https://www.macfreak.nl/modules/news/images/BlackBerry-logo.jpg
De eerste BlackBerry-telefoon werd in het begin van 1999 op de markt gebracht en was de start van een ware revolutie. Dat kwam onder andere door de toen nog unieke mogelijkheid om de draadloze mailbox te combineren met de bedrijfs-mailbox, waardoor het vooral in de zakenwereld doorbrak.

Maar de mannen achter BlackBerry, Mike Lazaridis en Jim Balsillie, hielden de focus teveel op wat BlackBerry in het begin enorm succesvol maakte, waardoor ze de smartphone-revolutie die door de iPhone in 2007 ontketend werd niet aan zagen komen. Het uitkomen van de iPhone bleek dan ook het begin van het eind van BlackBerry, deze opkomst en ondergang zijn nu vastgelegd in een nieuwe film van regisseur Matt Johnson.


In deze film zien we Jay Baruchel als Mik...
gisteren 12:29

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleTVPlus-icoon.jpg
De eerste aflevering van het derde seizoen van Ted Lasso is inmiddels op Apple TV+ te zien, aflevering twee gaat over twee dagen live. En kennelijk is niet alleen het grote publiek gevoelig voor de feel-good boodschap van deze serie, ook Joe en Jill Biden lijken er ontvankelijk voor.

Want Het Witte Huis heeft een aantal van de mensen van de cast van deze serie uitgenodigd om het belang te bespreken van het aanpakken van uw geestelijke gezondheid om het algemene welzijn te bevorderen (“to discuss the importance of addressing your mental health to promote overall wellbeing”). Natuurlijk weten de Biden’s donders goed dat het acteurs zijn, het gaat hier om een onderdeel van Biden’s aanpak om de crisis in de mentale gezondheid in de VS aan te pakken.

http...
gisteren 11:44

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleWatchSeries3-icoon-3.jpg
Sikkelcelziekte of Sikkelcelanemie is een erfelijke ziekte van het bloed waarbij in de rode bloedcellen het zuurstoftransporteiwit hemoglobine veranderd is. Door deze afwijking kunnen sikkelcellen minder goed zuurstof transporteren en worden sneller afgebroken dan gezonde rode bloedcellen.

Onderzoekers van het Duke University SCD Day Hospital hebben nu in een onderzoek aangetoond dat bij patiënten die een Apple Watch Series 3 droegen waarmee hun hartslag werd geregistreerd de (mogelijk erg pijnlijke) vaso-occlusieve crises (VOC) beter voorspeld konden worden. De onderzoekers willen hier nu nog meer machine learning op loslaten, om te zien of het voorspellen nog verder verbeterd kan worden.

[img]https://www.macfre...
gisteren 11:09

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AnkerWork-logo-icoon.jpg
De microfoons die Apple in alle iPhones levert zijn prima van kwaliteit, en voor de meesten van ons in de meeste gevallen dan ook ruim voldoende. Maar er zijn ook situaties waarin je een betere microfoon nodig hebt, bijvoorbeeld tijdens het maken van een screencast, het geven van een presentatie, etc.

Een voorbeeld daarvan is AnkerWork’s net uitgebrachte M650 Wireless Microphone, een wireless lavalier microfoon met tot maar liefst 200 meter draadloos bereik, dus ook op afstand te gebruiken. Dankzij de VoiceShield noise cancellation kan deze de menselijke stem uit storend achtergrondgeluid filteren, terwijl die ook op twee kanalen kan opnemen.


Met 15 uur batterijtijd en volledig oplaadbaar in 90 minuten waarschijnlijk ook altijd klaar voor actie, en met zowel Lightning als USB-C ook klaar voor de t...
gisteren 10:45

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone14ProEnProMaxGoud-icoon.jpg
Op dit moment is de Xiaomi 13 de smartphone met de smalste randjes rond het scherm die zijn maar 1,81 millimeter ‘breed’. Ter vergelijk, de randjes rond het scherm van de iPhone 14 zijn 2,17 mm breed en die van de Samsung Galaxy Ultra S23 nemen maar 1,95 mm in beslag.

Volgens de tweet van ‘Ice universe’ hieronder zou de iPhone 15 Pro Max het record van Xiaomi gaan verbreken, het randje daarop zou nog maar 1,55 millimeter in beslag nemen. Het lijkt aannemelijk dat deze aankondiging klopt, want op het account Ice universe zijn in het verleden al vaker dingen over Apple gelekt die achteraf bleken te kloppen.


Ook deelde dit account recent CAD-tekeningen van de 15 Pro Max die lieten zien dat de uitsparing voor de camera minder uit zal steken en ook wat minder ruimte op de ...
18 maart 2023 - 14:02

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleTV-app-icoon.jpg
Als de TV-app die met macOS meegeleverd wordt opvalt, dan is het wel door de spartaanse interface. Bij ‘Kijk nu’ en TV+ krijg je alleen maar te zien wat Apple je voorschotelt, in de Store en de Bibliotheek krijg je in ieder geval nog de mogelijkheid om naar beneden te scrollen.

Dat is vreemd, want in iPadOS 15.2 kreeg diezelfde TV-app al een sidebar, waardoor de app in één klap een stuk bruikbaarder werd. Bij Apple hadden ze dat waarschijnlijk ook allang door, maar is er gewoon nog geen tijd geweest om de versie voor de Mac ook aan te pakken en dus op diezelfde manier aan te passen. In de bèta-versie van macOS 13.3 zit inmiddels wel de code voor zo’n sidebar, alleen is die nog niet actief.

[img]https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.TVappVenturaInterfaceDa...
17 maart 2023 - 10:59

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Siri-ios11-icoon.jpg
Toen Apple’s stem-assistent Siri uitkwam werd meteen duidelijk hoe goed mensen reageren op een stem die ze (soms) begrijpt en waarmee je (min of meer) een conversatie kan voeren. Maar Siri kwam al in 2011 uit, mogelijk is wat toen een voorsprong was nu de reden voor achterstand.

Want waar AI heel snel steeds meer in staat is om complexe vragen of opdrachten te begrijpen en te beantwoorden of uit te voeren, werkte Siri met een enorme database van onder andere namen en locaties, en dat in twaalf talen. Dit betekent dat voor een update van Siri de aangepaste database iedere keer weer in zijn geheel de voorgaande moet vervangen, een tijdrovend proces.


Het verhaal over de werking van Siri komt van John Burkey, die vanaf 2014 bij Apple werkte...
17 maart 2023 - 10:08

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleTVPlus-icoon.jpg
De shows die verreweg de meeste aandacht trekken op Apple TV+ zijn op plaats één Ted Lasso, dat inmiddels werkelijk overladen is met prijzen, gevolgd door Severance. Maar wat zijn de andere shows die populair zijn op dit streaming video-platform van Apple?

Dat Ted Lasso op de eerste plaats staat in onderzoek van JustWatch is dus geen verrassing, en de tweede plaats voor Severance voor de liefhebbers ook niet. Bij de rest van de lijst is het wel de moeite om je te realiseren dat dit onderzoek in de VS is gedaan, de smaak van het Amerikaanse komt mogelijk niet altijd overeen met die van het Europese.


Hieronder zie je de complete top tien die uit dit onderzoek naar voren kwam, met daarachter de percentages van de mensen voor wie die deze show op de eerste plaatst kwa...
17 maart 2023 - 09:31

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone14ProEnProMaxGoud-icoon.jpg
Niet alleen Apple heeft een programma voor het inruilen van devices, ook sommige providers hebben vergelijkbare programma’s. Maar wat gebeurt er precies met ingeruilde iPhones, en waarom brengen ze bij inruil een stuk minder op dan wanneer ze weer als refurbished aangeboden worden.

Joanna Stern van The Wall Street Journal is min of meer een specialist in het stellen van dit soort vragen, en vooral in het beantwoorden daarvan. Hieronder zie je hoe ze bij de zoektocht naar het antwoord op deze vragen terecht kwam bij US Mobile Phones in New Jersey. Hier komen iedere week tienduizenden ingeruilde mobiele telefoons binnen, waarvan het leeuwendeel bestaat uit iPhones.


Al deze telefoons worden eers...
16 maart 2023 - 12:20

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Apple_Logo_Regenboog_Origineel.jpg
In de jaren tachtig zorgde Apple voor een revolutie in de computerwereld door als eerste een computer uit te brengen met onder andere een muis, een desktop, folders waar je ook echt bestanden in kon plaatsen, disks die op de al eerder noemde desktop verschenen als je ze er in stopte, etc.

Bijna al die dingen werden weergegeven door icoontjes, bijvoorbeeld voor de prullenbak, de floppy disks of de al eerder genoemde folders. Mocht je het leuk vinden om daar fysieke versies van te hebben, dan is de Trashbot 2.0 Stationery Set waarschijnlijk voor jou. Maar het kan natuurlijk ook een leuk cadeau zijn voor een verstokte Apple fan, die bijvoorbeeld ook een Apple sticker op de auto heeft.

[url=https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.Trashbot2.0StationerySet...
16 maart 2023 - 10:10
Volgende pagina