https://www.macfreak.nl/modules/news/images/GoogleMapsLogo.gif
Sinds de lancering van Google Maps in februari 2005 heeft het bedrijf daarvoor altijd maps.google.com als URL gebruikt. Dat is belangrijk, want door het gebruik van een aparte URL geldt bijvoorbeeld de toestemming om je locatie te gebruiken alleen maar daarvoor.

Maar ergens in de afgelopen week heeft Google dit aangepast, Google Maps gebruikt nu google.com/maps, als je op de eerste link in dit nieuwsbericht klikt wordt je automatisch naar deze nieuwe URL doorgestuurd. Gebruik je Google Maps op een iPhone dan heb je mogelijk een melding gezien dat je (opnieuw) toestemming moet geven voor het gebruik van je locatiegegevens, dat komt door deze wijziging bij Google.

[url=https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt...
3 december 2022 - 10:18

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPad10eGeneratie2022Lineup-icoon.jpg
De tiende generatie iPad betekent een boel eersten voor Apple, en ons, de gebruikers. Zo verdween voor het eerste de Home-knop aan de voorkant en is dit de eerste iPad waarbij de camera aan de brede kant zit, zodat de camera in ‘landschap’ gebruikt kan worden.

Vooral dat laatste is erg welkom, en het lijkt een kwestie van tijd voordat de iPad Air en de iPad Pro modellen dat ook zullen hebben. Want net zoals al die suffe foto’s met een ‘staande’ iPhone is het voeren van een videogesprek met iemand die het device niet horizontaal kantelt ook niet ideaal. Maar dat brengt ons ook bij het grootste nadeel van deze iPad: die gebruikt nog steeds de 1e generatie Apple Pencil.


In de teardown hierboven is te zien waarom: de camera aan de zijkant maakt het onmogelijk om daar ook alle benodig...
2 december 2022 - 08:35

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleCarkey-icoon.jpg
In 2020 introduceerde Apple de mogelijkheid om auto’s open te maken door simpelweg je iPhone bij de deur van de bestuurder te houden. Deze autosleutels worden aan de de Wallet-app toegevoegd en erin bewaard op dezelfde manier als bijvoorbeeld een credit of debiet-kaart.

Op dit moment zijn er nog maar erg weinig auto’s waarmee dit werkt, het zijn vooral de duurdere modellen van BMW, Kia en Genesis. Dat het nu ook mogelijk is om deze autosleutels met Android te delen komt onder andere doordat Apple hard bezig is geweest met de Internet Engineering Task Force (IETF) en andere om te komen tot een standaard voor deze industrie.

[img]https://www.macfreak.nl/m...
2 december 2022 - 08:34

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/RealityScan-app-icoon.jpg
Bij de aankondiging van macOS Monterey vorig jaar konden we ook zien hoe je makkelijk reeële objecten kan scannen om ze in augmented reality te gebruiken. Maar dit Object Capture is vooral bedoeld voor ontwikkelaars, en voor de meesen van ons waarschijnlijk te ingewikkeld.

Dat het ook een stuk makkelijker kan laat RealityScan zien, een nieuwe gratis app van Unreal Engine in de App Store. En mocht de naam Unreal Engine je bekend voorkomen, dat is inderdaad de engine van Epic Games, de softwaremaker die al tijden overhoop ligt met Apple. Maar dat conflict gaat over de betaalmogelijkheden binnen apps, en daar is hier geen sprake van.

https://ww...
2 december 2022 - 08:33

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/twitter-logo.png
Sinds de overname van Twitter door Elon Musk en de chaos waarin het bedrijf sindsdien verkeert heeft Musk onder andere getweet over de vermindering van het aantal advertenties van Apple op Twitter. De reden daarvoor is duidelijk: Apple was tot recent de grootste adverteerder op dit platform.

Maar Tim Cook staat niet voor niets bekend als een uitstekende CEO, ook op het politieke vlak. En dus werd Elon Musk uitgenodigd op Apple Park, het hoofdkwartier van Apple in Cupertino. Daar wandelde hij rond met Tim Cook, bewonderde de omgeving, en kwam tot de conclusie dat de tekst van zijn eerdere nogal panische tweet dat Apple zou dreigen om Twitter uit de App Store te verwijderen zonder opgaaf van reden kennelijk nergens op...
1 december 2022 - 12:48

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Accessibility.jpg
Apple heeft al niet voor niets al veel onderscheidingen op het gebied van toegankelijkheidsvoorzieningen (accessibility) gekregen. Het zijn precies deze voorzieningen die centraal staan in een nieuwe filmpje, waarin we in ruim twee minuten veel voorbeelden voorbij zien komen.

Bijvoorbeeld hoe een vrouw zonder armen haar iPhone met haar stem en AssistiveTouch kan bedienen, hoe zijn iPhone de wereld van een blinde man om hem heen kan door die te beschrijven toegankelijk maakt, hoe een dove moeder dankzijn haar iPhone goed op haar kind kan reageren, en meer.


De titel van dit filmpje is “The Greatest” en het nummer wat je hoort is I Am the Greatest van Spinifex Gum met het Marliya Choir,...
1 december 2022 - 10:06

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS16-icoon.jpg
Voor iedereen met iOS 16 op de iPhone heeft Apple een update op de servers klaarstaan, waardoor we bij versienummer 16.1.2 zijn aangeland. Deze update verbetert Ongelukdetectie (Crash Detection) voor alle iPhone 14 en iPhone 14 Pro-modellen.

Daarnaast brengt deze update ook verbeteringen voor de verbindingen die we de hele dag door maken met onze GSM providers, welke dat zijn wordt er niet bij verteld. Mogelijk zijn er ook nog verbeteringen op het gebied van de beveiliging, maar op Apple’s pagina daarover staat op dit moment de vermelding “details available soon”, daar moeten we dus nog even geduld voor hebben.

[img]https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS16.1.2R...
1 december 2022 - 09:47

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone14ProEnProMaxDeepPurple-icoon.jpg
Ming Chi-Kuo is uitstekend ingevoerd in de toeleveringsketen van Apple, en weet daardoor vaak erg goed te voorspellen waar Apple in de (nabije) toekomst mee gaat komen. Dit keer reageert hij op de problemen in iPhone City, volgens hem gaan die erg groot zijn voor Apple.

Hij denkt dat Apple dit kwartaal tussen de 15 en 20 miljoen minder iPhones zal kunnen verkopen, simpelweg omdat er niet meer uit China aangeleverd worden. Waar analisten nu nog rekenen op tussen de 80 en 85 miljoen stuks tijdens dit kwartaal zou dat dus een stuk lager uitkomen. Daarbij denkt hij dat als de problemen daar eenmaal voorbij zijn A...
30 november 2022 - 08:28

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleTVPlus-icoon.jpg
Volgens de goed geïnformeerde sportmarketeer Chris Woerts zou Apple één van de partijen zijn met interesse voor de uitzendrechten van de Eredivisie. Ook andere Amerikaanse giganten als Amazon en Netflix zouden interesse hebben voor de rechten van de Nederlandse voetbalcompetitie.

Dat het management van Apple TV+ interest heeft in het uitzenden van sport en zeker voetbal werd een paar maanden geleden al duidelijk, toen naar buiten kwam dat de komende tien jaar alle wedstrijden van Major League Soccer (MLS) in de VS heeft verkregen. De focus op sport was doorvoor ook al duidelijk: eerder [url=https://www.apple.com/nl/newsroom/2022/03/apple-and-major-league-baseball-to-offer-friday-night-bas...
30 november 2022 - 08:28

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Eufy-logo-icoon.jpg
Volgens de Nederlandse website van Eufy zijn er “Meer dan 5.000.000 tevreden gezinnen over de hele”. Dat is geen grapje, de site is waarschijnlijk met hulp van Google Translate of DeepL vertaald door iemand die het Nederlands niet machtig is, want er zijn wel meer zulke fouten op die site te vinden.

Dat zou niet zo’n groot probleem zijn als Eufy in ieder geval zou doen wat ze beloven, zoals stoppen met het doorgeven van data als dat in hun software uitgezet wordt. Eufy is een sub-merk van Anker, een bedrijf met een prima reputatie, maar beloven dat opgenomen video lokaal wordt opgeslagen en door niemand anders zichtbaar is. Dat blijkt niet te kloppen.


In de video in de...
30 november 2022 - 08:27
Volgende pagina