Mijn achtergrond is (onder andere) Linux, Windows en Mac, tesamen met een boel enterprise-level exoten, waavan een aantal inmiddels in het museum thuis horen.
Ik denk dat je een aantal dingen los van elkaar moet zien. Je hebt (nog steeds) een moederbord, controller, koppelvlakken met SSD, connectoren, enzovoorts ... Nog steeds heb je een CPU, GPU, Geheugen en meer ... Het enige wat hier anders aan is, is dat het een Silicon On Chip ontwerp betreft, een beetje zoals de Playstation en XBOX processors, maar dan in een mobiele, opgewaardeerde en efficientere uitvoering. Hetgeen betekend: alles met elkaar verbonden, alles op dezelfde module en geintegreerd.
Voordelen zijn natuurlijk snelheid, efficiency en nog wat zaken ...
... maar in essentie is de werking niet anders: je hebt nog steeds een centrale verwerkingseenheid, met (processor)instructies, geheugen, een grafische verwerkingseenheid, een systeembus, een systeemclock, een opstartmechanisme (firmware) (iBoot in het geval van ARM, EFI in het geval van Intel, Open Firmware in het geval van PowerPC) en nog wat componenten.
En ... behalve de hardware natuurlijk ... de software ...
Neem nu n het geval van Intel Macs die door sommigen van Windows worden voorzien. Vaak gebruikt men hiervoor Bootcamp, maar is absoluut niet noodzakelijk. Je kunt een Intel Mac volledig, 100% omturnen tot een Native PC en ook weer volledig omturnen tot een 100% Mac en natuurlijk kan dit ook met Linux ... De grootste flexibliteit heb je hierin met de Intel processor omwille van het brede spectrum aan (beschikbare) tools, besturingssystemen, drivers en meer. Zeker gelet het feit dat Intel Apple computers voor 95% uit standaard onderdelen bestaan, met (veelal) een aangepaste firmware in de betreffende chips.
Nu terug naar de M1, er is geen sprake van "geheugengebruik" bij een M1. Immers, "M1" zegt enkel iets over de beschikbare componenten, rekenkracht, geheugen, koppelvlakken, maximale invoer/uitvoer en nog wat zaken.
Het geheugengebruik of efficiency, wordt eigenlijk bepaald door het OS. Ik heb hier een 2GB MacBook Air 11" met een Core i5 processor. macOS werkt er al sinds tijden niet meer goed op, maar Linux werkt hier (nog steeds) als een zonnetje op de betreffende machine.
En datzelfde geldt natuulijk ook voor de M1. Linux KAN super efficient opgebouwd worden (kernel, drivers, minimaal systeem (CLI) ) of juist ongelooflijk uitgebreid ... Juist Linux biedt hier een gezonde flexibiliteit in.
8GB is (tegenwoordig) niet ruim, maar eerder de basis-configuratie. Maar het is helemaal afhankelijk wat je met het systeem wilt gaan doen. Ga je Crypto minen, dan heb je heel andere noden dan dat je spelletjes gaat spelen en weer heel andere noden dan je een file-server op gaat zetten of een Desktop Publishing Workstation. Om te zwijgen over "huis tuin en keuken gebruik", oftewel kantoortoepassingen en (voornamelijk) "internet".
16GB gaat helpen als je(je eigen linux distributie gaat compileren. Meer RAM kan het process versnellen. 16GB gaat ook helpen in het geval van grafische toepassingen. Immers, het geheugen van de M1 chip is SHARED MEMORY. Hetgeen betekend dat dit ook voor grafische toepassingen wordt gebruikt. Ik heb me niet verdiept in de GPU van de M1, dit zal ongetwijfeld een stuk efficienter zijn dan in het geval van een Intel-oplossing. Maar denk maar aan de Intel-GPU's ... Daar wordt altijd (minimaal) 128MB, maar er kan ook 768MB of zelfs 2048MB (afhankelijk van de toepassing) van het interne RAM worden afgesnoept ten behoeve van de GPU.
Daarmee houdt je dus minder werkgeheugen over. Immers, 8GB - 1.5GB = 6.5GB voor het systeem + toepassingen.
macOS is natuurlijk geoptimaliseerd voor de eigen hardware, en daarmee gaat macOS super efficient om met de beschikbare resources. Geheugencompressie, een wisselbestand op de schijf (virtual memory of swap) en er wordt heel slim gebruik gemaakt van wat er beschikbaar is.
Voor het gewone werk is 8GB dan meer dan genoeg. Maar wat is "gewoon werk"? Alles is uitermate meer intensiever geworden. Enkele voorbeelden:
Vroeger speelde ik een MPEG1-Layer II geluidsbestand op 256 kbps en later MP3 en AAC'tjes ... Nu zijn het vooral MQA'tjes, DSD'tjes, FLAC en APE bestanden naast AAC'tjes ...
Vroeger werkten we met DVD resolutie, nu inmiddels 4K of zelfs 8K. Vroeger volstond H264, nu is het H265 samen met AV1 en H266 (Versatile Video Coding (VVC) ) staat voor de deur ...
ALLEEN, ga je (native) Linux (proberen) te draaien, dan zul je (waarschijnlijk) geen gebruik kunnen maken van al die handigheidjes. Immers, die moeten (nog) ingebouwd worden in het systeem. Dit betekend dat je dan te maken zult hebben van de meest basale "werkstand".
En dan is 8GB - standaard videogeheugen = whatever remains, dan "okay". Maar niets bijzonders ...
... zeker met het oog op de toekomst, het compileren, experimenteren zou ik voor 16GB en niet 8GB gaan. Immers, ook op Linux geldt meer RAM brengt meer vreugde

...
Ben overigens wel enigszins nieuwsgierig naar de toepassing, maar goed ... Hoeft natuurlijk niet gedeeld te worden!
Voor nu, een vriendelijke Apple groet.