Gezien de verschijnselen en het feit dat je ook geen beeld hebt op een extern scherm zou ik als eerste denken dat je videokaart stuk is. Daarom ook geen recovery mode zichtbaar. Dat komt vaker voor bij deze modellen, van die leeftijd. Is het een 15 inch model? Die kan namelijk een NVIDIA kaart hebben naast de ingebouwde Intel graphics. En er zijn tooljes om die uit te schakelen, alleen weet ik even niet hoe je dat zou moeten installeren zonder beeld.
Misschien heb je iets aan een soort lotgenoot:https://discussions.apple.com/thread/252879037Meestal duidt dit op een hardwareprobleem van Moederbord, GPU of geheugen.
Ik kan verder nog proberen een oude hardeschijf met een OS erin te stoppen, maar ik verwacht dat dat de harde schijf boot niet te maken heeft met beeld.
Voor de MacBook Pro is er ook een andere oplossing: de videokaart uitschakelen met een hardwarematige aanpassing. Dus even solderen met de soldeerbout. Je weet dan zeker dat die videokaart je niet meer gaat pesten.
Uiteraard alles proberen wat je makkelijk kunt doen, maar bij een HDD die stuk is of een corrupt OS krijg je wel beeld. Je zou dan een vraagteken of een verbodsbord zien. Ik vrees dat de NVIDIA kaart overleden is. Wat wel eens geprobeerd wordt is de 'bakken-in-de-oven' methode ('reflow'), daar heeft forumlid Sypie ervaring mee (zie hier). Maar dat is geen 100% garantie en betrouwbaarheid voor de toekomst blijft twijfelachtig.En nu ik dat draadje teruglees:Dat is misschien ook een optie. Stuur Sypie maar een PB als je daar meer over wil weten.
Bij de 15" is het, gezien de symptomen, vrijwel zeker een defecte "videokaart".... de millieu-vriendelijke loodvrije soldeer is vast goed voor de bossen en de vissen, maar hechten doet het helaas niet, dus vroeg (soms al na 1 of 2 jaar) of laat (bijna 13 jaar, op zich een hele prestatie) komt de videochip los van het logic-board. Er zijn daredevils die op provisorische wijze proberen dit euvel (TIJDELIJK) te verhelpen door het logicboard een tijd in een warme oven te leggen....maar ik raad dit echt niemand aan. Mijn advies zou zijn...Scoor op marktplaats of elders een nieuwer exemplaar (als het weinig mag kosten kun je vooral gaan voor een mid-2015 15" MBP... dat is zo'n beetje de beste MacBook* uit het vorige decennium en stop de SSD van de oude MBP in een kleine externe behuizing en migreer de bestanden naar de nieuwere MacBook)Als er iets meer fondsen beschikbaar zijn dan adviseer ik je om uit te kijken naar een MacBook (pro/air) waar een Apple M1, M2, etc Processor in zit. Duurder? Zeker... maar wel een waar je veel langer nog wat aan hebt. *...enige echte issue kan zijn de kwetsbare coating van het retina beeldscherm, maar daar zie je vooral alleen wat van als ie uit staat, wanneer je er mee werkt heb je daar weinig last van.
Bedankt voor de tips. Er zit ook een sentimentele waarde aan mijn Macbook, dus ik zou niet snel veranderen van Macbook....Een nieuwe Macbook kopen zit er niet in, omdat ik op Mojave moet blijven vanwege 32-bit audio apps.
Kan ik gewoon een Time Machine backup van de Mid 2012 op een mid 2015 zetten, of is de Time Machine backup gekoppeld aan hardware? Als ik het goed begrepen heb kun je het geheugen van de mid 2015 niet makkelijk vervangen. Hoe zit het met het vervangen van harde schijven? Gaat dat net zo makkelijk als bij een mid 2012 of heeft Apple het moeilijker gemaakt?
Even een -vast wel- onpopulaire mening spuien. Dit is trekken aan een dood paard.