Aanschaf nieuwe Mac i.v.m problemen iTunes
7 december 2014 - 10:51   
geplaatst door: jowewelo
Graag zou ik het volgende willen voorleggen

Momenteel heb ik een imac (27") van juni 2010. Ik doe geen spectaculaire dingen op de computer, dus hij voldoet nog prima. Echter, ik heb in de loop der jaren mijn itunes bibliotheek steeds verder gevuld en had ik niet meer genoeg aan de 1tb harde schijf. Zodoende heb ik externe opslag gekocht (lacie 2big 6tb via ethernet). Ik ben echter niet tevreden over de snelheid van mijn itunes. De bibliotheek groeit verder (inmiddels bijna 13.000 albums) en het afspelen en invoeren van muziek gaat steeds trager.

Nu wil ik mijn imac niet upgraden vanwege de leeftijd en wil ik daarom een nieuwe  computer kopen. Een nieuwe imac 27" of een macbook pro, waarbij ik mijn huidige imac als tweede scherm wil gebruiken. Ik heb dan het idee om in de computer 3tb aan interne opslag te plaatsen met 16gb aan wergeheugen. De itunesbibliotheek wordt dan opgeslagen op de computer zelf, zodat de snelheid weer in orde komt, zo dacht ik. Ik schaf daarnaast een time capsule aan voor de back up. Mocht mijn itunesbibliotheek op enig moment wederom te groot worden, wil ik mijn externe opslag  van Lacie gebruiken voor extra ruimte.

Zien jullie mijn idee als een goede oplossing voor het sneller maken van mijn itunes? Ik hoor het graag!  Dit is mijn eerste bericht op het forum, dus ik hoop dat ik aan alle voorwaarden heb voldaan. In elk geval erg bedankt voor jullie aandacht en de eventuele reacties!!!

Aanschaf nieuwe Mac i.v.m problemen iTunes
7 december 2014 - 11:29    reactie #1
geplaatst door: Pieterr
Citaat
jowewelo om 10:51, 7-12-2014
De bibliotheek groeit verder (inmiddels bijna 13.000 albums) ...

Allemaal eerlijk gekocht zeker?  :music:

Waarom stop je niet gewoon een grotere (3TB of 4TB) schijf in je iMac?

"One experiment is worth a thousand expert opinions."
Aanschaf nieuwe Mac i.v.m problemen iTunes
7 december 2014 - 11:37    reactie #2
geplaatst door: LuckyLuke
Nee ik zie jou idee niet als oplossing, maar als tijdelijke verschuiving van het probleem.

Ik vroeg me namelijk af hoe de LaCie met je Mac is verbonden. Is dit rechtstreeks of via je router.
Indien de harde schijf aan de router hangt hoe is dan je mac verbonden met het netwerk? Draadloos of met draadje.
Heb je ook al gekeken naar de netwerk instellingen van deze schijf. Heb je misschien twee apparaten die voor DHCP server spelen (router en schijf).

Misschien is het verstandiger om eerst nog wat meer informatie te geven over het probleem voordat je een nieuwe Mac koopt. Uiteindelijk komt het probleem toch weer terug. Een 2010 iMac zou volgens mij toch uitstekend in staat moeten zijn om muziek uit iTunes te kunnen afspelen.

Aanschaf nieuwe Mac i.v.m problemen iTunes
7 december 2014 - 12:01    reactie #3
geplaatst door: jowewelo
Dank voor de snelle reacties!

De lacie is direct aan de imac via een ethernetkabel verbonden. Na het opstarten gaat alles langzaam binnen itunes, maar als ik een halve dag albums heb laten importeren (meestal zo'n 100 tracks) dan wordt hij langzaamaan sneller. De lacie heb ik toentertijd aangeschaft omdat het handig was direct een back up te hebben bij het gebruik van 3tb.

Ik heb draadloos internet (ingebouwd in het modem van tele2). Zou de instellingen van deze router effect kunnen hebben op de snelheid van de lacie wanneer hij direct aan de mac verbonden is?

Ik dacht overigens dat gelet op de nieuwe versie van itunes en de grootte van de bibliotheek, het slimmer zouden maken om een nieuwe mac te kopen, zodat ik er weer een tijd tegenaan kan. Maar hoe minder geld ik uit hoef te geven, hoe beter uiteraard!

Wederom bedankt voor de reactie!

Aanschaf nieuwe Mac i.v.m problemen iTunes
7 december 2014 - 12:05    reactie #4
geplaatst door: Ypehille
Iets van een firewire schijf eraan hangen?? is een stuk sneller dan via het netwerk je bib laden. Een mac van 2010 moet het nog prima aankunnen lijkt mij. Om voor dit probleem een nieuwe Mac aan te schaffen lijkt mij niet nodig en de snelheid heeft niets van doen met je versie van Itunes.
De bottle nek zit hem wel in je netwerksnelheid. Misschien dat een goede NAS ook voor een snel werkende oplossing kan zorgen. Maar mijn voorkeur zo toch uitgaan naar een nieuwe Harde Schijf intern (100 euro) of extren via firewire (heeft lacie ook)

(Bewerkt door Ypehille om 12:09, 7-12-2014)

Aanschaf nieuwe Mac i.v.m problemen iTunes
7 december 2014 - 12:33    reactie #5
geplaatst door: jowewelo
Oke ypehille, bedankt voor de reactie!
Aanschaf nieuwe Mac i.v.m problemen iTunes
7 december 2014 - 17:22    reactie #6
geplaatst door: ageman
Heb zelf imac uit 2009 waar ik ssd schijf heb laten inzetten
verder zeer grootte itunes bib op twee externe 3 Tb schijven Fw800
bevalt prima...

http://maxict.nl/product/3909195/western-digital-my-book-studio-3tb?btwview=in&rs=hwinfo&utm_source=hardwareinfo&utm_medium=cpc&utm_campaign=prijsvergelijker

(Bewerkt door ageman om 17:24, 7-12-2014)

Aanschaf nieuwe Mac i.v.m problemen iTunes
7 december 2014 - 18:05    reactie #7
geplaatst door: boni

Citaat
jowewelo om 10:51, 7-12-2014
...Ik ben echter niet tevreden over de snelheid van mijn itunes. De bibliotheek groeit verder (inmiddels bijna 13.000 albums) en het afspelen en invoeren van muziek gaat steeds trager.

'Albums' schrijf je... en over hoeveel tracks, liedjes gaat het?

Zie ook hier maar is:
http://www.macfreak.nl/forums/topic/11/3060/maximaal-aantal-liedjes-in-itunes-anno-2013/

(Bewerkt door boni om 18:07, 7-12-2014)

MacBook Air M1-chip / 8 GB geh. / 512 GB SSD - Mac mini M1-chip / 8 GB geh. / 512 GB SSD - MacBook Pro 16-inch M1 PRO-chip / 16 GB geh. / 2TB SSD. Mijn Mac en Synology NAS setup.