Samsung T5 aansluiten op iMac
geplaatst: 11 juli 2019 - 07:51
Ik heb een vraag die ik niet zo snel op internet kan vinden.

Ik heb een iMac (late 2014) en daarop draai ik oa Lightroom. De catalogus van Lightroom is dermate groot dat de HDD vol raakt. Ik wil de catalogus (280 GB) op een Samsung T5 SSD zetten  zodat er weer voldoende ruimte op de iMac is.
Nu heb ik een USB 3 en een Thunderbolt 2 ingang vrij op de iMac.
Volgens mij is de Thunderbolt 2 sneller (is dat zo?) dan de USB 3, maar is hier een verloopkabel (USB C naar Thunderbolt 2) voor, en als ik de Samsung via de Thunderbolt ingang op de Mac aansluit moet de externe schijf dan een eigen voeding hebben, of kan dit via de Thunderbolt kabel/aansluiting? Als een externe schijf via Thunderbolt 2 een externe voeding nodig heeft dan is dit sowieso geen optie, en blijft alleen USB 3 over...

Alvast dank!
geplaatst door: Paul N
antw: Samsung T5 aansluiten op iMac
reactie #1 geplaatst: 11 juli 2019 - 08:58
Ik zit met een soortgelijk probleem, alleen ik overweeg om van een externe SSD te gaan opstarten, om zo mijn iMac (met fusion drive) een snelheids boost te geven.

Een SATA SSD in een USB doosje sluit je het beste via USB aan, koop indien nodig een USB-C naar USB-A kabeltje welke USB 3 compatibel is.

Beter is het volgens mij om de SSD in een Thunderbolt doosje te stoppen, alleen deze zijn bijna niet te vinden, en degene die er zijn, zijn ontzettend duur.

Voorlopig wacht ik nog even totdat de Mojave problemen met externe boot disks opgelost zijn. Dan probeer ik eerst of het met USB 3.0 goed werkt.
geplaatst door: MacFrankie
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
antw: Samsung T5 aansluiten op iMac
reactie #2 geplaatst: 11 juli 2019 - 15:15
maar is hier een verloopkabel (USB C naar Thunderbolt 2) voor,

Ja die is er.
Zie > Apple store / Adapter voor Thunderbolt 3 (USB‑C) naar Thunderbolt 2
Heb hem zelf al in het vooruitzicht van mijn eerste Mac met USB-C die ik nog steeds niet heb (met de prijs halvering van de 1 TB SSD's in de Mac mini binnenkort mogelijk wel).
antw: Samsung T5 aansluiten op iMac
reactie #3 geplaatst: 11 juli 2019 - 15:57
Op mijn Mac mini 2018 gebruik ik een Samsung T5 via USB-C / Thunderbolt 3, werkt probleemloos en meer dan snel genoeg.

https://www.bol.com/nl/p/samsung-t5-500gb-portable-ssd-blauw/9200000080274711/?suggestionType=browse&bltgh=k-iaeSQKcybUGTsR43lPxw.1.6.ProductTitle

@ Paul N

De hiernavolgende links bieden een antwoord op de (meeste) vragen die je hebt, dank zij "duck-duck-go-go is my friend". In jouw situatie zou ik me echter niet teveel zorgen maken omtrent snelheid aangezien jouw Lightroom catalogus momenteel op een interne HDD staat. Zet die catalogus op een externe SSD en zelfs via USB-3 ga je minstens even snel of sneller toegang hebben, doen gewoon!

https://www.techradar.com/news/computing-components/peripherals/thunderbolt-vs-usb-3-0-vs-esata-931343

https://www.test-and-measurement-world.com/Terminology/Thunderbolt1-vs-Thunderbolt2-vs-vs-Thunderbolt3.html
geplaatst door: Loureiro
antw: Samsung T5 aansluiten op iMac
reactie #4 geplaatst: 11 juli 2019 - 16:10
Aan het diagram in de laatste link klopt iets niet: ik kan met een simpele MiniDisplayport/ Thunderbolt 2 adapter > HDMI ook moeiteloos mijn HDMI TV aansturen.

Cable hell, dus: proberen en blijven proberen met die adapterkabels...
geplaatst door: HEXDIY
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it!
Think different, think twice, Apple! It just used to work!
antw: Samsung T5 aansluiten op iMac
reactie #5 geplaatst: 11 juli 2019 - 22:42
USB-C blijft verwarrend. De Samsung T5 heeft wel USB-C maar geen Thunderbolt, alleen USB 3.1. Van de website van Samsung:
With Samsung V-NAND flash memory and a USB 3.1 Gen 2 interface, the T5 provides transfer speeds of up to 540 MB/s*, that’s up to 4.9x faster than external HDDs**

Op een Thunderbolt-2 poort met verloopkabels gaat het dus niet werken. Gebruik gewoon de USB 3-aansluiting op je iMac. De Samsung krijgt z'n voeding via de USB-poort.
geplaatst door: HCvP
antw: Samsung T5 aansluiten op iMac
reactie #6 geplaatst: 12 juli 2019 - 07:04
Dus als ik het goed begrijp heeft een externe HDD schijf die je via Thunderbolt 2 aansluit een eigen voeding nodig? Voeding via Thunderbolt 2 gaat dus niet?

De Lightroom bibliotheek staat nu trouwens op een interne SSD.
geplaatst door: Paul N
antw: Samsung T5 aansluiten op iMac
reactie #7 geplaatst: 12 juli 2019 - 07:42
Of een externe HDD een aparte voeding nodig heeft als die via Thunderbolt 2 is aangesloten hangt van de HDD af. In principe levert de Thunderbolt aansluiting ook stroom. Ik heb een La Cie Rugged met Thunderbolt 2 aansluiting die de benodigde stroom uit de Thunderbolt poort op de Mac haalt, maar ook een WD met Thunderbolt 2 (met een snelle disk er in) met een eigen voeding. Het kan dus wel, maar je hebt wel een externe HDD nodig met een Thunderbolt aansluiting.
geplaatst door: HCvP