geplaatst door: JGO
Na vannacht opgemerkt te hebben om voor de tweede keer te maken te gaan krijgen met een falende Hitachi Travelstar 2,5" interne HDD(*) in twee opeenvolgende Macmini's in drie jaar tijd heb ik mijn buik vol van HDD's en ga binnenkort een SSD aanschaffen.
Ik heb al het een en ander gelezen over Crucial SSD's maar vooral pieker ik over de toevoeging 600 achter het omschreven bus type (SATA) van zowel HDD als ook SSD schijven.
Volgens de betrouwbare wikipedia (die ook de hoax over de end of support date van OSX 10.8 kraaide) staat dat voor de doorvoersnelheid en ik heb gelezen dat deze bij de Crucial SSD MX100 (512GB) hoger is dan de originele Hitachi Travelstar, ahum... Prutsstar in de Macmini, namelijk 6GB/sec. en de Hitachi slechts 3GB/Sec.
Maarr...
Ik kan nergens vinden of dat van invloed is op de processorsnelheid van de Macmini (late 2012) maar ik heb ook onvoldoende kennis om daartussen een verband te zien.
Is dat van belang of kan ik dat verwaarlozen?

Hartelijk dank voor elke reactie!  


(*) S.M.A.R.T. status:
197 Current Pending Sector 0x0022 100 100 000 Old age Always 8 (counts)
De 8 staat voor het aantal sectors op de HD die onbetrouwbaar zijn gebleken.

(Bewerkt door JGO om 21:48, 15-12-2014)

Doordrammende 8600, Zoevende G3 en
een MacMini
S.M.A.R.T. status interne HD waarschuwende rapportage
15 december 2014 - 23:11    reactie #1
geplaatst door: Heintje
Met alle respect: die 8 Current pending sectors is géén definitief alarmsignaal, wel een serieuze aanwijzing dat er tijdelijk iets niet helemaal goed gaat! Ook is het aantal nu falende sectoren op zich vrij laag*.
Het geeft aan dat de logica op de printplaat van de harddisk 8 sectoren tegenkomt, waar de parity check faalt: de uitgelezen informatie is daarmee onbetrouwbaar gebleken. De harddisk blijft bezig met het achterhalen van de juiste informatie, door ze repeterend en steeds op een andere manier uit te lezen, totdat een timeout is bereikt. Bij een eerstvolgende low level format (een "lange format/initialisatie") worden die sectoren gemarkeerd als "defect" en zie je ze niet eens meer: de harddisk behoudt dan zijn volle capaciteit omdat die sectoren worden omgewisseld met reserve-sectoren.  
Wat je wel zou kunnen doen, is (nu je deze info hebt) met de Smart-tool die je gebruikt, in beeld brengen waar die sectoren zich bevinden op de schijf: als ze geclusterd of in een patroon zijn, is dat mogelijk een teken van een aanstaand falen van dat hele magnetische gebied op de harddisk.

Sowieso is een harddisk betrouwbaarder dan een SSD. De "betrouwbaarheid" van een SSD steunt zwaar op de TRIM-functie en op de redundantie&integriteitschecks waarmee de informatie op de SSD wordt opgeslagen.

Je kunt pech hebben met (bepaalde typen/merken) harddisks. Als je dat risico wil verminderen, gebruik je backups i.c.m. een goed backup- en opslagregime, of een tegen slechte sectoren bestand bestandssysteem (momenteel alleen het nog experimentele ZFS).

RMA sturen van de falende harddisk helpt niet, want je krijgt dan andermans (misschien nog erger falende) al wegens soortgelijk falen teruggestuurde zooi terug.

Je vermindert de kans op falende sectoren in de praktijk trouwens behóórlijk door een harddisk met een lagere opslagdichtheid te kiezen (dan is het magnetisch gebied per bitje groter, waardoor de kans op falen afneemt. Maar ja, dat is minder "sexy" tegenwoordig (ik bedoel de race naar méér opslagcapaciteit voor minder Euro's).

En nog even over jouw opmerking: 2 verschillende Macmini's en in 3 jaar tijd? Is er geen andere externe oorzaak? Zoals temperatuur, trillingen uitval en/of spanningsvariaties in de stroomvoorziening? Voor hetzelfde geld ligt het niet aan de harddisk, maar aan de omstandigheden ...

* falende sectoren zijn bij lage aantallen tegenwoordig "normaal", zelfs bij spiksplinternieuwe harddisks. Ze zijn inherent aan de hoge opslagdichtheid.

S.M.A.R.T. status interne HD waarschuwende rapportage
15 december 2014 - 23:47    reactie #2
geplaatst door: jaco123

Citaat
Heintje om 23:11, 15-12-2014[br of een tegen slechte sectoren bestand bestandssysteem (momenteel alleen het nog experimentele ZFS).

ZFS experimenteel? ZFS is behoorlijk van productie-kwaliteit hoor...
Ik heb in ieder geval al mijn backups en alle data die ik belangrijk vind op ZFS-schijven staan.

Of bedoel je misschien de ZFS-builds voor OS X? Dat heeft helaas inderdaad een wat mindere status.

S.M.A.R.T. status interne HD waarschuwende rapportage
16 december 2014 - 00:02    reactie #3
geplaatst door: JGO
@Heintje,

Ten eerste dank voor de uitgebreide informatie, Ik ga het eens allemaal doorspitten.

Ik ben een Backup freak (TM + Klonen) dus bedenkingen aangaande dataverlies heb ik niet.
Met betrekking tot de pech m.b.t deze Hitachi schijven kan ik nog toevoegen dat de eerste Macmini na een jaar een falende HD had die onder garantie werd vervangen (ik dacht medio 2011)
Nu dus opnieuw signalen die verdacht zijn.
Met betrekking tot gebruik ben ik uiterst behoedzaam. De Mini, evenals de vorige, heb/had ik aan de onderzijde extra voorzien van schokisolerende schuimstof kussens en staat op een stabiel bureau in een niet stoffige kamer bij een constante kamertemperatuur van ± 17 à 18°C. Spanningsvoorziening loopt door een APC ups.      

Doordrammende 8600, Zoevende G3 en
een MacMini
S.M.A.R.T. status interne HD waarschuwende rapportage
16 december 2014 - 00:13    reactie #4
geplaatst door: Robert

Citaat
JGO om 0:02, 16-12-2014
De Mini, evenals de vorige, heb/had ik aan de onderzijde extra voorzien van schokisolerende schuimstof kussens en staat op een stabiel bureau in een niet stoffige kamer bij een constante kamertemperatuur van ± 17 à 18°C.

Heb je de temperatuur binnen deze mini ook al eens nagekeken?

Want die schokisolerende schuimstof zorgt misschien ook voor warmteisolatie...

Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
S.M.A.R.T. status interne HD waarschuwende rapportage
16 december 2014 - 00:37    reactie #5
geplaatst door: JGO
@Robert,

Inderdaad, inwendige temperatuur is ook zeker van invloed, en wel op de levensduur van alle componenten!

De temperatuur in de Mini kan erg hoog oplopen volgens SMCfancontrol, maar ook voelbaar op de bovenzijde als je in Toast een MP4 aan het exporteren bent naar VideoTS; het proces vooraf aan een DVD branden. Tot ruim 95°C.! Dus daarom gebruik ik SMCfancontrol in dat geval altijd, waardoor de temperatuur dan niet hoger komt dan ± 50°C bij een dan ingesteld toerental van 3000rpm.
Maar ook bij normaal gebruik laat ik SMCfancontrol de fan 2000rpm. draaien i.p.v. de default 1800rpm
De Mini heeft een statisch ventilatortoerental, dus het verandert niet bij toe- of afnemende Processoractiviteit.
Wat verder wel opvalt is dat bij de standaard instelling van 1800rpm de Mini warmer wordt, ± 43°C, dan bij een instelling van 2000 rpm. waarbij de temperatuur onder de 40 graden blijft. Da's verwaarloosbaar maar gevoelsmatig 'voelt' dat lekkerder.
:wink:
(edit)
Ach ja, vergeet ik nog te schrijven: Neen, de schuimrubber voetjes zijn onwaarschijnlijk van invloed. Het zijn er vier met een diameter van ±1,2 cm.

(Bewerkt door JGO om 0:41, 16-12-2014)

Doordrammende 8600, Zoevende G3 en
een MacMini
S.M.A.R.T. status interne HD waarschuwende rapportage
16 december 2014 - 07:09    reactie #6
geplaatst door: Pieterr
Citaat
JGO om 21:43, 15-12-2014
...voor de doorvoersnelheid en ik heb gelezen dat ... in de Macmini, namelijk 6GB/sec. en de Hitachi slechts 3GB/Sec.

Je bent bits (b) en bytes (B) door elkaar aan het gooien.

Je hebt opeenvolgend SATA I, II en III met respectievelijk 1.5, 3 en 6 Gbps.  Dat komt in praktijk overeen met een maximale doorvoersnelheid van resp 150, 300 en 600 MB/s.

Jouw Mac mini heeft 2x SATA III. Je kunt dus 2 snelle SSDs (zoals de MX100) in je Mac mini stoppen.

"One experiment is worth a thousand expert opinions."
S.M.A.R.T. status interne HD waarschuwende rapportage
16 december 2014 - 09:27    reactie #7
geplaatst door: JGO
Pieter,

Ach ja, de b (byte) en de Bit (B) hussel ik voortdurend door elkaar.
:wacko:

Dank voor de uitleg en informatie.
Heintje heeft me ook wat gerustgesteld m.b.t. zijn opmerking dat nieuwe schijven door de optekenings compactheid al met fabricagefouten in de winkel liggen, maar toch monitor ik nu maar regelmatiger de S.M.A.R.T. status i.p.v. alleen op dat symbooltje van SmartReporter in de menubalk te letten.

Ha, en de daad bij het woord gevoegd zie ik nu dat 254: free fall sensor (wat dat nu weer mag zijn weet ik niet) op 3 staat. Gisteren was het nog een 0
:dontgetit:

Hitachi mag zich voor mijn part weer gaan bezighouden met dat waar zij goed in zijn. (bouwen van zware machines) Van harde schijven hebben zij, wat mijn mening betreft, geen kaas gegeten!

(edit: toegevoegde informatie)

(Bewerkt door JGO om 9:38, 16-12-2014)

Doordrammende 8600, Zoevende G3 en
een MacMini
S.M.A.R.T. status interne HD waarschuwende rapportage
16 december 2014 - 13:45    reactie #8
geplaatst door: HEXDIY
Ik zou toch maar uitkijken met die schijf: de freefall sensor count geeft aan hoeveel keer koppen de platters van je schijf hebben geraakt. Dwz: mogelijk krassen hebben getrokken.
Als de freefall sensor alarm geeft gaan de koppen onmiddellijk parkeren of even weg van de platters. Zoiets als de sudden motion sensor. Maar deze laatste is eerder een accelerometer op laptop moederborden. http://www.tomshardware.com/reviews/notebook-hard-drive,2006.html
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! Think different, think twice, Apple!
M1 is a success! Please do not forget Mac OS.
S.M.A.R.T. status interne HD waarschuwende rapportage
16 december 2014 - 22:01    reactie #9
geplaatst door: Heintje
Wordt nou niet manisch met die harde schijf: de eerste harde schijf was een terugroepactie, dus een fabricagefout.
Je hebt backups, dus gewoon doordraaien met die handel!

En de schijf heeft niet al in de winkel fabricagefouten: in principe komt hij in uitmuntende staat door de kwaliteitscontrole heen in de winkel te liggen. Door de hoge datadichtheid is het alleen zo dat een lokale zwakheid in de magnetische laag en veel grotere invloed heeft, waardoor de kans dat op het héle schijfoppervlak ergens een bitje omvalt, fysisch groter is. En dan heb je dus een Current Pending Sector te pakken waar de schijflogica mee aan de slag gaat.

Je Smart-status bekijk je als daar aanleiding voor is en verder niet.
Ik rij ook niet in mijn auto met de analyselaptop continu aangesloten om te kijken of ergens een parameter out of spec raakt: daar heb je de diagnosesoftware voor, die als dat nodig is een lampje laat branden in het instrumentenpaneel. Dat is aanleiding om de garage op te zoeken / in je Smart waarden te gaan kijken. Dus niet teveel met de motorkap open gaan rijden, dat is ongezond! :biggrin:

(Bewerkt door Heintje om 22:01, 16-12-2014)

S.M.A.R.T. status interne HD waarschuwende rapportage
16 december 2014 - 22:42    reactie #10
geplaatst door: JGO
Wel, neen dat was géén terugroepactie maar een plotseling falende Harddisk. Incidenteel dus; maar toch.
Het symbool van SMARTReporter in de menubalk was zo rood als een lap voor een stier.
:wink:
Ik weet nog dat de Mini uit het niets doorfietste na aanzetten) tot volledig opgebouwd bureaublad zonder om inlog te vragen! Ik herinner mij dat ik dat eigenlijk wel grappig vond, maar meteen viel me het rode symbool in de menubalk op.
Controleer schijf m.b.v. schijfhulpprogramma meldde dat er een fatale schijffout was opgetreden - ja dus ook in bloedrode letters - met de mededeling in overdrachtelijke zin: 'te redden wat er te redden valt van de schijf'.
Ik heb toen een poos ongestoord kunnen doorwerken met een kloon (Kloon maken kan ik iedereen dus ervaringsgewijs aanraden!) omdat ik pas kans zag na een week de mini terug te brengen naar de dealer.
De falende interne schijf was gedurende die week gewoon gemount op het bureablad. Als ik niet continue het rode SMARTReporter symbool had gezien zou ik hebben gedacht: "geen vuiltje aan de lucht"
Doordrammende 8600, Zoevende G3 en
een MacMini