https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iTunes-12.2-icoon.jpg
Voor de meesten van ons is iTunes inmiddels echt iets uit het verleden, sinds het uitkomen van Catalina in oktober 2019 bestaat deze app niet meer voor macOS. Daarvoor heeft Apple toen een aparte support-pagina gemaakt, waarvan de titel al veel duidelijk maakt: Wat is er met iTunes gebeurd?

Maar voor Windows bestaat er al een versie van iTunes sinds 2003, en omdat daar het beheer van een iPhone of iPad niet in het besturingsysteem kan worden ingebouwd leeft iTunes op dat platform nog steeds voort. Wat betekent dat er ook nog steeds updates voor uitgebracht worden, we zijn inmiddels bij versienummer 12.12.8 aangeland.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iTunesWindows.jpg


Volgens Apple bre...
gisteren 12:07

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone14ProEnProMaxGoud-icoon.jpg
Geruchten dat Apple een periscoop-camera in iPhones zou gaan toepassen doen al een paar jaar de ronde, het eerste nieuwsbericht daarover op MacFreak dateert van september 2021. Een jaar daarna zag het er al wat serieuzer uit, maar de iPhone 14 modellen hadden het niet.

De prima ingevoerde analist Ming-Chi Kuo schrijft in een nieuwe notitie dat hij denkt dat alleen het duurste model, de iPhone 15 Pro Max, hiervan voorzien gaat worden. Deze voorspelling werd trouwens oo...
gisteren 10:55

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/WWDC2023-icoon.jpg
Dat Apple’s World Wide Developer Conference (WWDC) ook dit jaar begin juni zou plaatsvinden was eigenlijk allang zeker, maar inmiddels heeft Apple dit ook met een persbericht bevestigd. Daarbij was de vraag of de WWDC deze keer weer helemaal live zou zijn, jammer genoeg is dat niet het geval.

Net zoals vorig jaar zullen alle developer sessies online plaatsvinden, en net zoals vorig jaar zullen er voor het ‘special event’ weer mensen uitgenodigd worden die daar zowel de keynote ’s ochtends (19.00 uur onze tijd) en de State of the Union in de middag live kunnen volgen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.WWDC23Graphic.jpg


Het lijkt voor de...
gisteren 10:06

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Siri-ios11-icoon.jpg
Dat de ontwikkeling van AI op dit moment razendsnel gaat en in een stroomversnelling zit is waarschijnlijk iedereen duidelijk. En dat deze snelle ontwikkeling erg grote maatschappelijke consequenties zal gaan hebben lijkt op dit moment ook als een paal boven water te staan.

Reden genoeg voor een groot aantal mensen met invloed om een open brief te schrijven waarin opgeroepen wordt om een pauze van minimaal 6 maanden te nemen met het ontwikkelen van systemen die nog krachtiger zijn dan GPT-4, zodat er eerst goed nagedacht kan worden over de ver rijkende consequenties van AI. Onder de ondertekenaars zijn natuurlijk ook een aantal prominenten, waaronder Steve Wozniak, de man die samen met Steve Jobs aan de wieg van Apple stond.

[url=https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.SiriRa...
gisteren 09:19

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleWatchUltra-Series1-icoon.jpg
Sinds iOS en iPadOS 14 is het al mogelijk om apps van Apple te verwijderen, en dat geldt ook voor de Apple Watch. Maar bij die laatste werd de apps van zowel je Apple Watch als de iPhone verwijderd, na de update naar watchOS 9.4 is dat bij een aantal apps niet meer noodzakelijk.

Op deze support-pagina van Apple zelf zie je welke negen apps je nu direct op je Apple Watch zelf kan verwijderen. Als je op die link klikt zie een pagina in het Engels, want de Nederlandstalige versie is nog niet bijgewerkt. Apple is dus al even bezig dit soort opties steeds meer toe te voegen, maar het advies is juist om dit niet te doen.

[url=https:/...
29 maart 2023 - 12:28

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Controller-icoon.jpg
Apple is al een tijd bezig met het toevoegen van steeds meer gaming controllers aan de verschillende besturingssystemen. Er was al wat kritiek dat er geen ondersteuning was voor Sony’s PlayStation 5 DualSense Edge Wireless Controller, inmiddels heeft Apple dat gecorrigeerd.

En dan ook meteen in alle besturingssystemen van Apple waar dat nodig is, dus in iOS, iPadOS en tvOS 16.4 en in macOS Ventura 13.3. Met andere woorden, in alle versies waarin je kan gamen en waarbij je dus een controller kan gebruiken. Deze controller van Sony werd in september van het afgelopen jaar aangekondigd en is sinds eind januari van dit jaar op de m...
29 maart 2023 - 10:05

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleMusicClassical-icoon.jpg
Je kon eerder hier op MacFreak al de aankondiging ervan lezen, inmiddels is het zover: Apple Music Classical is vanaf nu beschikbaar voor iedereen met een abonnement op Apple Music of Apple One (Apple Music is één van de onderdelen van dat abonnement).

Apple heeft groots uitgepakt voor deze lancering, niet alleen was er een persbericht, maar er is bijvoorbeeld ook een aparte pagina met de titel Introducing the app designed for classical. Daarnaast is er een commercial uitgebracht (hieronder te z...
29 maart 2023 - 09:24

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Siri-ios11-icoon.jpg
Op dit moment kan Siri in het Engels ingesteld een schermafbeelding maken, waarbij het natuurlijk niet uitmaakt of je Siri activeert via “Hey Siri” of door de zijknop of Home-knop (afhankelijk van welk model iPhone) ingedrukt te houden. Het commando “Make a screenshot” is dan voldoende.

Nu de eerste bèta-versie van iOS 16.5 uit is blijkt het binnenkort ook mogelijk om een schermopname te maken met Siri. nu alleen nog in het Engels (“Hey ‌Siri‌, start a screen recording”), en ook echt alleen maar met die ene formulering, maar als iOS 16.5 uitkomt is het Nederlands natuurlijk toegevoegd en waarschijnlijk ook meer variaties op die ene zin die ook begrepen worden.

[img]https://www.macfreak.nl/modules/news/i...
29 maart 2023 - 09:09

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/BigSur-icoon.jpg
Zoals we gewend zijn brengt Apple samen met een update voor de huidige versie van macOS ook altijd voor de twee voorgaande versies updates voor de beveiliging uit. En dit keer gaat het niet alleen om updates van het systeem zelf, maar ook voor Apple’s eigen browser Safari.

Dat dit geen overbodige luxe is kan je zien als je de pagina’s met de lijsten van wat er allemaal is gevonden en gecorrigeerd bekijkt. Op die voor Big Sur vinden we 23 opgeloste problemen en op die van Monterey zijn er 24 te vinden. En dat is niet alles, op de pagina voor de Safari 16.4 update voor Big Sur en Monterey staan er ook nog 5.

...
28 maart 2023 - 17:37

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS15-icoon.jpg
In de net uitgebrachte iOS 16.4 update worden maar liefst 32 bugs voor veiligheid gecorrigeerd, de hele waslijst is te vinden op deze pagina. Maar voor de iOS 15.7.4 en iPadOS 15.7.4 is het ook een aardige waslijst, hierbij gaat het om 16 stuks in totaal.

Maar nog belangrijker dan het aantal, is of de gevonden zwaktes ook al ‘in het wild’ misbruikt werden. En dat blijkt inderdaad het geval, want Apple zelf schrijft hierbij “Processing maliciously crafted web content may lead to arbitrary code execution. Apple is aware of a report that this issue may have been actively exploited.” Met andere woorden, als jouw iPhone of iPad nog op iOS of iPadOS 15 draait, dan is het zaak direct deze upd...
28 maart 2023 - 14:58
Volgende pagina