https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Chess-app-macOS-icoon.jpg
In nieuwe versies van een besturingssysteem zitten vaak grote nieuwe dingen, maar soms zijn er ook kleine veranderingen die laten zien hoeveel aandacht er aan zo’n update besteed wordt. Het ‘nieuwe jasje’ van de Schaken-app in macOS 15 Sequoia is er duidelijk eentje in die laatste categorie.

Het is trouwens wel even geleden dat Apple deze app een update gaf, de laatste keer hiervoor was bij OS X Mountain Lion, dat in 2012 uitkwam.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.macOSSequoiaVsSonomaChess.jpg

klik of tap voor een grotere versie

Links zie je je versie van de Schaken-app zoals die er op dit moment uitziet in Sonoma, rechts de nieuwe versie van Sequoia. Daarin kan je zien dat niet alleen he...
gisteren 15:24

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/ImagePlayground-icoon.jpg
Eén van de vele toevoegingen van Apple Intelligence in iOS en iPadOS 18 is Image Playground. Hiermee kan je afbeeldingen genereren gebaseerd op woorden, bijvoorbeeld kok, feestje en kat, waarna je bijvoorbeeld een kat met een koksmuts in een vrolijke omgeving krijgt.

In de video hieronder zie je hoe dat werkt, en dat je de gegenereerde afbeelding daarna bijvoorbeeld kan bewaren of versturen.


Hoewel deze toepassing van Apple zeker nog niet voor deepfakes gebruikt zullen kunnen worden, hebben ze in Cupertino al wel nagedacht over het duidelijk ...
gisteren 10:07

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/CarPlay-icoon.jpg
Eind december van het afgelopen jaar kon je hier op MacFreak al zien en lezen dat Porsche en Aston Martin de nieuwe versie van Apple’s CarPlay al in hun nieuwste auto’s aanbieden, en zo de toekomst hiervan al lieten zien. Maar tot nu toe blijft het bij die twee merken.

Ondertussen trekt GM een eigen plan, terwijl bijvoorbeeld Ford heeft aangegeven wel juist met CarPlay door te gaan.


Met andere woorden, het is nogal onduidelijk en onzeker hoe dit zich allemaal gaat ontwikkelen, want ondertussen staat de ...
gisteren 09:35

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleWatch5GoodMorningRobert-icoon.jpg
Het is al een tijd mogelijk om je nachtrust bij te houden met een Apple Watch, op deze pagina vind je daar een uitgebreide uitleg over. Maar ben je iemand die overdag af en toe even een hazenslaapje doet, dan weet je dat die zelden of nooit vastgelegd worden.

Maar bij de combinatie iOS 18 met watchOS 11 blijkt dat wel te gebeuren, en dat is hier op Reddit voor het eerst gemeld.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS18watchOS11NapDetection.jpg

klik of tap voor een grotere versie

Apple zelf heeft in alle informatie o...
gisteren 09:03

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS18-icoon.jpg
De bèta-versie voor ontwikkelaars kwam afgelopen week (en dus tijdens de WWDC) uit, en Apple heeft daarvan inmiddels de release notes op de website gezet. En daarin zijn een paar nieuwe, en mooie, verbeteringen te vinden voor FaceTime, Siri en Wallet.

Om te beginnen met het goede nieuws voor FaceTime, dat zal meer data gebruiken in de energiebesparingsmodus (Low Power Mode) in iOS 18.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS18BetaReleaseNotesSiriCarPlay.jpg

klik of tap voor een grotere versie

Als de netwerkomstandighed...
gisteren 08:25

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPadPro2024-icoon.jpg
Bij Apple zijn ze duidelijk erg trots op het feit dat de nieuwe iPad Pro het dunste device is wat ze ooit gemaakt hebben. Wat trouwens voor de vreemde situatie heeft gezorgd dat de iPad Air iets zwaarder en ‘dikker’ is dan de iPad Pro, en dus eigenlijk de naam ‘Air’ niet meer verdient.

Die trots op deze mijlpaal bij de iPad Pro is goed te zien in de video hieronder, waarin we kunnen zien dat deze zelfs dunner is dan de zevende generatie iPad nano.

https://twitter.com/aaronp613/status/1787891307135881533

Bij Apple zouden ze nu graag ditzelfde kunstje willen herhalen voor de iPhone en de MacBook Pro. Met name bij de laatste de - erg grote - kanttekening dat de laatste keer dat Apple dit probeerde het niet bij iedereen een doorslaand succes was. Dat leidde uiteindelijk ook weer naar het juist weer dikker maken van de MacBook Pro’s, waardoor ...
17 juni 2024 - 11:02

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Genmoji-icoon.jpg
Eén van de verrassende dingen tijdens de presentatie van de WWDC was Genomji, hiermee hoef je alleen maar te beschrijven hoe je wil dat een emoji eruit ziet, waarna deze automatisch voor je gegenereerd wordt. Hiernaast zie je het resultaat van “Labrador met zonnebril”.

Maar hoe werk dit nu precies? Het leek aannemelijk dat Apple ‘gewoon’ plaatjes genereert, maar het blijkt vernuftiger in elkaar te zitten.


Emoji zijn geen afbeeldingen, maar pictogrammen die zijn gecodeerd volgens de Unicode-standaard en die daardoor ook door elk platform kunnen worden weergegeven. Maar normaal gesproken worden Emoji pas toegevoegd als ze door het Unicode Consortium zijn goedgekeurd, dus hoe werken Apple’s Genmoji dan?

In de video hierboven kan je zien dat Apple een NSAdaptiveImageGlyph [url=https://nl.wikipedia...
17 juni 2024 - 10:14

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS18-icoon.jpg
Een SOS-noodmelding met je iPhone doen is erg makkelijk, je hoeft alleen maar de zijknop en één van de volumeknoppen ingedrukt to houden, tot de schuifknop 'Noodoproep' verschijnt. Versleep je dan de schuifknop 'noodmelding, dan zullen de hulpdiensten gebeld worden.

Dat gebeurt trouwens ook als je die al eerder genoemde knoppen ingedrukt blijft houden, handig als je niet in staat bent om het scherm te bedienen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.SOS-noodmelding-iPhone.jpg


Als je deze herfst iOS 18 op je iPhone installeert dan wordt het voor de hulpdiensten ook mogelijk om gebruik te maken van video, die kunnen dan om zowel live video’s vragen, als al door jou opgeslagen video’s.

Deze video’s worden via een beveiligde verbin...
17 juni 2024 - 09:54

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Sonos-logo.jpg
Ruim een maand geleden kon je hier op MacFreak lezen dat Sonos een nieuwe versie van hun eigen app had uitgebracht, die zo slecht is dat we het advies moesten geven om vooral de oude versie te blijven gebruiken. Een goed moment voor een bedrijf om even te wachten tot de storm bedaard is.

Bij Sonos dachten ze daar kennelijk anders over en pasten ze de eigen voorwaarden aan voor alle inwoners van de VS.


Die aanpassing was niet erg groot, maar wel erg belangrijk. Want in die voorwaarden blijkt het erg belangrijke zinnetje “We do not and will not sell your personal data to third parties.” verwijderd te zijn. Sonos in de VS houdt zich vanaf nu dus het recht voor om alle data die van de gebruikers verzameld wordt door te ver...
17 juni 2024 - 09:40

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleWatchUltra-Series2-icoon.jpg
In de preview van watchOS 11 wordt vooral doorgeborduurd op de veranderingen die met watchOS 10 werden geïntroduceerd. Daarbij ligt de nadruk op het geven van meer inzicht in onze gezondheid en fitness en nog meer meer mogelijkheden voor personalisering en connectiviteit.

Met de nieuwe Vitals-app kan je jouw hartslag, ademhalingsfrequentie, polstemperatuur, slaapduur en bloedzuurstofsaturatie allemaal makkelijk inzien.


Apple Watch analyseert al deze meetgegevens, zodat je nu dagelijks je gezondheidsstatus kan inzien en in één oogopslag opmerkelijke meetgegevens bekijken, waarbij gemakkelijk te zien is wanneer deze buiten het normale bereik vallen. Als twee of meer meetwaarden daarbuiten vallen kan je een melding ontvangen, samen met een bericht waarin wordt uitgelegd hoe de veranderingen i...
15 juni 2024 - 09:07
Volgende pagina