https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Matter-icoon.jpg
De royaltyvrije verbindingsstandaard voor domotica Matter is sinds eind september van het afgelopen jaar actief en onder andere de recente update voor iOS, iPadOS en watchOS hebben ervoor gezorgd dat deze devices dit ook allemaal ondersteunen.

Dit betekent ook dat apps van andere partijen voor het besturen van slimme apparaten nu beschikbaar komen, en voorbeeld daarvan is Samsung’s gratis SmartThings-app. Zoals te verwachten lijkt de aanpak van deze app op Apple’s eigen Woning-app, die natuurlijk ook gratis is.Matter betekent dus niet alleen dat er veel meer apparaten met Apple’s devices bestuurd kunnen worden, we krijgen ook mee...
vandaag 10:37

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPadPro-2022-icoon.jpg
Dat Apple aan opvouwbare schermen werkt is een publiek geheim. Zoals bekend hebben ze in Cupertino geen interesse in het uitbrengen van prototypes voor het grote publiek. Daarom lijkt het soms dat Apple producten uitbrengt, terwijl de ontwikkeling vaak op zijn minst parallel loopt.

In een serie tweets laat de goed ingevoerde analist Ming-Chi Kuo ons weten dat hij denkt dat we de rest van het jaar geen updates voor iPads hoeven te verwachten, omdat ze bij Apple hard aan het werk zijn aan de eerste opvouwbare iPad. Daarvoor zou een standard van koolstofvezel uitgebracht worden. Het voordeel van dat materiaal is dat het weinig weegt, maar wel erg sterk is.

[i...
vandaag 10:04

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AirTag-icoon.jpg
Toen een hondenliefhebber realiseerde dat de AirTag aan de halsband van zijn hond Sophie er niet meer was gebruikte hij de Zoek mijn-app om die AirTag een geluid af te laten spelen. Daardoor kwam hij er achter dat die helemaal niet ver was, het geluid kwam uit de buik Sassy, zijn andere hond.

AirTags zijn klein en rond, een handige vorm voor de meeste gevallen waarvoor ze gebruikt worden. Want het past makkelijk in een sleutelhanger en is makkelijk in bijvoorbeeld een auto te verbergen. Maar die kleine ronde vorm heeft dus ook nadelen, zeker in de buurt van honden, waarvan bekend is dat die niet altijd even kritisch zijn over wat ze naar binnen werken.

[img]https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.Ai...
vandaag 09:43

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/HomePod-icoon.jpg
Zonder lekken vooraf bracht Apple tien dagen geleden het nieuws naar buiten van een compleet nieuwe (2e generatie) HomePod. Meteen te bestellen en vanaf vrijdag 3 februari ook in de winkel. Kennelijk dachten ze bij Apple dat er echt nog wel interesse was voor de duurdere versie van dit device.

Dat lijkt inderdaad het geval, tenminste, voor de donkere (‘Middernacht’) uitvoering ervan. Want als je die nu bestelt zal je minstens een paar weken geduld moeten hebben. Dat is niet alleen het geval in de VS maar ook bij ons, zowel in Nederland als in België. Daarbij is de donkere duidelijk een stuk meer in trek, de wachttijd daarvoor is duidelijk langer dan vo...
gisteren 09:27

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/VirtualReality-icoon.jpg
Ergens dit jaar komt Apple’s headset hoogstwaarschijnlijk uit. Dit betekent dat ze bij Apple een goede business case hiervoor zien, de vraag is toch welke dat is. Headsets die al op de markt zijn, zoals PlayStation VR, HTC Vive, en Facebook’s Oculus en Quest , braken niet door bij het grote publiek.

Die zijn vooral populair onder een percentage van de gamers, verder alleen in bepaalde niche-markten. Eén manier waarop Apple deze headset waarschijnlijk populair wil maken is door het erg makkelijk te maken voor gebruikers om content voor anderen te maken met hulp van Siri, die daarna via de App Store kan worden gedistribueerd.


Deze informatie komt van Wayne Ma in een artikel van The...
gisteren 09:13

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/202013-inchMacbookPro-M1-icoon.jpg
Apple lanceerde afgelopen week de nieuwe 14-inch en 16-inch MacBook Pro modellen met M2 chip. Mocht je die aankondiging en presentatie gemist hebben, in dit eerdere nieuwsbericht van MacFreak kan je er alles over lezen en de presentatie zien.

Maar wil je meer over de details van het proces erachter te weten komen, dan moet je de video hieronder bekijken. Hierin komen Apple’s vice president of Hardware Engineering Kate Bergeron en vice president of Product Marketing Doug Brooks, in dit interview van YouTuber Tyler Stalman, allebei uitgebreid over dit onderwerp aan het woord.


Het interview gaat over een heleboel onderwerpen, zoals de manier waarop de professionele workflows va...
gisteren 09:12

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone14ProEnProMaxDeepPurple-icoon.jpg
Apple gebruikt het snellere Wi-Fi 6E niet alleen in de iPad Pro modellen die afgelopen oktober werden uitgebracht, ook de nieuwe Mac mini en beide MacBook Pro modellen zijn ermee uitgerust. Daardoor was de verwachting dat dit ook bij alle iPhone modellen het geval zou zijn.

“Zou zijn” staat in de verleden tijd, want in een gelekt document (hieronder te zien) over de plaatsing van de Wi-Fi 6E antennes is te zien dat die alleen in de Pro-modellen te vinden zullen zijn. De iPhone 15 Pro modellen worden in deze afbeelding aangeduid met de code D8x, de code voor de ‘gewone’ iPhone 15 modellen is D3y.


Dit soort codes worden vaker door Apple gebruikt. Zo werden eerder de aanduidingen D7x voor de iPhone 14 Pro en iPhone Pro Max gebruikt, en de aanduiding D2y voor de iPhone...
28 januari 2023 - 10:56

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Security-and-privacy-icon.jpg
Als je de Apple TV+ serie Ted Lasso dan ken je Nathan Shelley, de door acteur  Nick Mohammed gespeelde terreinknecht van FC Richmond met grote ambities, die uiteindelijk ook veel tactisch voetbal-inzicht blijkt te hebben. En inmiddels ook de spil van Apple’s nieuwste infomercial.

In het filmpje hieronder zien we in een kleine zes minuten een aantal functies voorbij komen die allemaal als doel hebben om onze data privé te houden en beter te beveiligen. Dat zijn Privacybescherming in Mail (Mail Privacy Protection), voorkomen dat gekoppelde sites je volgen in Safari (Intelligent Tracking Prevention), transparante apptracking (App Tracking Transparency) en [url=htt...
27 januari 2023 - 06:41

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleIndia-icoon.jpg
Het antwoord op onder andere de handelsoorlog van Trump en de langdurige enorm restrictieve reactie van de Chinese overheid op de Covid-epidemie heeft voor Tim Cook en de zijnen extra duidelijk gemaakt dat Apple’s keuze om groots op China in te zetten ook zijn keerzijdes heeft.

Volgens India’s minister van handel Piyush Goyal gaat India enorm profiteren van de spreiding waar Apple nu voor kiest. Zou zou de huidige productie van Apple in India, de schattingen daarvan lopen tussen de vijf en zeven procent, in de komende tijd moeten groeien naar maar liefst 25 procent.


Apple’s uitbreiding in Inia gebeurde in eerste instantie onder de vlag van Wistron, maar deze wordt steeds meer overgenomen...
27 januari 2023 - 06:40

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleSupportApp-icoon.jpg
In mei 2016 kreeg Apple’s Support-pagina een ‘complete makeover’, waardoor ook die pagina dezelfde styling kreeg als de rest van Apple’s website op dat moment. Inmiddels zijn we ruim zes en een half jaar verder, de tijd heeft ondertussen natuurlijk niet stilgestaan.

Dus weer tijd voor een compleet nieuw uiterlijk, waarbij meteen opvalt dat mensen en hoe ze hun Apple devices gebruiken centraal staat. Deze site is natuurlijk nog altijd te vinden op dezelfde URL support.apple.com/nl-nl, en een prima startpunt als je het antwoord niet hier op MacFreak kan vinden (hoewel vaak blijkt dat hier meer, en betere, antwoorden gegeven worden dan door Apple Support).

[url=https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.Vern...
26 januari 2023 - 11:16
Volgende pagina