https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Security-and-privacy-icon.jpg
We kennen Google als een bedrijf dat graag veel data van gebruikers verzamelt om zo veel geld aan advertenties te verdienen. Apple adverteert ook, bijvoorbeeld in de App Store, maar voor zover we weten doen ze er in Cupertino daarbij juist alles aan om daarbij onze privacy te waarborgen.

Maar volgens de Italiaanse waakhond voor eerlijke concurrentie hebben beide bedrijven zich schuldig gemaakt aan het niet duidelijk genoeg zijn naar ons, de consumenten, en dan met name bij het moment dat we voor het eerste een account aanmaken bij een van de twee. Daarom heeft deze waakhond beide een boete van 10 miljoen euro opgelegd (via Google Translate).

[url=https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.Dat...
vandaag 06:55

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Displays.png
Een jaar geleden kon je hier op MacFreak al lezen dat je met DisplayLink adapters veel meer schermen op een M1 Mac mini kon aansluiten dan wat Apple vermeldt. Dat zijn er maximaal zes voor de M1 Mac mini, heb je een M1 MacBook Air dan zijn het er maximaal vijf.

Maar een ding wat tot nu toe niet mogelijk was met DisplayLink adapters was het beeld draaien. Maar daar brengt een nieuwe beta-versie van DisplayLink Manager for macOS verandering in. De definitieve versie van de DisplayLink Manager van Synaptics staat in de planning voor het eind van de komende maand, natuu...
vandaag 06:53

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Gokken-icoon.jpg
Heb je de afgelopen jaren weleens online een gokje gewaagd? Dan wist je waarschijnlijk niet dat je speelde op een illegale website. In Nederland was online gokken officieel namelijk niet toegestaan. Pas sinds oktober is dit, nadat er jarenlang werd gesproken over wet- en regelgeving, gewijzigd.

Het is daarom goed om te weten hoe je betrouwbare sites voor online gokken kunt herkennen, want bijna 2 miljoen Nederlanders waagt online af en toe een gokje. Ook voordat online gokken legaal werd, was het niet moeilijk om een website hiervoor te vinden. Hier zat wel een addertje onder het gras: die website was nooit Nederlands en werd altijd in het buitenland gehost. Als speler had je dus weinig bescherming als het anders liep dan werd beloofd of wanneer bij een geschil.

[img]https://www.macfreak.nl/module...
vandaag 06:50

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleARGlasses-icoon.jpg
De goed ingevoerde analist Ming-Chi Kuo denkt dat Apple eind komend jaar de eigen Augmented Reality (AR) headset zal uitbrengen, en dat deze veel rekenkracht ‘aan boord’ zal hebben. De prestaties zouden op hetzelfde niveau liggen als van de M1-chip, daarvoor zouden twee chips gebruikt worden.

De rekenkracht zou het mogelijk maken dat de headset ‘standalone’ kan werken, daar zou dus geen iPhone voor nodig zijn. De eerste chip zou een power management unit (PMU) hebben met een design wat al bekend is van de M1-chips, waardoor Ming-Chi Kuo denkt dat de krachtigste chip het niveau van de M1-chip zou kunnen evenaren. De tweede zou de data van alle sensoren moeten verwerken, waardoor de eerste altijd op volle kracht kan blijven functioneren.

[url=https://www.macfr...
26 november 2021 - 14:05

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/SteveWozniak2020-icoon.jpg
De Apple I was in 1976 de eerste computer die voortkwam uit de visie van Steve Jobs en het werk van Steve Wozniak in de garage van de familie Jobs. De financiering bestond uit het geld dat Jobs kreeg voor de verkoop van zijn VW busje en de 500 dollar die Wozniak kreeg voor zijn HP-65 calculator.

Deze eerste Apple computer werd verkocht zonder behuizing, wat je voor 666,66 dollar kreeg was een printplaat die in de meeste gevallen op een houten plaat bevestigd werd. Niet iets waar de meeste mensen mee rondlopen, maar in de Dubai Mall had iemand er een in een koffer bij zich terwijl hij Steve Wozniak tegen het lijf liep.


Wozniak was niet alleen blij verrast, hij pakte meteen een stift en tekende het moederbord. Een Apple I is tegenwoordig al snel een paar ton waard, deze han...
26 november 2021 - 09:12

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/TimCookLaughing-icoon.jpg
Afgelopen week werd de nieuwe versie van The Grove Apple Store in Los Angeles geopend, de eerste was een stuk kleiner en opende in 2012. Bij het naar buiten komen werd Tim Cook geïnterviewd door Rich DeMuro van het plaatselijke station KTLA (bij ons alleen bereikbaar met een VPN).

De vragen gingen over het nieuwe Self Service-programma, dat volgens Tim Cook vooral interessant is voor voor die goede doe-het-zelfers, hij denkt dat de rest van Apple’s klanten waarschijnlijk beter bij Apple zelf of bij een reparateur terecht kan. Daarnaast maakte hij nog eens duidelijk hoeveel belang ze bij Apple hechten aan kunstmatige intelligentie (AI). Daarmee zegt hij veel, het heeft b...
26 november 2021 - 08:37

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone13ProMaxXray-icoon.jpg
Na de teardown van de iPhone 13 door iFixit plaatsten ze erg mooie wallpapers van de binnenkant van de iPhone 13 Pro en Pro Max. Maar die waren zo realistisch dat ze van de content op de iPhone zelf konden afleiden, waardoor ze vooral voor een selecte groep nerds aantrekkelijk waren.

The Basic Apple Guy heeft nu op basis van die foto’s van iFixit wallpapers voor de iPhone gemaakt. Ook hierop zie je alles wat er aan de binnenkant zit, maar dan schematisch weergegeven. Daarbij komen ze in maar liefst acht verschillende kleuren, en voor zowel de iPhone 13 Pro als de iPhone 13 Pro Max.

[url=https://www.macfreak.nl/modules/news/image...
26 november 2021 - 08:36

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/PixelmatorPro-icoon.jpg
De nieuwe versie van Pixelmator Pro (versienummer 2.3) wordt intern Abracadabra genoemd. Niet voor niets, het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) daarin zorgt ervoor dat één van de moeilijkste klussen, het verwijderen van een achtergrond, tot nieuwe hoogtes wordt gebracht.

Dat verwijderen van de achtergrond van een afbeelding is vooral moeilijk als die achtergrond complex is, en al helemaal wanneer dat bij het onderwerp zelf ook het geval is. Denk aan een achtergrond met veel kleuren en contrast en bijvoorbeeld een persoon met haar wat niet strak zit. Het gaat dan dus om heel erg dunne lijntjes, die natuurlijk zo veel mogelijk behouden moeten worden.


Het team achter Pixelmator Pro doet [url=https://www.pixelmator.com/blog/2021/11/23/major-update-adds-ai-powered-background-removal-to-pixelmato...
25 november 2021 - 08:12

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Shazam-icoon.jpg
Apple kocht de muziekherkennings-app Shazam in 2018, sindsdien hebben we zowel de optie om de Shazam-app te gebruiken en het toevoegen van een Shazam-knop aan het bedieningspaneel. Verder kan je ook Siri vragen om spelende muziek te herkennen.

Maar hoewel het herkennen van muziek met Shazam in alle hierboven genoemde opties prima werkt, wil het nog wel eens voorkomen dat Shazam zo kort luistert dat net het stukje wat cruciaal is voor de herkenning ontbreekt. Vooral vervelend wanneer het om muziek gaat wat je niet opnieuw kan opstarten, bijvoorbeeld omdat het op de radio te horen is.


Versie 15.0 van Shazam in de App Store (gratis) luister...
25 november 2021 - 08:07

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone13ProEnProMax-icoon.jpg
In de VS is het een traditie: ieder jaar brengen alle grote bedrijven rond deze tijd een commercial uit voor de feestdagen. Daar is Apple natuurlijk ook altijd bij, en het heeft net de nieuwe commercial uitgebracht, welke meteen ook in de serie ‘Shot on iPhone’ hoort.

De film is geregisseerd door acteur en filmmaker Jason Reitman samen met zijn vader Ivan Reitman. De eerste heeft onder andere Juno en Labor Day geregisseerd, Ivan Reitman kennen de meesten van ons waarschijnlijk vooral als regisseur van Ghostbusters. Verder werden ze samen genomineerd voor een Oscar voor de film [url=https://www.imdb.com/title/tt11931...
25 november 2021 - 08:06
Volgende pagina