(Bewerkt door Cees Sweere om 22:50, 11-05-2017)
Laat maar weten mocht je daar problemen mee ondervinden.
Alternatief: via het netwerk, of -als de bestanden niet al te groot en veel zijn- via een USB volume.
Via netwerk met zo een grote discrepantie in OSX versie raad ik niet aan.
Via USB zoals Flix zegt: misschien voor ietwat kleinere bestanden. Probleem is dat de USB ports op het "bolletje" nog USB v. 1.1 zijn.
http://www.everymac.com/systems/apple/imac/imac-g4-flat-panel-faq/imac-g4-how-to-network-to-another-computer.html
Succes!
HEXDIY om 1:52, 12-05-2017Om die te laten interfacen met een Mac met FW 800 of Thunderbolt aansluiting heb je het juiste verloopkabeltje nodig.
Een verloopstekker is goedkoper dan een verloopkabeltje.
HEXDIY om 1:52, 12-05-2017Via netwerk met zo een grote discrepantie in OSX versie raad ik niet aan.
Voordeel is dat je via de Finder zo alles op z'n nieuwe plekje kan zetten...
(Bewerkt door Cees Sweere om 12:06, 13-05-2017)
Cees Sweere om 12:06, 13-05-2017Wie wat bewaart die heeft wat : al zolang ik Apple 'doe' gooi ik nooit snoeren weg, you never know. En ja, hoor, ik heb een FW 400<>800 kabel
Mooi, dan heb je meteen de snelste optie te pakken.
Let wel op met een FireWire verbinding: nooit zomaar verbreken, voordat dat gebeurt eerst netjes op de andere Mac de schijf van jouw bolletje netjes 'unmounten' (op eject knopje in de sidebar klikken, of op je prullenbak slepen).
Flix om 12:10, 12-05-2017Waarom niet? Die protocollen zijn al lange tijd standaard en onveranderd.
Nope.
Apple heeft bv. SMB 1 een tijd terug laten vallen. Als je dus een oude Mac met een nieuwe Mac wil verbinden via netwerk, zou het best kunnen dat je er een Mac van middelbare leeftijd moet tussenzetten om de juiste protocols te hebben...
Dat is makkelijk te omzeilen voor iemand die netwerken kent. Maar voor de modale gebruiker is Target mode oneindig veel makkelijker...
Denk ook maar eens aan Wifi, dat is voor de modale gebruiker ook netwerk. Maar een oude Mac kan vaak niet eens een modern Wifi netwerk gebruiken, vanwege geen WPA of WPA2 encryptie. Je kan natuurlijk je draadloos netwerk zonder paswoord gebruiken op zo'n moment. Dat zie ik maar al te vaak. En soms vergeten ze er terug een paswoord op te zetten na afloop van de transfer.
Tussen pakweg Lion en Sierra is er geen probleem. Maar tussen OSX 10.3 (PPC/32 bit) en Sierra (X86 en 64 bit) zie ik toch wel enkele haken en ogen. En als je naar OS9 wil, zal je merken dat Apple al een tijd geen AFP uit die tijd meer ondersteunt. Dan moet je er een machine tussen zetten die oud en nieuw aankan. Dan maar hopen dat je nog zo'n ouwetje kan vinden...
Dan maar even de proef op de som genomen (zoals Pieterr ook als mooi moto heeft). Een iMac G3 400 MHz met 384 MB RAM (!) en Tiger 10.4 benaderen via een MB Air met Sierra: bestandsdeling werkt even soepel en snel als met twee moderne Sierra machines!Ik moet dan ook nog even uitproberen hoe het gaat als ik er een blessed OS 9 folder op zet...
'SMB 1' heeft op een Mac niet bestaan, het heette 'Samba', aanwezig op de Mac vanaf Mac OS X 10.2. Samba was een open source project en een 'reverse engineered' versie van SMB. SMB was origineel ontwikkeld door IBM, maar door MS overgenomen en groot gemaakt. Eerst gebruik makend van het NetBIOS protocol, maar later ook via TCP/IP.
Misschien is er verwarring met het AppleTalk protocol; Apple liet deze vallen in 2009 met het uitkomen van Mac OS X 10.6. Maar belangrijk: het AFP (Apple Filing Protocol) loopt al sinds OS 8 (dus het 'Classic OS') via het TCP/IP netwerk protocol. AFP wordt door alle Mac OS versies ondersteund, ook door Sierra.
Moderne Mac's zullen met elkaar verbinden vis SMB, terwijl een oudere met een nieuwere Mac via AFP praatjes met elkaar maken.
Dus er is geen enkele reden om aan te nemen dat bestandsdeling niet prima werkt door alle versies van Mac OS X heen.
Een waardig antwoord, Pieterr's onderschrift:
"One experiment is worth a thousand expert opinions."
indachtig.
Daarvoor zitten we hier: om bij te leren, niet om te bekvechten of nietszeggende SMS-stijl antwoorden te krijgen in de trend van "probleem opgelost"! Wat? Hoe?
Gezonde informatie, en gezonde discussie, bedankt daarvoor.
Wat het SMB/SAMBA vs. AFP protocol & File Sharing thema betreft, denk ik toch wel dat er wat NASen daarmee in de knoop zitten in hun communicatie met Mac OS(X).
Maar dat is wellicht stof voor een ander topic.
SMB1 heeft wel degelijk bestaan als protocol. En bestaat nog steeds, op veel PC's, maar is met Mavericks verwijderd door Apple vanwege teveel gaten in Samba/SMB1. Kan je hier over lezen, als je me niet gelooft, wijsneuzen:
http://hints.macworld.com/article.php?story=20131122083837447
of hier, voor wie een volledig verhaal wil:
https://en.wikipedia.org/wiki/Server_Message_Block
Het recente ransomware gevalletje gebruikte een gat in SMB om binnen te komen.
En Samba is daar de open source implementatie van. Niet origineel van Microsoft.
Met AFP is er trouwens een gelijkaardig verhaal, dat maakt dat je een Mac met OS7 niet zomaar aan een Mac met Sierra hangt. En dat ligt niet aan de LocalTalk hardware, maar aan de AppleTalk protocollen. Zelfs als je er een ethernet/AppleTalk bridge tussen hangt, kunnen ze mekaar nog niet verstaan. Daarvoor heb je dingen nodig als "Dave" van Thursby software.
Dat het van Tiger toevallig wel lukt, is irrelevant, want de OP zit op 10.3.
(Bewerkt door cyrano om 15:42, 15-05-2017)
(Bewerkt door Flix om 20:08, 15-05-2017)
Andere zaken die jij aanhaalt zijn toch door mij ook al geadresseerd?Het lukt niet op Tiger "toevallig" en op 10.3 zou het met AFP (TCP/IP) prima moeten lukken.
(Bewerkt door Cees Sweere om 23:25, 15-05-2017)
Flix om 1:58, 15-05-2017Nog even wat info hierover:'SMB 1' heeft op een Mac niet bestaan, het heette 'Samba'...
'SMB 1' heeft op een Mac niet bestaan, het heette 'Samba'...
En uit de links blijkt dat SMB1 wel degelijk in OSX zat, tot Mavericks. SMB1 is de versie van het protocol.
Samba is de naam van het open source project en ook dat protocol heet SMB1, SMB2...