https://www.macfreak.nl/modules/news/images/HomePod-icoon.jpg
De alleereerste HomePod kwam uit in februari 2018 en stierf een zachte dood in maart 2021. Maar de originele HomePod blijkt inmiddels helemaal niet echt te willen sterven, want sindsdien is de HomePod alleen maar steeds meer waard geworden.

Het is niet duidelijk of dat heeft meegespeeld bij het besluit van Apple om dit model toch weer nieuw leven in te blazen. Tenminste, als de altijd prima ingevoerde analist Ming-Chi Kuo gelijk heeft, want hij voorspelt dat Apple van plan is in het vierde kwartaal van dit jaar een tweede generatie HomePod uit te brengen.


Als de bron een minde...
vandaag 08:50

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Security-and-privacy-icon.jpg
Vanaf iOS 14.5, iPadOS 14.5 en tvOS 14.5 moeten apps toestemming vragen voordat ze je activiteiten kunnen volgen. In het Nederlands noemt Apple dit de functie voor transparante apptracking, bij de meesten van ons waarschijnlijk beter bekend als App Tracking Transparency (ATT).

Een nieuwe studio van de Universiteit van Oxford met de titel Goodbye Tracking? Impact of iOS App Tracking Transparency and Privacy Labels (PDF, 1,1 MB) laat zien dat ATT voor het grootste gedeelte prima werkt, maar er zijn ook kanttekeningen. Zo volgt Apple zelf gebruikers wel, maar gebruikt daarbij identifiers, de zogenaamde IDFA of Advertising Identifier.

...
gisteren 13:41

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/FinalCutProX-Icoon.png
Precies een maand geleden schreef een grote groep professionals een open brief aan Apple met daarin onder andere de vragen of Apple meer zijn best zou kunnen doen voor dit uitstekende programma, en of er de mogelijkheid voor samenwerking in zou kunnen komen.

Hoewel Apple onder Tim Cook een stuk opener is geworden was het niet de verwachting dat er een reactie zou komen, maar het tegendeel blijkt waar: er is niet alleen keurig een antwoord vanuit Apple gekomen, uit dat antwoord blijkt dat ze in Cupertino de boodschap luid en duidelijk ontvangen hebben. En dat is niet alles, ze willen graag samen met de schrijvers van de open brief ervoor gaan zorgen dat Final Cut Pro een nog veel beter product wordt.

[url=https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zAr...
gisteren 09:16

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/VirtualReality-icoon.jpg
Er zijn al een tijd geruchten dat Apple later dit jaar de nieuwe mixed-reality headset op de markt zal gaan brengen. Mixed reality, omdat het virtual reality en augmented reality met elkaar zal combineren. Je zal er dus niet compleet afgesloten door worden, maar ook contact met de buitenwereld houden.

Volgens Mark Gurman van Bloomberg is deze nieuwe headset inmiddels aan het bestuur gepresenteerd, en dat gebeurt alleen met devices die in zo’n ver gevorderd stadium zijn dat ze al bijna klaar zijn om uitgebracht te worden. Het bestuur bestaat naast Tim Cook uit acht personen en ze komen minimaal vier keer per j...
gisteren 08:40

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iTunes-12.2-icoon.jpg
De meesten van ons zullen het niet dagelijks gebruiken, maar iTunes voor Windows bestaat nog steeds. Want daar is het niet alleen de manier om een abonnement op Apple Music te gebruiken, ook voor het synchroniseren van materiaal met een iPhone, iPad of iPod touch is iTunes nog steeds nodig.

Gebruik je iTunes op Windows dan is het de hoogste tijd om de nieuwe 12.12.4 update daarvan te installeren. Want die brengt weliswaar geen nieuwe dingen, maar bevat wel vijf belangrijke updates voor de veiligheid. Die vind je allemaal hieronder, waarbij nog eens goed te zien is hoezeer software tegenwoordig samengewerkt en van elkaar afhankelijk is, want maar één van de vijf updates is voor iTunes zelf.

[img]https://www.macfreak.nl/modules/n...
19 mei 2022 - 15:46

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhoneXSmax-Silver-icoon.jpg
We weten allemaal dat Apple’s devices hun waarde relatief lang behouden. Goed nieuws voor je portemonnee als je er een verkoopt, minder als je iets tweedehands wil aanschaffen. Maar misschien is deze veiling je kans om een iPhone iPhone XS Max - 256 GB - Spacegrijs voor weinig op de kop te tikken.

Het gaat hier om een model met drie sterren. De reden is in dit geval niet dat er veel krassen op zijn, maar het scherm is ingebrand, zoals je op de foto hieronder rechtsboven kan zien. Heb je daar maling gaan, of laat je het scherm na het winnen van de veiling toch vervangen, dan is dit mogelijk de iPhone voor jou. Deze iPhone veilen we nu in de MacFreak Shop, en geven we hierbij dus ook even de aandacht die deze verdient zodat alle MacFreaks er hun voordeel mee kunnen doen.

[url=https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPhoneVeilingIngebra...
19 mei 2022 - 14:16

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/DisneyPlus-logo-icoon.jpg
Toen de video streaming dienst Disney+ in november 2019 van start ging was eigenlijk al meteen duidelijk dat het een succes zou worden: de catalogus was er al, en ook een groot en enthousiast publiek. We zijn inmiddels anderhalf jaar verder en de groei bij Disney+ is er nog steeds niet uit.

Maar bij deze service hebben ze duidelijk ook het vizier op de toekomst gericht, want eind van dit jaar komt er al een goedkopere versie van Disney+ waarbij commercials te zien zullen zijn. Op deze manier kan er natuurlijk ook een publiek bereikt worden dat minder aan services wil, of kan, uitgeven.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.DisneyPlusHero.jpg


Dit n...
19 mei 2022 - 13:44

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Google_Logo.jpg
Google hield op de 11e en 12e van deze maand hun jaarlijkse I/O, vergelijkbaar met Apple’s WWDC. Daar werd het volgende gezegd: “We hope that every mobile operating system gets the message, and upgrades to RCS, so your messages are private, no matter what device you’re using.”

RCS staat voor Rich Communication Services, een systeem waarvan Google dus hoopt dat Apple het ook gaat gebruiken, in de hoop dat het dan een universele standaard wordt. RCS is bedoeld als een upgrade van SMS, en biedt naast versleuteling ook de mogelijk om aan te geven dat een boodschap gelezen is. Voor Apple iets wat 10 jaar geleden al in de Berichten-app was, maar jammer genoeg alleen als er tussen iPhones gecommuniceerd wordt.


Nu zal Apple...
19 mei 2022 - 11:23

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone13ProEnProMax-icoon.jpg
Het vergaren van data gaat allang om veel meer dan ‘alleen’ een profiel van één persoon opbouwen, het is allang mogelijk om er veel meer mee in kaart te brengen. Bijvoorbeeld door verzamelde data van ‘gratis’ menstruatie-apps ongevraagd te gebruiken in de strijd tegen abortus.

Apple brengt dit uitstekend in beeld in de nieuwe commercial hieronder, waarin een jonge vrouw terecht komt in de veilingen van haar data. Daar kan ze een eind aan maken met App Tracking Transparency (de functie voor transparante apptracking), Mail Privacy Protection (Privacybescherming in Mail...
19 mei 2022 - 11:02

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/SwiftPlaygrounds-icoon.jpg
Nu iPadOS 15.5 en macOS 12.4 uit zijn was het voor Apple ook mogelijk om een nieuwe update voor Swift Playgrounds uit te brengen. Mocht je deze gratis app nog niet kennen, die is bedoeld voor iedereen die op een makkelijke en speelse manier wil leren programmeren.

Naast de vanzelfsprekende probleemoplossingen die in zo’n beetje iedere update van een app zijn er ook een aantal nieuwe dingen. Daarbij valt op dat de lijst van nieuwe dingen in de release notes voor macOS 12.4 veel langer is dan dan die voor iPadOS 15.5. Daarom vindt je ze allebei hieronder, zodat ze zelf makkelijk kan zien wat in welke versie allemaal is toegevoegd.

[img]https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPadSwiftPlaygrounds4.jpg[/img...
18 mei 2022 - 10:47
Volgende pagina