SSDs in case van Mac mini (warmte?)
29 maart 2024 - 10:19   
geplaatst door: MacSea
Ik heb mezelf net getrakteerd op een leuke Mac Studio. En ja ik weet dat de Mac Studio M3's er aankomen maar de aanbieding was voor een M1 Max en heeeeeel goedkoop (€1.230 excl BTW), dus dit wordt een toestelletje waar ik mss maar 4-5 jaar mee ga doen maar blijft voordelig. Nu het is het instap model met amper 512GB opslag. Ik heb hier nog een leuk NVMe schijfje liggen van 2TB en ook een 'klassieke' SATA SSD van eveneens 2Tb die ik er aan ga koppelen.

Nu als ik die aan de Mac Studio zal hangen is het zo'n beetje een rommeltje van cases en kabels op mijn bureau en ik kwam op het idee om een oude Mac mini die defect is (gehouden voor wisselstukken maar intussen zoooo verouderd...) leeg te maken en daar in die schijven te leggen om dan de Mini onder/boven de Studio te plaatsen. Lijkt mij alvast strakker en mooier (gelet op het feit dat de Mini net even groot is als de studio).

Mijn vraag is nu: zal het in die Mini niet te warm worden met die 2 schijven er in (er zal geen fan in die case zitten en steek er liever ook geen in naar lawaai toe) of zal de natuurlijk airflow de boel koel genoeg houden?

Ik ben niet de persoon die constant grote hoeveel heden data versast (zoals bv een video editor) maar gebruik het toestel voor 90% voor ontwikkeling in Xcode/Visual Studio. Verder draait er uiteraard ook Docker op (met daarin MySQL) en een 3 tal browsers voor testen.
mvg Glenn Verhalle • Administratieve software voor reclame- en communicatie bedrijven: http://www.thinx.be
SSDs in case van Mac mini (warmte?)
29 maart 2024 - 10:28    reactie #1
geplaatst door: ICT Consultant
SSD's kunnen heet worden. Als er geen actieve koeling is, zorg er dan voor dat de SSD's passief hun warmte kwijt kunnen door goed fysiek contact met de metalen onderdelen van de Mac Mini kast.
SSDs in case van Mac mini (warmte?)
29 maart 2024 - 10:34    reactie #2
geplaatst door: boiing
Valt weinig over te zeggen, dat kan erg verschillen per soort en type SSD. Mijn ervaring is dat NVMe's een stuk warmer worden dan SATA SSD's. Je kunt het beter zelf beoordelen dan wij op afstand: voel eens aan beiden als je ze op dit moment stevig gebruikt. Eitje-bakken-heet? Niet doen. Lauwwarm? Lijkt me geen probleem.
RAM upgrades te duur? 8 GB te weinig?
https://www.apple.com/feedback/
SSDs in case van Mac mini (warmte?)
29 maart 2024 - 11:00    reactie #3
geplaatst door: ICT Consultant
Goede toevoeging!
SSDs in case van Mac mini (warmte?)
29 maart 2024 - 13:19    reactie #4
geplaatst door: Mac Hammer Fan
Samsung T7 werkt ook prima bootable maar is niet erg snel. Acasis of Anoyo thunderbold met NVMe Samsung 980 Pro werkt sneller maar is niet zo geschikt als bootable schijf. (2800 MB/s) Wel interessant voor externe opslag. De Acasis plaats ik op de Mac Studio, zodat de warmte goed afgevoerd wordt. Als jij hem in de mac Mini plaatst zal de warme-afvoer minder zijn als er geen ventilator meer is. Maar je kunt de Mini op de Mac Studio plaatsen.
@MacSea veel plezier met je Mac Studio M1.
Bewerkt: 29 maart 2024 - 16:01 door Mac Hammer Fan
 Apple gebruiker sedert 1992  Mac Studio M1 32 GPU met Dell 32 inch scherm  MacBook Pro 16" M2 Pro  iPad 2018  iPhone SE1&3  2x Mac Pro 5,1 3,33 Ghz 6 core Radeon 580  Apple Watch 8  Apple TV 4K  Power PC G5 dc 2,3 GHz  MacBook 13" SR 2007  eMac 1.4 GHz  PowerMac G4 Beige 500 MHz  etc