https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS15-icoon.jpg
De test-fase van iOS 15 en iPadOS 15 verliep relatief probleemloos, de kans is dan ook groot dat veel mensen de overstap al gemaakt hebben. Maar zo’n grote overgang helemaal zonder bugs is natuurlijk te mooi om waar te zijn, en het lijkt er op dat de eerste grote bug nu opgedoken is.

We zagen het gisteren voor het eerst hier op met forum van MacFreak: een gebruiker die plotseling de melding krijgt dat zijn iPhone 6s bijna vol is, terwijl er nog bijna 15 GB vrij is. En dat is niet de enige melding, op Twitter komen er steeds meer voorbij, hieronder een paar voorbeelden daarvan, zowel van gebruikers met iPhones als met iPads.


Invalid Tweet ID...
vandaag 16:01

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iMovie-iOS-icoon.jpg
Apple heeft updates voor Apple’s gratis apps iMovie en Clips uitgebracht die veel gemeen hebben. Niet toevallig, het gaat in beide gevallen om apps waarmee je video verwerkt. Daarbij zijn er redenen genoeg voor deze updates, en delen de apps mogelijk zelfs  elkaars code.

Zoals je in de release notes van beide apps hieronder kan lezen brengen deze updates ondersteuning voor de iPhone 13 modellen, maar bij de eerste asterisk voor iMovie kan je ook zien dat deze updates wel degelijk ook de moeite zijn voor oudere modellen. Daarbij kan de ‘stabiliteitsupdates en -verbeteringen’ nu net die fix hebben voor een bug die jou al een tijdje dwars zat.

[img]https://is5-ssl.mzstatic.com/image/thumb/PurpleSource115/v4/0f/2f/2b/0f2f2ba0-6fc0-b194-...
vandaag 08:01

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone13-iPhone13mini-icoon.jpg
Het embargo is eraf, en dus zijn er niet alleen de reviews van de iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max, maar ook van de iPhone 13 en de iPhone 13 mini. Waarbij in een aantal reviews de vraag voorbij komt of dit de laatste iPhone mini zal zijn, als de geruchten kloppen dan zou dit wel eens kunnen.

Maar in alle reviews gaat het natuurlijk vooral om de kwaliteit van de iPhone 13 en iPhone 13 mini, de reviewers lijken unaniem in hun lof. Net zoals bij de iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max komt natuurlijk wel de vraag voorbij of het de upgrade waard is als je één van de iPhone 12 modellen hebt, kom je van modellen daarvoor dan kan het antwoord op die vraag bijna alleen maar positief zijn.


[url=https://ww...
vandaag 07:53

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone13ProEnProMax-icoon.jpg
Het embargo van Apple is voorbij, en dus zien we op allerlei plaatsen de reviews voor de nieuwe iPhones voorbij komen. Zoals altijd een bloemlezing daaruit hier op MacFreak, omdat er in die reviews vaak nog heel erg veel interessante dingen te lezen zijn.

We beginnen dan ook niet voor niets met die van Dieter Bohn voor The Verge, dat is er een met veel details en uitstekende vergelijkingen. Bijvoorbeeld foto's met een slider in het midden, door die naar links of rechts te bewegen kan je zelfs bijvoorbeeld heel goed het verschil zien tussen de iPhone 12 Pro Max en iPhone 13 Pro als er met heel erg weinig licht gefotografeerd wordt.


[url=https://www.theverge.com/22684033/apple-iphone-13-pro-max-...
vandaag 07:52

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/HomePod-mini-icoon.jpg
Ook voor de HomePod en de HomePod mini heeft Apple een nieuwe update klaarstaan, en dat is niet toevallig. Want in tvOS 15 is één van de nieuwe mogelijkheden het toevoegen van twee HomePod mini’s als stereopaar, iets wat eerder al met de eerste generatie HomePod mogelijk was.

Hetzelfde geldt ook voor het automatisch verschijnen van regelaars voor het afspelen van media als je jouw iPhone dichtbij een HomePod mini houdt. Maar wat waarschijnlijk nog meer welkom is, de nieuwe mogelijkheid om de bassen aan te passen, zodat je te zwaar klinkende bassen op de momenten dat het nodig is kan beteugelen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.HomePodMiniWitEnSpacegrijs.jpg


Al deze nieuwe opties komen ook voorbij in de release notes hier...
gisteren 15:37

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iCloud-icoon.jpg
Naast alle updates voor iPhone, iPad, Apple TV en Apple Watch heeft Apple tegelijkertijd Mail in iCloud een stevige update gegeven. Niet voor niets, deze nieuwe interface lijkt veel op die van iOS en iPadOS 15 en komt binnenkort met macOS 12 Monterey ook naar de Mac.

De kleuren zijn lichter, het lettertype heeft een update gekregen en als je een nieuw bericht schrijft krijg je een kleiner venster wat boven de achtergrond ‘zweeft’. Hieronder zie je van allebei een voorbeeld, gebruikte je eerder al de beta-versie van iCloud via beta.icloud.com dan is dit allemaal waarschijnlijk allemaal al gesneden koek.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iCloudNewMailInterfaceSeptember2021.jpg

[url=https://www...
gisteren 11:39

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleWatchSeries7-icoon.jpg
Voor iedereen met een Apple Watch Series 3 of later staat een grote update van watchOS klaar, die veel nieuwe dingen en verbeteringen toevoegt. Bijvoorbeeld de nieuwe Mindfulness-app of de nieuwe focusfunctie waarmee je automatisch meldingen kan filteren op basis van wat je doet.

Jammer genoeg is Fitness+ bij ons nog steeds niet beschikbaar, ook als er binnenkort een aantal landen een ondertitelde versie krijgen is daar het Nederlands nog niet bij. Deze functies kan je dus negeren in de complete release notes hieronder, de rest van alle nieuwe dingen die Apple daarin vermeldt is gelukkig wel allemaal ook voor ons beschikbaar.


En dan, zoals beloofd, de complete release notes van watchOS 8:

Citaat
watchOS 8 biedt je nieuwe manieren om gezond, actief en verbonden te blijven. Met de
...
gisteren 11:06

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleTV_2010.png
Apple heeft voor de Apple TV HD en later een grote tvOS update klaarstaan met versienummer 15.0. Daarin veel grote verbeteringen, onder andere voor HomeKit-camera’s, weergave van geluid op een HomePod mini stereopaar en Spatial Audio voor AirPods.

Maar ook inloggen met Face ID en Touch ID, een vernieuwde videospeler, een nieuwe gamecontroller-instelling in Bedieningspaneel, met Gedeeld met jou kunnen links van de Berichten-app van content in de Apple TV-app ook meteen getoond worden, automatische suggesties in de Apple TV-app op basis van wat je eerder keek en nieuwe screensavers.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.tvOS15PresentationSlide.jpg

klik op de afbeelding voor een grotere versie

Een updat...
gisteren 10:18

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS15-icoon.jpg
Zoals Apple eerder al beloofde tijdens het California Streaming-event staat inmiddels iOS 15 voor iedereen met een telefoon of iPod touch die ondersteund wordt (een lijstje daarvan vind je verderop in dit nieuwsbericht). Ook is de veiligheid verbeterd, onder andere van Face ID.

Om met dat laatste te beginnen, in 2017 was al te zien dat Face ID te passeren was, maar dan wel met heel erg veel moeite. Daarbij moest een 3D model van een hoofd gemaakt worden met het gezicht waar het om gaat erop, Apple zou deze manier nu in iOS 15  onmogelijk hebben gemaakt. Maar er is natuurlijk nog veel meer in iOS 15, waarbij waarschijnlijk vooral de interface van Safari meteen opvalt, omdat de adresbalk nu onderaan het scherm staat.

[url=https://www.macfreak.nl/modules/news...
gisteren 09:29

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleTVPlus-icoon.jpg
Dat het even geduurd heeft voordat de eerste aflevering van Isaac Asimov’s Foundation in première zal gaan is niet voor niets. Deze serie werd altijd als onmogelijk om te verfilmen gezien, al was het alleen al omdat het verhaal een tijdspanne van maar liefst 1.000 jaar omvat.

Voor Apple een goede reden om de aandacht voor de première warm te houden, en dat gebeurt nu met een ‘Foundation — First Look’ video. Daarin krijgen we nog meer overtuigende visuals te zien, iets wat ook in de eerste officiële trailer en de teasers al het geval was. De grote vraag is nu of het Apple inderdaad gelukt is om het verhaal goed op het emotionele vlak te verweven, iets wat in de video hieronder alvast wel geclaimd wordt.

https://www.youtube.com/watch?v=...
20 september 2021 - 11:50
Volgende pagina