Ik hoor ook zuiver positieve signalen over Drive DX. Daarbij komt dat ik zie dat alle waarden uit de SMART-gegevens correct worden geïnterpreteerd (dus met het juiste label en met de juist geïnterpreteerde RAW-value). Een programma als Crystaldiskinfo slaat daarin nog wel eens de plank mis (wat niet ligt aan dat programma, maar aan de fabrikant van (meestal) de SSD (soms HD) die de SMART-waarden niet correct volgens de standaard heeft geïmplementeerd.
Hoe het werkt?
1. op de printplaat van een harddisk / SSD zit een processor die meetwaarden verzamelt en steeds in een tabel bijhoudt. De waarden uit die tabel zijn van buitenaf uitleesbaar met het juiste programma (identiek zoals een "slimme meter" die bij jou thuis de stroom en gas meet), over de SATA-interface.
2. de fabrikant verzint voor elke meetwaarde een alarmdrempel en die zet hij (vooraf) óók in die tabel met meetwaarden.
3. jij installeert een programma zoals Drive DX, wat in de SSD/HD de SMART waarden opvraagt, maar via hetzelfde kanaal ook opdrachten aan dat apparaat kan geven, om vooraf gedefinieerde tests uit te voeren (zoals een bestandsysteem controle, formatteren enz.). Tegelijkertijd leest het programma daarna ook weer de tabelwaarden uit die het resultaat zijn van die bewerking.
4. sommige van die opdrachten vernietigen "bewijzen" die je nodig hebt om terug te kunnen kijken in de geschiedenis van wat er gebeurt: zo zal "formatteren/initialiseren" fouten in het bestandssysteem overschrijven en de oorzaak-indicaties daarvan vernietigen.5. tenslotte vergelijkt de software (hier Drive DX) de door de fabrikant opgegeven drempelwaarden met de actuele meetwaarden in de tabel en slaat alarm wanneer dat volgens de programmeur van Drive DX nodig is.
En daar zit het zwakke punt: kennis en ervaring zijn veel beter in staat om waarden te interpreteren en de juiste conclusies te trekken van wat er gebeurt (is) en of dat erg is of niet. Dit doet Drive DX vrij redelijk.
Zoiets dus.
