https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS18-icoon.jpg
In iOS 18 wordt het mogelijk om niet alleen het beginscherm (Home Screen) veel meer aan jouw smaak aan te passen, ook het bedieningspaneel (Control Center) heeft veel meer opties gekregen. Je hebt daarin niet alleen veel meer opties, maar kan daarin bijvoorbeeld de grootte van de knopen aanpassen.

Maar wat nog nauwelijks ergens vermeld wordt, is dat het voortaan ook mogelijk is om je iPhone via het bedieningspaneel uit te zetten.


Op iPhones met een Touch ID knop was het allemaal nog vrij overzichtelijk: de knop rechts aan de zijkant ingedrukt hield dan verscheen de ‘Zet uit’ schuifknop.

Maar met Face ID werd die knop voor Siri gereserveerd, voortaan moesten we de de zijknop e...
vandaag 10:47

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/24-inch-iMac2021ZevenKleuren-icoon.jpg
Het is een vraag die op MacFreak regelmatig voorbij komt: welke Mac is de beste keuze voor mij? En als die eenmaal gekozen is komt vaak nog de vraag: in welke uitvoering? En als het een Mac mini of een Mac Studio is, dan volgt daarna natuurlijk de vraag welke monitor daarbij het beste past.

Bij Apple hebben ze ook door dat deze vraag vaak voorbij komt, daarom is er nu een aparte pagina met de toepasselijke naam Help me choose.
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.AppleHelpMeChoose0624.jpg

klik of tap voor een grotere versie

Opvallend genoeg is deze pagina nog niet bij ons beschikbaar, het is nog niet bekend of dat op termijn wel gaat gebeuren...
vandaag 10:14

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/WhatsApp2-icoon.jpg
Vorig jaar kon je op MacFreak al lezen dat WhatsApp bezig was een knopje toe te voegen waardoor het mogelijk werd om foto’s en video’s in hogere resolutie te versturen. Daardoor zou een groot nadeel van WhatApp vergeleken met bijvoorbeeld mail of Apple’s Berichten-app verdwijnen.

Maar dat knopje werkte alleen per bericht, de standaardinstelling voor een veel lagere resolutie bleef gewoon bestaan. Daar is inmiddels verandering in gekomen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.WhatsAppMedia-uploadkwaliteit.jpg

klik of tap voor een grotere versie[/si
...
vandaag 09:52

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPadOS18-icoon.jpg
Tijdens de presentatie van de WWDC 2024 werd er natuurlijk ook aandacht besteed aan de nieuwe tap bar, de knoppen die je voortaan automatisch bovenaan te zien krijgt als je een menu aan de zijkant sluit. Daarbij kwam ook al even voorbij dat je daarin jouw eigen favoriete opties kan zetten.

Op die manier zijn deze altijd onder handbereik. Mocht je dit allemaal nog niet gezien hebben, bekijk dan de video hieronder vanaf de 44e minuut.


Maar er blijkt meer mogelijk met de combinatie van de nieuwe tap bar en de menu’s. In de video hieronder kan je bijvoorbeeld zien dat het voortaan ook mogelijk is om makkelijk items in menu’s te herordenen, zodat ze in een volgorde te zien zijn die het best bij jou past.


Let wel op dat niet alle items op een andere p...
vandaag 09:17

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Calculator-iOS-icoon.jpg
Tijdens de presentatie van de WWDC bleek dat Apple eindelijk de Rekenmachine-app naar iPadOS 18 gaat brengen. Deze wordt dan trouwens wel meteen uitgebreid met een optie om eerder uitgevoerde berekeningen terug te kunnen zien en halen, en een optie om van alles om te rekenen.

Denk bij dat laatste aan dingen als gewicht of massa, lengte, oppervlak, snelheid, temperatuur, tijd, valuta, vermogen, volume, druk of energie. En mogelijk nog meer.


Maar Apple blijkt al dit soort dingen meteen overal in iOS en iPadOS te hebben doorgevoerd, hieronder kan je bijvoorbeeld zien dat deze opties ook werken in bijvoorbeeld de Berichten-app.

https://x.com/rjonesy/status/1801636095219929407

Vanaf deze herfst kunnen we dus eenvoudige wiskunde en conversies uitvoeren in elk tekstveld, recht...
vandaag 08:56

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Chess-app-macOS-icoon.jpg
In nieuwe versies van een besturingssysteem zie je vaak grote nieuwe dingen, maar soms zijn er ook kleine veranderingen die laten zien hoeveel aandacht er aan zo’n update besteed wordt. Het ‘nieuwe jasje’ van de Schaken-app in macOS 15 Sequoia is er duidelijk een van de laatste categorie.

Het is trouwens wel even geleden dat Apple deze app een update gaf, de laatste keer hiervoor was bij OS X Mountain Lion, dat in 2012 uitkwam.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.macOSSequoiaVsSonomaChess.jpg

klik of tap voor een grotere versie

Links zie je de versie van de Schaken-app zoals deze er nu uitziet in Sonoma, rechts de nieuwe versie van Sequoia. Daarin kan je zien dat niet alleen het schaakbord ...
gisteren 15:24

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/ImagePlayground-icoon.jpg
Eén van de vele toevoegingen van Apple Intelligence in iOS en iPadOS 18 is Image Playground. Hiermee kan je afbeeldingen genereren gebaseerd op woorden, bijvoorbeeld kok, feestje en kat, waarna je bijvoorbeeld een kat met een koksmuts in een vrolijke omgeving krijgt.

In de video hieronder zie je hoe dat werkt, en dat je de gegenereerde afbeelding daarna bijvoorbeeld kan bewaren of versturen.


Hoewel deze toepassing van Apple zeker nog niet voor deepfakes gebruikt zullen kunnen worden, hebben ze in Cupertino al wel nagedacht over het duidelijk ...
gisteren 10:07

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/CarPlay-icoon.jpg
Eind december van het afgelopen jaar kon je hier op MacFreak al zien en lezen dat Porsche en Aston Martin de nieuwe versie van Apple’s CarPlay al in hun nieuwste auto’s aanbieden, en zo de toekomst hiervan al lieten zien. Maar tot nu toe blijft het bij die twee merken.

Ondertussen trekt GM een eigen plan, terwijl bijvoorbeeld Ford heeft aangegeven wel juist met CarPlay door te gaan.


Met andere woorden, het is nogal onduidelijk en onzeker hoe dit zich allemaal gaat ontwikkelen, want ondertussen staat de ...
gisteren 09:35

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleWatch5GoodMorningRobert-icoon.jpg
Het is al een tijd mogelijk om je nachtrust bij te houden met een Apple Watch, op deze pagina vind je daar een uitgebreide uitleg over. Maar ben je iemand die overdag af en toe even een hazenslaapje doet, dan weet je dat die zelden of nooit vastgelegd worden.

Maar bij de combinatie iOS 18 met watchOS 11 blijkt dat wel te gebeuren, en dat is hier op Reddit voor het eerst gemeld.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS18watchOS11NapDetection.jpg

klik of tap voor een grotere versie

Apple zelf heeft in alle informatie o...
gisteren 09:03

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS18-icoon.jpg
De bèta-versie voor ontwikkelaars kwam afgelopen week (en dus tijdens de WWDC) uit, en Apple heeft daarvan inmiddels de release notes op de website gezet. En daarin zijn een paar nieuwe, en mooie, verbeteringen te vinden voor FaceTime, Siri en Wallet.

Om te beginnen met het goede nieuws voor FaceTime, dat zal meer data gebruiken in de energiebesparingsmodus (Low Power Mode) in iOS 18.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS18BetaReleaseNotesSiriCarPlay.jpg

klik of tap voor een grotere versie

Als de netwerkomstandighed...
gisteren 08:25
Volgende pagina