https://www.macfreak.nl/modules/news/images/SafariTechnologyPreview-icoon.jpg
Wil je risicoloos toekomstige versies van Safari testen, dan is de Safari Technology Preview altijd een prima manier. Deze kan je gewoon naast de ‘gewone’ Safari installeren en gebruiken. En eenmaal geïnstalleerd krijgt het via Systeemvoorkeuren de benodigde updates, net zoals macOS.

Deze Safari Technology Preview is op dit moment extra interessant, want daarin vind je nu al een aantal dingen waar je anders op moet wachten tot macOS 12 Monterey in de herfst wordt uitgebracht. Eén van de meest opvallende dingen daarvan is dat de adresbalk nu in de actieve tab te zien is, daardoor minder verticale ruimte inneemt en je dus meer ruimte overhoudt voor de content van de site. Vooral op kleinere schermen een groot voordeel.

[img]https:/...
gisteren 16:11

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone12And12Max-icoon.jpg
SellCell heeft in de VS onderzocht hoeveel mensen de volgende iPhone zouden kopen als die iPhone 13 zou gaan heten. Bijna één op de vijf (18,3 procent) blijkt last te hebben van triskaidekafobie: angst voor - of weerzin tegen - het getal 13, en zeggen dat ze die iPhone zouden overslaan.

Het is nog niet bekend hoe Apple de iPhones die deze herfst uitkomen gaat noemen, met de naam iPhone 12s zou dit probleem natuurlijk een jaar uitgesteld kunnen worden. Maar het getal 13 helemaal overslaan lijkt minder voor de hand te liggen, waarschijnlijk zal dat met de versie van macOS volgend jaar ook niet gebeuren (met macOS Monterey zitten we op macOS 12).

[img]https://www.sellcell.com/blog/w...
gisteren 15:51

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Apple_Logo_Regenboog_Origineel.jpg
Als je geen ‘ouwe bok’ bent is het nu waarschijnlijk erg moeilijk voor te stellen; er was een tijd dat de introductie van een computer als de Macintosh 128K ronduit revolutionair was. Voor het eerst was een kleine computer in staat om van alles te doen, waarvoor je voordien een bakbeest nodig had.

Steve Jobs introduceerde deze eerste Macintosh als een goochelaar in strak pak, waarbij hij eerst liet weten dat alles wat op het grote doek te zien was gegenereerd werd door wat er in de tas naast hem stond. Een tas die trouwens apart te koop was. En voor het eerst was er bediening van een grafische interface met een muis, iets wat verreweg de meeste mensen toen nog nooit meegemaakt hadden.


Motion designer Thibaut Crepelle voeg zich af hoe...
gisteren 11:29

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iCloud-icoon.jpg
Tijdens de WWDC werden nieuwe opties voor het betaalde gedeelte van iCloud (wat nu iCloud+ gaat heten) aangekondigd. Dat waren Verberg mijn E-mail (uitgebreide versie van Log in met Apple), een eigen domein aanmaken, meer camera’s met Veilige video in HomeKit en Private Relay.

iCloud Private Relay verbergt je IP-adres, maar gaat daarbij een stap verder dan VPN-aanbieders. Want bij een VPN moet je die aanbieder vertrouwen, want die zou mogelijk toch nog jouw IP-adres kunnen zien. Bij iCloud Private Relay surf je via twee partijen: Apple en een zogenaamde ‘trusted provider’.

[img]https://www.macfreak.nl/modules/news/im...
gisteren 10:43

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/M1processor-icoon.jpg
In 2005 kondigde Apple de overstap naar Intel processors aan, waarmee het marktaandeel van Intel   steeg. Maar Intel miste de afslag naar mobiel, ondanks dat Steve Jobs ze daarbij hielp, ze dachten niet dat de iPhone zo’n groot succes zou worden.

Iets waarover Paul Otellini, toen CEO van Intel, later toegaf enorm spijt te hebben. Niet alleen miste Intel hierdoor enorm veel inkomsten die het maken van de processors voor de iPhone opgeleverd had, de overstap van Apple naar eigen processors voor alle Macs was dan waarschijnlijk helemaal niet gebeurd. Tenminste, als het Intel in dat scenario wel gelukt was om krachtige processors te maken die erg weinig energie verbruiken.

[url=https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.M1processorOverzich...
21 juni 2021 - 12:34

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS14-icoon.jpg
Waarschijnlijk heeft nog niemand van ons er tot nu toe ooit mee te maken gehad, maar onderzoeker Carl Schou heeft gevonden dat als de tekst “%p%s%s%s%s%n” (zonder aanhalingstekens) in de naam van een Wi-Fi netwerk staat, dat dit de Wi-Fi op je iPhone compleet uitzet.

En compleet betekent dan ook echt compleet, zelfs een herstart helpt niet. Mocht jij verbinding hebben gemaakt met een netwerk waarin een grapjas de tekst hierboven in de naam verwerkt heeft, dan is er gelukkig toch een oplossing. Daarvoor ga je naar Instellingen → Algemeen → Stel opnieuw in en kies je daar voor de optie “Herstel netwerkinstellingen”.


Daarna zal je Wi-Fi weer gewoon werken, je zal alleen opnieuw moeten inloggen bij netwerken waarvan daarvoor de gegevens in jouw iPhone vastgelegd waren en waarmee je dus...
21 juni 2021 - 11:04

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/FinalCutPro2020-icoon.jpg
Naast de 10.2.4 update voor iMovie heeft Apple inmiddels ook updates voor Final Cut Pro (€ 329,99), Compressor (€ 54,99) en Motion (€ 54,99) op de servers gezet. Waarmee dus alle apps van Apple die iets met video te maken hebben een update hebben gekregen.

Wat betreft de update van Motion kunnen we snel klaar zijn, het enige wat Apple daarbij vermeldt is “Stabiliteitsverbeteringen”. Met andere woorden, misschien merk je er geen klap van, maar het is ook mogelijk dat de reden waarom Motion bij jou keer op keer crashte nu net met deze update verholpen wordt. Kortom, het zou prettig zijn als Apple iets meer h...
21 juni 2021 - 10:00

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iMovie-Mac-icoon.jpg
Apple heeft een nieuwe update voor iMovie voor de Mac online gezet. De belangrijkste verandering daarin is de mogelijkheid om projecten die zijn aangemaakt met versie 2.3 van iMovie voor iOS te verwerken, maar er zitten ook een aantal nieuwe achtergronden in, zowel effen als met een textuur.

Wat er verder aan iMovie 10.2.4 veranderd is wordt niet vermeld, Apple maakt zich ervan af met de simpele omschrijving “Stabiliteitsverbeteringen”. Met andere woorden, misschien merk je er geen klap van, maar het is ook mogelijk dat de reden waarom iMovie bij jou keer op keer crashte nu net met deze update verholpen wordt.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.2020MacBookAirM1iMovie.jpg


Het klinkt dus als iets onbelangrijks, maar kan voor iema...
18 juni 2021 - 12:16

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleCareProtectionPlan.jpg
Het lijkt er op dat het goedkoper is om service te geven op de nieuwe M1 MacBook Air en MacBook Pro, voor beide zijn de prijzen voor Apple Care+ naar beneden bijgesteld. Niet zo vreemd: één chip vormt nu een groot gedeelte van het moederbord, dus minder onderdelen die het kunnen begeven.

Dit betekent dat Apple Care+ voor de M1 MacBook Air nu 119 euro kost, voor de 13-inch M1 MacBook Pro is dat 279 euro. Bij dat laatste is goed het verschil te zien met de 13-inch MacBook Pro met Intel-processor, de prijs van AppleCare+ daarvoor is exact hetzelfde gebleven: 299 euro[/u...
18 juni 2021 - 10:12

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/2020MacMini-M1-icoon.jpg
Sinds het ontstaan van app development hebben ontwikkelaars wereldwijd behoefte aan toegang tot een macOS omgeving. Om dit mogelijk te maken kunnen ze kiezen voor het kopen van een MacBook, het huren en leasen van een MacBook, of een Mac in Cloud oplossing.

Een Mac Cloud server bij CloudMac kent veel voordelen. Zo heb je als gebruiker direct toegang tot een macOS omgeving, en heb je de flexibiliteit om je Cloud Mac abonnement te verhogen of een andere Mac te gebruiken wanneer je maar wilt. Daarnaast voorkom je verspilling door nieuwe hardware aan te schaffen en kies je dus voor een duurzame oplossing.

[img]https://www.macfreak.nl/modules/news/images/...
18 juni 2021 - 09:56
Volgende pagina