https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Spyware-icoon.jpg
De digitale mogelijkheden om grote groepen op afstand te beïnvloeden worden al tijden misbruikt om andere landen te destabiliseren, met name democratieën zijn daar gevoelig voor. Want hoe minder controle de staat heeft over informatie, hoe meer er misbruik van gemaakt kan worden.

Een recente verordening van de EU beoogt daarom meer transparantie, om zo informatie­manipulatie en buitenlandse inmenging in verkiezingen tegen te gaan.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.MozillaFullStressTestingTechPlatformsAdRepositories2024.jpg

klik of t
...
vandaag 08:35

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Appel.jpg
Over vijf dagen is het weer 22 april en dus de jaarlijkse Earth Day, de dag van een organisatie en bijbehorende beweging die al sinds 1970 zich sterk maakt voor een betere wereld. Voor Apple was er ook aanleiding om hierbij stil te staan, dat uit zich op meerdere manieren.

De eerste is een nieuwe commercial, waarin Apple het eigen afscheid van leer naar het eigen ‘finewoven’ nog onder de aandacht brengt.


Kennelijk staan ze bij Apple nog helemaal achter deze overstap, terwijl er toch van veel kanten kritiek op is. Want waar leer voor veel mensen alleen maar mooier wordt als het slijt, is dat bij finewoven op zijn minst anders. Sommige mensen vinden het echt vreselijk, anderen hebben veel minder bezwaar.

Hieronder twee reviews waarin je finewoven cases na vier maanden...
vandaag 08:25

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/DaVinciResolve-icoon.jpg
DaVinci heeft een nieuwe versie van Resolve uitgebracht, met onder andere nieuwe AI-tools en meer dan 100 functie-upgrades, zoals IntelliTrack AI, Ultra NR ruisonderdrukking, ColorSlice six vector grading, film look creator FX, multi source editing en nieuwe multipoly rotoscoping tools.

Verder ook nog Fairlight AI audio panning naar video, ducker track FX, ambisonic surround sound plus nieuwe functies in Blackmagic Cloud voor grote klanten.


Voor alle nieuwe functies en voorbeelden daarvan kan je op deze pagina terecht, hieronder puntsgewijs een aantal van de belangrijkste nieuwe dingen, in willekeurige volgorde:

  • New Film Look Creator
  • Multiple shape toolset enhancements
  • New C
...
vandaag 07:34

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleVisionPro-1eGeneratie-icoon.jpg
Microsoft heeft een lange historie van belangrijke software voor Apple, Word en Excel waren er bijvoorbeeld al in 1985 voor het toenmalige Mac OS op de Macintosh. Die verbondenheid is er kennelijk nog steeds, want Microsoft Office was bij de lancering van de Vision Pro ook meteen al van de partij.

En daar blijft het niet bij, inmiddels heeft product manager Greg MacEachern in een blog-post onthuld dat binnenkort ook OneNote naar visionOS komt.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.OneNoteVisionPro2024-1.jpeg

klik of tap voor grotere versies

Ook hier ga...
vandaag 07:13

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Camera-app-iOS-icoon.jpg
We kennen het waarschijnlijk allemaal: als je een foto neemt met tegenlicht, of als de zon zijdelings in je lens schijnt tijdens het fotograferen, kan je last hebben van overstraling van het zonlicht in je foto. Dit wordt ook vaak met de Engelse term ‘lens flare’ aangeduid.

Dit zie je in de foto terug als lichte of gekleurde vlekken, strepen, halo’s of andere vormen van licht, die je tijdens het fotograferen zelf niet zichtbaar waren.


Makers van cameras doen er veel aan om lens flare tegen te gaan, dat gebeurt vooral door speciale coating van lenzen. Apple zou daarbij in de iPhone 16 Pro modellen ook gebruik willen gaan maken van atomic layer deposition (ALD).

Bij ALD wordt er steeds één atoomlaag pe...
gisteren 11:19

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/PremierePro2024-icoon.jpg
Ruim een jaar geleden ging Adobe’s AI van alpha naar bèta, en dus konden we allemaal kennismaken met wat door Adobe Firefly gedoopt is. Onder deze naam brengt het bedrijf kunstmatige intelligentie naar alle apps die het aanbiedt, daar is inmiddels ook Premiere Pro aan toegevoegd.

Hieronder een korte introductie van Firefly, het is misschien een goed idee om voordat je op play drukt te checken of je geluid niet op maximaal staat.


Inmiddels heeft Adobe ook aangekondigd dat Premiere Pro van AI-functies voorzien zal worden. In de video hieronder kan je zien dat er bijvoorbeeld items toegevoegd kunnen worden door deze te ge...
gisteren 10:23

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/spotify-logo.png
Ruim een half jaar geleden bleek Spotify te werken aan een optie met 24-bit lossless audio, wat inmiddels door ‘Spotify HiFi’ hernoemd was naar ‘Supremium’. Inmiddels is die optie weer hernoemd, en is nu als ‘Music Pro’ te vinden in de code van Spotify 8.9.30.433.

Omdat er nu ook aardig wat marketing bij te vinden is, bijvoorbeeld ‘Lossless has arrived’, lijkt het er op dat het er nu toch echt van gaat komen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.SpotifyMusicProCode.jpg

klik of tap voor een grotere ve
...
gisteren 09:43

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone15ProEnProMax-icoon.jpg
Eind December kon je hier op MacFreak al lezen dat ze bij Apple al grote stappen hebben gezet met het verwerken van de zogenaamde Large Language Models (LLM’s) op mobiele devices. Dat is belangrijk, want als AI altijd eerst contact moet maken met cloudservers, dan is dat natuurlijk niet zo handig.

Daarbij is dit natuurlijk ook beter voor het milieu, want al het verkeer tussen de apparaten en cloudservers geeft natuurlijk ook weer extra energieverbruik.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.HeySiriWolkje-hero.jpg


Bloomberg’s Mark Gurman [url=https://ww...
15 april 2024 - 13:33

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppStore_icoon.jpg
Onder invloed van de EU zijn de regels voor de App Store aan het veranderen, waardoor onder andere het verbod op emulators is verdwenen. De eerste die daarna verscheen was een Game Boy-emulator genaamd iGBA. Maar deze had, op zijn zachtst gezegd, nogal wat problemen.

Want zoals je hieronder kan lezen was dit een kopie van wat ontwikkelaar Riley Testut jaren geleden had gemaakt en waar geen toestemming voor was gegeven.

Post by @rileytestut
View on Threads


Extra frustrerend voor Riley Testut is dat hij zijn eigen, veel nieuwere, emulator al een tijd in de wachtrij voor de App Store heeft staan, maar dat deze er nog steeds niet door is.

Inmiddels heeft Apple deze iGBA-imitatie al verwijderd, waarbij werd gerefereerd aan de eigen App Review Guidelines, met name over spam ([url=https://developer.apple.com/app-store/re...
15 april 2024 - 09:39

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS17-icoon.jpg
Sinds iOS 17.4 uitkwam heeft Apple voor gebruikers in de EU een aantal stevige veranderingen doorgevoerd. Niet alleen is er nu de optie voor alternatieven voor Apple’s App Store, ook moet Apple gebruikers de keuze geven welke browser ze willen gebruiken, en mag daarbij Safari niet de voorkeur geven.

Heb je zelf iOS 17.4 al op je iPhone geïnstalleerd dan heb je daar al mee te maken gehad, want dan kreeg je de schermen hieronder te zien.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS17.4StandaardbrowserKiezen.jpg

klik of tap voor een grotere versie

Dit is ook al succesvol gebleken, want meerdere makers van andere browsers hebben gezien dat meer mensen daarvoor gekozen hebben (waarbij het vaak waarschijnli...
15 april 2024 - 09:34
Volgende pagina