https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Appel.jpg
In nieuwsberichten over specifieke klachten willen ze nog wel eens voorbij komen: links naar Apple’s eigen Apple Support Community. Net zoals MacFreak een plaats waar je je vragen kan stellen, maar jammer genoeg alleen in het Engels, een Nederlandse versie bestaat niet.

Ben je iemand die graag (en vaak) mensen helpt en beheers je het Engels goed, dan is er vanaf nu een manier om daar mogelijk iets aan over te houden. Want Apple heeft vandaag Apple Community+ gelanceerd, een programma waarin een positieve houding, expertise en nieuwsgierigheid beloond kunnen worden. Je kan er niet lid van worden, je wordt ervoor gevraagd, en wat die beloning inhoudt is op dit moment ook nog duidelijk.

[i...
gisteren 15:01

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Apple5G-chip-icoon.jpg
In de afgelopen jaren zagen we eerst dat Intel pogingen deed om de concurrentie aan te gaan met Qualcomm’s 5G modems. Maar na de deal tussen Apple en Qualcomm gooide Intel de handdoek in de ring, waarna Apple Intel’s modemdivisie overnam.

Daardoor dachten ze bij Qualcomm dat Apple in 2023 eigen modemchips zou hebben, maar dit soort modems maken was voor Intel ook niet voor niets een grote uitdaging. Als de informatie van analist Ming-Chi Kuo klopt, dan gaat het Apple toch niet lukken om al in 2023 iPhones uit te brengen met modems uit eigen huis daarin.


Het ontwikkelen van...
gisteren 10:16

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/HomeKit-icoon.jpg
Eind afgelopen week kon je hier op MacFreak lezen dat als je een iPad als woninghub wil blijven gebruiken je beter iPadOS 16 niet daarop kan installeren. Inmiddels heeft Apple de situatie wat verder verduidelijkt, en het moment dat we op moeten gaat letten blijkt wat later te liggen.

Het installeren van iPadOS 16 zal geen probleem zijn, ook daarna zal een iPad met die versie nog gewoon als woninghub kunnen dienen. Apple heeft nu laten weten dat pas vanaf het moment dat er in de Woning-app een ‘nieuwe architectuur’ zal worden geïntroduceerd, je die update met een iPad die je als woninghub wilt blijven gebruiken beslist niet zal moeten installeren. Hoewel Apple het zelf niet noemt gaat het bij die ‘nieuwe architectuur’ 100 procent zeker om [url=https://csa-iot.org/al...
gisteren 10:00

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Spyware-icoon.jpg
Mogelijk heb je het al via het algemene nieuws meegekregen, Google waarschuwde recent voor spyware die in Italië en Kazachstan gebruikt werd om gebruikers te bespioneren. Deze spyware is niet zo doortrapt als Pegasus van de NSO Group, maar ook niet iets wat je op je telefoon wilt hebben.

Het was trouwens niet Google die deze spyware vond, maar beveiligingsbedrijf Lookout, dat het ook de naam ‘Hermit’ gaf. In het nieuws ging het vooral om Android telefoons die geïnfecteerd waren hiermee, maar er zouden ook gevallen zijn waarbij het op iPhones terecht was gekomen. Opvallend, want deze software werd niet ...
28 juni 2022 - 11:29

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/ApplePencil-icoon2.jpg
Collages maken met een iPad en Apple’s Keynote-app is helemaal niet moeilijk, en als je er een Apple Pencil bij hebt werkt het allemaal nog prettiger. In de video hieronder van Apple zelf zien we hoe artiest Quentin Jones en Creative Pro Anthony dit doen.

Het begint met het uitzoeken van foto’s waarvan je bepaalde gedeeltes wilt gebruiken en een leeg canvas in Keynote, waar je de automatisch geplaatste tekst wel eerst zelf even zal moeten verwijderen. Daarna kan je gedeeltes van de gekozen foto’s uitknippen door Vorm-gereedschap (Shapes-tool) te gebruiken als masker. Quentin Jones en Anthony werken met woorden in de collage, maar het is natuurlijk een persoonlijke keuze of je dat ook wil doen, of juist niet.

https://www.youtube.com/watch?v=EtMA5oVAW...
28 juni 2022 - 09:04

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/TeslaLogo-icoon.jpg
De Poolse ontwikkelaar Michał Gapiński heeft zijn Tesla Android Project een stevige update gegeven, waardoor Apple’s CarPlay nu hiermee op alle modellen van Tesla zou moeten werken. Daarbij zijn meteen ook een aantal extra updates doorgevoerd, waardoor het nog veel beter werkt.

Het ondersteunt nu bijvoorbeeld ook video die beveiligd is met DRM, waardoor bijvoorbeeld Netflix ook werkt, en dankzij het kunnen vastzetten van de oriëntatie worden apps als bijvoorbeeld Apple Music altijd op de juiste manier getoond (in landschaps-modus). Daarbij wordt nu Android 12.1 gebruikt, waardoor het allemaal soepeler loopt en en stabiliteit ook is toegenomen.


Het lijkt er dus op dat het Tesla Android Project...
28 juni 2022 - 08:30

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/KristallenBol-icoon.jpg
Mark Gurman’s nieuwsbrief brengt vaak nieuwtjes over wat Apple de komende tijd gaar uitbrengen, en ook dit keer stelt hij niet teleur. Waarbij opvalt dat ook hij het heeft over een M2 Pro chip in een Mac mini, als dat klopt dan laat Apple steeds meer modellen dichter bij elkaar komen wat betreft de prestaties.

Want een Mac mini met een M2 Pro chip zal waarschijnlijk wat dichter bij de Mac Studio komen wat betreft de rekenkracht, kennelijk zijn ze bij Apple steeds minder bang voor kannibalisatie tussen producten onderling. Het wordt daarbij interessant om te zien of de Mac mini inderdaad dichter bij de Mac Studio komt, die natuurlijk op een gegeven moment ook van een M2 Max en M2 Ultra chip zal worden voorzien.

[img]https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.M1MacMiniSc...
27 juni 2022 - 15:13

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone14-icoon.jpg
Als je de geruchten in de aanloop naar de WWDC hier op MacFreak gelezen hebt en de keynote van de WWDC bekeken, dan weet je waarschijnlijk al dat de iPhone 14 een altijd-aan-display gaat krijgen, en dat de lock screen widgets van iOS 16 daarop altijd zichtbaar zullen zijn.

Want die widgets lijken niet voor niets veel op de complicaties van de Apple Watch, dat sinds de Series 5 ook al de optie heeft om altijd beeld te tonen. Dat beeld is dan wel minder helder dan als het actief is, maar helder genoeg om snel de belangrijkste dingen te kunnen zien. Dat betekent dat je met een iPhone niet alleen voortaan altijd de tijd zal kunnen zien, maar ook de widgets va...
27 juni 2022 - 13:04

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/13-inchMacBookPro2022-icoon.jpg
Sinds het uitkomen van de Macs met eigen M-chip is er veel positiefs geschreven over de prestaties daarvan. En niet voor niets, want die zijn zeker indrukwekkend, maar dat komt niet alleen door de M-chip, maar ook door de erg snelle SSD’s die Apple in al deze modellen gebruikt.

Daarom is het even opletten met het basismodel van de nieuwe 13-inch MacBook Pro met M2 chip, want daarin zit een SSD die lang niet zo snel is als bij alle andere modellen tot nu toe. Bij het uitlezen van data blijkt de 256 GB SSD in de nieuwe 13-inch MacBook Pro ongeveer 50 procent trager dan die van de voorganger met een M1 chip, bij het wegschrijven van data is het verschil ongeveer 30 procent.


Hieronder de waardes van de verschillende SSD’s, zodat je zelf het verschil kan zien:

  • 13-inch M
...
27 juni 2022 - 12:04

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone13ProEnProMax-icoon.jpg
In de jaren nadat de iPhone in 2007 werd uitgebracht zagen we dat alle telefoons het succesvolle design probeerden te imiteren, waarbij in het design zelden iets echt anders te zien was. De Fairfone kwam wel met een andere filosofie, maar lijkt op het eerste gezicht ook vooral op een iPhone.

Daar brengt de Nothing Phone verandering in, tenminste, aan de achterkant. Want de gedeeltelijk doorzichtige achterkant van deze telefoon is voorzien van LED’s in een apart patroon. En die zijn daar niet voor niets, die kunnen gebruikt worden om van alles aan je door te geven. Bijvoorbeeld dat er een bericht op je wacht, of knipperen in het ritme van een gekozen beltoon.


De vraag lijkt of dit voorziet in een behoefte, of dat het ...
25 juni 2022 - 11:01
Volgende pagina