Ik zit met een probleem en ben helaas niet kundig genoeg om dit zelf op te lossen.
Begin augustus 2008 heb ik een iMac type MA 877, voorzien van Mac OS X versie 10.5 aangeschaft, welke alweer vele jaren probleemloos in gebruik is door onze tienerzoon (ik heb zelf destijds weer een iets nieuwer type iMac aangeschaft waarmee ik nu deze vraag kan posten).
Helaas kan de iMac van mijn zoon niet meer opstarten, waarschijnlijk omdat de stroom (aardlekschakelaar) er enige tijd vanaf is geweest terwijl hij zijn apparaat had aanstaan met mogelijk diverse programma's tegelijk open (ikzelf had mijn iMac niet aanstaan).
Zijn iMac start nu niet meer (goed) op. De aan/uit knop aanzetten werkt: bong, na een paar seconden het apple logo op het grijs/witte scherm en vervolgens gaat het onder de apple draaien (tot zover alles normaal) maar dat scherm blijft onverminderd zo en het bureaublad komt niet tevoorschijn.
Heb de volgende tip op het internet gevonden: http://support.apple.com/nl-nl/HT1564
Dus: zet apparaat uit, druk de aan/uit toets in, na de bong gelijk de shift toets ingedrukt houden totdat het apple verschijnt in het scherm en dan gaat het weer draaien maar blijft het scherm onverminderd grijs/wit. De shift toets (welke trouwens want het zijn er toch er twee ....?) (b)lijkt geen enkel effect te hebben.
Inmiddels ben ik zover (paar keer de stroom eraf gehaald om te kijken of dat misschien helpt) dat bij het opstarten nog wel de bong klinkt en grijs/witte scherm tevoorschijn komt, maar het apple logo niet meer verschijnt ... kortom nog verder van huis!
Wat nu???
Alvast mijn hele hartelijke dank voor het meedenken aan de oplossing van het probleem.
Groeten,
Hans.
(Bewerkt door Turbot om 16:07, 14-12-2014)
Dank voor jouw reactie!
Ik heb bij de iMac destijds 2 dvd's meegeleverd gekregen:
- Mac OS X install Disc- Mac OS X install Disc 2.
De eerste heb ik nu geplaatst en bij het opstarten de alt toets ingedrukt. De apple verschijnt (nog steeds) niet meer maar nu wel een een cursor pijltje op een verder leeg grijs/wit scherm. Het pijltje kan ik via de muis bewegen maar na ongeveer 30 seconden reageert het pijltje niet meer op de muis en blijft permanent op zijn plaats in het verder lege scherm.
Wat nu?
(Bewerkt door Turbot om 17:57, 14-12-2014)
Toen een scherm met grote letters DOELVOLUME SELECTEREN en daaronder de vraag: "waar wilt u MAC OS X installeren?"
in het scherm daaronder worden echter geen opties zichtbaar om aan te klikken.
Gelijk loopt e.e.a. weer vast en de cursor reageert niet meer op de muis.
Nu eens opgestart met (gelijk al) alt ingedrukt. Krijg dan 2 icoontjes MAC HD en Installatie Disk. Installatiedisk aangeklikt. Vervolgens een scherm wat volgens mij aangeeft om 2 batterijen in een muis te doen. Kan daar niet verder mee omdat cursor weer vastloopt. We gebruiken trouwens een niet Apple muis aangesloten via de USB ingang.
Na nog wat pogingen ben ik bij schijfhulpprogramma's kunnen komen.
Als Macintosh HD aanklik krijg ik de volgende mededeling:
"Deze schijf heeft een fatale hardwarefout gerapporteerd aan Schijfhulpprogramma.
Maak als de schijf niet geheel onbruikbaar is reserve kopieën van gegevens en vervang de schijf door een nieuwe harde schijf."
(Bewerkt door Turbot om 19:32, 14-12-2014)
Turbot om 19:14, 14-12-2014...Na nog wat pogingen ben ik bij schijfhulpprogramma's kunnen komen.Als Macintosh HD aanklik krijg ik de volgende mededeling:"Deze schijf heeft een fatale hardwarefout gerapporteerd aan Schijfhulpprogramma.Maak als de schijf niet geheel onbruikbaar is reserve kopieën van gegevens en vervang de schijf door een nieuwe harde schijf."...
Dit herken ik uit ervaring. De S.M.A.R.T. status van de Interne HD is verlopen. Heb ik meegemaakt in 2011. Het betekent letterlijk dat je interne HD defect is. Sommige schijven doen het dan nog wel - zoals bij mij het geval was - anderen veroorzaken zelfs dat tijdens opstarten van het systeem het al mis gaat en dat kan zover gaan dat de falende staat van de betreffende HD andere aangesloten schijven, zelfs waar je van kan opstarten, beïnvloedt.
Er zit niets anders op dan een nieuwe interne HD.
(edit: stijl-en taalfout verwijderd.)
(Bewerkt door JGO om 21:44, 14-12-2014)
Het kan mogelijk zijn dat de interne HD door de stroomstoring is beschadigd omdat de inwendige lees/schrijf arm niet netjes werd geparkeerd; dat kun je eigenlijk wel letterlijk nemen. De geringste beweging van deze arm door een invloed van buitenaf kan dan al veroorzaken dat zij de schijf raakt omdat deze niet electromagnetisch gemanipuleerd wordt zoals het geval bij een actieve HardDisk.
Als je besluit een nieuwe HD te (laten) plaatsen is het raadzaam na installatie van het Mac OSX in Systeemvoorkeuren> energiestand, aan te vinken: Start automatisch op na stroomstoring. Je hoeft de iMac dan niet zelf te herstarten (aan te raken)Je kunt nog verder gaan in de beveiliging door een Uninterruptable Power Control http://www.apc.com/products/family/index.cfm?id=270 te gebruiken.Bij een stroomstoring geeft zo'n UPC de mogelijkheid om netjes je werk af te sluiten en de computer uit te zetten.
JGO om 22:02, 14-12-2014Je kunt nog verder gaan in de beveiliging door een Uninterruptable Power Control
Heet zoiets niet een UPS van Uninterruptable Power Supply?
Dank voor alle info en het meedenken!
Kan ik een (goedkope) niet originele Apple interne HD laten plaatsen? Zo ja, kan ik dat door iedere lokale computerwinkel (niet gespecialiseerd in Apple) laten doen?
Of hebben jullie daar andere ideeën over?
De afgelopen weken heb ik met mijn mid 2007 24" iMac dezelfde problemen gehad. Sinds dinsdag draait mijn iMac weer als een zonnetje op een kingston hyperx solid stade drive 240GD (ssd).Je kunt dit zelf installeren door de kingston ssd Upgrade Bundle Kit kopen met een bracket 2.5 naar 3.5 inch. De moeilijkheidsgraad is niet hoog als je de tork 6 en 8 maar bij de hand hebt, en met beleid werkt. Kijk maar naar de instructies op internet. Glaspaneel gaat er met een ouderwetse gootsteenontstopper zo vanaf.
Sinds de ssd upgrade draait start de imac in 22 seconden op en ook programma's starten heel snappy. Echt een aanrader om je oldtimer nog even door te laten gaan. Onder Yosemite draait het allemaal weer top!
Mijn keuze: Kingston HyperX 3K, 240 GB SSD Kit voor 147 euroGoedkopere optie is Kingston SSD 2.5", 60GB, SATA600, KC300, Kit voor 70 euro.
RED
(Bewerkt door Red om 23:19, 14-12-2014)
(Bewerkt door Red om 23:25, 14-12-2014)
Turbot om 19:14, 14-12-2014Ik heb de iMac gestart met de hoofdletter T ingedrukt. Nu gebeurt er wat. Ik kreeg de vraag of ik Mac OS X wil installeren. Ik heb op ja of ga door of zoiets gedrukt. De hoofdtaal Nederlands aangeklikt.
Toen een scherm met grote letters DOELVOLUME SELECTEREN en daaronder de vraag: "waar wilt u MAC OS X installeren?"in het scherm daaronder worden echter geen opties zichtbaar om aan te klikken.Gelijk loopt e.e.a. weer vast en de cursor reageert niet meer op de muis.
Dat vragen naar een doelvolume doet me echter denken dat die iMac op een hogere OSX versie loopt dan ik dacht en je gemeld hebt: jij zegt OS 10.5 (Leopard), ik vermoed nu eerder een hogere OSX (LION of hoger). Dat onderscheid is belangrijk, want dat opent geheel nieuwe mogelijkheden.Heeft je zoon wellicht een systeemupgrade gedaan? Zoja is dat goed nieuws, want dan kan je Recovery Mode aanspreken: command-r-power. Doet ie dat? Fijn, dan zit ie effectief op een hoger OSX, en kan je de HDD checken met de recovery Disk Utility.
Na nog wat pogingen ben ik bij schijfhulpprogramma's kunnen komen.Als Macintosh HD aanklik krijg ik de volgende mededeling:"Deze schijf heeft een fatale hardwarefout gerapporteerd aan Schijfhulpprogramma.Maak als de schijf niet geheel onbruikbaar is reserve kopieën van gegevens en vervang de schijf door een nieuwe harde schijf."
Wat nu? Kan ik een (goedkope) niet originele Apple interne HD laten plaatsen? Zo ja, kan ik dat door iedere lokale computerwinkel (niet gespecialiseerd in Apple) laten doen??
(Bewerkt door HEXDIY om 0:31, 15-12-2014)
Sorry voor mijn wat late reactie maar had de afgelopen dagen wat minder tijd.
Goede nieuws is dat een collega van mijn werk dit weekend een nieuwe HD gaat plaatsen. Ik wil die vandaag of morgen even via het internet bestellen (bijv. bij Alternate).
Ik zal alle bestaande info/reacties t.a.v. mijn vragen op dit forum voor hem uitprinten, daar kan hij wellicht nog wat aan hebben bij zijn werkzaamheden.
Zijn er nog andere tips, opmerkingen waar mijn collega (=ICT'er) op zou moeten/kunnen letten? Kan hij nog een poging doen om gegevens van de bestaande HD te redden? Zo ja, hoe? Weet trouwens niet (meer?) of ik ooit een hogere versie dan OSX 10.5.5 heb geïnstalleerd.
In ieder geval ontzettend bedankt voor alle info en betrokkenheid tot nu toe!
Met vriendelijke groeten,
Even een update.
Al enige tijd werkt mijn zoon weer met zijn iMac. Het nieuwe geheugen is inmiddels geïnstalleerd. Nu wil ik zijn versie 10.5.8 vervangen door een hogere versie bijv 10.6 (werkt ik zelf mee). Dat lukt me maar niet. Ik dacht slim te zijn door de instalatieDVD van mijn iMac (met 10.6) in zijn iMac ter stopen maar kreeg een foutmelding met een groot geel uitroepteken.
Wat doe ik fout? Kunnen jullie mij helpen?
http://store.apple.com/nl/product/MC573N/A/mac-os-x-106-snow-leopard
Want die moet wel een Intel processor hebben om 10.6 te kunnen installeren.
Ik zou daar meteen 4 GB bijprikken (zodat er 6 GB in zit), als je hem ooit verkoopt is hij dan ook nog wat meer waard.