iMac tergend traag
10 september 2019 - 11:54   
geplaatst door: carolinedegrood
Wie kan mij helpen om mijn iMac (late 2013, macOS Mojave) weer normaal te laten werken, is nu tergend traag en is geen doen zo.
antw: iMac tergend traag
10 september 2019 - 12:25    reactie #1
geplaatst door: Brinky
Dat kan meerdere oorzaken hebben. Hoe vol is bv de harde schijf? Hoeveel apps draaien er tegelijk?
antw: iMac tergend traag
10 september 2019 - 12:26    reactie #2
geplaatst door: boiing
Welkom :shakehands:! De eerste stap die hier meestal wordt aangeraden is een EtreCheck rapport te copy-pasten. Daar staat geen persoonlijke info in maar levert een hoop informatie op om te zien waar de problemen zitten.
antw: iMac tergend traag
10 september 2019 - 12:27    reactie #3
geplaatst door: GeorgeM
Altijd eerst even opstarten in veilige modus. Als dat niet helpt kan je gaan kijken naar andere oorzaken (zoals de antwoorden op Brinky's vragen of boiing's suggestie).
antw: iMac tergend traag
10 september 2019 - 13:10    reactie #4
geplaatst door: fixar
Draai anders ook even het (gratis in demo-versie) programmaatje Smart Utility van Volitans:

https://www.volitans-software.com/apps/smart-utility/

Om te kijken of de harde schijf nog in orde is.... Een oude klassieke HD in combinatie met de moderne OS-sen (10.13, 10.14) zorgt vaak voor een flink tragere machine. De harde schijf is tegenwoordig vaak de allerzwakste schakel in de iMac. Er valt vaak veel snelheid te winnen door de HD te (laten) vervangen door een snelle SSD-schijf.

Maar probeer eerst de bovenstaande tips om te kijken of er misschien iets scheef is gezakt in het besturingssyteem. Ook kun je met het programma Malwarebytes (demo is gratis) controleren of er malware op jouw iMac aanwezig is die de werking verstoort. https://www.malwarebytes.com/mac/