https://www.macfreak.nl/modules/news/images/MacBookPro2021-2-icoon.jpg
Bij de nieuwe 14-inch MacBook Pro heb je bij de goedkoopste opties onder andere de keuze tussen een uitvoering met 8-cores of 10-cores. Maar als je daartussen moet kiezen dan is het natuurlijk erg belangrijk dat je weet wat het verschil is tussen die twee.

Nieuwe Geekbench scores laten zien dat het verschil tussen deze twee opties, 9.948 voor 8-core en 11.542 voor 10-core, ongeveer 20 procent is. Dat komt ook overeen met de verwachtingen vooraf, we kunnen er dus van uitgaan dat dit inderdaad klopt. Voor single-core zijn de scores voor de M1, M1 Pro en M1 Max allemaal ongeveer gelijk, de grote verschillen worden dus all...
vandaag 12:41

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Monterey-icoon.jpg
Later vandaag komt macOS 12 Monterey uit. Hier op MacFreak raden we meteen upgraden naar een compleet nieuw besturingssysteem altijd alleen maar aan als je een goede backup hebt. Liefst een backup waarvan je kan opstarten, bij problemen kan je dan nog relatief makkelijk terug.

Mocht je al upgraden en een Mac hebben met Intel processor, waarschijnlijk geldt dat nog voor de meesten van ons, dan zal niet alles wat Apple hierin heeft ingebouwd gaan werken. Om mogelijke tegenvallers te voorkomen vind je hieronder welke nieuwe functies met een Intel processor zullen ontbreken. Als je Apple’s eigen pagina over Monterey goed leest kan je die zelf ook ontdekken, maar dan moet je de kleine lettertjes allemaal wel heel goed lezen.

[url=https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.MontereyAppleMapsInteractive...
vandaag 11:10

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/MacBookPro2021-icoon-3.jpg
Bij het uitkomen van de M1 Macs werd snel duidelijk dat deze 1e generatie erg snel is, veel sneller dan Macs met Intel-processors. Bij de 14-inch MacBook Pro en 16-inch MacBook Pro met de M1 Pro en M1 Max zijn we natuurlijk allemaal benieuwd hoeveel sneller die nog zijn.

In de tweet hieronder kan je zien dat de makers van DaVinci Resolve melden dat de nieuwe versie daarvan (17.4) maar liefst vijf keer zo snel is bij het monteren en aanpassen van kleur als je met 8K materiaal werkt. Daarnaast melden ze nog veel andere verbeteringen die alleen interessant zijn voor iedereen die met DaVinci Resolve werkt, het belangrijkste voor ons allemaal is dat dit duidelijk maakt hoe enorm groot deze stap voorwaarts is.

https://twitter.com/Black...
vandaag 10:29

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPod1eGeneratie-icoon.jpg
De comeback van Apple eind jaren negentig begon met de terugkomst van Steve Jobs en de lancering van de eerste iMac. Maar terugkijkend was het de visie van ‘the digital hub’ en de plek van de iPod daarin het begin van het enorme succes van Apple.

Voordat de eerste iPod aan de wereld werd getoond op 23 oktober 2001 startte de ontwikkeling ervan pas echt serieus in mei van dat jaar (!) Waarna er non-stop, zeven dagen per week, aan gewerkt werd. De eerste presentatie van deze iPod was dan ook geen productiemodel, maar een prototype (Steve Jobs herhaalde dit kunstje met de eerste iPhone in 2007).

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPod1eGeneratie.jpg


Opvallend is dat niet Jonathan Ive maar Tony Fadell tekende voor het design, waarbij...
23 oktober 2021 - 10:37

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/VPN-icoon.jpg
De meesten van ons weten inmiddels wel dat verbinden met met een openbaar Wi-Fi netwerk risico’s met zich meebrengt, je data kan mogelijk onderschept worden. Maar minder dan de helft houdt daar rekening mee, met alle mogelijke vervelende gevolgen van dien.

Zo kan een een hacker bijvoorbeeld een onbeveiligd wifi-netwerk aanmaken met een naam als ‘Gratis Wifi netwerk MacDonalds’ of ‘Schiphol Airport gratis Wi-Fi’. Veel mensen zullen daar in trappen, terwijl dan alle niet-versleutelde communicatie (bijvoorbeeld e-mail) makkelijk door diezelfde hacker uitgelezen kan worden. Bankieren via zo’n netwerk is natuurlijk ook beslist geen goed idee.

[img]https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPhoneAndr...
23 oktober 2021 - 10:36

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/MacBookAir2022-icoon.jpg
Het Twitter-account @dylandkt heeft kennelijk betrouwbare bronnen binnen Apple, in het verleden heeft hij al laten zien dat wat hij vertelt vaak klopt. Nu heeft hij voorspellingen voor de nieuwe MacBook Air, die volgens hem halverwege het komende jaar  zal komen.

Het eerste wat opvalt is dat deze MacBook Air ook MagSafe zou krijgen, net zoals de nieuwe 14-inch MacBook Pro en 16-inch MacBook Pro, met daarnaast een paar Thunderbolt 4 USB-C poorten. Verder zou het veel dunnere design vaarwel worden gezegd, deze MacBook Air zou wat het design betreft meer lijken op de nieuwe MacBook Pro’s, maar dan wel een stuk dunner. Maar wat betreft het uiterlijk lijkt vooral de 24-inch iMac het voorbeeld t...
22 oktober 2021 - 11:06

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/MacBookPro2021-icoon.jpg
Op de pagina met algemene informatie en met de specificaties van de nieuwe 14-inch MacBook Pro en de 16-inch MacBook Pro van Apple zelf is veel te vinden. Maar we weten uit ervaring, heel veel belangrijke details van nieuwe details worden pas later bekend.

Hieronder een aantal belangrijke punten van dingen die inmiddels duidelijk zijn, waarbij het niet alleen gaat om dingen die helemaal nieuw zijn, in sommige gevallen gaat het juist om iets wat niet veranderd is of plannen voor de toekomst Als deze nieuwe MacBook Pro’s vanaf komende...
22 oktober 2021 - 10:27

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone13ProEnProMax-icoon.jpg
Er is weer een nieuwe video uitgebracht in de serie Experiments-video’s van Apple, waarin je met verschillende voorbeelden kan zien hoe je bijzondere effecten kan filmen met relatief simpele hulpmiddelen. Nu zijn science fiction films aan de beurt.

In de video hieronder kan je zien hoe je bijvoorbeeld heel veel snel voorbij schietende sterren kan creëren, hoe je planeten in de ruimte voor je camera tovert, hoe je een heleboel wolken met onweer daarin in beeld kan krijgen en hoe je een beeld kan maken waarin iemand ‘zijn eigen lichaam verlaat’. Het is allemaal wat meer werk dan in voorgaande video’s, maar de resultaten zien er weer prima uit.


Deze video hoort in de serie ’Shot on iPhone’ en nu is het de nieuwe iPhone 13 Pro die voor alle...
22 oktober 2021 - 10:03

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleNewtonLogo-icoon.jpg
Sommigen van ons zullen de Apple Newton misschien nog herinneren. De serie MessagePads en de eMate die Apple tussen augustus 1993 en maart 1997 uitbracht, en waarvoor de terugkomst van Steve Jobs een abrupt einde betekende. Op het juiste moment, Apple stond op dat moment op omvallen.

Hoewel de handschriftherkenning in de eerste modellen niet geweldig was, in de MessagePad 2000 en 2100 was het wel volwassen. En in de lijn van de vormgeving van deze MessagePad maakte Apple ook drie prototypes VideoPad, die ook bedoeld waren als een personal digital assistant (PDA). Hierbij ging het om een groter scherm in het liggende gedeelte en een kleiner scherm in het opengeklapte deksel.

[img]https://www.macfreak.nl/modu...
21 oktober 2021 - 13:43

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Software-updateBigSur-icoon.jpg
Drie weken geleden kwam er via Software-update in de Systeemvoorkeuren van macOS 11 Big Sur een Device Support Update binnen. De boodschap van Apple daarbij was: “This update ensures proper updating and restoring for iOS en iPadOS devices with a Mac.”

Adam Engst van TidBits heeft nu ontdekt dat dit exact hetzelfde mechanisme is wat we tot nu toe vaak zagen als je een iPhone, iPad of iPod touch verbond met je Mac. Bij Apple Support bleken veel telefoontjes daarover binnen te komen, omdat dat dialoog-venster verscheen op het moment van verbinden dachten veel mensen dat het om malware ging.

[url=https://www.macfreak.nl/modules/news/images/...
21 oktober 2021 - 12:56
Volgende pagina