geplaatst door: macleentje
Helaas heb ik (nog) geen rapport kunnen draaien maar ik vermoed dat mijn HD het heeft begeven, of nou ja, zo goed als. Opstarten gaat nog wel (kan in de tussentijd koffiezetten) maar er op werken gaat niet meer, alles tergend langzaam, strandballen. externe schijven niet meer zien, zeker als deze geen eigen voeding hebben etc. Of zou er juist iets anders (ook) stuk zijn?

Nu kan ik geen nieuwe mac kopen voor de prijs waarvoor ik een HD laat vervangen maar wat zouden jullie doen? Want ja, deze draait toch al wat jaartjes mee. Op zich hoeft het voor mijn gebruik niet sneller als dat ie was. Wel leuk natuurlijk maar geen must have. Ben benieuwd naar jullie ideeën/meningen. Ook als het gaat om reparatie. Twijfel nu tussen microfix en apple.

iMac late 2009 HD vervangen of investeren in nieuwe iMac?
23 januari 2018 - 18:18    reactie #1
geplaatst door: GrandMaster
Als je meent dat het aan je HD ligt, zou je kunnen overwegen om zowel een nieuwe HD en een SSD erin te bouwen. Dan heb je in een klap een fusion drive lekker snel en stukken goedkoper dan de aanschaf van een nieuwe iMac.
1 Mac a day keeps PC Shit away
iMac late 2009 HD vervangen of investeren in nieuwe iMac?
23 januari 2018 - 18:56    reactie #2
geplaatst door: macleentje
dank je voor je reactie. Heb ik idd naar gekeken maar waar ik een beetje bang voor ben is dat je nu dit laat doen en dan mogelijk daarna de overige hardware gaat begeven... of werkt dat niet zo? (voor zover je zoiets kan voorspellen)
iMac late 2009 HD vervangen of investeren in nieuwe iMac?
23 januari 2018 - 18:58    reactie #3
geplaatst door: PE
Misschien kan je de sponser van Macfreak een offerte laten maken voor een ssd upgrade.
Let erop in jou iMac zit een temperatuur sensor op de HD (922-9229 partnummer)

https://www.upgreatest.nl/webshop/

(Bewerkt door PE om 18:59, 23-01-2018)

iMac late 2009 HD vervangen of investeren in nieuwe iMac?
24 januari 2018 - 07:56    reactie #4
geplaatst door: Roman78
Als het alleen aan de Harddisk ligt is hij het vervangen nog wel waard.

Maar aan de hand van de beschrijving kan men niet duidelijk aangeven of het de HD is of niet. Wat je kan doen, is OSX op een USB-schijf of stick te installeren om te kijken of hij dan goed draait. Bij het 2009 model heb je DVD's met OSX erbij gehad, daarvan opstarten en een Nieuwe Installatie op een USB medium uitvoeren. Een 8GB USB-stick is voldoende met OSX 10.6. Dat is wel traag, aangezien het 2009'er model alleen USB 2 heeft. Maar het zou gewoon redelijk moeten werken. Doet hij dit niet, of kun je hem helemaal niet installeren, is waarschijnlijk iets anders defect.  

1984: To create a new standard, it takes something that's not just a little bit different; it takes something that's really new and really captures people's imagination and the Macintosh, of all the machines I've ever seen, is the only one that meets that standard. (Bill Gates)
1995: To see tomorrow's PC, look at today's Macintosh. (BYTE Magazine)
iMac late 2009 HD vervangen of investeren in nieuwe iMac?
24 januari 2018 - 08:54    reactie #5
geplaatst door: Robert
Start je iMac eerst eens in veilige modus op, en daarna weer normaal.

Als het probleem komt door corrupte cache(s), dan zou dat al de oplossing kunnen zijn.

https://support.apple.com/nl-nl/HT201262

Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
iMac late 2009 HD vervangen of investeren in nieuwe iMac?
24 januari 2018 - 22:41    reactie #6
geplaatst door: Heintje
Als je zelf handig bent, kan je ook het volgende doen:
- koop een SATA SSD van een redelijk merk (Crucial, Samsung, WD of zo) en voldoende grootte (250 - 500 GB, zie de Tweakers.net Pricewatch)
- op internet staan filmpjes die voor jouw type iMac stap voor stap uitleggen hoe je hem openmaakt (met een TomTom-zuigvoet het scherm lostrekt), het beeldscherm losschroeft en de connectortjes van je beeldscherm voorzichtig losmaakt. Daarna pak je het beeldscherm weg.
- je trekt de SATA- en voedingsconnector van je harddisk af en stopt die in de SSD. De SSD breng je ergens onder achter in de iMac, zodanig dat hij niet los zwabbert.
- maak je beeldscherm voorzichtig goed schoon aan de voorzijde, idem met de binnenzijde van het scherm
- dan alles weer voorzichtig in elkaar zetten (Tot hier ben je pakweg in een half uur klaar)
- en het Apple OSX opnieuw installeren op de SSD.

Ik heb dezelfde iMac als jij hebt (zónder de vrije SATA-poort op het moederbord van iets latere versies: mij mij is er geen SATA-connector geplaatst), en ik heb een iets andere oplossing gekozen: mijn SuperDrive is kapot gegaan en ik heb op internet een caddy besteld die precies past in plaats van de Superdrive en waarin precies een standaard SATA 2,5" SSD past. Ik heb daarna op die SSD (bij mij 750 GB groot) het Apple OSX geïnstalleerd en mijn iMac loopt sindsdien als een tierelier (HighSierra). Voordeel van deze oplossing is dat het een goedkope enorme upgrade is van je iMac én dat ik de originele harddisk (daar is niets mee gebeurd) gewoon gebruik náást de SSD. Nadeel van deze oplossing is dat de trage harddisk op de snelle SATA2 poort zit, waar de snelle SSD op een SATA1 interface zit. In de praktijk haalt mijn SSD in BlackMagic lees-schrijfsnelheden van pakweg 240.

Mijn 27"Imac start en werkt momenteel gewoon lekker snel (wel met 12 GB intern geheugen).

(Bewerkt door Heintje om 22:42, 24-01-2018)