Allereerst: een harddisk functioneert totdat hij het niet meer doet. Dat heb ik expres zo opgeschreven, omdat het de waarheid is: daarom worden backups altijd op meerdere schijven weggeschreven, zodat je er altijd wel eentje hebt die het doet.
Ik denk dat de conclusie voor jou de volgende is:
- je hebt gelukkig al je originele data nog.
Schaf éérst een nieuwe externe schijf aan, maak die bekend als Reservekopie schijf en maak éérst een volledige reservekopie! Neem er eentje met een niet al te grote capaciteit (lage capaciteit = meer Weissgebiedjes per bit, wat de betrouwbaarheid theoretisch vergroot) en kies bewust voor een exemplaar met wel/geen externe voeding (elk heeft zijn voor/nadelen).
- je "defecte schijf" is per definitie nu niet betrouwbaar genoeg meer om reservekopieën op te maken.
Wil je weten wat er aan de hand is? Lees dan de SMART-gegevens van de harddisk uit (dus: geen enkele test draaien, alléén de tabel met SMART-gegevens uitlezen en hier neerzetten.!).
Dan vertel ik je op die basis wat er aan de hand kan zijn met je harddisk.
- wil je de externe harddisk weer aan de praat krijgen?
De grootste kans heb je als je GPARTED ernaar laat kijken. Dat zet je op een bootable DVD of USB-stick en dan kan je het opstarten (bv. op een willekeurige Windows computer). Schrik niet van wat er allemaal voorbij komt flitsen, de antwoorden op de vragen zijn zo uit mijn hoofd Enter 06 Enter en Enter. Wacht tot het programma opstart en kijk in het menu wat het met je schijf en het bestandsysteem daarop kan. (Je wisselt rechtsboven van actieve schijf.). Ga alleen niet initialiseren/formatteren of zo totdat je weet wat er aan de hand is.
(Bewerkt door Heintje om 13:31, 21-05-2017)