Bottleneck oude MacBook Pro
28 december 2012 - 23:07   
geplaatst door: mattiman
Ben voor iemand aan het proberen een oude Macbook Pro (2007, Core 2 Duo 2.2 Ghz) weer wat op gang te krijgen. Heb al eea gedaan als verwijderen van startup items en controleren en herstellen schijfpermissies. En vervolgens Mountain Lion over de Snow Leopard geinstalleerd. Lijkt al weer iets beter te draaien. Maar is nog steeds vrij langzaam. Vroeg me af hoe ik er achter kom waar precies de bottleneck zit.

Als ik kijk naar geheugen gebruik in Activity Monitor, dan is dat niet het probleem. Als ik weinig programmas draai is er nog steeds wat van de 2 GB intern vrij. Ga er wel 4 GB in zetten, maar aan al het gereutel van de harde schijf te horen iedere keer als hij iets moet opstarten, krijg ik het idee dat daar ook een probleem kan zitten.

Is er een manier om daar achter te komen?

Als ik een volledige clone maak, de interne schijf wis en de clone terug zet, is dat een goede manier om de boel te defragmenteren (als dat nodig zou zijn)?

Bottleneck oude MacBook Pro
28 december 2012 - 23:09    reactie #1
geplaatst door: Esquare
Die 2 GB kan best de bottleneck zijn, maar test eerst de harde schijf met Smart Utility (zie hieronder).
Probleem? Check eerst de opstartschijf met Schijfhulpprogramma én SMART Utility.
En kijk ook eens op: discussions.apple.com,•• The X LabOSX Daily of Tuts+ •en vermijd 'handige tooltjes' als CleanMyMac, Onyx, MacKeeper of Monolingual.
Bottleneck oude MacBook Pro
29 december 2012 - 08:10    reactie #2
geplaatst door: Sypie
Kijk eens hoeveel toeren de harde schijf is. Als dit 5400 rpm is dan weet je dat het niet de snelste schijf is. Daarnaast, als de machine van 2007 is en de schijf nog nooit is vervangen dan is die zo'n 5 jaar oud. De schijf zal in ieder geval z'n beste tijd gehad hebben, zeker omdat het een mobiel apparaat betreft.

Het beste doe je er een SSD schijf in (Samsung 830 en Crucial M4 series hebben de voorkeur). Je weet dat je harde schijf dan weer de snelste is in de keten.

Je zegt dat je nu een upgrade hebt gedaan. Ga eens kijken wat het je scheelt als je een clean install doet. (even een back-up draaien en daarna pas een schone installatie uitvoeren)

Bottleneck oude MacBook Pro
29 december 2012 - 09:41    reactie #3
geplaatst door: mattiman
@Esquare: heb SMART utility gedraaid en die geeft als status PASSED. Nul fouten. Dat lijkt dus goed te zijn.

@Sypie: is inderdaad 5400 rpm.

Worden die Harddisks ook langzamer in de loop der tijd, ook al geeft Smart utility aan dat er geen fouten zijn?

Clean install zal ik nog even over nadenken. Nadeel is dat het zo veel werk is om alles handmatig terug te zetten. Bestanden, instellingen, wachtwoorden keychain en firefox, thunderbird mail en instellingen, allerlei programmavoorkeuren, etc etc.

Een nieuwe SSD is een optie die ik kan voorleggen. Al is het natuurlijk wel een redelijke investering (100,- plus werk/loon) voor een laptop van 5jr oud.

Bottleneck oude MacBook Pro
29 december 2012 - 10:01    reactie #4
geplaatst door: mattiman
Vraag me trouwens wel af: klopt het dat het draaien van SMART Utility maar een paar seconden duurt? Ik kan geen handleiding vinden. In de FAQ staat dat een korte test 2-5 minuten zou moeten duren en een lange test 80 minuten.
Bottleneck oude MacBook Pro
29 december 2012 - 10:02    reactie #5
geplaatst door: martin93
Je kunt ook kijken of het schoonmaken van caches met b.v. YASU verbetering brengt: http://jimmitchell.org/yasu/

Met programma's als Cocktail (http://www.maintain.se/cocktail) of MacPilot (http://mac-pilot.for-mac.com/) kun je ook eventuele andere zaken opschonen.

Maak wel eerst een backup of voer toch een schone installatie uit.

Bottleneck oude MacBook Pro
29 december 2012 - 11:24    reactie #6
geplaatst door: Esquare

Citaat
mattiman om 10:01, 29-12-2012
Vraag me trouwens wel af: klopt het dat het draaien van SMART Utility maar een paar seconden duurt?

Ja, klopt. SMART Utility kijkt simpelweg naar de gegevens die de harde schijf zelf registreert.

Kijk maar even of defragmenteren iets uithaalt. Caches legen e.d. is doorgaans niet zinvol, wat sommigen hier ook mogen beweren.

(Bewerkt door Esquare om 11:24, 29-12-2012)

Probleem? Check eerst de opstartschijf met Schijfhulpprogramma én SMART Utility.
En kijk ook eens op: discussions.apple.com,•• The X LabOSX Daily of Tuts+ •en vermijd 'handige tooltjes' als CleanMyMac, Onyx, MacKeeper of Monolingual.
Bottleneck oude MacBook Pro
29 december 2012 - 12:22    reactie #7
geplaatst door: Ger Nijkamp
My best guess: de 2 GB aan RAM. Da's het absolute minimum voor Mountain Lion om te kunnen functioneren. Bij elke geheugenbewerking daarboven (bijvoorbeeld het opstarten van een programma) zal Max OS X gaan uitvoeren m.b.v. de harde schijf. Dat werkt behoorlijk vertragend en laat die harde schijf nu ook nog eens van het langzaamste type te zijn. Resutaat: een tergend trage machine.

Geheugen bijprikken kost je tegenwoordig de kop niet meer. Ik zou 'ns beginnen daar minimaal 4 GB RAM van te maken.

Edit: '8 GB' opmerking verwijderd: die machine ondersteunt dat volgens MacTracker niet.

[ Ger ]

Bottleneck oude MacBook Pro
29 december 2012 - 12:23    reactie #8
geplaatst door: martin93

Citaat
Esquare om 11:24, 29-12-2012Caches legen e.d. is doorgaans niet zinvol, wat sommigen hier ook mogen beweren.

Misschien is het in deze situatie wel zinvol. Dat weet je wanneer je het hebt gedaan. Ook kun je even de permissies herstellen. Hier geldt immers dat beide dingen geen kwaad kunnen.

Bottleneck oude MacBook Pro
29 december 2012 - 12:28    reactie #9
geplaatst door: martin93
@Ger, TS heeft dat al aan de hand van de activiteitenmonitor gecheckt en is volgens TS niet het probleem.

@TS,  Het klonen en daarna terugzetten is idd een goede manier van defragmenteren. Uitstekend zelfs. Je hebt immers gelijk een goede, recente backup :smile:

Bottleneck oude MacBook Pro
29 december 2012 - 12:43    reactie #10
geplaatst door: Sypie
Deze machine ondersteunt onofficieel 6GB, Apple zegt dat het slechts 4 GB is.

Het vervangen van de harde schijf is iets wat je bij deze machine best zelf kunt doen, kost een half uurtje plus dat je 'm ook meteen schoon kunt maken van binnen (ventilatoren en dergelijke).
http://www.ifixit.com/Guide/MacBook+Pro+15-Inch+Core+2+Duo+Models+A1226+and+A1260+Hard+Drive+Replacement/670/1

Bottleneck oude MacBook Pro
29 december 2012 - 12:52    reactie #11
geplaatst door: martin93
@Sypie, vraag is dan wel waarom je een harde schijf die volgens smart utility prima functioneert zou gaan vervangen. Wanneer je de MBP van binnen gaat schoonmaken moet je ook wel goed weten wat je doet. e.e.a. is gevoelig voor statische electriciteit en kan daardoor makkelijk defect raken. Zie de plaatjes op ifixit dan zie je dat je aan de ventilatoren slechts zeer oppervlakkig iets kunt schoonmaken waarbij altijd het grote gevaar is dat je iets te hard op de bewegende delen drukt waardoor de ventilator bij een bepaald toerental kan gaan aanlopen of in ieder geval meer geluid produceert dan voorheen. Ga hier dus heel, heel voorzichtig te werk.
Bottleneck oude MacBook Pro
29 december 2012 - 15:55    reactie #12
geplaatst door: Ger Nijkamp
Citaat
martin93 om 12:28, 29-12-2012
@Ger, TS heeft dat al aan de hand van de activiteitenmonitor gecheckt en is volgens TS niet het probleem.

Als TS alles wat -ie- zeg goed geinterpreteerd zou hebben, zou hij zelf ook het antwoord op z'n vraag hebben gevonden.

:happy:

Als je de eerste post van de TS nog eens goed leest, zie je ook dat hij in feite zelf het probleem al heeft gevonden ('gereutel van de harde schijf als ik iets opstart' enzo). Als er van die 2 GB nog maar 'een beetje' aan geheugen over is na het opstarten van Mountain Lion, is eigenlijk al helder dat dit te weinig is om de machine op een acceptable snelheid te laten werken. Precies wat Apple aangeeft bij de minimum eisen van Mountain Lion.

Je kunt defragmenteren of permissies herstellen tot je een ons weegt (prima bezigheidstherapie), maar misschien is het niet zo'n slecht idee 'ns te beginnen het meest voor de hand liggende. Ondanks dat de TS meldt 'dat daar het probleem niet zit', maar vervolgens een duidelijke beschrijving geeft die precies het tegenovergestelde aantoont.

:wink:

[ Ger ]

Bottleneck oude MacBook Pro
29 december 2012 - 16:23    reactie #13
geplaatst door: martin93
Ger, ik heb goed de openingspost gelezen en twijfel niet aan de woorden van TS. Er is b.v. te lezen dat bij niet al te veel programma's open er toch nog wat vrij geheugen is. De kans dat het dan toch het niet beschikbaar zijn van voldoende vrij geheugen is, schat ik daarmee niet zo groot in.

OS X heeft dan ook nog de geinige eigenschap om zoveel mogelijk vrij geheugen in beslag te nemen zonder dat er direct naar disk geswapped hoeft te worden. Het geheugen dat als inactief is gemerkt is niet vrij, maar wel direct beschikbaar. Maar hoe dat precies zit hoef ik jou waarschijnlijk niet uit te leggen.

Voor wat betreft het gereutel van de harde schijf ligt het meer voor de hand om eerst eens naar de hardware van de schijf te kijken. Dat is ondertussen gedaan en daar is geen probleem geconstateerd.

Dan kun je natuurlijk zeggen dat het toch het geheugen moet zijn en dat TS misschien helemaal niet weet waar naar gekeken moet worden en dus aanvankelijk onjuiste informatie aan ons heeft gegeven. Dat kan. Ik heb helaas nog niet het advies gelezen om de page outs met de Page ins te vergelijken. Maar je kunt ook de volgende stap nemen en naar de inhoud van de schijf kijken.

Zo kunnen caches die volgelopen zijn of niet meer geldige informatie bevatten voor gereutel van de schijf zorgen evenals onjuiste permissies of weinig vrije ruimte op de harde schijf of een schijf die sterk gedefragmenteerd is. Vandaar mijn eerdere suggesties.

Dat het aan de hoeveelheid geheugen kan liggen is TS ondertussen wel duidelijk gemaakt. Dat dit binnenkort opgelost gaat worden heeft TS zelf in zijn openingspost al aangegeven. Maar wat nu wanneer dat toch geen oplossing geeft? Of is dat iets waar je nu nog beter niet aan kunt denken, want 'dat zien we dan wel weer'?

Bottleneck oude MacBook Pro
29 december 2012 - 16:41    reactie #14
geplaatst door: Ger Nijkamp
Ik snap wat je wilt zeggen, maar als Apple 2 GB RAM als absoluut minimum aangeeft voor Mountain Lion en de TS heeft 2 GB in die machine zitten, is het dan niet logisch (in combinatie met zijn beschrijving) dat als eerste stap te verhogen voordat je verder gaat zoeken naar een probleem dat vermoedelijk verder niet bestaat..?

Afijn: ik denk dat mijn punt duidelijk is. Laat Mattiman zelf maar kiezen hoe hij het aan wilt pakken...

:biggrin:

[ Ger ]

Bottleneck oude MacBook Pro
29 december 2012 - 16:47    reactie #15
geplaatst door: mattiman
Veel reacties ondertussen :)

Kan inmiddels melden dat de 2 GB vervangen is door 4 GB. Lijkt wel uit te maken. Al heb ik er niet met een stopwatch bij gezeten met gestandaardiseerde testen o.i.d. Maar als ik hem schoon opstart kan ik nu vrij vlot zonder spinballen een browser openen, een zware website openen, filmpje bekijken, etc.

Over wat ik eerder zei over mijn idee dat het werkgeheugen niet per se de bottleneck was: dat hangt waarschijnlijk van de situatie af. Als je hem "schoon" opstart, zonder extra programma's te starten, is de beperkende factor volgens mij de processor en harde schijf. Immers, direct na het opstarten is er nog zeker een halve GB aan werkgeheugen vrij.

Maar zodra je meer programma's tegelijk opent en bijvoorbeeld Firefox even open hebt staan met meerdere sites, gaat het hard met werkgeheugen en is dat zo vol. Toen ik de Mac net kreeg en er nog van alles aan het draaien was, zag ik wel page in/outs.

Of het gereutel van de harddisk een probleem is weet ik niet zeker. Hij reutelt gewoon zachtjes, het zijn geen enge geluiden. Mijn eigen eerdere Macbook Pro had dat ook wel een beetje.

Misschien ga ik nog wel proberen nog een clone te maken naar een externe disk en die dan terugzetten, kijken wat dat nog uitmaakt.

Weet iemand of het met Mountain Lion en SuperDuper goed werkt met clonen en terugzetten? Dat in verband met die verborgen recovery partition. Volgens dit bericht gaat het niet goed
http://macsolvers.wordpress.com/2012/09/20/cloning-a-mountain-lion-installation/

Bottleneck oude MacBook Pro
29 december 2012 - 16:50    reactie #16
geplaatst door: martin93
Ger, Apple geeft helemaal niet aan dat 2 GB een 'absoluut' minimum is, dat maak jij er maar van. Apple noemt dit  één van de algemene vereisten. Ik kan niet terugvinden dat bij 2 GB je computer  langzaam zal zijn wat alleen opgelost kan worden met het bijplaatsen van extra intern geheugen. Kortom, ook bij 2GB mag je volgens de Apple specificaties verwachten dat ML goed functioneert.
http://www.apple.com/nl/osx/specs/
Bottleneck oude MacBook Pro
29 december 2012 - 16:53    reactie #17
geplaatst door: Pieterr

Citaat
mattiman om 16:47, 29-12-2012

Weet iemand of het met Mountain Lion en SuperDuper goed werkt met clonen en terugzetten?

Als je de schijf volledig wist en er één partitie van maakt, en vervolgens de kloon terugzet, dan ben je inderdaad die recoverypartitie kwijt. De vraag is alleen hoe erg je dat vindt. Als je de gemaakte kloon bewaart (op een externe schijf) heb je altijd de mogelijkheid om je systeem te herstellen in geval van problemen. Het enige nadeel is dat het je een extra schijfje kost. Voordeel is dat het je geen ruimte op je interne schijf kost. "Ieder voordeel heb zijn nadeel."
"One experiment is worth a thousand expert opinions."
Bottleneck oude MacBook Pro
29 december 2012 - 16:57    reactie #18
geplaatst door: martin93
Ook kun je alleen de OSX partitie klonen en weer terugzetten zonder dat je iets met de Recovery partitie doet. Deze blijft dan gewoon intact.
Bottleneck oude MacBook Pro
29 december 2012 - 17:00    reactie #19
geplaatst door: Pieterr
@martin93: Als je Mountain Lion wilt installeren op je Mac, wordt er getest of er minimaal 2GB in je Mac zit. Als dat niet het geval is wordt de installatie afgebroken. In die zin is het dus zeker een 'absoluut' minimum.

Verder wil ik nog melden dat ik zelf een Mac Mini 2009 met 2GB met Mountain Lion gebruik, voornamelijk als mediaserver (niet om Final Cut etc te draaien) en voor het afspelen van content via Firefox. En dat werkt allemaal prima. Meer geheugen zal vast nog beter werken, maar is voor mijn gebruik niet noodzakelijk.

"One experiment is worth a thousand expert opinions."
Bottleneck oude MacBook Pro
29 december 2012 - 17:01    reactie #20
geplaatst door: Ger Nijkamp
De ervaring leert dat die specificaties van Apple een minimale eis zijn en je daarna niet zo veel meer mag verwachten van de prestaties, zeker niet op oudere machines. Da's precies het probleem van de TS. De combinatie met een ratelende harde schijf zodra er iets wordt opgestart vertelt doorgaans maar één ding: te weinig RAM waardoor het OS op de harde schijf moet gaan leunen.

Maar ik heb er niet zo'n behoefte aan hier een een hele discussie van te maken.

[ Ger ]

Bottleneck oude MacBook Pro
29 december 2012 - 17:04    reactie #21
geplaatst door: mattiman
@Pieterr: ok bedankt. Zou denk ik geen ramp zijn om die herstelpartitie kwijt te zijn. Zoals je aangeeft is het sowieso handig altijd een clone op een externe HD te hebben voor het geval dat.

@Martin: dat is ook een optie. Als ik nu in Disk utility kijk zie ik ook maar één partitie staan. De andere met de recovery is verborgen. Dus ik neem aan dat als ik een clone maak, vervolgens vanaf die clone opstart, die ene partitie van de mac die ik kan zien in Disk Utility wis en vervolgens de clone weer terugzet, de recovery blijft bestaan.