup, though.
De meest soliede prosumer soft om je schijf verder te testen nu is wellicht Drive Genius 4.Van de jongens van ProSoftEngineering (zie DataRescue):
https://www.prosofteng.com/drivegenius-defrag-mac-software/
Behoorlijk prijzig, maar een door de wol geverfd Mac gebruiker weet daar wel wat op te vinden zeker?In elk geval kan je met deze link al een gratis demo testen.
(Bewerkt door HEXDIY om 2:12, 4-10-2016)
Thanks voor al jouw informatie & voorstellen. Ik zal de voorstellen uitvoeren, na dinsdag volgende week.Ik moet maandag naar een assesment en vóór komende vrijdag moet ik de thuisopdrachten inleveren (veel werk) en ook online testen maken.
Nadat de beruchte externe harde schijf gisteren is geformatteerd, heb ik opnieuw laten formatteren met beveiligingsopties, gekozen voor Veiligst optie (hoef dus gen nullen te vullen).
Begonnen gisteren om 23:43 u. en nu is het formatteren nog aan de gang.
Dat is een 7-pass erase, die overschrijft elke block met een 0 (je hoeft die dus niet zelf in te vullen, hoor ). Daarom duurt dat zolang.Mijn voorstel was een 1-pass erase.
Met beide kan geen prosumer datarecovery zoals Datarescue of Disk Drill daar nog iets van maken, en naar mijn mening professionele evenmin.
De meest gebruikte optie is de gewone erase, die alleen je directory structuur wist.Daar staan je data zelfs dus eigenlijk nog op. Met DataRescue of in dit geval DiskWarrior in het bijzonder (die repareert de directory structuur) kan je die dus weer zichtbaar maken.Daarom is deze optie onveilg.
Mogelijke diskfragmentatie blijft met deze onveiliger vorm van erase ook bestaan, denk ik.
Het door mij voorgestelde Drive Genius gaat een aantal tests uitvoeren om schrijfbaarheid en schrijf/ leessnelheid te testen, random over je hele schijf.En kapotte blocks mappen.Vind ie dat de schijf te traag reageert, gaat ie je waarschuwen dat die onbetrouwbaar is.
Voor een interne HDD/ SSD is Smart Utility een geweldig en goedkoper testprogramma:
https://www.volitans-software.com/apps/smart-utility/
Helaas werkt dat enkel op intern ingebouwde schijven omdat externe controllers (meestal) geen SMART gegevens doorsturen.
Ziezo, in elk geval goeie moed voor je moeilijke komende week!
(Bewerkt door HEXDIY om 0:56, 5-10-2016)