Tijdschriften scannen?
2 januari 2022 - 21:52   
geplaatst door: frankm
Ik heb een stapel tijdschriften in de kast die ik graag zou willen inscannen. Uiteraard alleen voor eigen gebruik. Ik wil van het papier af, en van de ruimte die het inneemt.

Heeft iemand goede ervaringen met een bepaalde scanner? Of tips? Het liefst zou ik de pagina’s dubbelzijdig willen kunnen scannen. Ik zou de pagina’s los kunnen snijden waar de nietjes zitten, of de lijmrand, zodat ik een stapel A4’tjes heb.

Ik heb al een kleurenlaserprinter, dus een all in one is niet direct wat ik zoek.
Ik kwam in mijn zoektocht bijvoorbeeld tegen:

Canon imageFORMULA DR-F120
CZUR ET16 Plus
ScanSnap iX100

Heel verschillend voor wat betreft werkwijze. Daarom ben ik benieuwd naar ervaringen.
Tijdschriften scannen?
2 januari 2022 - 21:57    reactie #1
geplaatst door: nnsa
Waarom maak je er geen foto’s van, werkt prima en veel sneller.
Tijdschriften scannen?
2 januari 2022 - 22:11    reactie #2
geplaatst door: frankm
Van een paar pagina’s maak ik foto’s. Maar om hele tijdschriften op die manier te doen, en dan foto’s allemaal in een pdf te zetten, lijkt mij wat omslachtig.

Ik zou dan een iPhone op statief moeten zetten? De A4’tjes tegen iets aanleggen zodat ze telkens op precies dezelfde plek liggen en de foto’s dus ongeveer gelijk zijn. En met een kleine afstandsbediening? Die ik overigens wel heb.
Tijdschriften scannen?
2 januari 2022 - 22:18    reactie #3
geplaatst door: okkehel
Het is wat duurder maar wel veel makkeliljker: alles laten scannen door een bedrijf dat die dienst levert.
Tijdschriften scannen?
2 januari 2022 - 22:38    reactie #4
geplaatst door: nnsa
Maar om hele tijdschriften op die manier te doen, en dan foto’s allemaal in een pdf te zetten, lijkt mij wat omslachtig.


Ja, hier win je wat en daar laat je wat. Er is niet zoveel verschil tussen alle scans (bewerken) en weer samen bundelen en dit met de foto’s doen.

Als je inderdaad een goede opstelling maakt op statief, met afstandsbediening of selftimer, dan gaat dit ook vrij snel. Het tijdschrift kan je dan meestal in takt laten.

Vergeet niet alle vastlopers in de scanner…
Tijdschriften scannen?
2 januari 2022 - 22:40    reactie #5
geplaatst door: orange
Scanner met document invoer (ADF) uiteraard.
Zo heb ik honderden pagina's verwerkt, zonder moeite.
Losse pagina's inleggen en gaan met die banaan.

https://www.beslist.nl/products/computers/computers_19664325_19904524/r/adf/

Tijdschriften scannen?
2 januari 2022 - 23:13    reactie #6
geplaatst door: boiing
Ik heb jaren een Fujitsu Scansnap gebruikt om mijn bestaande archief en daarna alle inkomende post en papieren te digitaliseren. Die zijn daar voor gemaakt, hebben een betrouwbare ADF en scannen dubbelzijdig in één keer. Daar zou ik dus aan denken maar dan wel een van de grotere modellen, niet die kleine die jij noemt (niet dubbelzijdig). Heb me niet in de huidige modellen verdiept maar zoiets dus:

https://www.fujitsu.com/us/products/computing/peripheral/scanners/soho/ix1400/index.html

Niet heel goedkoop, dus het moet 't wel waard zijn. Ik gebruik 'm al lang niet meer, er komt nauwelijks nog papier binnen en wat er nog komt gaat door een scanner-app op de iPhone. Denk bij het digitaliseren ook aan een goede OCR functie (tekstherkenning). Je hebt weinig aan een digitaal archief als het niet doorzoekbaar is.
Tijdschriften scannen?
3 januari 2022 - 00:22    reactie #7
geplaatst door: Sypie
Over een weekje mag ik weer naar school. Ik kan zo hele boeken voor je door de multicultional trekken, daar komen mooie pdf bestanden uit.

Je kunt er zelf heel veel tijd in steken maar soms kun je makkelijker even om je heen kijken. Misschien heb je een docent in je kennissenkring die je kunt vragen, zoveel moeite kost zoiets niet.
Tijdschriften scannen?
3 januari 2022 - 08:16    reactie #8
geplaatst door: Timotheus
Kernvraag: is het eenmalig en niet al teveel, of ben je van plan in de toekomst veel meer te gaan scannen?

Is het eerste het geval, dan kun je inderdaad bv. foto's maken en die desgewenst converteren naar pdf. Maar verwacht geen al te nette resultaten. Is het tweede het geval, dan moet je investeren in een inderdaad niet al te goedkoop apparaat. Ik heb de Fujitsu ScanSnap IX 500. Al een jaar of tien geleden gekocht, kostte toen 500 euro of zoiets, prima apparaat.

Ik heb daarmee grote hoeveelheden tijdschriften en documenten gekopieerd en gedigitaliseerd, en ook boeken: rug eraf gesneden, door de Scansnap, vervolgens OCR'en in Devonthink, en klaar. Gaat snel en goed; vastlopers maar een enkele keer, als je het goed organiseert. Ik ken iemand die zo zijn hele bibliotheek heeft gedigitaliseerd.

Er komt op dit moment slechts één schaduwzijde bij mij op: als je mooie tijdschriften in kleur digitaliseert, is het heel moeilijk om op de scans de kleuren precies zo te krijgen als in het tijdschrift. Misschien is dat echt vakwerk; en waarschijnlijk heb je daar een nog veel duurdere scanner voor nodig.

Natuurlijk kun je het ook met een flatbed-scanner doen, maar dan moet je steeds handmatig de pagina's omslaan. Heb ik ook vaak gedaan, met boeken die ik als boek wilde bewaren. Kost wel veel meer tijd uiteraard, vergt doorzettingsvermogen.
I went there and came back / It was nothing special / The river at high tide / The mountain veiled by misty rain
Tijdschriften scannen?
3 januari 2022 - 09:01    reactie #9
geplaatst door: orange
Je hebt weinig aan een digitaal archief als het niet doorzoekbaar is.
Dat is ook maar deels waar.

Een stoffige doos tijdschriften vervangen door een mapje op je computer, wil nog niet persé betekenen dat je dat ook allemaal woord voor woord wilt doorzoeken.

Tijdschriften scannen?
3 januari 2022 - 09:47    reactie #10
geplaatst door: boiing
Nee, maar misschien ooit wel. Als je je suf zoekt naar dat ene artikel wat je ooit las over dit of dat. Het is toch juist de kracht van digitaal dat het kán? Als je toch bezig bent zonde om het niet te doen.
Tijdschriften scannen?
3 januari 2022 - 10:35    reactie #11
geplaatst door: Cesar
Mooi topic dat ik ook ga volgen want zou ook wel wat in te scannen hebben.
Deze blijkt ook wel goed te zijn en het voordeel van compact te zijn. Ook wel handig als je zo eens een a4'tje moet scannen.

Fujitsu ScanSnap S1300i
Tijdschriften scannen?
3 januari 2022 - 10:35    reactie #12
geplaatst door: ardie
Ik gebruik Scanner Pro voor iPhone, een documentscannerapp, kun je gewoon uit de hand doen, maakt zelf alles 'recht' en kan ook in batches zodat al je opnamen gelijk bij elkaar in een pdf zitten. Als je goed licht hebt is het resultaat niet perfect maar heel goed bruikbaar voor archivering. Scannen zou voor mij een te tijdrovende klus zijn.
Tijdschriften scannen?
3 januari 2022 - 10:47    reactie #13
geplaatst door: boiing
Over Scanner Pro nog even (gebruik ik ook):

Van een paar pagina’s maak ik foto’s. Maar om hele tijdschriften op die manier te doen, en dan foto’s allemaal in een pdf te zetten, lijkt mij wat omslachtig.
Dat kon ik me in eerste instantie ook voorstellen. Maar als je toch al van plan bent je tijdschriften los te snijden misschien alsnog een overweging. Het mooie van Scanner Pro is namelijk dat ie automatisch een pagina herkent, als die goed in beeld is wordt automatisch de volgende foto gemaakt tot je de reeks stopt.

Met een statief en de iPhone van boven, en 'n goed verlichte tafel is de workflow misschien wel net zo snel als met een scanner. Je legt de blaadjes een voor een op tafel en wacht op de klik, de app doet de rest. De moeite waard om eens te proberen! De app kost een paar euro dacht ik.

Het blijft natuurlijk handwerk in plaats van in een keer 50 pagina's in een scanner gooien. De kernvraag van Timotheus is daarom relevant.
Tijdschriften scannen?
3 januari 2022 - 10:54    reactie #14
geplaatst door: nnsa
Ik heb jaren een Fujitsu Scansnap gebruikt om mijn bestaande archief en daarna alle inkomende post en papieren te digitaliseren.

Ik gebruik de Scansnap nog steeds, zij het minder dan vroeger. Voor mij de beste scanners die er zijn. Nog een tip voor bezitters van een ouder type i.c.m. de nieuwere MacOS (vanaf Catalina): met VueScan kan je je scanner weer gebruiken.

Ik onderschrijf de ‘zoek functie’ in tekst, dus mijn foto-methode is wel wat bewerkelijker in het weer samenstellen in een editie.

Foto (of iOS Scan) > (Bewerken) > PDF > OCR > Insert volgende foto’s > Bewaar.
Tijdschriften scannen?
3 januari 2022 - 12:00    reactie #15
geplaatst door: Hiker
Afhankelijk van hoeveelheid, en dus prijs, kan dit bij elke copyshop. Die hebben apparaten met grote capaciteit scanner, vaak groter dan 70 pagina's inleg, in een keer dubbelzijdig, bewaren als jpg/tiff/pdf, etc.
Foto's maken lijkt me erg veel werk, dat moet pagina voor pagina.
Een index zou je handmatig kunnen maken, of via OCR van de inhoudsopgave van de tijdschriften.
Tijdschriften scannen?
3 januari 2022 - 13:27    reactie #16
geplaatst door: frankm
Dank jullie wel voor alle reacties tot nu toe. Ik ga de opties de komende dagen eens rustig bekijken.
Tijdschriften scannen?
3 januari 2022 - 13:29    reactie #17
geplaatst door: frankm
Kernvraag: is het eenmalig en niet al teveel, of ben je van plan in de toekomst veel meer te gaan scannen?

Het zal niet eenmalig zijn. Ik ben nog steeds geabonneerd op een aantal tijdschriften, die ik ook regelmatig zou willen scannen. Het zal wel eenmalig een grote stapel zijn (+/- 100 a 150 tijdschriften schat ik zo).
Tijdschriften scannen?
3 januari 2022 - 13:31    reactie #18
geplaatst door: frankm
Een index zou je handmatig kunnen maken, of via OCR van de inhoudsopgave van de tijdschriften.

Ik zat zelf ook aan OCR te denken. Er zijn vast applicaties te vinden die een pdf in één keer kunnen OCR'en.
Maar alleen de inhoudsopgave via OCR halen is ook een goed idee denk ik, voor bepaalde tijdschriften. Sommige tijdschriften hebben ook een soort vraag/antwoord rubriek, die staan dan weer niet los in de inhoudsopgave.

Zal dus afhangen van het type tijdschrift denk ik.
Tijdschriften scannen?
3 januari 2022 - 13:34    reactie #19
geplaatst door: frankm
Ik gebruik Scanner Pro voor iPhone, een documentscannerapp, kun je gewoon uit de hand doen, maakt zelf alles 'recht' en kan ook in batches zodat al je opnamen gelijk bij elkaar in een pdf zitten.

Ik zie dat deze voor een maand €3,99 kost. Kan deze optie dus uitproberen, zien hoe het werkt. Goede tip.
Tijdschriften scannen?
3 januari 2022 - 13:54    reactie #20
geplaatst door: MacFrankie
Wat ik zou doen, is de bladen allemaal lossnijden, zodat je een stapeltje A4's hebt om te scannen. En neem een scanner met een document feeder, zodat je de tijdschriften makkelijk kunt invoeren.

Indien de scanner ook de pagina's kan keren, dan is het helemaal gemakkelijk, maar eerst de oneven en dan de even pagina's kan natuurlijk ook. Maak (bv in Voorvertoning) van beide sets pagina's weer 1 PDF.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
Tijdschriften scannen?
3 januari 2022 - 14:01    reactie #21
geplaatst door: boiing
Misschien ten overvloede: zo'n (grotere) Fujitsu scant voor én achter in één pass. Dat scheelt je veel werk en gesorteer :wink:.
Tijdschriften scannen?
3 januari 2022 - 14:18    reactie #22
geplaatst door: Cesar
Misschien ten overvloede: zo'n (grotere) Fujitsu scant voor én achter in één pass. Dat scheelt je veel werk en gesorteer :wink:.

Dan moet je naar de ScanSnap iX reeks veronderstel ik. Begint bij de ScanSnap iX1300
https://www.fujitsu.com/global/products/computing/peripheral/scanners/soho/
Tijdschriften scannen?
3 januari 2022 - 14:22    reactie #23
geplaatst door: Flix
Nog even een andere optie benoemen: zijn deze tijdschriften al niet digitaal ergens te verkrijgen?
Want die worden natuurlijk al vele tientallen jaren digitaal, als PDF, bij de drukker aangeleverd. Dus misschien kun je ze ergens al zo downloaden, of aanvragen bij de drukker/uitgever. Of zijn ze ergens in een online te vinden, bv bij Delpher of de KB.
Tijdschriften scannen?
3 januari 2022 - 14:38    reactie #24
geplaatst door: nnsa
Ik zat zelf ook aan OCR te denken. Er zijn vast applicaties te vinden die een pdf in één keer kunnen OCR'en.


De defacto standaard OCR software voor Mac: Abby fine reader PDF