geplaatst door: Pudding
Hallo daar, vraagje; Ik overweeg een air m1 voor voornamelijk Qlab. Dat is een soort powerpoint/keynote pro zeg maar. Voor gebruik in theater.

Nou zegt de apple leverancier, vooral als je met je tweede scherm 4k wilt gaan afspelen dan zou je beter een MacBook Pro kunnen nemen. Ok, snap ik, maar is ook gelijk 2x zo duur. En een volledig Qlab licentie is ook nog eens 1000$. Dus als een M1 volstaat dan fijn natuurlijk.

Iemand ervaring hier hoe dat een air M1 omgaat met video op t tweede scherm? ik lees vooral dat het een erg krachtige machine is maar geen extra 2e gpu. Is dat nou nodig of niet? Wellicht moet ik me beperken tot HD op t tweede scherm.

dank alvast.
MacBook Air M1 & video zoals Qlab. 4k tweede scherm?
16 mei 2022 - 15:35    reactie #1
geplaatst door: boiing
De Macbook Air M1 en de MacBook Pro M1 (allebei 2020) hebben exact dezelfde GPU en CPU specificaties. Ze ondersteunen beide één extern display tot 6K bij 60 Hz. Wat de leverancier zegt is in die zin onzin, tenzij hij de nieuwe MacBook Pro serie bedoelt met M1 Pro/Max processor. Maar dat lees ik niet :wink:..

Of het voldoet voor QLab kan ik niet zeggen, geen ervaring mee. Dat zal er vooral aan liggen wát je doet in QLab (aantal audio/video tracks, cues etc). Wat gebruik je nu? Als dat een Intel MacBook is zal een M1 MacBook alleen maar betere prestaties geven. Ook de Air :wink:.
Bewerkt: 16 mei 2022 - 15:46 door boiing
MacBook Air M1 & video zoals Qlab. 4k tweede scherm?
16 mei 2022 - 16:02    reactie #2
geplaatst door: Pudding
Dank Boiing, leverancier had het idd over de nieuwe 14"M1 mbp. die heeft een 2e gpu.
Nu gebruik ik een 15" mbp i7 8gigRam met ook een tweede gpu. En dat gaat ook goed alleen nog geen 4k mee gedraaid. En de wifi van dat ding is stuk en dat is heel onhandig ook.
Ondertussen is er iemand een proefopstelling met zo'n M1 air en 4k video op een 5K extern scherm aan het maken. Ben zeer benieuwd. De spes die je noemt zijn veelbelovend in ieder geval. 6K bij 60 hz is op papier loepzuiver beeld natuurlijk.
MacBook Air M1 & video zoals Qlab. 4k tweede scherm?
16 mei 2022 - 16:06    reactie #3
geplaatst door: boiing
Een 14'' M1 Pro heeft overigens geen '2e GPU' maar meer GPU cores dan een gewone M1. En ondersteunt meer dan 1 extern scherm. Hoezeer die extra cores nodig zijn in dit praktijkgeval met één extern scherm kun je het beste uitproberen inderdaad, heel verstandig. Mijn M1 MacBook Pro (2020) speelt uitstekend 4K video af op een 4K extern scherm. Ik denk dat het ook met QLab geen enkel probleem zal zijn.
MacBook Air M1 & video zoals Qlab. 4k tweede scherm?
16 mei 2022 - 17:07    reactie #4
geplaatst door: puk1980
Mijn M1 MacBook Pro (2020) speelt uitstekend 4K video af op een 4K extern scherm. Ik denk dat het ook met QLab geen enkel probleem zal zijn.
En mijn MacBook Air M1 (2020) doet dat eveneens.
Certified Terminal Guru.
MacBook Air M1 & video zoals Qlab. 4k tweede scherm?
16 mei 2022 - 17:54    reactie #5
geplaatst door: puk1980
En een volledig Qlab licentie is ook nog eens 1000$.

Er is ook een gratis versie beschikbaar (met minder features) om te testen.
https://qlab.app/download/
https://qlab.app/docs/v4/general/features/

Citaat
QLab 4 is a free program, with additional optional features that can be unlocked by purchasing and installing a license. This chart shows which of the major features are enabled by each type of license.

Most of the advanced features can be used experimentally without a license installed, and will only require the license if you re-open a saved workspace that uses these features.

For those features which cannot be tested in this way, QLab has a demo mode which enables all features for twenty minutes. While demo mode is active, all of QLab’s licensed features are available, but saving, copying, and pasting are disabled. All workspaces will automatically close after 20 minutes. Demo mode will exit when you quit QLab.
Certified Terminal Guru.