Welcome to cable hell!
17 april 2022 - 00:03   
geplaatst door: HEXDIY
Goed om te weten: er is een geweldige verwarring de laatste jaren tussen vormfactor van een bepaalde connector, en protocol dat die stekker kan doorsturen.
Enkele welgekende voorbeelden:

- de bekende USB-A stekker kan USB-1, USB-2 en USB-3 protocol doorsturen.
Een wereld van verschil op dezelfde connector, maar... backwards compatible. No problema.

- de van oudere Macjes bekende Mini DisplayPort connector kan op iets jongere Macjes ook Thunderbolt2 of zelfs FireWire protocol doorsturen. En VGA, én HDMI. En USB3 protocol.
Ramp: niet backwards compatible, kabels niet van elkaar te onderscheiden, je hebt precies de juiste kabel nodig. Je moet exact weten wat je wil, en experimenteren.

- USB-C kabels: van hetzelfde laken en pak: sommige USB-C kabels geven enkel laadspanning door, andere dan ook weer USB3, Thunderbolt en FireWire protocol. Of zelfs DisplayPort, VGA of HDMI protocol.

- voor iDevices weerom hetzelfde: Lightning kabels geven allerlei protocollen door.
Aan de argeloze gebruiker om uit te vissen dewelke.

Welke kabeltjes moeten we dan kopen? Vuistregel: niet de goedkoopste (van Tao Bao bv, die lui verkopen je net zo goed voor geen geld een Gardena > Mini DisplayPort  :happy:).

De kabeltjes van Apple zelf? Jawel, deze zijn doorgaans OK. Als je precies weet wat je ermee wil doen. Maar met een bende van zulke kabeltjes zal wellicht je portemonnee niet zo gelukkig worden...

3rd party kabeltjes, desnoods van de Action? Dat is een lotto: soms werken die, soms niet.
Proberen maar...
Vergeet niet dat er de laatste jaren vaak een heuse computerchip in connectors is verwerkt.

Daarom lijkt het me des te prangender om bij het stellen van een vraag precies te vermelden welke kabeltjes je hebt gebruikt...

En nog een goede raad: doorgaans is het goedkoper (in the long run), om een passend dock voor je Macje te zoeken. Connectiviteit te over, dan.
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! Think different, think twice, Apple!
M1 is a success! Please do not forget Mac OS.
Welcome to cable hell!
17 april 2022 - 08:15    reactie #1
geplaatst door: nnsa
@HEXDIY > Goed stuk !

232-2325559_when-you-are-going-through-hell-just-keep.pngWelcome to cable hell!
Welcome to cable hell!
17 april 2022 - 14:31    reactie #2
geplaatst door: Sypie
Over het USB-C verhaal: Wanneer dit Thunderbolt is kan daar in theorie alles doorheen: beeld, geluid, netwerk, data, laadstroom.

Bij gaat er een Thunderbolt 3 kabel naar een Dock, die redt zich wel met de rest. USB, data, netwerk, beeld, geluid (USB in mijn geval), alles gaat er doorheen. Voordeel is dat er maar 2 kabeltjes in mijn Mac gaan: stroom en Thunderbolt (USB-C)
Welcome to cable hell!
17 april 2022 - 18:46    reactie #3
geplaatst door: Timotheus
Voor de liefhebbers: bij Take Control Books is zojuist een boekje verschenen dat uitsluitend is gewijd aan kabels en dergelijke voor de Mac.
I went there and came back / It was nothing special / The river at high tide / The mountain veiled by misty rain
Welcome to cable hell!
17 april 2022 - 18:48    reactie #4
geplaatst door: Feek
Twee videos die goed uitleggen waarom het zo een hell is.Welcome to cable hell!
17 april 2022 - 21:48    reactie #5
geplaatst door: Seagram
Heb sinds kort een imac 24inch met usb c poorten. Heb nog nog diverse randapparatuur met usb a aansluiting. Heb RAVPOWER USB-C Male naar USB 3.0 A Female computerkabel - Blauw gekocht en werkt uitstekend. Maar ben het met de schrijver eens, elke ‘nieuwe’ poort heeft weer ‘kunst’ en ‘vliegwerk’ nodig om het werkend te krijgen. Plus bijkomende kosten
Welcome to cable hell!
17 april 2022 - 23:13    reactie #6
geplaatst door: boni
De kabeltjes van Apple zelf? Jawel, deze zijn doorgaans OK. Als je precies weet wat je ermee wil doen. Maar met een bende van zulke kabeltjes zal wellicht je portemonnee niet zo gelukkig worden...
Een bende kabeltjes van Apple schrijf je. Hmm...
Is effe kijken wat ik in de overgang naar usb-c heb gekocht bij Apple:
- één USB‑C-naar-USB-adapter > € 25
- één Adapter voor Thunderbolt 3 (USB‑C) naar Thunderbolt 2 > € 55. Met deze adapter doet mijn oude OWC thunderbolt 2 Dock nog dienst.

Dat was het dan aan adapters dat ik gekocht heb.
Wat 'een bende' van adapter kabeltjes naar usb-c heb jij dan liggen?

En nog een goede raad: doorgaans is het goedkoper (in the long run), om een passend dock voor je Macje te zoeken. Connectiviteit te over, dan.
Da's juist. Voor € 135 heb ik deze BlueBuilt usb C 9 in 1 Laptop docking station gekocht voor onderweg.
Voor thuis heb ik de Caldigit thunderbolt 4 dock gekozen uit dit overzicht...


MacBook Air M1-chip / 8 GB geh. / 512 GB SSD - Mac mini M1-chip / 8 GB geh. / 512 GB SSD - MacBook Pro 16-inch M1 PRO-chip / 16 GB geh. / 2TB SSD. Mijn Mac en Synology NAS setup.
Welcome to cable hell!
17 april 2022 - 23:15    reactie #7
geplaatst door: Sypie
Kabeltjes hoef je natuurlijk niet nieuw te kopen, tweedehands doen ze hun werk ook nog wel...
Welcome to cable hell!
17 april 2022 - 23:27    reactie #8
geplaatst door: Mac OS X
Sinds gisteren heb buiten mijn IMac 27inch Intel ook een MBP 16inch met M1 en 16GB, 1TB.

Maar helaas heb ook Satechi Type C Pro Hub ethernet & 4K hdmi moeten bij kopen, want internetkabel inpluggen gaat niet meer via MBP zelf.
mvg Mac OS X, Mac gebruiker vanaf 2014 / 2x iBook G4 (2004) OS X Tiger 1x iBook G3 (2002) OS 9.22 RIP 1x iPod  Shuffle (2005) 1x iMac 27 5K (2017) 1x iPhone 7 128GB 2016 en Macbook Pro 16ich 2021
old Apple computers never dies
Welcome to cable hell!
18 april 2022 - 09:31    reactie #9
geplaatst door: MacFrankie
De ethernet aansluiting is al vele MacBooks geleden gesaneerd! Dat is een bekend gegeven. Mobiel heb je 'm niet nodig, op een vaste werkplek kan het via een hub.

Beste Mac OS X, niks moet, je had ook via wifi kunnen werken.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
Welcome to cable hell!
18 april 2022 - 12:28    reactie #10
geplaatst door: Mac OS X
@macfrankie ik werk ook op WIFI op MB
mvg Mac OS X, Mac gebruiker vanaf 2014 / 2x iBook G4 (2004) OS X Tiger 1x iBook G3 (2002) OS 9.22 RIP 1x iPod  Shuffle (2005) 1x iMac 27 5K (2017) 1x iPhone 7 128GB 2016 en Macbook Pro 16ich 2021
old Apple computers never dies
Welcome to cable hell!
18 april 2022 - 13:34    reactie #11
geplaatst door: veelmac
Inderdaad veel kabels. Ik heb 2 usb-c kabels, 1 bij een MacBook en 1 bij mijn iPad. Geen idee of ze Thunderbolt ondersteunen. 1 usb-c naar usb-a bij mijn camera, diverse usb-a en -c naar Lightning en nog een displayport kabel van mijn werk met een usb-c naar displayport adaptor en tenslotte nog een Thunderbolt 1 kabel en een firewire kabel. En dan te bedenken dat dit allemaal via usb-c kan tegenwoordig.
Welcome to cable hell!
18 april 2022 - 14:35    reactie #12
geplaatst door: nnsa
Geen idee of ze Thunderbolt ondersteunen.
Als Thunderbolt wordt ondersteund staat er een bliksemschicht op de kabel (soms met nummer) en/of op de poort op het device.

images.jpegWelcome to cable hell!

(voorbeeld Thunderbolt 2)

Unknown.jpegWelcome to cable hell!

(voorbeeld thunderbolt 3)
Welcome to cable hell!
18 april 2022 - 15:54    reactie #13
geplaatst door: doctor_apple
Werkelijk waar ... ik ga al zeker een tijdje mee, heb recent twee grote 120L grijze zakken met Kabels weggegeven ... SCSI1, SCSI2, SCSI3, Firewire400, Firewire800, Sony Walkman connectors, USB1, Parallel, Serieel, ga zo maar door ... Allemaal weggegeven aan verzamelaars. Ongekend veel kastruimte over nu :-) ... En wat tegenwoordig wordt gekocht: USB3.0 en USB3.2 met Power Delivery.

In zeker met de laatstgenoemde op USB-C connector, of het nu baseus, of apple, of microsoft of welk ander merk betreft: 0,0 problemen. Ik zou juist eerder zeggen dat het vroeger (pré USB3.1/3.2 en USB 4.0) een puinzooi was.

Met een belangrijke uitzondering: m'n schoonma ... Waarom m'n schoonma? Welnu, die raakt geregeld een kabel kwijt en heeft vermoed ik een kleine afwijking aangaande het kopen van dingen. "Oh, het was toch in de aanbieding. Mooi toch?"

Wel, niet echt, meeste kabeltjes die zij heeft gekocht waren van droevige kwaliteit ... Prijs is overigens ook niet alles en merken van "weleer" ook niet echt. Ik heb echt drama's gehad met Belkin en heb dat hele merk de deur uitgedaan. Ware droevenis. Maar goed, zoals gezegd. Met USB-C kabels geen issues, mits gewoon een goed exemplaar. Niet om een dock aan te sturen met audio+video+data, niet om een Mac Mini te koppelen aan datzelfde dock, niet een probleem om met dezelfde kabel een Surface of iPad op te laden vanaf een powerbank. En ook geen issue om met exact dezelfde kabel absurde snelheden te kunnen halen als de externe SSD wordt aangekoppeld ...

... het enige zeurmoment is natuurlijk de prijs en verder zorg ik dat ik nooit de heel lange uitvoeringen koop. Door schade en schande wijs geworden dat meer dan 2 meter echt in rap tempo kwalitatief een loterij wordt. Ongeacht of dit nu USB-C of HDMI2.1 betreft.

Maar goed, hier op het werk, bedraad internet: 1gbps wordt ook daadwerkelijk gehaald. Met WiFi blijft het toch meestal steken ergens tussende 250/300 mbits en de 500 mbits. De video en muziekbibliotheek via een USB-C interface synchroniseren is een appeltje/eitje en supersnel gedaan. Zodra het draadloos moet is het een gebed zonder einde en ben ik een hele nacht aan kwijt ...

... kortom, kabels ... Ik ben nog steeds een voorstander, maar "Cable Hell" ? Vroegah, ja ... Sun, Apple, IBM, HP, SGI, allemaal hun eigen interpretatie van die bende ... Maar tegenwoordig? Nah ... Enkel op letten dat je iets goeds koopt, verder is het eigenlijk (eindelijk) een stuk simpeler in mijn beleving.
Welcome to cable hell!
18 april 2022 - 18:35    reactie #14
geplaatst door: nnsa
@Doctor_Apple: ik kijk er toch wat anders tegenaan…en trek het wat breder naar ook andere apparaten:

1.pngWelcome to cable hell!


Dus al 4 verschillende kabeltjes voor regelmatig gebruikte devices (hoodzakelijk om ze op te laden). En van recente datum. Er is nog een lange weg te gaan voor de producenten…
Bewerkt: 18 april 2022 - 19:22 door nnsa