Er zijn twee mogelijkheden:
1. de firmware van het opslagmedium detecteert een onherstelbare fout en maakt het hele medium Read-Only zodat je alle gegevens er nog vanaf kunt halen, maar daarna het opslagmedium verder niet kan gebruiken.
Die Read-omly status is namelijk onomkeerbaar en dat is door de fabrikant zo gedaan om je data te beschermen.
2. het opslagmedium vertoont fouten die de firmware nog niet heeft gedetecteerd (...). In dat geval is er (nog) geen Read Only status, maar één of meer van de bestanden zijn corrupt geraakt, zodat je dataverlies hebt.
Zoals hierboven al wordt gezegd en al vaak is herhaald: SD-Cards en USB-sticks (en nog steeds in iets mindere mate SSD's) zijn ongeschikt voor langdurige data-opslag. Ze zijn wel geschikt voor data-transport of kortstondige dataopslag (zoals in apparaten).
Het verschil is dat je bij data-transport altijd nog de originele versie hebt staan, náást die op het transportmiddel.
Als je geen kopie of backup hebt van de bestanden zijn ze dus naar jouw eigen oordeel niet van waarde.
Maar het verschijnsel blijft natuurlijk wel vervelend.
Ik ken het verschijnsel van dichtbij, ik had zelf kort geleden ook problemen met software die werd geleverd op een officiële (en na later bleek) defecte gloednieuwe SD-Card van een bekend merk. Ik werd gered doordat ik de gewoonte heb om de volledige inhoud van zo'n opslagmedium bij binnenkomt direct te kopiëren naar mijn iMac. Na herhaalde problemen met de vers gekochte software heb ik bij de Action een andere SD-Card gehaald, die voorzien van de originele software en dat draait als een tierelier. De "originele" SD-Card heb ik weggemikt.